İçeriğe atla

Pinzón Kardeşler

Pinzon Kardeşlerin Palos de la Frontera’daki heykelleri

Pinzón Kardeşler, Palos de la Frontera doğumlu İspanyol denizci, kâşif ve balıkçı kardeşler. Martín Alonso, Francisco Martín ve Vicente Yañez adlarındaki üç kardeş de Kristof Kolomb'un Yeni Dünya'ya doğru ilk seferine katılmıştır. Pinzón Kardeşler tarihçiler tarafından bu tarihsel yolculuğun çok önemli bir parçası olarak değerlendirilse de yeterince tanınmamaktadırlar.

Yaşamları

Pinzón Kardeşler İspanya'daki Palos de la Frontera kasabasında dünyaya gelirler. En büyük kardeş olan Martín Alonso Pinzón 1441, en küçük kardeş olan Vicente Yáñez Pinzón ise 1460 yılında doğar. Kasabalarında denizcilik ve balıkçılığı öğrenirler. Kısa zamanda başarılı denizciler olurlar. Bu kabiliyetleri balıkçılıklarının gelişmesine ve şöhretlerinin artmasına yol açar. Şöhretleri kraliyetin bile dikkatini çekmeyi başarır.

15.yüzyılda Kastilya ve Aragon Krallıkları İber Yarımadasının Reconquista yani yeniden fethini tamamlarken artık hedeflerinde oldukça kârlı olan baharat ticaretine yönelme planları içindedir. Bunun için Doğu Hint Adalarına masrafsız bir şekilde ulaşılabilecek bir deniz yolu arayışına girilir. Düzenlenecek sefer umutsuz olarak değerlendirilse de Pinzón Kardeşlerin sefere katılacağının duyulmasıyla beraber sefere katılmak isteyenlerin sayısı artar. Kardeşler seferin lideri konumunda olan Kristof Kolomb'un da saygısını kazanırlar.

Kolomb ile birlikte

Tarihi yolculuk 3 Ağustos 1492 tarihinde başlar. Kolomb, seferden önce aylar süren hazırlıklar boyunca gemi mürettebatının sağlanması konusunda olağanüstü yardımları bulunan Pinzón Kardeşlere borcunu onlara önemli sorumluluklar vererek öder. Martin, Pinta'nın, Vicente ise Niña'nın kaptanı olur. Francisco ise Pinta'nın ikinci kaptanıdır. Yola çıkan gemiler önce Kanarya Adalarına ulaşırlar. Buradan sonra batıya yelken açan üç gemiden oluşan filo bir ay sonra Yeni Dünya’da San Salvador Adasına ayak basar. Ancak yolculuk çok sıkıntılı geçmiş, mürettebat karaya varmadan birkaç gün önce isyan etmiştir. Buna rağmen 12 Ekim 1492’de sağ salim karaya ayak basarlar. Burada kalınan süre boyunca Kolomb, Santa Maria isimli kaptan gemisini sığ kayalıklara çarparak batıracaktır. Yeni Dünyada birkaç ay kaldıktan sonra Kolomb ve Pinzón Kardeşler İspanya’ya dönüş yolculuğuna çıkarlar. Mart 1493’de İspanya’ya ulaşan kaşiflerden sadece Kolomb kahraman gibi karşılanır. Kraliyet tarafından zenginlik ve ihtişama boğulur. Kendi paylarının göz ardı edildiğine inanan Pinzón Kardeşler durumu protesto etseler de konuyu büyütmeksizin kapatırlar.

İspanya’ya döndükten sonra

Yeni Dünya’nın keşfinden sonra İspanya’ya dönen kaşiflerden Martin Alonso Pinzón çok geçmeden ölür. Kolomb’un Martin Alonso’yu seferden elde edilen kârın paylaşılması sırasında çıkan anlaşmazlık nedeniyle öldürdüğü söylentisi olsa da kanıtlanan bir şey yoktur.[1]

1494 tarihli Tordesillas Antlaşması

Martin’in ölümünden sonra Vicente başka seferler çıkmıştır. 1499 yılında Güney Amerika kıyılarını keşfetmiş, 26 Ocak 1500 tarihinde Brezilya sahillerine ulaşmıştır. 1494 yılında Papa’nın girişimiyle Portekiz ve İspanya arasında imzalanan Tordesillas Antlaşmasına göre İspanya buralarda hak iddia edemese de Vicente’nin karaya çıktığı yerde kurulan kente onun verdiği isim olan Cabo de Santa Maria de la Consolación verilmiştir. Ayrıca Vicente Amazon Nehrini ilk olarak görmüş ve deniz seviyesinden 50 metre yüksekliğe kadar nehri keşfetmiştir. Nehre “Río Santa María de la Mar Dulce” adını vermiştir.

Vicente bundan sonra 1505 yılında Porto Riko valisi olarak atanır. Üç yıl boyunca adanın Avrupalılarca kolonileştirilmesi ve tarım faaliyetlerinin geliştirilmesi için çalışır. 1508 yılında onun yerine valiliğe Juan Ponce de León atanır. Vicente, Amerigo Vespucci'nin ölümünden sonra İspanya'nın en önde gelen kaptanlarından olan Juan Diaz de Solis liderliğindeki Orta Amerika'ya yapılan başka bir sefere katılır. Birkaç yıl sonra tamamen sosyal hayattan çekilecek ve kendisine dair son haber 1523 yılında alınacaktır. Bu tarihten kısa bir süre sonra ölmüş olduğu tahmin edilmektedir.

Francisco ise ilk seferden sonra İspanya'nın İtalya ve Kuzey Afrika'daki seferlerine katılacak ve Amerika kıtasında unutulacaktır. Ancak Yeni Dünya'da Kolomb'un giderek tekelleşen hakimiyetini kırmak isteyen İspanyol Krallığı Kolomb'un 1498 yılındaki üçüncü seferine Francisco'nun dahil olmasını ister. Uzun yıllar sonra Francisco'nun hatırlanması anlamlıdır. Francisco, Kolomb'un dördüncü seferine de katılacak ancak yolculuk sırasında hastalanarak hayatını kaybedecektir.

Kardeşlerin elinden çalınan zafer

Kolomb'un seferinde büyük yararlılık gösterseler de Pinzón Kardeşler neredeyse hiç tanınmamaktadır. Kolomb seferi dışında çok sayıda sefere katılan kardeşler ülkelerine büyük fayda sağlamışlardır. Neredeyse tamamen tarih sahnesinden silinmelerine rağmen doğdukları Palos de la Frontera kenti kardeşleri neredeyse azizlik mertebesine yükselterek sahip çıkmıştır.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Martin Alonso’nun ölüm nedeni bilinmese de 1493 yılı Kasım ayında öldüğü kesindir. Ölüm nedeni olarak yolculuk sırasında kaptığı iddia edilen frengi bile sayılmaktadır. Ayrıca uzun süren yorucu yolculuğun ardından İspanya kralının kendisini ısrarla kabul etmemesinin de vermiş olduğu moralsizliğin de ölümüyle etkisi olduğu söylenmektedir. [1] 20 Kasım 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 12 Kasım 2009 tarihinde erişilmiştir
  2. ^ Şehir 12 Ekim günü bayram olarak kutlanan ve Kolomb’un Amerika kıtasını keşfetmesinin anıldığı “Día de la Raza” isimli bayram bile Pinzón Günü olarak kutlanmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kristof Kolomb</span> İtalyan kaptan, kâşif ve sömürgeci (1451–1506)

Kristof Kolomb, Atlantik Okyanusu'na yaptığı dört seferi tamamlayarak coğrafî keşifleri başlatan ve Amerika'nın kolonizasyonunun yolunu açan Cenevizli kaptan ve kâşiftir. Katolik hükümdarlar tarafından desteklenen keşifleri; Karayipler, Orta Amerika ve Güney Amerika ile Avrupalıların ilk temâsı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Hispanyola</span> Karayiplerde bir ada

Hispanyola adası, Karayiplerin ikinci büyük adası olup Küba'nın doğusunda bulunur. Kristof Kolomb 5 Aralık 1492'de burayı keşfetmiş ve 1493'teki ikinci seferinde burada İspanya'nın Yeni Dünyadaki ilk sömürgesini kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Amerika</span> Tek bir kıta veya kara kütlesi olarak birlikte ele alındığında Kuzey Amerika ve Güney Amerika

Amerika veya Amerika Kıtası, Batı Yarımküre'de Yeni Dünya olarak adlandırılan bölgede, Kuzey Amerika, Orta Amerika, Güney Amerika ve bunlara bağlı adalardan meydana gelen kıtalar ve adalar topluluğu. Amerika Kıtası, Batı Yarımküre'deki kara alanının çoğunu kapsar ve Yeni Dünya'yı oluşturur. Amerika sözcüğü birçok dilde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) anlamında da kullanıldığı için kavram karmaşasına neden olabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sevilla</span> İspanyanın Sevilla ilinde belediye

Sevilla, İspanya'nın güneybatı kesiminde Endülüs (Andalucía) özerk bölgesinin merkezi ve en büyük şehridir. Toplam nüfusu şehir merkezi ve kasabalar ile beraber 1.758.720'dir.

<span class="mw-page-title-main">Juan Ponce de León</span>

Juan Ponce de León, İspanyol konkistador. Santervás de Campos'da (Valladolid) doğdu. Gençlik döneminde Gırnata'yı fethetme savaşına katıldı. Ponce de León, Kristof Kolomb'un yeni dünyaya ikinci yolculuğunda yanındaydı. İspanya kraliyeti tarafından Porto Riko'nun ilk valiliğine atandı. 1513 yılında Florida'yı keşfetmesiyle, Kuzey Amerika kıtasında bugünün Amerika Birleşik Devletleri topraklarına ilk ayak basan Avrupalı olduğu düşünülüyor.

<span class="mw-page-title-main">Kolomb öncesi okyanus ötesi temas</span>

Kolomb öncesi okyanus ötesi temas, Kristof Kolomb'un 1492 yılında Amerika kıtasına ayak basmasından önce Amerika yerli halklarıyla diğer kıta halkları – Afrika, Asya, Avrupa ve Okyanusya - ile olduğu iddia edilen temasları kapsar. Çeşitli dönemlerde tarihi, arkeolojik ve kültürel kanıtlara dayanılarak değişik iddialar ortaya atılsa da sadece tek bir temas kanıtlanmıştır. Akademik çevrelerce ispatlanmış olarak kabul edilen temas Avrupalı halklardan Vikinglerin Kanada Newfoundland’da MS 1021 yılında L'Anse aux Meadows yerleşimini kurmalarıdır. Diğer tüm temas iddiaları akademik çevreler tarafından dayanaksız olarak reddedilmektedir.

Gaspar Corte-Real Portekizli kâşif.

<span class="mw-page-title-main">Alonso de Ojeda</span> İspanyol denizci ve kâşif

Alonso de Ojeda, İspanyol denizci, kâşif, vali ve istilacıydı. Adı zaman zaman "Alonzo" veya "Oxeda" şeklinde yazılır. Venezuela'ya varan ilk Avrupa filosunun kumandanıydı.

Juan Díaz de Solís, İspanyol kâşif. İspanya Kralı'nın yanında denizci olarak Vicente Yáñez Pinzón ile birlikte 1508'de Brezilya seferlerini yönlendirdi. 1512'de Amerigo Vespucci'nin ölümünden sonra başkılavuz oldu. Yeni kıtanın güneyine sefer düzenleyen Solís, 8 Ekim 1515'te 3 gemi ve 70 kişilik mürettebatıyla İspanya'daki Sanlucar de Barrameda'dan ayrıldı. Brezilya kıyılarını geçerek Río de la Plata'nın doğu kıyısına vardı. Solís ve ekibi koloni kurmak için biraz ilerlediler, ancak 1516'da Uruguay'da yerlilerin saldırısına uğrayıp öldürüldüler.

<i>1492: Cennetin Keşfi</i>

1492: Cennetin Keşfi, ABD, Fransa, İspanya, İngiltere ortak yapımı, 1992 çıkışlı tarih filmi. Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfinin 500. yılı dolayısıyla yapılan iki filmden biri olan 1492: Cennetin Keşfi, bu keşfin Avrupa'daki etkileri ve Kolomb'un yeni dünyadaki yerleşim çabalarını konu alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Francisco de Bobadilla</span>

Francisco Fernández de Bobadilla, Kastilya emri altında bir memur ve şövalyeydi. Aynı zamanda Moya ve Penalosa Marki'si, Kristof Kolomb'un müdavimi ve Kraliçe Isabella'nın yakın arkadaşı olan Beatriz de Bobadilla'nın kardeşiydi. Hâkim olarak Hispanyola adasına gönderildi ve burada hükûmetindeki usulsüzlük suçlamalarından dolayı Kolomb'u tutukladı. 1500'den 1502'ye kadar Hint Adaları Valisi olarak görev yaptı. Denizde, konvoyunun bir kasırgaya yakalanması sonucu öldü.

<span class="mw-page-title-main">Rodrigo de Triana</span>

Rodrigo de Triana, 15. yüzyılda yaşamış İspanyol bir denizcidir. Kristof Kolomb'un ilk transatlantik yolculuğunda kullandığı üç İspanyol gemisinin en hızlısı olan La Pinta adlı karavelinin gözcülük görevinde bulunan Rodrigo, 12 Ekim 1492 gecesinde gemideki gözetleme noktasından ufku izlerken Guanahani olarak adlandırılan Bahama kıyılarını gördüğü için "Amerika'yı ilk gören Avrupalı" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">1502'de bilim</span>

Bilim ve teknolojide 1502 yılı, bazıları aşağıda sıralanan olayları içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bartholomew Columbus</span>

Bartholomew Columbus, Cenovalı bir İtalyan kaşif ve Kristof Kolomb'un küçük kardeşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Gaspar de Lemos</span>

Gaspar de Lemos Portekizli bir kaşif ve Brezilya'ya gelen Pedro Álvares Cabral'ın filosunun ikmal gemisinin kaptanıydı. Gaspar de Lemos, keşif haberleriyle Portekiz'e geri gönderildi ve Santarém Vikontu tarafından Atlantik Okyanusu'ndaki Fernando de Noronha takımadasını keşfettiği kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Pinta Adası</span>

Pinta Adası, ya da (Abingdon Adası), Güney Amerika'nın batısında, Ekvador'a bağlı Galápagos Adaları'ndan volkanik bir adadır. Adanın alanı 60 km2 (23 sq mi), en yüksek noktası ise 650 metre (2.130 ft) yüksekliğindedir.

Jean Cousin, aynı zamanda Jehan Cousin, Yeni Dünya'yı 1488'de, Kristof Kolomb'dan dört yıl önce Brezilya'da Amazon'un ağzı yakınlarında karaya çıktığında keşfettiği söylenen Fransa'nın Normandiya kentinden bir 15. yy denizcisiydi. Kaptanlarından birinin adı Martín Alonso Pinzón'dur ve Dieppe'ye dönüşleri sonrası bir anlaşmazlık sonucu Cousin'den ayrılmış ve Kolomb'a batıya doğru yelken açarken danışmanlık yaptığı İspanya'ya gittiği iddia edilmiştir. Pinzon'un, Yeni Dünya'yı keşfetmesinde Kolomb'a rehberlik etme konusunda dikkate değer bir güven sergilediği biliniyor. Ancak Cousin'in keşif iddiasını destekleyecek hiçbir tartışılmaz yazılı kayıt kalmadı.

1492 ve 1504 yılları arasında İtalyan denizci ve kâşif Kristof Kolomb, İspanya'nın Katolik Hükümdarları adına Karayipler'e ve Orta ve Güney Amerika'ya dört transatlantik deniz seferi düzenledi. Bu yolculuklar Yeni Dünya'nın geniş kitlelerce bilinmesine yol açtı. Bu atılım, Keşifler Çağı olarak bilinen dönemi başlatarak Amerika kıtasının sömürgeleştirilmesini, bununla bağlantılı biyolojik alışverişi ve Atlantik ötesi ticaretin de başlangıcı oldu. Etkileri ve sonuçları günümüze kadar devam eden bu olaylar, sıklıkla modern çağın başlangıcı olarak anılır.

Kuzey Amerika'nın Avrupalı denizciler ve coğrafyacılar tarafından keşfedilmesi, büyük Avrupa güçlerinin ekonomik, dini ve askeri genişleme amacıyla kıtayı haritalandırma ve keşfetme çabasıydı. Bu keşfin savaşçı ve hızlı doğası, komşu Avrupa ülkelerinin hiçbir ülkenin Amerika'dan yeterli zenginlik ve güç elde etmemesini ve Avrupa kıtasında askeri açıdan dengeleri bozmasını sağlamak için bir dizi karşı eylemin sonucudur. 15. yüzyılın sonlarından 17. yüzyılın başlarına kadar sürdü ve esas olarak İspanya, İngiltere, Fransa ve Portekiz tarafından finanse edilen keşiflerden oluşuyordu. Ayrıca Amerika'nın Avrupa tarafından sömürgeleştirilmesi için Amerikan kolonileri maddesine bakın.

<span class="mw-page-title-main">Vicente Yáñez Pinzón</span> İspanyol denizci ve kâşif

Vicente Yáñez Pinzón Pinzón kardeşlerin en küçüğü olan İspanyol denizci ve kâşif. Niña'nın kaptanı olan Vicente, Pinta'nın kaptanı olan ağabeyi Martín Alonso Pinzón ile birlikte 1492'de Kristof Kolomb'un yanında Yeni Dünya'ya ilk yolculuğa çıktı.