İçeriğe atla

Pirot Muharebesi

Pirot Muharebesi
Sırp-Bulgar Savaşı

Pirot'taki sokak çatışmaları
Tarih26-27 Kasım 1885
Bölge
Sonuç Bulgar zaferi
Taraflar
 Bulgaristan Krallığı Sırbistan Krallığı
Komutanlar ve liderler
I. Aleksandr
Danail Nikolaev
I. Milan
Petar Topaloviç
Güçler
45,000[1]
80 silah
40,000[1]
84 silah
Kayıplar
2,500 ölü veya yaralı[1] 2,000 ölü veya yaralı[1]

Pirot Muharebesi (BulgarcaБитка при Пирот SırpçaБитка код Пирота) Sırp-Bulgar Savaşı'nın bir parçası olup 26-27 Kasım 1885 tarihlerinde Sırbistan Krallığı'na bağlı Pirot'ta gerçekleşmiştir. Muharebeye Bulgar tarafından Batı Ordusu, Sırp tarafından ise Nişava Ordusu katılmıştır ve savaş Bulgar zaferi ile sonuçlanmıştır. Bu savaş ve ardından gelen ateşkes sonucunda ise iki taraf arasındaki savaşa son veren Bükreş Antlaşması imzalanmıştır.

Muharebenin öncesi

17-19 Kasım 1885'teki İslivniçe Muharebesi'ndeki Bulgar zaferinin ardından Bulgar ordusu karşı atağı kalktı.[2] Bulgar ordusu atağa kalmasının ardından sırasıyla Sırpları 19 Kasım'da Gurgulyat'da 22 Kasım'da ise Dragoman'da yenip Pirot'a dayandı.[3] Pirot'ta ise şehri korumak üzere tepelerde mevzilenmiş Sırpların Nişeva Ordusu ile karşı karşıya geldi.[2]

Muharebe

26 Kasım'a gelindiğinde Bulgar birlikleri şehrin dışında mevzilenen Sırpları püskürtüp Pirot'a ilerlemeye başladı. Aynı gün saat 15:00 civarlarında Bulgarlar, Yüzbaşı Popov önderiğinde Divan ve Çerni Vrah tepelerini ele geçirip sol kanattan düşmanını geri itmeye başladı. Sağ kanatta ise birlikler büyük bölümünün kenti savunmak üzere yollanmasının ardından geri çekildi. Sol kanattaki çatışmalarda Bulgarlar 48 ölü verirken Sırplar 67 ölü verdi. Savaşın bu derece Bulgar galibiyetiyle sonuçlanmasının önemli bir nedeni de Sırplar eski Rus toplarını kullanırken Bulgarların modern Alman toplarını kullanmasıydı.[4]

27 Kasım'da ise Sırplar tekrar organize olup Pirot yeniden almaya çalıştı.[1] Ancak ataklarının sonucunda Sırplar, Temska Çayı'nın gerisine itildi. Kasabanın çevresinde kesin konumunu kazanan Bulgarlar bu noktadan sonra Pirot içlerinde kalan Sırp birliklerini temizlemeye başladı.[5] Sırplar ancak gün doğana kadar dayanabildi.

Muharebe sonrası

Bulgarlar zaferinin ardından Büyük Bulgaristan'ının bir parçası olarak gördükleri Niş'e doğru ilerlemeye başlasalar da Sofya'daki Avusturya-Macaristan delegasyonu kendilerine ilerlemelerini durdurmalarını aksi taktirde Sırbistan'ın tarafından savaşa gireceklerini bildirdi. Avusturya-Macaristan'ın bu müdahelesi ile çaresiz kalan Bulgarlar, ateşkes imzalamayı kabul etti.[1] 3 Mart 1886'da ise imzalanan Bükreş Antlaşması ile savaş öncesi sınırlara geri dönüldü.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f Harbottle, T.B. (2019). Dictionary of Battles: From the Earliest Date to the Present Time. Good Press. s. 199. 
  2. ^ a b Hall, Richard C. (2014). War in the Balkans: An Encyclopedic History from the Fall of the Ottoman Empire to the Breakup of Yugoslavia. Bloomsbury Publishing. s. 61. ISBN 978-1-61069-031-7. 4 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2024. 
  3. ^ Пейчев, А. и др. 1300 години на стража, София, 1984, Военно издателство, p. 211
  4. ^ Barker, P. (2016). Horse, Foot and Guns Version 1.1. Lulu.com. ISBN 978-1-326-57118-4. Erişim tarihi: 6 Eylül 2020. 
  5. ^ Tucker, S. (2010). A Global Chronology of Conflict. A Global Chronology of Conflict: From the Ancient World to the Modern Middle East. ABC-CLIO. s. 1486. ISBN 978-1-85109-667-1. 
  6. ^ Goldstein, E. (2005). Wars and Peace Treaties: 1816 to 1991. Taylor & Francis. s. 34. ISBN 978-1-134-89912-8. 

Kaynakça

  • Атанасов, Щ. и др. Българското военно изкуство през капитализма, София, 1959, Държавно военно издателство при МНО
  • Димитров, И., Съединението 1885 - енциклопедичен справочник, София, 1985, Държавно издателство „д-р Петър Берон"
  • Недевска, Е., Шанов, С. Сръбско-българската война 1885. Сборник спомени, София, 1985, Военно издателство
  • Венедиков, Й., История на доброволците от Сръбско-българската война 1885 година, София, 1985, Издателство на отечествения фронт, стр. 181-190
  • Христов, Х. и др. Сръбско-българската война 1885. Сборник документи, София, 1985, Военно издателство

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bolayır Muharebesi</span>

Bolayır Muharebesi, 26 Ocak 1913 tarihinde General Georgi Todorov'un Rila Yedinci Piyade Tümeni ve Binbaşı Fethi Bey'in 27. Piyade Tümeni arasında gerçekleşti. Bulgar Ordusu Bolayır'ı ele geçirdi. 1913 yılının ortalarında Türk Ordusu Bolayır'ı geri aldı.

<span class="mw-page-title-main">Hadrianapolis Muharebesi (1205)</span>

Hadrianapolis Muharebesi, 14 Nisan 1205 tarihinde Bulgar çarı Kaloyan ile Latin İmparatoru I. Baudouin komutasındaki Haçlılar arasında yaşanmış savaştır. Kumanlar ve Bizanslıların desteği ile başarılı bir pusu kuran Bulgarlar tarafından savaş kazanılmıştır. Aralarında Blois Kontu I. Louis'in de bulunduğu yaklaşık 300 şövalye öldürülmüştür. Latin İmparatoru I. Baodouin'in esir edilmiş, sonra kör edilmiştir, esareti sırasında da ölmüştür. Bulgarlar Trakya ve Makedonya'ya ilerlemişlerdir. Baodouin'in yerine en genç kardeşi Henri 20 Ağustos 1206 tarihinde tac giymiştir. Bu savaşla ilgili ana kaynak Geoffroy de Villehardouin'in kronikleridir. Bu savaşa Haçlılar tarafında katılmasına rağmen, Dördüncü Haçlı seferi'ne bakışı genellikle Haçlılar aleyhine ön yargılıdır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Çatalca Muharebesi</span>

İkinci Çatalca Muharebesi 3 Şubat 1913'ten başlayıp Londra Antlaşması’nın imzalanmasına kadar süren döneme kadar Bulgarlar ile Osmanlı İmparatorluğu arasında İstanbul için yapılan bir dizi çatışmalar silsilesinin genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kırcaali Muharebesi</span>

Kırcaali Muharebesi Bulgaristan ve Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılan Birinci Balkan Savaşı'nın bir parçası olan muharebedir. Bulgaristan'ın Haskovo Müfrezesi'nın Yaver Paşa komutasındaki Osmanlı'nın Kırcaali Müfrezesini yendiği muharebe, 21 Ekim 1912'de yapılmıştır. Böylece Kırcaali ve Doğu Rodop Bulgaristan'a kalıcı olarak katılmıştır. Her 21 Ekim'de Kırcaali'de bugünün kutlaması yapılıp bugün şehrin tatil günü kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Boris Drangov</span>

Boris Stoyanov Drangov Bulgar Albay ve savaş pedagogu.

<span class="mw-page-title-main">Setina Muharebesi</span>

Setina Muharebesi, Bulgar ve Bizans orduları arasında modern Yunanistan'ın kuzeyinde Setina'da (Skopos) 1017 Sonbaharında gerçekleşmiştir. Bizans zaferi ile sonuçlanmıştır.

Manastır (Bitola) Muharebesi Bitola, yakınlarında Bulgar topraklarında, voyvoda Ivats komutasında Bulgar ordusu ile stratigos Georgios Gonitsiatis komutasında Bizans ordusu arasında gerçekleşmiştir. Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu arasındaki son açık savaşlardan biriydi. Bulgarlar galip gelmişti ve Bizans İmparatoru II. Basileios, dış duvarları Bizanslılar tarafından zaten tahrip edilmiş olan Bulgar başkenti Ohri'den çekilmek zorunda kaldı. Ancak Bulgar zaferi, Bulgaristan'ın Bizans egemenliğine girmesini ancak 1018 yılına erteledi.

<span class="mw-page-title-main">Sperkhios Muharebesi</span>

Sperkhios Muharebesi 997 yılında orta Yunanistan'da Lamya şehri yakınında Sperkhios Nehri kıyılarında gerçekleşmiştir. Bir önceki yıl Yunanistan'ın güneyine ilerlemiş Çar Samuil komutasındaki Bulgar ordusu ile general Nikiforos Uranos komutasındaki Bizans ordusu arasındaki bir muharebedir. Bizans zaferi neredeyse Bulgar ordusunun tamamını yok etmiş, güney Balkanlar ve Yunanistan'daki akınları sona erdirmiştir. Muharebenin ana kaynağı dönemin Bizans imparatoru II. Basileios'un hayatını anlatan tarihçi İoannis Skilicis'in Tarihin Özeti adlı kitaptır.

Pegae Muharebesi 11 ile 18 Mart 921 tarihleri arasında Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in civarında, 913-927 Savaşı sırasında, Bulgar İmparatorluğu kuvvetleri ile Bizanslılar arasında gerçekleşmiş çatışmadır. Muharebe, Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı yakınında Pegae isimli bir semtte gerçekleşmiştir. Bizans hattı daha Bulgarların ilk ataklarında çökmüş, komutanları muharebe meydanından kaçmıştır. Bundan sonraki süreçte çoğu Bizans askeri kılıcı ile öldürülmüş öldürülmüş, boğulmuş veya ele geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Krum hanedanı</span>

Krum hanedanlığı, Bulgaristan Hanı Krum (803-814) tarafından kurulan ve 803 ve 991 yılları arasında Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun hükümdarlarını temsil eden kraliyet ve daha sonra imparatorluk ailesini ifade eder. Bulgar tarihinin, en büyük toprak genişliğine ulaştı ve altın kültür ve edebiyat çağını tetiklemiştir. Kral Simeon'un döneminde Altın Çağlarını yaşamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Ongal Muharebesi</span> muharebe

Ongal Muharebesi 680 yazında, Romanya'nın Tulça ili, Peuce Adası yakınlarındaki Tuna Deltası ve çevresinde belirtilmemiş bir yer olan Ongal bölgesinde gerçekleşmiş muharebedir. Kısa bir süre önce Balkanlar'ı işgal eden Ön Bulgarlar ile sonunda savaşı kaybeden Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşen bu muharebe, Birinci Bulgar İmparatorluğu'nun kurulması için çok önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Anhialos Muharebesi (708)</span> Bizans ile Bulgaristan arasında gerçekleşen çatışmadır

Anhialos Muharebesi 708 yılında, Bizans İmparatorluğu ile Birinci Bulgar İmparatorluğu arasında, Anhialos kasabası yakınlarında gerçekleşen çatışmadır. Sonuç, Bulgar zaferidir.

Strumitsa Muharebesi Birinci Bulgar İmparatorluğu ile Bizans İmparatorluğu kuvvetleri arasında Ağustos 1014'te Kuzey Makedonya'nın Strumica şehri yakınlarında meydana gelmiştir. İmparator Samuil'in oğlu Gavril Radomir komutasında Bulgar kuvvetleri, muharebede ölen Selanik valisi Theofilaktos Botaneiatis komutasında Bizans kuvvetlerini mağlup etmişlerdir. Valisinin ölümünden sonra Bizans İmparatoru II. Basileios, Bulgaristan'dan geri çekilmek zorunda kaldı ve son Belasitsa Muharebesi'ndeki başarısından yararlanamadı.

<span class="mw-page-title-main">Bregalnica Muharebesi</span> Bulgaristan Krallığı ile Sırbistan Krallığı arasında geçmiş olan muharebe

Bregalnica Muharebesi, Bulgaristan Krallığı ordusu ve Sırbistan Krallığı Karadağ Krallığı ordusu arasında 30 Haziran -9 Temmuz 1913 arasında gerçekleştirilen İkinci Balkan Savaşı sırasında yapılan muharebedir. İkinci Balkan Savaşının en büyük katılımlı muharebesidir. Bu muharebe Bulgarların Delçevo'ya çekilmesi ile sonuçlanmıştır. Makedonya'nın kaderi Bulgar mı yoksa Sırbistan toprağı olarak kalacağı bu muharebe ile şekillenmiş ve Makedonya Sırbistan Krallığı toprağı olarak kalmıştır. "Bregalnica Muharebesi" terimi esas olarak Yugoslav ve Sırp tarihçiliğinde kullanılmaktadır. Bulgar tarih kitaplarında bu olaylar çoğunlukla bir muharebe olarak değil, savaşın başlangıcında Bulgar 4. Ordusunun bir dizi muharebesi olarak kabul edilir.

Gurgusofça Muharebesi diğer adıyla Knjaževac Muharebesi İkinci Balkan Savaşı'nın muharebelerinden biridir. Bulgaristan Krallığı ve Sırbistan Krallığı arasında gerçekleşmiştir. Temmuz 1913'te yapılan bu muharebe neticesinde Bulgar 1.Ordusu bu Sırp şehrini ele geçirmiştir.

Varna Kuşatması 21-24 Mart 1201 tarihleri arasında Bulgaristan'ın Karadeniz kıyısında bulunan Varna'da Bulgarlar ile Bizanslılar arasında gerçekleşmiştir. Bulgarlar galip gelmiş ve şehri ele geçirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Radko Dimitriev</span>

Radko Dimitriev 1 Ocak 1904'ten 28 Nisan 1907'ye kadar Bulgaristan Savunma Bakanlığı yapan ve ayrıca Birinci Dünya Savaşı'nda da Rus Ordusu'nda görev yapmış Bulgar generaldir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Savov</span> Bulgar General ve Komutan

Mihail Georgiev Savov Balkan Savaşları esnasında Bulgar Ordusu'nun ikinci komutanı olarak ve ayrıca iki defa da savunma bakanı olarak görev yapan Bulgar bir generaldi.

<span class="mw-page-title-main">Danail Nikolaev</span>

Danail Tsonev Nikolaev Balkan Savaşları öncesinde Savaş Bakanlığı yapmış Bulgar bir subaydı. Kendisi Bulgar Ordusu'ndaki en yüksek rütbeye ulaşan ilk kişiydi. Nikolaev'in aldığı bu rütbe ayrıca "Bulgar ordusunun patriği" olarak da bilinirdi.

Selanik Muharebesi 1014 yazında, aynı dönemde Kuzey Yunanistan'da bulunan Selanik kenti yakınlarında Bulgar ve Bizans İmparatorlukları arasında yaşanan bir muharebedir. Nestoritsa komutasındaki Bulgar ordusu, Selanik valisi Theofilaktos Botaneiatis komutasındaki Bizanslılar tarafından bozguna uğratılmış ve Belasitsa ile Ográzhden dağları arasındaki Bulgar surlarına saldıran Bizans'ın ana kuvvetlerini saptıramamıştır.