İçeriğe atla

Pis Moruğun Notları

Pis Moruğun Notları
Notes of a Dirty Old Man
Kitabın Türkçe baskısının kapak görüntüsü
YazarCharles Bukowski
ÇevirmenAvi Pardo
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Yayım1969 (özgün)
2002 (Türkçe)
Yayımcı(özgün)
Parantez Yayınları (Türkçe)
Sayfa176
ISBN9758441523

Pis Moruğun Notları (İng: Notes of a Dirty Old Man), Charles Bukowski'nin anadilinde 1969 yılında basılan kitabıdır. 2002 yılında, Avi Pardo tarafından Türkçeye kazandırıldı ve Parantez Yayınları tarafından yayımlandı. Kitap, yazarın yaşam felsefesine dair okuyuculara birçok ipucu veriyor. Los Angeles'da yayımlanan yeraltı gazetesi Open City'ye 1967 yılında yazılar yazmaya başlayan Bukowski, 1969 yılında gazetenin kapanmasından sonra arkadaşı Neeli Cherkovski ile aynı yıl Laugh Literary and Man the Humping Guns dergisini çıkartmaya başladı. Pis Moruğun Notları 1969 yılı içinde yazar tarafından Open City 'ye yazılan yazıların bir nevi koleksiyonu idi. Türkçeye kazandırılmasında Bukowski çevirileriyle tanınan Pardo'nun imzası vardır.

Konu özeti

Bukowski, makale dizisinin temeli olarak kendi hayatını kullanır ve karakteristik olarak hiçbir şeyi dışarıda bırakmaz. Farklı hikâyeler, kendisini akşam yemeğine davet eden bir yabancının karısıyla birlikte olmaktan, Bukowski'nin "Open City"de diğer yazarlarla yaptığı "tartışmalar" versiyonlarına kadar uzanır. Bukowski, eylemlerinin sonuçlarını umursamadan hayatını ve her olayı yaşar. Davet ettiği ara sıra fahişeler dışında neredeyse her zaman yalnızdır. Birkaç kez, yazılarını beğenen cömert insanlar, insanların yazılarından neden bu kadar keyif aldığını anlamasa da, onun yanlarında ücretsiz kalmasına izin verirler. Bu ailelere veya ev sahiplerine fazla yakınlaşmaya başlar başlamaz haber vermeden ayrılır ve kalacak yeni bir yer bulmaya gider. Ancak, okuyucuların ona acımasını istemediğinden bahseder, bu yüzden her hikâyeye kaba bir komedi ekler.

Her zaman yanında, olduğu kadar kaygısız olmasını sağlayan bir tür alkol bulundurur. İster öykülerini ve şiirlerini yazarken içki içiyor olsun, ister işine ve toplantılarına sarhoş gidiyor olsun, her öyküsünde onun yoğun içki alışkanlığını görürüz.

Pis Moruk İtiraf Ediyor

Pis Moruğun Notları serisinin yanı sıra, Şarap Lekeli Defterden Bölümler Charles Bukowski'nin hayatına dair başka derin bir bakışı içerir. Kısa bir hikâyeden ziyade yazarlığa adım atışını anlatan bir otobiyografi olan Pis Moruğun Notlarının uzatılmış versiyonudur. Adı Pis Moruk İtiraf Ediyor ‘dur. Bu kısa otobiyografi, Pis Moruğun Notlarını daha net bir zaman çizelgesine yerleştirerek okuyucuya Bukowski'nin hayatına dair daha iyi bir bakış açısı sunar.

Okuyucuların ve hayranların yazar ve onun nasıl yaşadığı hakkında daha fazla şey öğrenmesi için daha kişisel ve ciddi bir yoldur. Kitap, çocukluğunun başlarında babasıyla yaşadığı zor ilişkiyi anlatarak başlar. Babası fırsat buldukça onu en ufak sebeplerden dolayı kırbaçlardı. Bukowski acıdan uyuşmuştu ve okuldaki diğer çocuklar dahil etrafındaki herkesten kendini soyutlamaya başlamıştı. Sonunda kendi başına taşınabildi ve çok iyi olduğunu fark ettiği içki ve kumar yarışmalarına katılmaya başladı . Kovulup farklı evlere ve otellere taşınma döngüsüne girdi (bu, Pis Moruğun Notları ‘nda daha ayrıntılı olarak açıklanır). Hayatı, yazarlık kariyeri biraz başarılı olana ve sonra tekrar yokuş aşağı gidene kadar hızla yokuş aşağı gidecektir. Eserleri Story’de ve diğer dergilerde, ayrıca yeraltı gazetesi için yazdığı köşe yazısına ek olarak, bu yazıların bölüm sonlarında Essex House tarafından derlenip yayımlandı. Her başarı arasında tatmin edici olmayan işlerde çalıştı, her zamankinden fazla içti ve bunu teklif eden herkesin cömertliğinden faydalandı.

Alıntılar

  • "Tenimin altını göremiyorlar mı? hiçbir şey olmadığımı göremiyorlar mı?"
  • "Başka bir sarhoş oldum, intiharı düşünerek, günlerce tüm perdeleri indirip küçük odalarda oturdum. Dışarıda ne olduğunu ve neyin yanlış olduğunu merak ettim - babamı mı, kendimi mi yoksa onları mı ? suçlayacağımı bilmiyordum."
  • "İnsanlar öyle bir kayıtsızlıkla yürüyorlar ki onlardan nefret etmeye başlıyorum ama aslında hiçbir şeyden gerçekten hoşlanmadım."
  • "Onu öldürecekler çünkü hiç ölmedi. Dokuzda dokuzum öldü ama diğer onda birini silah gibi saklıyorum."
  • "Hepimiz öleceğiz, hepimiz, ne sirk! Sadece bu bile birbirimizi sevmemizi sağlamalı ama olmuyor. Önemsiz şeyler tarafından terörize ediliyor ve yerle bir ediliyoruz, bir hiçlik tarafından yutuluyoruz."

Alkolizm

Alkolizm, Bukowski'nin Pis Moruk adlı eserlerinin ikisinde de oldukça yaygındır. Alkolik olan çoğu insanın gösterdiği sonuçların çoğunu sergiler: özdenetim sorunları, duyguları tanımlamada zorluk, dış gerçekliğe karşı ilgisizlik, duygusal işlemede zorluk ve daha depresif ve/veya kaygılı olma ve kötüye kullanımıyla bozulmuş bir yüz.[1] Ancak alkolizm Bukowski'nin değiştirmek istediği bir konu değildir. Bu onun için sadece bir yaşam biçimidir.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Maurage, Pierre (2008). "The Auditory-Visual Integration of Anger is impaired in Alcoholism: an Event-Related Potentials Study". Journal of Psychiatry and Neuroscience. 33 (2). ss. 111-122. PMC 2265307 $2. PMID 18330457. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sait Faik Abasıyanık</span> Türk hikâye ve roman yazarı, şair (1906–1954)

Sait Faik Abasıyanık, Türk hikâye ve roman yazarı, şair. Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından birisi olan Sait Faik, çağdaş hikâyeciliğe yaptığı katkılar nedeniyle Türk edebiyatının köşe taşlarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal</span> Türk romancı ve oyun yazarı

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çetin Altan</span> Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçi

Çetin Altan, Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçidir.

John Fante İtalyan asıllı Amerikalı romancı, kısa hikâye yazarı, senarist.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Gogol</span> Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı

Nikolay Vasilyeviç Gogol, Ukrayna asıllı Rus roman ve oyun yazarı. En çok tanınan eserleri Palto, Bir Delinin Hatıra Defteri ve Ölü Canlar’dır.

<span class="mw-page-title-main">Tarık Buğra</span> Türk yazar ve gazeteci (1918–1994)

Süleyman Tarık Buğra, Türk gazeteci ve roman, hikâye, oyun ve fıkra yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Charles Bukowski</span> Asıl adı Heinrich Karl Bukowski olan Amerikalı yazar ve şair

Charles Bukowski, asıl adı Heinrich Karl Bukowski olan Amerikalı yazar ve şairdir. Yapıtlarında bazen Henry Chinaski ismini de kullanmıştır. Hayatının çoğunu ABD'nin Los Angeles şehrinde geçirmiştir. Yazıları, benimsediği memleketi Los Angeles'ın sosyal, kültürel ve ekonomik ortamından etkilenmiştir. Bukowski'nin çalışmaları yoksul Amerikalıların sıradan yaşamlarını, yazma eylemini, alkolü, kadınlarla ilişkileri ve işin angaryasını ele alır.

<span class="mw-page-title-main">Halid Ziya Uşaklıgil</span> Türk romancı ve yazar (1866–1945)

Halid Ziya Uşaklıgil, Servet-i Fünûn ve cumhuriyet dönemi Türk romancı ve yazar. Bâzı edebî yazılarını Hazine-i Evrak dergisinde Mehmet Halid Ziyaeddin adıyla yayımlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mark Twain</span>

Samuel Langhorne Clemens, daha çok takma adı Mark Twain olarak bilinir, Amerikalı mizahçı, satirist, roman yazarı, yazar ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Ses ve Öfke (roman)</span>

Ses ve Öfke (özgün adı: The Sound and The Fury), Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar William Faulkner'in dördüncü romanıdır. İlk kez 1929 yılında yayımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Robin (karakter)</span> kurgusal karakter

Robin ilk defa 1940 yılında Detective Comics'in 38. sayısında görülen bir çizgi roman kahramanıdır. Bu tarihten itibaren Batman çizgi romanlarında Batman'in yardımcısı olarak görev almıştır.

Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, hikâyeci, roman yazarı, sosyolog.

Anlatım biçimleri, anlatılacak olay veya kavramların nasıl anlatıldığını belirten edebiyat terimidir; yazarın anlatımını yaparken kullandığı üsluba, başvurduğu yönteme anlatım biçimi denir. Anlatılacakların türüne ya da amacına göre değişik anlatım biçimleri kullanılır. Örneğin romanda kullanılan anlatım biçimi ile bir makalede kullanılan anlatım biçimi birbirinden farklıdır.

<i>Fransız Teğmenin Kadını</i> John Fowlesin 1969 tarihli romanı

Fransız Teğmenin Kadını İngiliz yazar John Fowles tarafından yazılmış ve 1969 yılında yayınlanmış bir dönem romanıdır. Kitap, yazarının The Collector(1963) ve The Magus(1965) kitaplarının ardından yayınladığı üçüncü romanıdır. Bu romanla birlikte, yazar John Fowles, Viktorya Dönemi'ne dair yazınlarda kendine has bir yer edinmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Madison Dışındaki Küçük Ayaklanma</span>

Madison Dışındaki Küçük Ayaklanma Amerikalı yazar J. D. Salinger'ın ilk kez The New Yorker dergisinin 21 Aralık 1946 tarihinde yayımlanan sayısında çıkan öyküsüdür. Salinger'ın 1941 yılında yazdığı bu hikâye kahramanı Holden Caulfield olan ilk çalışmasıdır. The New Yorker'ın 1941'in Eylül ayında kabul ettiği Madison Dışındaki Küçük Ayaklanma 1946 yılına kadar basılamadı.

<span class="mw-page-title-main">Charles Sealsfield</span> Amerikalı gazeteci ve yazar (1793 – 1864)

Charles Sealsfield, asıl adı Carl Anton Postl olan Avusturyan-Amerikan gazetecidir. 1822 – 1826 yılları ve 1828 – 1829 yılları arasında Amerika'da ikamet etmiştir. Yazar daha çok Amerikan içeriğe sahip ve Almanca olarak yazılmış romanlarıyla tanınır. Avrupa'ya 1829 yılında dönmüş ve İsviçre'ye yerleşmiştir. Avrupa'da geçirdiği zaman süresinde Amerika'ya iki adet uzun süreli seyahat gerçekleştirmiştir. 1864 yılında Solothurn, İsviçre'de ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Patrick Modiano</span> Fransız yazar (d. 1945)

Jean Patrick Modiano, Fransız romancı ve 2014 Nobel Edebiyat Ödülü sahibidir. Eserleri 30'dan fazla dile çevrilmiştir. Ödülü kazandığı tarihte En Uzağından Unutuşun, Bir Gençlik, Bir Sirk Geçiyor, Kötü Bir İlkbahar romanları ile Babam ve Ben isimli çocuk kitabından oluşan 5 eseri Türkçeye çevrilmiş bulunmaktaydı.
1970 yılında Dominique Zehrfuss ile evlenmiştir. Bu evlilikten Zina (1974) ve Marie (1978) adlarında iki kızı vardır.

Sarah Jio, Amerikalı gazeteci ve yazar. Çocukluğunu Washington’da geçirmiştir. Ardından Western Washington Üniversitesi’ne girmiştir ve İletişim Fakültesi’nden mezun olmuştur.

<i>Küçük Şeyler</i> Samipaşazade Sezainin 1891de yayımlanan hikâye kitabı

Küçük Şeyler, Samipaşazade Sezai'nin 1891'de yayımlanan hikâye kitabıdır. Kısa hikâyenin, Batı edebiyatındaki hikâyelerle benzer özellikler gösteren Türk edebiyatındaki ilk örneği olarak kabul edilmektedir. Edebiyat tarihçilerinin kısa değerlendirmeleri dışında pek fazla dikkat çekmemiş, ilk baskısından sonra bir daha basılma imkânı bulamamıştır. Yeni harflerle de ayrı bir basımı yapılmamış, yazarın bütün eserlerini bir araya toplayan Zeynep Kerman tarafından okuyucuya ulaştırılmıştır. Günümüzde farklı yayınevleri tarafından günümüz Türkçesiyle Küçük Şeyler adıyla yayımlanmaktadır. Eserin 1891 tarihli Matbaa-i Ebüzziya basımı nüshası İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Harold Robbins</span> Amerikalı romancı (1916 – 1997)

Harold Robbins Amerikalı popüler roman yazarıdır. En bilinen eseri Vurguncular "The Carpetbeggars" başta olmak üzere 25'ten fazla romanı çok satanlar listesine girdi ve 32 dilde 750 milyon'dan fazla satış yaparak yazarı dünyanın en çok okunan yazarlarından biri yaptı.