İçeriğe atla

Pirînaz Camii

Koordinatlar: 42°39′57″K 21°10′22″D / 42.66583°K 21.17278°D / 42.66583; 21.17278
Pirînaz Camii
Pirînaz Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumPriştine, Kosova
Koordinatlar42°39′57″K 21°10′22″D / 42.66583°K 21.17278°D / 42.66583; 21.17278
İnançSünni İslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimOsmanlı
Tamamlanma16. yüzyıl
Özellikler
Minare sayısı1

Pirînaz Camii (Arnavutça: Xhamia e Pirinazit) veya Pîrî Nâzır Camii, Kosova'nın başkenti Priştine şehrinde yer alan bir Osmanlı camisidir.[1] Cami 16. yüzyılın ikinci yarısında, iki Osmanlı Sultanı döneminde Vezir olarak görev yapan[2][3] Piri Nazır tarafından inşa ettirilmiştir.[2] Pirînaz Camii, Fatih Sultan Mehmed Camii'nden 100 yıl sonra aynı taş malzeme ile inşa edilmiştir.[2] Caminin kültürel önemi, 1389'daki Kosova Muharebesi'nde ölen Sultan Murad'ın oğlu ve halefi olan Sultan Bayezid'in izniyle Prens Lazar'ın kalıntılarının bugünkü Pirînaz Camii'nin bulunduğu yere gömüldüğüne dair inançla beraber daha da artmaktadır. Daha sonra Lazar'ın kalıntıları Sırbistan'daki Ravanica Manastırı'na götürülmüştür. Ayrıca, yerel bir efsaneye göre Pirînaz Camii'nin bahçesinde bulunan "Lazar Taşı" Prens Lazar'ın başının kesildiği taş olarak kullanılmıştır. Ancak Lazar'ın ölümünün gerçekte nasıl olduğu bilinmemektedir.

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Të dhëna dhe Metodologjia Analitike për Planifikimin e Agregateve: Në mbështetje të praktikave më të mira për Planifikimin e Qëndrueshëm të Agregateve". 17 Şubat 2015. doi:10.5474/snapsee-wp4-sq. 
  2. ^ a b c "Mosque", Oxford Art Online, Oxford University Press, 2003, doi:10.1093/gao/9781884446054.article.t059864, ISBN 9781884446054, erişim tarihi: 4 Mayıs 2022 
  3. ^ Warrander, Gail (2010). Kosovo 2nd Edition. Chalfont St. Peter, Bucks: BradtTravelGuides. ISBN 978-1-84162-331-3. OCLC 653087236. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatih Camii</span> İstanbul, Fatihte Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliye

Fatih Camii ve Külliyesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde II. Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliyedir. Külliye içinde 16 adet medrese, darüşşifa (hastane), tabhane (konukevi) imaret (aşevi), kütüphane ve hamam bulunmaktadır. Şehrin yedi tepesinden birinde inşa edilmiştir. Cami 1766 depreminde yıkıldıktan sonra onarılarak 1771'de bugünkü halini almıştır. 1999 Gölcük Depreminde zemininde kaymalar tespit edilen camide 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından zemin güçlendirme ve restorasyon çalışmalarına başlandı ve 2012 yılında tekrar ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bayraklı Camii (Belgrad)</span> Belgrad, Sırbistanda bir cami

Bayraklı Camii, Osmanlı devrinde bugün Sırbistan'ın başkenti olan Belgrad'da inşa edilen cami. Cami 1575 yılı civarında yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arap Camii</span>

Arap Camii, Türkiye'nin İstanbul iline bağlı Beyoğlu ilçesindeki Galata semtinde yer alan cami. Önceleri Aziz Paolo (San Paolo) veya Aziz Domeniko Kilisesi (San Domenico) olarak bilinen ibadethane, 1453 yılında şehrin Osmanlı egemenliğine girmesinin ardından camiye çevrildi.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Camii</span> İstanbulda bulunan bir cami

Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir.

<span class="mw-page-title-main">Bayezid Camii</span>

Bayezid Camii İstanbul'un Beyazıt semtinde Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmış bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Eyüp Sultan Camii</span> Tarihî cami

Eyüp Sultan Camii, İstanbul'un Konstantinopolis Surları dışındaki, Haliç kıyısında yer alan ilçesi Eyüpsultan'daki bir camidir. Külliyede, İslam peygamberi Muhammed'in sancaktarı ve sahabesi Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin gömüldüğü türbe de yer almaktadır. Çok daha eski bir alanda bulunan mevcut yapı 19. yüzyılın başlarından kalmadır.

<span class="mw-page-title-main">Nuruosmaniye Camii</span> İstanbulda Barok mimari tarzında yapılan ilk cami

Nuruosmaniye Camii, İstanbul'da inşa edilmiş ilk barok özellikli camidir. Çemberlitaş semtinde, Kapalıçarşı girişinde yer alır. 1748-1755 yıllarında inşa edilmiştir.

Liste, 453 yıl Osmanlı hâkimiyetinde kalan Kosova'da Priştine, Prizren, İpek, Yakova, Gilan, Vıçıtırın, Mitroviça, Ferizovik, Kaçanik, Dragaş, İstok, Deçan, Nobırda şehir ve köylerinde yapılan 229 Osmanlı mimari eserini kapsar. Listede günümüze kadar gelebilen esereler sıralanmıştır ve liste, eserlerin tamamını değil derlenebildiği kadarını ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Cami</span> İstanbulda bir cami

Yeni Cami ya da Valide Sultan Camii, İstanbul'da 1597 yılında Sultan III. Murad'ın eşi Safiye Sultan'ın emriyle temeli atılan ve 1665'te zamanın padişahı IV. Mehmed'in annesi Turhan Hatice Sultan'ın büyük çabaları ve bağışlarıyla tamamlanıp ibadete açılan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Emir Sultan Camii</span>

Emir Sultan Camii, Bursa'da Yıldırım Bayezid'ın kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan adına, muhtemelen Çelebi Sultan Mehmed'in hükümdarlığı sırasında inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mimarisi</span> Osmanlı mimarisine genel bakış

Osmanlı mimarisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun beylik olarak kurulup, imparatorluk olarak yayıldığı ve hüküm sürdüğü dönemlerde inşa ettiği veya fikir öncülüğü yaptığı mimari üslupları ve eserleri kapsar. Osmanlı mimarisi kendinden önce gelen Erken dönem Anadolu Türk mimarisi, Selçuklu mimarisi, Bizans mimarisi, İran mimarisi ve Memlük mimarisi'nden etkilenmiştir. Osmanlı mimarisinin, Akdeniz ile Ortadoğu mimari geleneklerinin sentezi olduğunu düşünen mimarlık eleştirmenleri de vardır. Her ne kadar farklı dönemlerdeki ihtiyaca ve teknolojiye göre farklı yapı türleri inşa edildiyse de, genelde Osmanlı'nın hakim olduğu bölgelerde camiler ve çevresinde yapıların inşa edilmesi sıklıkla rastlanan bir olguydu. Camiler, çevrelerine yapılan sosyal yapılarla birlikte bir külliye teşkil ediyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Meryem Ana Kilisesi, Prizren</span>

Bogoroditsa Levişka Kilisesi, Kosova'da Prizren'in Yeni Mahalle semtinde bulunan ve bugün kullanım dışı olan tarihî bir dinî yapıdır. X. yüzyılda kilise olarak kurulup XV. yüzyılda camiye dönüştürülmüştür. XX. yüzyılın ilk yarısından sonra kiliseye dönüştürülmüş; 1999 yılından sonra da kullanım dışı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Salacak Fatih Camii</span> Osmanlı Döneminden kalma tarihi bir cami.

Salacak Fatih Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Salacak Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. 7. Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1453 yılında başlanan cami, aynı sene 1453 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

Fatih Camii, adını bânîsi olan Fatih Sultan Mehmed'den alan, İzmir'in Foça ilçesinde bulunan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Fatih Sultan Mehmed Camii (Akçahisar)</span>

Fatih Sultan Mehmed Camii veya Fethiye Camii, Arnavutluk'un Akçahisar kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1481 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiştir ve İskender Bey Müzesi'nin yanında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bayraklı Camii (İpek, Kosova)</span>

Bayraklı Camii, Çarşı Camii veya Fatih Camii, Kosova'daki İpek kentinde bulunan İpek Çarşısı'nın merkezinde bulunan bir camidir. 1471 yılında Sultan II. Mehmed tarafından inşa ettirilmiş tek kubbeli yapı aynı zamanda şehirdeki en eski ve en yüksek kubbeye sahiptir. Cami, II. Dünya Savaşı sırasında 1943 yılında İpek Çarşısı'nı tamamını yok eden İtalyan ordusu ve 1999 yılında Kosova Savaşı sırasında Sırp ordusu tarafından olmak üzere iki kez yakılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çarşı Camii</span> Priştine, Kosovadaki bir cami

Çarşı Camii, Pazar Camii, Taş Cami, I. Murad Camii, Küçük Fatih Camii veya Cami-i Sagir, Kosova'nın Priştine kentinde bulunan bir Osmanlı camisidir ve şehirdeki en eski yapıdır. Yapının temeli Sultan I. Bayezid döneminde 1389 yılında atılmış ve inşası 15. yüzyılda Sultan II. Murad döneminde devam etmiştir.

Hamam Camii, Hasan Bey Camii veya Molla Zade Hasan Camii, Kosova'nın kuzeybatısındaki İpek kentinde bulunan bir kültürel miras anıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Saraçhane Camii (Prizren)</span>

Kukli Mehmed Bey Camii, Kukli Bey Camii veya Saraçhane Camii, Kosova'daki en eski camilerden biri olan bir kültürel miras anıtıdır.

İştimye Camii, Kosova'nın güneyindeki İştimye kentinde bulunan bir tarihi cami ve kültür anıtıdır.