Pîr Sultan Abdal, 16. yüzyılda Anadolu'da yaşadığı varsayılan Alevi-Bektaşi Türk/Türkmen âşık, sözlü Türkçe ve âşık halk edebiyatının, Alevi inancının en önemli temsilcilerinden Yedi Ulu Ozan'dan biri, zakir ve dede.
Türklerin Anadolu'ya geldikten sonra edebiyatları iki gruba ayrılmıştır. Arapça ve Farsçayı çok iyi bilen aydınların oluşturduğu "Yüksek Zümre Edebiyatı" ve İslam öncesinden gelen sözlü bir "Halk Edebiyatı". Anadolu'ya göç eden Türkler arasında aynı ayrım devam etti. Medrese eğitimi gören aydın kesim Arap ve Fars edebiyatlarının tesirini devam ettirirken, halk yine saz şairleri aracılığıyla halk edebiyatını devam ettirdi. Dolayısı ile Anadolu Türk Edebiyatı iki grupta incelenmektedir. Bu gruplardan biri halk edebiyatıdır.
Nefes, Türk Edebiyatı'nda, Âşık Halk Edebiyatı nazım şekillerinden Alevi-Bektaşi aşıklarınca yazılanlarına denir. Konusu genellikle tasavvuftaki vahdet-i vücud, Alevi-Bektaşi ilkeleri, Yol ilkeleri üzerine kuruludur. Dili sade bir Türkçe olan nefesler biçim olarak koşmaya benzer. Dörtlükler halinde hece ölçüsünün 7, 8, 11'li kalıpları ile ya da az da olsa aruz ölçüsü ile de yazılanlara rastlanılmaktadır. Dörtlük sayısı 3-7 arasında değişir. Fazla da olabilir.
Tasavvuf, kelime anlamıyla "sufi olmak, sufiye yolunu izlemek" demektir. Tasavvuf ehline mutasavvıf ya da sufi denir. Tasavvuf edebiyatı ise tasavvufla uğraşan kişilerin ortaya koyduğu ürünleri kapsayan edebiyat türüdür. Halk edebiyatının "tasavvufi halk edebiyatı" türü 12. yüzyılda Ahmed Yesevi ile başladı. Konusu Allah'a ulaşmanın yolları, ahlak ve nefsin terbiyesidir. Anadolu’nun bu alandaki ilk ve en ünlü şairi Yunus Emre’dir.
Kul Himmet, 16. yüzyılda yaşamış bir halk ozanıdır. Mezarı, doğduğu yer olan Tokat iline bağlı Almus ilçesinin Görümlü (Varzıl) köyündedir. Alevi-Bektaşi mezhebinin Erdebil Tekkesi'ne bağlı Safeviye kolundan olduğu öne sürülür. Yaşadığı dönemde, Pir Sultan Abdal ve Şah Hatayi'yle adı anılmıştır ve Yedi Ulu Ozan'dan biridir. İnancından dolayı çileli bir hayat geçirdiği, zindanlarda yattığı söylenir. Ölümüyle ilgili kesin bilgiler olmamakla beraber, Pir Sultan Abdal’ın 1560'ta asılmasından sonra uzun süre kaçak yaşayıp köyünde vefat ettiği sanılmaktadır. Sevgi, barış, dostluk temelli nefesler söylemiştir.
Aşık Beyhani, asıl adıyla İbrahim Engin, Türk halk şairidir.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, genel başkanlığını Cuma Erçe'nin yürüttüğü Alevi-Bektaşi kuruluş. 1988 yılında Ankara'da kurulan derneğin Türkiye genelinde 75'in üzerinde şubesi bulunmaktadır.
Yıldız'dan Türküler, Yıldız Tilbe'nin sekizinci albümüdür ve tamamen türkülerden oluşmaktadır. Albümde toplam 20 türkü yer almaktadır. Bu türkü albümü, yaklaşık iki ayda tamamlanmıştır. 650.000 satmıştır. Albümün dağıtımını OZAN VİDEO Film İşletmeleri San. ve Tic. A.Ş. üstlenmiştir. Yapım ise Avrupa Müzik olmuştur. Albüm fotoğraflarında sanatçı Yıldız Tilbe, yöre kıyafetleriyle çekilmiştir. Albüm 2004 yılında piyasaya sürülmüştür. Albümdeki 20 numaralı türkü olan Yarda Nem Kaldının müziği Yıldız Tilbe'ye aittir. Bu albümle sanatçı, 2004 Kral TV Video Müzik Ödülleri'nde En İyi Türk Halk Müziği Kadın Sanatçısı ödülüne layık görülmüştür. Sanatçı, ödülü alırken, kendisinnin bir Türk Halk Müziği sanatçısı olmadığını fakat kendisini bu ödüle layık görenlere teşekkür ettiğini belirtmiştir. Albümde Sunam, Karpuz Getir Yiyeyim, Yar Ali Senden Medet ve son olarak Ay Işığında türkülerine klip çekilmiştir.
Halay, Arif Sağ'ın 1988 yılında çıkardığı solo albümüdür.
Bindik Bir Alamete..., 1999 yılında yayımlanan Cem Karaca albümü. Cem Karaca'nın hayattayken yayımlanan son albümüdür.
Pir Sultan Abdal Şenlikleri ya da tam adıyla Pir Sultan Abdal Geleneksel Kültür Etkinlikleri; her sene Haziran ayının sonu ile Temmuz ayının başında düzenlenen şenlik. Halk ozanı Pir Sultan Abdal adına düzenlenen etkinlik, ozanın doğum yeri olan Sivas'ın Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz köyünde gerçekleştirilir.
Abdal Musa (Abdal Musa Sultan da denir) 14. yüzyılda yaşamış olan Türk ereni. Ahmed Yesevi dervişlerinden Alevî Türkmen şeyhi olan Pîr-i Horasan Hacı Bektaşi Veli'nin Alevî-Bektaşî Tarikatının mensubudur.
Alevîlik inancı, Anadolu'nun Müslümanlaşması sürecinde önemli izler bırakan, Hoca Ahmed Yesevî, Ebu'l Vefâ, Kutb'ûd-Dîn Haydar, Hacı Bektaş-ı Veli, Ahi Evran, Taptuk Emre, Yunus Emre ve Abdal Musa gibi önemli dînî şahsiyetlerin fikirleriyle yapılandırılmıştır. Ayrıca Alevîlik, Hallâc-ı Mansûr, Seyyid Nesîmî, İsmâ‘il Safevî (Hatai) ve Pir Sultan Abdal ile Hubyar Sultan'a da ayrı bir ehemmiyet vermektedir. Şah İsmâ‘il Safevî, Alevîlik inancının Anadolu'da yayılmasında çok önemli ve etkin bir rôl oynamıştır. Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır.
Geçmişten Geleceğe Pir Sultan Abdal, Kızılırmak albümü.
Sivas Ellerinde Ömrün Çalınır Türk halk müziği sanatçısı Muhlis Akarsu'nun 5 Eylül 1993 tarihinde yayınlanan yirmi beşinci ve son albümüdür. Albüm Güneş Plak etiketiyle yayınlanmıştır. Muhlis Akarsu, 1991 yılında Karlı Dağlar albümünü yayınladı. Ardından aynı yıl bir sonraki albümünün kayıtları için stüdyoya girdi. Katıldığı festivaller ve etkinliklerden dolayı bu dönemde ara ara albümünün kayıtları için stüdyoya girdi. 1-4 Temmuz 1993 tarihleri arasında kendi memleketi olan Sivas'ta düzenlenecek Pir Sultan Abdal Şenlikleri'ne katıldı. Festivalin ikinci günü çıkan olaylarda kaldığı Madımak Oteli'nin yakılması sonucu hayatını kaybetti. Hayatını kaybetmesinden sonra albümün eksik olan kısımları tamamlanmıştır ve öyle yayınlanmıştır. Albüme adını veren "Sivas Ellerinde Ömrüm Çalınır" adlı parçayı Arif Sağ ve Sebahat Aslan okumuştur. Geri vokalinde Erdal Erzincan yer almıştır.
Muhlis Akarsu veya o dönemde kasette yer alan adıyla Muhlis Akarsu 1533, Türk halk müziği sanatçısı Muhlis Akarsu'nun 10 Mayıs 1974 tarihinde kendi adıyla çıkardığı ilk albümüdür. Albüm Edifon Plak etiketiyle yayınlanmıştır. Albümde 14 parça bulunmaktadır. Albümde yer alan "Seher Vakti Çıkmış", "Su Leyla Leyla", "Haydar Haydar" ve "Ne Güzel Yaratmış Seni Yaradan" gibi parçalar albümde ön plana çıkan parçaları oldu. Muhlis Akarsu daha önce çıkardığı 45'liklerde olduğu gibi bu albümünde de Akarsu mahlasını eserlerinde kullanmıştır. Albümde kendi eserlerinin yanı sıra Aşık Daimi, Davut Sulari, Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal, Neşet Ertaş ve Şah Hatayi gibi sanatçıların eserlerine de yer vermiştir.
Pîr Sultan Abdal 16. yüzyılda yaşadığı varsayılan âşık ve şairdir.
Hacıbektaş Çilehanesi, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yer alan bir Alevi inanç ve ziyaret bölgesidir.
Gurbeti Ben mi Yarattım?, Türk halk müziği sanatçısı Arif Sağ'ın 2 Kasım 1979 tarihinde çıkardığı ilk albümüdür. Albüm, Türküola etiketiyle yayınlandı. 1970'li ve 1980'li yılların klasik albümlerinden biri olarak değerlendirilen albüm, aynı zamanda Türk halk müziğinin klasik albümleri arasına girdi. Albümün kayıtları Temmuz 1979 tarihinde başlamıştır. Üç ay süren kayıtlar yılın son ayında tamamlanmıştır. Albümde Muhlis Akarsu, Pir Sultan Abdal, Şah Hatayi, Davut Sulari, Aşık Veysel ve Aşık Ekberi gibi sanatçıların eserlerine yer verdi. Albümde Muhlis Akarsu, Pir Sultan Abdal, Şah Hatayi, Davut Sulari, Aşık Veysel ve Aşık Ekberi gibi sanatçıların eserlerine yer verdi. "Kula Kulluk Yakışır mı?", "Gurbeti Ben mi Yarattım?", "Gezdim Şu Alemi", "Dersim Dört Dağ İçinde", "Deli Gönül" ve "Açılın Kapılar" gibi eserlerin ön plana çıktığı albümdeki neredeyse tüm parçaların yorumu olumlu tepkiler aldı.
Pir Sultan Abdal'ın Hayatı ve Eserleri, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 1990'lı yılların başında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda eğitim alırken üniversitede yazdığı bitirme tezidir. Danışman hocaları Türk halk müziği sanatçıları Neriman Altındağ Tüfekçi ve Yücel Paşmakçı'ydı.