Pîrî Reis, Türk denizci ve kartograf. Asıl adı Muhyiddin Pîrî Bey'dir. Künyesi Ahmed ibn-i el-Hac Mehmed El Karamanî'dir. Amerika'yı gösteren Dünya haritaları ve Kitab-ı Bahriye adlı denizcilik kitabıyla tanınmıştır. Ayrıca Hadikat'ül Bahriye, Bilad-ül Aminat ve Eşkalname gibi eserleride bulunmaktadır.
Pîrî Reis Haritası günümüze kalan, Amerika kıtasını gösteren en eski haritalardan birisidir. Osmanlı Kaptan-ı Derya'sı (Amiral) Pîrî Reis tarafından 1513'te çizilmiştir. Avrupa ve Afrika'nın batı kıyıları ile Güney Amerika'nın doğu kıyılarını göstermektedir. Aralarında Kristof Kolomb'a ait bir haritanın da bulunduğu yirmi kaynağın bütünleştirilmesiyle hazırlanmış, 16. yüzyıl Avrupa ve Müslüman denizcilerinin coğrafya bilgilerini içeren değerli bir tarihi belgedir.
Kitâb-ı Bahriye, Osmanlı Kaptan-ı Deryası (amirali) Piri Reis'in hazırladığı Akdeniz kıyılarına ait ayrıntılı bir harita-kılavuzdur. Kitap, denizcilere Akdeniz kıyıları, adaları, geçitleri, boğazları, körfezleri, fırtına halinde nereye sığınılacağı, limanlara nasıl yaklaşılacağı hakkında bilgiler, ayrıca limanlar arasında gitmek için kesin rotalar verir.
TCG Pirireis (S-343), Balao sınıfı bir denizaltıdır. ABD donanmasında kullanılan mapiro adını Meksika ve Orta Amerika'nın Atlantik kıyıları ve Karayiplerde yaşayan bir balıktan almıştır.
İzmir Müze Gemiler ya da İnciraltı Deniz Müzesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir denizcilik müzesidir. Balçova ilçesindeki İnciraltı İskelesi'nde demir atmış üç müze gemide denizciliğin sosyal, tarihsel ve ekonomik gelişimine ilişkin nesneler sergilenmektedir. Müze, 1 Temmuz 2007'de ziyarete açıldı.
Piri Keşif gemisi, birinci kişi perspektifinden "işaretle ve tıkla" tarzıyla oynanan, 3 boyutlu bir macera oyunudur. Dünyaca ünlü Türk denizcisi ve haritacısı Pîrî Reis'in dönemini konu edinmiştir.
MF Piri Reis Üniversitesi ya da eski adıyla MF Ankara, Türk yolcu ve eğitim gemisi.
Oruç Reis, bir Osmanlı denizcisidir.
Pîrî Reis Üniversitesi veya Pîrî Reis Denizcilik Üniversitesi, 8 Şubat 2008 tarihinde İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir. Kampüs, İstanbul'un Tuzla ilçesinde yer almaktadır. Üniversite, Yelken sporuna ilgiyi artırmak için bir proje hazırlamıştır.
TCG Pirireis (S-343) , Tang sınıfı bir denizaltıdır. Tang, Latince "Acanthurus achilles" isimli balığın İngilizce adıdır. Tang, Portsmouth Donanma Tersanesi tarafından 18 Nisan 1949 tarihinde inşa edilmiştir. İnşa sürecinde Richard H. O'Kane'in eşi tarafından sponsorluk yapılmıştır. Amerika Birleşik Devletleri Donanması tarafından Vietnam Savaşı'ndaki başarıları sebebiyle 4 hizmet madalyası kazanmıştır. Türk Deniz Kuvvetleri tarafından TCG Pirireis (S-343) olarak yeniden adlandırılmıştır. Adını Türk denizci Piri Reis'ten almıştır. Türk Donanması'nda 08.02.1980-13.08.2004 tarihleri arasında hizmet vermiştir. İzmir'deki İnciraltı Deniz Müzesi'nde sergilenmektedir. TCG Pirireis (S-343), 87 metre uzunluğundadır. Personel kapasitesi 87 kişidir. Hızı yüzeyde 30.2 km/saat, sualtında 32.2 km/saattir.
Reis sınıfı denizaltılar, Alman Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH tarafından geliştirilen bir dizel-elektrikli denizaltıdır. Tip 214 denizaltısının Türk Deniz Kuvvetleri isterlerine göre farklılaşmış halleridir.
Türk denizci Piri Reisin adını taşıyan Türk Donanmasına'na ait 1960 ve 1987 yılında ABD Deniz Kuvvetleri'nden satın alınan 2019 yılında aynı isimle Türkiye tarafından yapılıp Türk Deniz Kuvvetleri hizmetine verilen TCG Piri Reis adını ve flama numarasını taşıyan gemiler.
- TCG Pirireis (S-343) (1960), 18 Mart 1960 tarihinde Askeri Yardım Programı kapsamında krediyle ABD tarafından Türkiye'ye satılan gemi.
- TCG Pirireis (S-343) (1980), 8 Şubat 1980'de ABD tarafından Türkiye'ye kiralanan 6 Ağustos 1987'de ise satılan, Ağustos 2004'te Türk Donanması tarafından hizmet dışı bırakılan gemi.
214 sınıfı tipi TCG Piri Reis 2019 yılında havuza çekilen Türk denizaltı. 214 sınıfı denizaltılarından Türk Deniz Kuvvetleri'nde ilki olan gemi Ekim 2015’te kızağa konmuş, 2020 yılında denize indirilmiş, 2022 yılında resmi olarak hizmete girmiş olan denizaltı sınıfıdır. 214 sınıfı havadan bağımsız tahrik sistemine sahip olup, Türk Donanması'ndaki en gelişmiş denizaltılardandır.
Denizaltı Filosu, Türk Deniz Kuvvetleri'ne bağlı olarak görev yapar. Görevi envanterde bulunan denizaltılarını sevk ve idare etmek, denizaltından gelebilecek her türlü tehlikeye karşı anavatanı korumaktır.
Aşağıda Türk Deniz Kuvvetlerinin hizmet dışı gemileri listesi verilmiştir. Bu listede bulunan gemiler geçmişte Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde görev yapmış, daha sonra emekliye ayrılmış veya kullanılamaz duruma gelmiş gemilerdir.