İçeriğe atla

Pir Sultan Abdal (anlam ayrımı)

Pîr Sultan Abdal 16. yüzyılda yaşadığı varsayılan âşık ve şairdir.

Pir Sultan Abdal şu anlamlara da gelebilir:

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pîr Sultan Abdal</span> Türk halk şairi, ozan

Pîr Sultan Abdal, 16. yüzyılda Anadolu'da yaşadığı varsayılan Alevi-Bektaşi Türk/Türkmen âşık, sözlü Türkçe ve âşık halk edebiyatının, Alevi inancının en önemli temsilcilerinden Yedi Ulu Ozan'dan biri, zakir ve dede.

Rahmi Saltuk, Türk halk müziği sanatçısı, besteci, sinema oyuncusu, tiyatro oyuncusu.

Nefes, Türk Edebiyatı'nda, Âşık Halk Edebiyatı nazım şekillerinden Alevi-Bektaşi aşıklarınca yazılanlarına denir. Konusu genellikle tasavvuftaki vahdet-i vücud, Alevi-Bektaşi ilkeleri, Yol ilkeleri üzerine kuruludur. Dili sade bir Türkçe olan nefesler biçim olarak koşmaya benzer. Dörtlükler halinde hece ölçüsünün 7, 8, 11'li kalıpları ile ya da az da olsa aruz ölçüsü ile de yazılanlara rastlanılmaktadır. Dörtlük sayısı 3-7 arasında değişir. Fazla da olabilir.

<i>Pir Sultan Abdal</i> (albüm)

Pir Sultan Abdal, 1973 yılında yayınlanan Ruhi Su albümüdür.

<i>Sultan Suyu "Pir Sultan Abdaldan Deyişler"</i>

Sultan Suyu "Pir Sultan Abdal'dan Deyişler" bir Ruhi Su albümü. İlk olarak 1970-72 döneminde kaydı yapılan eserler, Temmuz 1990'da Sıdıka Su'nun düzenlemesiyle, albüm olarak piyasaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Çambulak, Almus</span>

Çambulak, Tokat ilinin Almus ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kul Himmet</span>

Kul Himmet, 16. yüzyılda yaşamış bir halk ozanıdır. Mezarı, doğduğu yer olan Tokat iline bağlı Almus ilçesinin Görümlü (Varzıl) köyündedir. Alevi-Bektaşi mezhebinin Erdebil Tekkesi'ne bağlı Safeviye kolundan olduğu öne sürülür. Yaşadığı dönemde, Pir Sultan Abdal ve Şah Hatayi'yle adı anılmıştır ve Yedi Ulu Ozan'dan biridir. İnancından dolayı çileli bir hayat geçirdiği, zindanlarda yattığı söylenir. Ölümüyle ilgili kesin bilgiler olmamakla beraber, Pir Sultan Abdal’ın 1560'ta asılmasından sonra uzun süre kaçak yaşayıp köyünde vefat ettiği sanılmaktadır. Sevgi, barış, dostluk temelli nefesler söylemiştir.

<i>Zerrin Özer</i> (albüm)

Zerrin Özer, Zerrin Özer'in, 1996 tarihli, dört yıllık bir aranın ardından yayınlamış olduğu, kendi adını taşıyan 13'üncü albümüdür. Zerrin Özer bu albümünde; Feyyaz Kuruş, Seda Akay, Garo Mafyan, Aysel Gürel, Niran Ünsal, Zeynep Talu, Pir Sultan Abdal, Erhan Güleryüz, Zafer Peker, Kerim Tekin gibi isimlere ait şarkıları yorumlamıştır.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, genel başkanlığını Cuma Erçe'nin yürüttüğü Alevi-Bektaşi kuruluş. 1988 yılında Ankara'da kurulan derneğin Türkiye genelinde 75'in üzerinde şubesi bulunmaktadır.

Bindik Bir Alamete..., 1999 yılında yayımlanan Cem Karaca albümü. Cem Karaca'nın hayattayken yayımlanan son albümüdür.

Pir Sultan Abdal Şenlikleri ya da tam adıyla Pir Sultan Abdal Geleneksel Kültür Etkinlikleri; her sene Haziran ayının sonu ile Temmuz ayının başında düzenlenen şenlik. Halk ozanı Pir Sultan Abdal adına düzenlenen etkinlik, ozanın doğum yeri olan Sivas'ın Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz köyünde gerçekleştirilir.

Abdal Musa (Abdal Musa Sultan da denir) 14. yüzyılda yaşamış olan Türk ereni. Ahmed Yesevi dervişlerinden Alevî Türkmen şeyhi olan Pîr-i Horasan Hacı Bektaşi Veli'nin Alevî-Bektaşî Tarikatının mensubudur.

<span class="mw-page-title-main">Aleviliğin tarihi</span>

Alevîlik inancı, Anadolu'nun Müslümanlaşması sürecinde önemli izler bırakan, Hoca Ahmed Yesevî, Ebu'l Vefâ, Kutb'ûd-Dîn Haydar, Hacı Bektaş-ı Veli, Ahi Evran, Taptuk Emre, Yunus Emre ve Abdal Musa gibi önemli dînî şahsiyetlerin fikirleriyle yapılandırılmıştır. Ayrıca Alevîlik, Hallâc-ı Mansûr, Seyyid Nesîmî, İsmâ‘il Safevî (Hatai) ve Pir Sultan Abdal ile Hubyar Sultan'a da ayrı bir ehemmiyet vermektedir. Şah İsmâ‘il Safevî, Alevîlik inancının Anadolu'da yayılmasında çok önemli ve etkin bir rôl oynamıştır. Alevîlik inancının, Anadolu'ya gelen Hacı Bektaş-ı Veli sayesinde ve ozanların nefesleriyle hayat bulduğuna inanılmaktadır.

Musâhip veya müsâhip, Alevilikte özel bir dinî tören ile atanan ve kişinin hem dünyada hem de ahirette kardeşi ve yoldaşı kabul edilen kimse. Kelime Arapça "sahiba" (dostluk) kökünden gelir.

Kul Nesîmî, 17. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde yaşamış Alevi-Bektaşi halk ozanı. İyi bir eğitim gördüğü bilinen şair Vahdet-i Vücud anlayışına sahiptir. Hakkında az bilgi bulunmaktadır. Hece ve aruz ölçülerini kullanmış, Şah İsmail, Pir Sultan Abdal ve İmadeddin Nesimî'nin tarzına yakın eserler vermiştir. Nesimi ile isim olarak karıştırılmaktadır.

Enver Burçkin, Türk görüntü yönetmeni.

Geçmişten Geleceğe Pir Sultan Abdal, Kızılırmak albümü.

<i>Pir Sultan Abdal</i> (film)

Pir Sultan Abdal, Pir Sultan Abdal'ın hayatını konu edinen 1973 yapımı Türk filmi. 11. Altın Portakal Film Festivali'nde (1974) En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülünü kazanmıştır.

Garibe Gündem, Türk oyuncu.

<i>Pir Sultan Abdalın Hayatı ve Eserleri</i>

Pir Sultan Abdal'ın Hayatı ve Eserleri, Türk halk müziği sanatçısı Güler Duman'ın 1990'lı yılların başında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda eğitim alırken üniversitede yazdığı bitirme tezidir. Danışman hocaları Türk halk müziği sanatçıları Neriman Altındağ Tüfekçi ve Yücel Paşmakçı'ydı.