İçeriğe atla

Pirra

Deukalion ve Pyrrha bebeğe dönüşen taşları fırlatıyor.

Yunan mitolojisinde, Pyrrha (/ˈpɪrə/ ; Eski Yunanca : Πύρρα) Epimetheus ve Pandora'nın kızıydı ve Deukalion'un karısıydı. Hellen, Amphictyon, Orestheus isimli üç oğlu; ve Protogeneia, Pandora II ve Thyia isimli üç kızı olmuştur. Bazı kaynaklara göre, Hellen[1] veya Helmetheus,[2] Pyrrha'nın Zeus ile birlikteliğinden doğduğu belirtir.

Etimoloji

Latince'de pyrrhus kelimesi, Yunanca πυρρός, purrhos, yani "alev rengi", "ateşin rengi", "ateş kırmızısı" veya basitçe "kırmızı" veya "kırmızımsı" anlamına gelir.[3] Pyrrha'nın adını açıkça kızıl saçlarından almıştır[4] ve Ovidius ile Horace onu kızıl saçlı olarak tanımlamaktadır.

Mitoloji

Zeus, Tunç Çağı'nı büyük tufanla bitirmeye karar verdiğinde, sadece Deukalion ve karısı Pyrrha hayatta kaldı. Hapsedilmiş olmasına rağmen geleceği görebilen ve bu yüzden tufanın geleceğini de öngören Prometheus, oğlu Deukalion'a bir gemi yapmasını söylemiş ve bu sayede hayatta kalmışlardır. Tufan sırasında, selden kurtulan tek yer olan Parnassus Dağı'da karaya çıkmışlardır.

Tufan bitip, çift karaya çıktığında; Deukalion Themis'in kahinine dünyayı nasıl tekrar insan soyunu oluşturabilecekleri konusunda danıştı. Bunun üzerine kahin, annesinin kemiklerini omzunun arkasına atması gerektiğini söyledi. Deukalion ve Pyrrha, "ana"yı tüm canlıların anası Gaia ve "kemikler"in kayalar olduğunu anladılar. Böylece kayaları omuzlarının arkasından atmaya başladılar. Kayalar büyüdü ve insan formunu aldı. Yumuşak ve nemli olan kısımlar deriye, taşın damarları insanların damarlarına, kayaların en sert kısımları ise kemiklere dönüşmüştür. Pyrrha'nın attığı taşlar kadın oldu; Deukalion'un attığı taşlar ise erkek oldu.

Deukalion ve Pyrrha'nın hikayesi, Romalı şair Ovidius'un ünlü eseriMetamorfozlar'da yeniden anlatılmıştır. Bu yeniden anlatımda, Jove (Zeus'un Roma eşdeğeri) çifte acır ve onların dindar olduklarını kabul eder. Bir sal üzerinde amaçsızca salınan Deukalion ve Pyrrha'yı kurtarmak için bulutları dağıtır ve tufanı sona erdirir. Fırtına dinip sular yatıştığında, Deukalion ve Pyrrha, toprağın uğradığı hasar karşısında şaşkına dönerler ve yeni insan soyundan sorumlu olduklarını anlarlar. Ne yapmaları konusunda şaşırmış bir şekilde, tanrıça Themis'i görmeye giderler. Themis, Pyrrha'ya yeniden üremek için annesinin kemiklerini atması gerektiğini söyler. Pyrrha, kemiklerini çıkarmak için annesinin mezarını kazarak saygısızlık etme fikrinden çılgına dönmüştür, ancak Deukalion, Themis'in asla birine suç işlemesini tavsiye etmeyeceğinden, onun toprak anadan bahsettiğini anlar. Hem Pyrrha hem de Deukalion omuzlarının ardından bir taş atarlar– Pyrrha'nın attığı taşlar kadın olurken; Deukalion'un attığı taşlar erkek olur.

Dünya insanlarla yeniden doldurulduğunda, toprak ana da aynı şeyi yapar ve diğer tüm yaşam biçimlerini üretmeye başlar. Ovidius, bu fırsatı izleyicilerine ısı ve suyun tüm yaşamın kaynakları olduğunu bildirmek için kullanır, "çünkü ısı ve nem uygun bir dengede karıştığında gebe kalırlar: bu ikisi, her şeyin kaynağıdır. Ateş ve su savaşsa da, nem ve sıcaklık her şeyi yaratır; bu uyumdur". (Ovid – s 15).

Hellenlerin soyağacı

Hellenlerin Soyağacı
PrometheusClymeneEpimetheusPandora
DeukalionPyrrha
Hellen
DorusXuthusAeolus
TectamusAegimiusAchaeusIon MakednosMagnes

Aile Ağacı

DeucalionPyrrhaZeus
Hellen
(Helenler)
ThyiaPandora II
Dorus
(Dorlar)
XuthusAeolus
(Aiol)
Magnes
(Magnetler)
Macedon
(Makedonlar)
Graecus
(Grekler)
Achaeus
(Akalar)
Ion
(İyonya)
Deukalion'un ailesi ve ilk Yunan kabilelerinin soyağacı.[5]

Not

  1. ^ Apollodorus, 1.7.2
  2. ^ Pseudo-Clement, Recognitions 10.21
  3. ^ The Greek Myths - The Complete and Definitive Edition. Penguin Books Limited. 2017. s. 141. ISBN 9780241983386. 
  4. ^ Horace, Odes 1.5
  5. ^ After M.L. West, The Hesiodic Catalogue of Women: Its Nature, Structure, and Origins (Oxford, 1985) 173. Hellen is a son of Pyrrha and Zeus ( frr. 2–5.; cf. West (1985) 52, 56); Graecus, a son of Pandora II, Deucalion's daughter, and Zeus ( fr. 5).; Magnes and Macedon, sons of Thyia, Deucalion's daughter, and Zeus ( fr. 7).; Dorus and Aeolus are sons of Hellen by the nymph Othreis ( fr. 9)., as is Xuthus, who, marrying Creusa, daughter of Erechtheus, sired Achaeus and Ion (fr. 10(a)23 OCT).

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Prometheus</span> Yunan mitolojisinde insanı yaratan karakter, titan

Yunan mitolojisi'nde, Prometheus veya Promete Titan ateş tanrısıdır. Prometheus en çok tanrılara ateşi çalarak meydan okumasıyla ve ateşi teknoloji, bilgi ve uygarlık biçiminde insanlığa vermesiyle tanınır. Efsanenin bazılarında, insanlığın çamurdan yaratılması ile de anılır. Prometheus zekâsı ve insanlığın şampiyonu olmasıyla tanınır, ve genellikle insanî sanatların ve bilimlerin yazarı olarak da görülür. Bazen Deukalion'un babası, Tufan'ın kahramanı olarak tanıtılır.

<span class="mw-page-title-main">Gaia</span>

Gaia, Gaea ya da Ge, Yunan mitolojisinde yeryüzünün kozmik bir varlık olarak kişileştirilmiş halidir.

<span class="mw-page-title-main">Kadmos</span>

Yunan mitolojisinde, Kadmos ya da Cadmus( ')' efsanevi Boeotia'daki Thebai şehrinin kurucusudur ve Fenikelidir. Perseus ve Bellerophon'la birlikte ilk Yunan kahramanıydı ve Herakles'ten önceki en büyük kahraman ve canavar avcısıydı. Yaygın olarak Fenike prensi olduğu belirtilir, kral Agenor'un ve kraliçe Tire'li Telephassa'nın oğluydu, kardeşi Phoenix, Cilix ve Europa idi. Kadmos'un soyağacı Zeus'a dayanmaktadır. Başlangıçta, Zeus tarafından Fenike kıyılarından kaçırılan kız kardeşi Europa'yı bulup Tire'ye geri götürmek için kraliyet ailesi tarafından yolculuğa gönderildi. İlk anlatımlarda, Kadmos ve Europa, Phoenix'in çocuklarıydı. Kadmos, aslen onun onuruna Cadmeia akropolisi olarak adlandırılan Yunan şehri Thebai'yi kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Deukalion</span>

Yunan mitolojisinde, Deukalion Promete'nin oğluydu; eski kaynaklar annesini Clymene, Hesione veya Pronoia olarak adlandırır. Yunan mitolojisindeki tufan ile yakından bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dönüşümler</span> Ovid tarafından MS 8 yılında tamamlanan ve 15 kitaptan oluşan öyküsel şiir

Dönüşümler Romalı şair Ovid tarafından MS 8 yılında tamamlanan ve 15 kitaptan oluşan öyküsel şiir türünde bir edebiyat eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Likaon</span> Yunan mitolojisinde Arkadya kralıı

Yunan mitolojisinde Lycaon ya da Lykaon, efsanenin en popüler versiyonunda, Zeus'un gerçekten her şeyi bilip bilmediğini test etmek isteyen Lykaon, kendi oğlu Nyctimus'un öldürüp, etini Zeus'a sunan Arkadya kralıydı.

Yunan mitolojisinde, Epafos ya da Epaphus olarak da adlandırılan Apis ya da Munantius, Zeus'un oğludur ve Mısır kralıdır.

Yunan mitolojisinde, Pandora Kral Deukalion ve Pyrrha'nın kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Aias (mitoloji)</span>

Aias Lokris kralı Oileus'un oğlu olan mitolojik bir Yunan kahramanıydı. Onu, Telamon oğlu Aias'dan ayırt etmek için, "Küçük" veya "Lokrisli" Aias olarak anıldı. Truva Savaşı sırasında Lokris birliğinin lideriydi. Homeros'un İlyada'sında önemli bir karakterdir ve Odysseia'da, Virgilius'un Aeneis'sinde ve Euripides'in Troyalı Kadınlar'ında da adı geçmektedir. Etrüsk mitolojisinde Aivas Vilates olarak bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Telamon</span>

Yunan mitolojisinde, Telamon Aegina kralı Aiakos'un bir dağ nymphası Endeïs'in oğludur. Peleus'un ağabeyi Telamon, Iason'ın yanında Argonotlarından biri olarak yelken açar ve Kalydonya Domuzu Avına katılır. İlyada'da, farklı annelerden doğan Yunan kahramanları Büyük Aias ve Teukros'un babasıdır. Bazı kayıtlar onun üçüncü oğlu Trambelus'tan bahseder. O ve Peleus ayrıca Herakles'in yakın arkadaşlarıydı ve Amazonlara karşı yaptığı seferlerde ve Truva'ya yaptığı saldırıda ona yardım ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Kalidon yaban domuzu avı</span>

Kalidon yaban domuzu avı, Yunan efsanesindeki en önemli kahramanca maceralardan biridir. Truva Savaşı'ndan önceki nesilde yapılmıştır ve o neslin diğer büyük kahramanca macerası Argonotlar Seferi yolculuğunu ile hemen hemen aynı zamanda olmuştur. Avın amacı, Kalidon domuzunu öldürmektir. Domuz, Kral Oeneus, ayin esnasında Artemis'i onurlandırmayı unuttuğu için; tanrıça tarafından Aetolia'daki Kalidon'a zarar vermesi için gönderilmiştir. Meleager tarafından yönetilen avcılar, Yunanistan'ın önde gelen kahramanlarının çoğunu içerir. Çoğu anlatımda, postunu okla yaralayan büyük kadın kahraman Atalanta da vardır. Bu, bazı erkekleri çileden çıkarır ve trajik sonuçlar doğurur.

Merops adı Yunan mitolojisinde birden fazla karakterin adıdır:

<span class="mw-page-title-main">Teukros</span>

Teukros, Teucer ya da Teucrus, Teucros veya Teucris, Yunan mitolojisinde Salamis Adası'nın kralı Telamon ve onun ikinci eşi ve Truva Kralı Laomedon'un kızı Hesione'un oğludur.

Yunan mitolojisinde, Agave ('soylu') Thebai'nin prensesi ve Maenadların kraliçesiydi.

Yunan mitolojisinde, Melia titan Okeanos ile Tethys'in 3000 tane olan okenaid kızlarından biridir. Erkek kardeşi ve Argos'un nehir tanrısı İnakhos'tan kahraman Phoroneus ve Aegialeus isimli çocukları olmuştur. Bununla birlikte, bazı anlatımlarda, Phoroneus okenaid nemf Argia ve İnakhos'un çocuğudur. Argos geleneğine göre, Phoroneus, büyük tufan zamanında Argos'ta yaşan ilk adam ya da yerlisiydi ve Deukalion ile ilişkilendirilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Fineus</span>

Yunan mitolojisinde, Phineus Belus ve Anchinoe'nin bir çocuğudur ve böylece Aigyptos, Danaos ve Kepheos'un kardeşidir.

Yunan mitolojisinde Abas birkaç kişiye atfedilir:

Yunan mitolojisinde, Echion veya Ekhion Eski Yunanca : Ἐχῑων (genel. Ἐχίονος), ἔχις echis "engerek"'ten türemiştir ) beş farklı kişinin adıdır:

Yunan mitolojisinde, Teumessos tilkisi veya Cadmean vixen, kaderinde asla yakalanmamak olan devasa bir tilkidir.

Yunan mitolojisinde, Asteria veya Asterie, Titanlar Koios (Polus) ve Phoebe'nin kızı; aynı zamanda da Leto'nun kız kardeşidir. Hesiodos'a göre Titan Perses'ten tek bir çocuğu oldu, büyücülük tanrıçası Hekate adında bir kız. Diğer yazarlarsa Asteria'yı, Zeus'un babaları olduğu bilinen Herakles'in ve Hekate'nin de annesi olduğunu anlatırlar.