Denizyıldızı, hayvanlar âleminin derisi dikenliler şubesine bağlı Asteroidea sınıfından olan deniz omurgasızlarına verilen ortak addır. Dünya üzerinde, tropikal bölgelerden soğuk kutup denizi sularına kadar deniz tabanında 1.500 kadar denizyıldızı türü bulunur. Deniz kıyısından 6.000 m derinliğe kadar olan bölgede yaşarlar.
Brisingida, Asteroidea sınıfından, derin denizde yaşayan denizyıldızlarının oluşturduğu bir takımdır.
Forcipulatida, Asteroidea sınıfından denizyıldızlarının oluşturduğu bir takımdır.
Valvatida, Valvatacea üsttakımına bağlı denizyıldızlarının oluşturduğu bir takımdır.takımıdır.
Pisaster ochraceus, Asteriidae familyasından, Pasifik Okyanusu'nda yaygın olarak görülen bir denizyıldızı türüdür. Kilittaşı türlerden biri olarak görülen Pisaster gelgit bölgesinin sağlığı konusunda önemli göstergelerden biridir.
Stichaster australis, Stichasteridae familyasından, Pasifik Okyanusu'nun güneyinde Yeni Zelanda civarında bulunan bir denizyıldızı türüdür. Etçil olan bu denizyıldızı midye popülasyonunu kontrol altında tutan bir kilittaşı türdür. Rengi pembe ya da mor olan bu denizyıldızının 11 kolu vardır.
Acanthaster planci, Acanthasteridae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. Büyük ve çok kollu olan bu denizyıldızı genellikle sert mercan polipleri (Scleractinia) ile beslenir. Üst ya da aboral yüzü zehirli dikenlerle kaplıdır. Dünyanın en büyük denizyıldızlarından biridir. Hint ve Pasifik Okyanuslarında Kızıldeniz ve Afrika'nın doğu kıyısında tropik ve subtropik enlemlerden Orta Amerika'nın batı kıyılarına kadar geniş bir alana dağılmıştır. Bu bölgelerde sert mercan oluşumlarının bulunduğu yerlerde yaşar.
Asterias amurensis, Asteriidae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. Asıl olarak Çin'in kuzey kıyıları, Kore, Rusya ve Japonya'da bulunur. Bu denizyıldızı türü Tazmanya, Avustralya'nın güneyi, Alaska, Aleut Adaları, Avrupa'nın bir bölümü ve Maine eyaletine sokulmuştur. Denizyıldızının limanlardaki popülasyonları göz önüne alındığında bu sokulmanın nedeninin gemilerin sintine suyu ile denizde bulunan larvaları taşımaları olduğu düşünülmektedir. Özellikle Avustralya'da en yayılmacı türlerden biri hâline gelmiştir.
Tüp ayak, derisidikenlilerin alt ya da oral yüzünde kolları altında bulunan çok sayıda tüp şeklinde uzantıdır. Tüp ayaklar, aralarında denizyıldızı, denizkestanesi ve denizhıyarı gibi omurgasızların bulunduğu derisidikenlilerin hareket etmek ve beslenmek için kullandığı ambulakral sistemin bir parçasıdır.
Asteriidae, Forcipulatida familyasına bağlı bir hayvan cinsidir.
Pisaster Asteriidae familyasından denizyıldızlarının bulunduğu bir cinstir. Pasifik Okyanusu'nda Alaska kıyılarından Kaliforniya'nın güney kıyılarına kadar gelgit bölgesinde yaşarlar. Büyüklükleri 70 cm'ye ulaşabilen Pisaster cinsi denizyıldızları tipik olarak beş kolludur. Toprak rengi, kahverengi, turuncu ve mor renkli olabilirler. Önemli kilittaşı türlerden sayılırlar.
Luidia foliolata, Luidia cinsine bağlı bir denizyıldızı türüdür. Pasifik Okyanusu'nun kuzeydoğusunda 600 m. kadar derinliğe kadar olan sularda kumluk deniz tabanında bulunur.
Protoreaster, Oreasteridae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı cinsidir. Tropik bölgelerde, sığ sularda yaşar.
Echinaster sepositus, Echinasteridae familyasında sınıflandırılan bir denizyıldızı türüdür. Akdeniz'de ve Atlantik Okyanusu'nun doğusunda Fas kıyılarından Manş Denizi'ne kadar olan bölgede yaşar ama Büyük Britanya kıyılarında görülmez. Akdeniz'de en yaygın olarak görülen denizyıldızı türlerinden biridir. Parlak kırmızı renklidir ve genellikle beş kolludur ancak nadiren dört, altı ya da yedi kollu bireyler de görülebilir.
Astropecten articulatus, Astropectinidae familyasından bir denizyıldızı türüdür. Atlantik Okyanusu'nda yaşar. Üst yüzünde bulunan paksiller koyu mavi ile mor renklidir. Marjinal plakları turuncu renli olan bu denizyıldızının marjinal plak üzerindeki dikenleri de beyaz renklidir. Madreporit açık turuncu renklidir. Kolların uzunluğu 2 ila 9 cm arasındadır. Beş kolludur.
Leptasterias hexactis, Asteriidae familyasından bir denizyıldızı türüdür. ABD'nin batı kıyılarında gelgit bölgesinde bulunur. Altı kollu olan bu tür az sayıda yumurtasının üzerine kuluçkaya yatmasıyla denizyıldızları arasında değişik bir üreme yöntemine sahip olma özelliği ile ayrılmaktadır. Büyüklüğü 5 cm çapındadır. Kolları kısa ve kalındır. Koyu gri, kahverengi, zeytin yeşili ve ara sıra da tuğla kırmızısı rengindedir.
Parvulastra parvivipara, Asterinidae familyasından bir denizyıldızı türüdür. Güney Avustralya'da gelgit bölgesinde yaşar. Vivipar bir tür olan bu denizyıldızı yavrularını canlı olarak doğurur. Erişkinleri yaklaşık 1 cm çapa erişen küçük bir denizyıldızıdır ve turuncu ila sarı renklidir.
Cryptasterina hystera, Asterinidae familyasından bir denizyıldızı türüdür. Avustralya kıyılarında çok küçük bir bölgede yaşar. Görünüş olarak Cryptasterina pentagona denizyıldızına benzer. Bu iki türün ortak bir atadan birkaç bin yıl önce ayrıldıkları görülmektedir. C. hystera hermafrodittir; gonadları hem sperm hem de yumurta üretir ve ovotestis olarak adlandırılır.
Robert Treat Paine, Amerikalı ekolog ve zoologdur. "Kilittaşı türler" terimini ilk olarak bir denizyıldızı türü olan Pisaster ochraceus ile bir midye türü olan Mytilus californianus arasındaki ilişkiyi açıklamak için kullanmıştır.
Gelgit bölgesi, cezir sırasında su üstünde, met sırasında su altında kalan kısımdır. Bu alan, denizyıldızı, denizkestanesi ve sayısız mercan türü gibi birçok hayvan türüyle birlikte birçok farklı habitat türü içerebilir.