İçeriğe atla

Piraye

Piraye
DoğumHatice Piraye
23 Aralık 1906(1906-12-23)
Bursa, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm21 Mart 1995 (88 yaşında)
Altunizade, İstanbul, Türkiye
Evlilik
Vedat Örfi
(e. 1923; b. 1932)

Nazım Hikmet
(e. 1935; b. 1951)
Çocuk(lar)Suzan (1923-?)
Memet Fuat

Piraye ya da tam adıyla Hatice Piraye Altınoğlu (23 Aralık 1906, Bursa - 21 Mart 1995, İstanbul), Türk şair Nâzım Hikmet'le 1935-1951 yılları arasında evli kalmasıyla bilinen kadındır.

Yaşamı

23 Aralık 1906 tarihinde Bursa’da dünyaya geldi. İstanbul işgal altında olduğu sırada Bursa’daki halasını ziyarete gelen Vedat Örfi ile tanıştı ve 1923 yılında evlendi. 21 Aralık 1923'te ilk çocuğu Suzan, 16 Şubat 1926’da da ikinci çocuğu Memet Fuat dünyaya geldi. Vedat Örfi, müzik kariyeri için gittiği Avrupa’dan dönmeyince Piraye, çocuklarını alarak annesinin evine gitmek istedi. Kayınpederi Mehmet Ali Paşa, torunu Suzan’ı bırakmak istemedi. Bu nedenle Piraye, yanında yalnızca oğlu Memet’le birlikte annesinin Kadıköy’deki evine döndü. Vedat-Piraye çifti 13 Eylül 1932 tarihinde boşandı.

Piraye, 1930 yılında Bursa’da tanışmış olduğu Nâzım Hikmet ile 1932 yılında nişanlandı ve 31 Ocak 1935 tarihinde evlendi. Nazım Hikmet’in 1938-1950 yılları arasında hapiste kaldığı süre boyunca kocasına dışarıdan destek verdi. Fakat Nazım hapisten çıktıktan sonra Piraye’ye dönmedi ve Münevver Hanım’la evlendi. Piraye’nin Nazım Hikmet’le olan evliliği 23 Mart 1951 tarihinde sona erdi. Piraye kimseyle evlenmedi ve bu tarihten sonra sakin bir yaşam sürdü.

21 Mart 1995 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetti. Altunizade İsmail Zühtü Paşa Camii'nde kılınan öğle namazı ardından toprağa verildi.

Hatırası

İstanbul, Altunizade’de bulunan ve 1995’teki ölümüne dek yaşadığı ev, 2010 yılında yıkıldı ve yerine alışveriş merkezi yapıldı.[1] Oğlu Memet Fuat, 2002 yılında hayatını kaybetti.

Kaynakça

Genel
  • Bezirci, Asım (1975). Nâzım Hikmet (1993 bas.). İstanbul: Evrensel Basım Yayın. ISBN 975-7837-63-6. 
Özel
  1. ^ "En Son Neden Ağladınız?". Cumhuriyet. 13 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orhan Kemal</span> Türk romancı ve oyun yazarı

Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Suat Derviş</span> Türk gazeteci ve yazar

Hatice Suat Derviş, Türk gazeteci ve yazardır.

İbrahim Balaban, Türk ressam ve yazardır.

<i>Memleketimden İnsan Manzaraları</i> Nâzım Hikmet’in 1960’ların ikinci yarısında yayımlanabilen şiir kitabı

Memleketimden İnsan Manzaraları, Nâzım Hikmet’in 1939’da yazmaya başladığı, 1960’ların ikinci yarısında yayımlanabilen şiir kitabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Memet Fuat</span> Türk yazar ve eleştirmen

Memet Fuat , Türk eleştirmen, yazar, yayıncı ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Vâlâ Nureddin</span> Türk gazeteci ve yazar  (1901 - 1967)

Ahmed Vâlâ Nûreddin, bilinen kısa adıyla Vâ-Nû, Türk gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Nâzım Hikmet</span> Türk şair ve yazar (1902–1963)

Nâzım Hikmet, Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.

Altunizade, İstanbul ilinin Üsküdar ilçesine bağlı bir mahalledir. Üsküdar-Kısıklı yolu üzerinde, Bağlarbaşı ile Millet Bahçesi adı verilen park arasında kalan bölgenin güneye, Koşuyolu'na doğru uzanan kesimi.

<span class="mw-page-title-main">Doktor Nâzım</span> Türk doktor, siyasetçi ve bürokrat

Doktor Nâzım veya Selanikli Mehmed Nazım Bey, Türk siyasetçi, hekim, 22 Temmuz 1918-8 Ekim 1918 arası Maârif Nazırı ve 1915-16 dönemi Fenerbahçe SK fahri başkanı. İttihat Terakki Cemiyeti'nin kurucu liderlerinden ve Jön Türk Devrimi'nin öncü isimlerindendir. Askeri Tıbbiye'de okuduğu dönemlerde, daha sonrasında Osmanlı İmparatorluğu'nun bir dönemine hükmedecek İttihat Terakki Fırkası'nın ve Teşkîlât-ı Mahsûsa'nın kurulmasında, örgütlendirilmesinde ve Osmanlı toplumunda büyük bir dönüşüm sağlayan meşrutiyetin yeniden ilanında oldukça önemli rol almış birkaç yöneticisi arasındadır.

Mümtaz Sevinç, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Göktan</span> Türk bürokrat

Cemal Göktan, Türk bürokrattır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ali Paşa (müşir)</span> Prusya doğumlu Osmanlı asker (1827-1878)

Mehmed Ali Paşa ya da Ludwig Karl Friedrich Detroit, Alman kökenli bir Osmanlı generaliydi. 93 Harbi'nin ilk aylarında Tuna Cephesinin komutanıydı. Şair Nâzım Hikmet'in annesinin dedesidir.

<i>Kurtuluş Savaşı Destanı</i> ilk basımı 1965te yapılıp 1968de Kuvâyi Milliye adıyla yeniden basılmış Nazım Hikmet kitabı

Kurtuluş Savaşı Destanı ya da Kuvayi Milliye Destanı, Nâzım Hikmet'in Kurtuluş Savaşı'nı bölümler halinde anlattığı destandır. Nâzım Hikmet bu destanı hapishanedeyken 1939'da yazmaya başlayıp 1941'de bitirir. Yazıldığı yer ve tarihler yapıtın sonunda "939 İstanbul Tevkifhanesi, 940 Çankırı Hapisanesi, 941 Bursa Hapisanesi" şeklinde not edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Sertel</span> Türk gazeteci

Sabiha Sertel, Türk gazeteci ve yazar. İlk Türk kadın gazetecidir. Türkiye’de feminizmin öncüleri arasında sayılır. Sosyalist-komünist görüşlü bir gazeteci-yazardır. Türk basın tarihinde önemli bir isim olan Zekeriya Sertel’in eşidir.

<i>Öteki Defterler</i>

Öteki Defterler, ilk defa 2008 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından yayınlanan ve Nâzım Hikmet'in daha önce yayınlanmamış düz yazı eserlerini içeren kitaptır. Kitapta yarım kalmış bir roman olan Orası ve yine yarım kalmış bir uzun öykü ya da bir roman başlangıcı olan Zeytin ve Üzüm Adası isimli metinlerle birlikte, yazarın isimlendirmediği, kitap editörlerinin Bayram ve Piraye'ye şeklinde adlandırdığı iki kısa anlatı yer alır.

Celile Hikmet; Türk ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Vedat Örfi Bengü</span> Türk yönetmen, senarist ve oyuncu

Vedat Örfi Bengü ya da Vedat Urfi, Türk film yönetmeni, oyuncu, yazar..

Türk şair, oyun yazarı, romancı ve anı yazarı Nâzım Hikmet'in eserlerinin türlerine göre ayrılmış listesidir.

Vedat Ar Türk seramik sanatçısı, dekoratör, animasyon sanatçısı, film rejisörü, belgesel yapımcısı, reklamcı, profesör.

Celile Münevver Andaç, Türk çevirmendir.