İçeriğe atla

Pins-nez

Anton Chekhov pince-nez ile, 1903
C-bridge pinse nez
Astig pince-nez
Parmak uçlu sert köprü pince-nez
"Fits-U" pince-nez

Pins-nez 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında popüler olan, kulaklıksız olarak desteklenen bir gözlük stilidir, burun köprüsünü sıkıştırırdı.[1] Adı Fransızdan pincer, "çimdik" ve nez, "burun" anlamından geliyor.

Pince-nez, Avrupa'da 14. yüzyılın sonlarından bu yana kullanılmasına rağmen, modern olanlar 1840'larda ortaya çıkmış ve 1880-1900 yılları arasında en yüksek popülerliklerine ulaşmışlardır. Çünkü yerleştirildiklerinde daima burun üzerinde durmadılar, gözlüklerin sürekli takılmasıyla, pince-nez sık sık kullanıcının giyimine veya kulağına bir süspansiyon zinciri, kordonu veya kurdele ile bağlanmıştır, böylece kolayca çıkarılabilir ve kaybedilmez.[2]

Çeşitleri

Walther Nernst

Perçin gözlükleri

Herhangi bir arkeolojik kaydın bulunduğu ilk gözlük şekli 15. yüzyılın ortalarından geliyor. Çerçeveleri, bir boğanın ön kısmından veya büyük bir boynuzdan gelen metakarpal kemik parçalarından yapılmış çerçeveleri olan ilkel bir pincedir.[3] İki parçanın her biri kürek şeklindeydi ve burun üzerinde gerginliği sağlayan ve merceklerin birlikte katlanmasına izin veren bir demir perçinle birleştirildi. Sapın menteşeye bağlandığı yerdeki üç deliğin amacı belirsizdir, ancak eski zamanlardan beri bilinen bir prensip olan iğne deliği görüşü için kullanılmış olabilirler. Her kürek bir lensin takılmasını sağlamak için bir ucunda ayrıldı ve ayırma bir bakır tel parçasıyla kapatıldı. Çerçeveler aşırı derecede hafifti, ancak perçindeki gerginlik zamanla gevşeyecekti, onları burun üzerinde kalamıyorlardı. Bu tür çerçeveleri gösteren resimler, 1392 CE kadar erkendir.

Sonraki çerçeveler sığır boynuzundan veya odundan yapılmıştır, ancak gerginlik için bir bağlantı perçiniyle tutarlı bir şekilde tasarlanmıştır.

C-bridge

Bu gözlüklerde, lensleri kullanıcının burnuna klipslemek için gerginlik sağlayan, bükülmüş, esnek bir metal parçasından oluşan C-şekilli bir köprü bulunur. 1820'lerden 1940'lara kadar geniş bir kullanım alanı içindeydiler ve 19. yüzyılın burnu açık padless tipinden Amerikan İç Savaşı döneminin gutta-percha çeşidine ve ardından plakete kadar çeşitli stillerde mevcutlardı. 20. yüzyılın çeşitliliği. Köprüler, yüzeyden kurulup çıkarıldıklarında tekrarlanan esnemelerin sürekli aşınmasına maruz kalıyorlardı, bu nedenle sık sık gerilmeleri kopuyor ya da kaybediyordu.[4] Bu çeşitliliğin bir avantajı, bir büyüklüğün çeşitli burun köprülerine sığabileceği, ancak astigmatizmayı yönetemediği veya sabit bir pupilla mesafesini koruyamadığı, bunun büyük oranda kullanıcı için kusurlu olduğu anlamına geliyordu.

Astig

Astigmatizmayı yönetme kabiliyeti için çağrılan “astig” gözlükleri, mercekleri hafifçe çekerek birbirinden uzağa çekerek birbirinden uzağa çekerek ayrılabilen lensleri birbirine bağlayan yaylardan oluşur. Yaydaki gerilim daha sonra cihazı yerine klipsler. Burun pedleri geleneksel olarak mantardan yapılmıştır, doğrudan çerçevelere tutturulmuştur ve menteşeli veya sabit olmuştur.[5] Bu çeşitlilik 1890'lardan 1930'lara kadar popülerdi, daha sonra nadiren görülüyordu. Daha uzun süre giymek için daha rahat olmanın yanı sıra, diğer çeşitlere göre yüzünü kavrama zorluğunun daha zor olduğu 'spor pince-nez' olarak yaratıldı ve pazarlandı. İlke avantajı, lensleri burun üzerine yerleştirildiği gibi hafifçe dönen C köprülü pince-nez'in aksine, astigin lenslerinin dönmediğinden ve bu nedenle diğer pek çok pince çeşidinin imkânsız olduğu şekilde astigmatizmayı düzeltebilmesidir.

Fits-U

1893 yılında Jules Cottet adlı bir Fransız, iki merceği sert, esnek olmayan bir köprü ile birbirine bağlayarak ve burun dayanaklarında bulunan yaylar aracılığıyla burun köprüsüne klipsleyerek işlev gören bir parmak parçası gözlük camı geliştirdi ve patentini aldı. Kullanıcı, gezegenleri açmak için köprünün üstünde veya önünde bulunan bir çift kol üzerine sıkışabilir ve kullanıcının burun kısmına kapanmalarını sağlamak için kolları serbest bırakabilir.[6] Lensler dönmediğinden, bu cihazlar astigmatizmayı düzeltebilir ve birbirleriyle ilişkili olarak hareket etmedikleri için kullanıcının pupilla mesafesini de hesaba katabilirler. Cottet, patentini Fransa, İngiltere ve ABD'de tescil ettirdi ancak üretimine devam etmedi ve nihayetinde patenti bir Amerikan firmasına satan Londra merkezli bir göz giyim üreticisine sattı. Tasarım, "Fits-U" markası altında başarıyla pazarlanan American Optical tarafından satın alınana kadar yıllarca kullanılmadan kaldı. Bu kılıkla, burun kasıştıran diğer göz takma çeşitlerinin çoğunu hızla değiştirdi.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2019. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2019. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2019. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Optik</span> fizik biliminin bir alt dalı

Optik, ışık hareketlerini, özelliklerini, ışığın diğer maddelerle etkileşimini inceleyen; fiziğin ışığın ölçümünü ve sınıflandırması ile uğraşan bir alt dalı. Optik, genellikle gözle görülebilen ışık dalgalarının ve gözle görülemeyen morötesi ve kızılötesi ışık dalgalarının hareketini inceler. Çünkü ışık bir elektromanyetik dalgadır ve diğer elektromanyetik dalga türleri ile benzer özellikler gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Kornea</span> Gözün saydam ön tabakası

Kornea, gözün en ön kısmında yer alan, ışığı odaklamak ve gözü dış etkenlerden korumak için özelleşmiş saydam ve eğimli doku.

<span class="mw-page-title-main">Oküler</span>

Oküler diğer adıyla göz merceği, mikroskop, teleskop vb. sistemlerde kullanılan gözün hemen önündeki genelde akromatik mercek grubudur. Asıl amacı önündeki mercek sisteminin renk ve şekil alanlarındaki kusurlarını asgariye indirerek kullanıcıya net bir görüntü sağlamak görüntü kalitesini arttırmadır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz feneri</span> geceleri deniz taşıtlarına yol gösteren, tepesinde güçlü bir ışık kaynağı olan aydınlatma aracı

Deniz feneri, çeşitli ışık yayıcı sistemler vasıtasıyla, gemilere rehberlik etmek amacıyla kıyılarda yapılan bina türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Raspberry Pi</span>

Raspberry Pi ; Raspberry Pi Vakfı tarafından Birleşik Krallık'ta, gelişmekte olan ülkelerin okullarında basit bilgisayar bilimi öğretilmesi amacıyla geliştirilen bir single-board computer (SBC)'dir.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 5</span> Türkiyede bir otoyol

Otoyol 5, Kocaeli ve İzmir'i birbirine bağlayan otoyoldur. Otoyol, 4 Ağustos 2019'da tamamıyla hizmete girdi. Osmangazi Köprüsü, otoyolun en önemli geçişlerinden birisidir. Projenin ana amacı, mevcut devlet yollarındaki trafik yoğunluğunu azaltmak, zaman tasarrufu sağlamak ve otoyolun geçeceği bölgelerin gelişimine katkıda bulunmaktır. Otoyolun, Bursa Kuzey Gişeleri - Bursa Batı Gişeleri ve Akalan Gişeleri - Karasuluk Kavşağı arası hariç tamamı ücretlidir. Otoyol 21'den sonra Türkiye'deki en uzun 2. otoyoldur.

<span class="mw-page-title-main">Astigmatizma</span>

Astigmatizma, gözün kırma gücündeki dönme asimetrisinden kaynaklanan bir tür kırma hatasıdır. Bu, herhangi bir mesafede görmenin bozulmasına veya bulanıklaşmasına neden olur. Diğer semptomlar arasında göz yorgunluğu, baş ağrısı ve gece araba kullanma zorluğu sayılabilir. Astigmatizma sıklıkla doğumda ortaya çıkar ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde değişebilir veya gelişebilir. Yaşamın erken dönemlerinde ortaya çıkar ve tedavi edilmezse ambliyopiye neden olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kırılmalı teleskop</span> görüntülemek için lens kullanan bir optik teleskop türü

Kırılmalı teleskop veya refraktör, bir görüntüyü görüntülemek için lens (mercek) kullanan bir optik teleskop türüdür.Işığı kırmak yoluyla görüntüyü elde eder.Bunun için tüp sonunda odak dediğimız en büyük merceğin olduğu kısim vardir.ışık buradan görerek tüpün ucuna kadar ilerler tüp ucunda ise gözlemcinin büyütmede kullandığı mercek oküler bulunur. Sonradan çıkan aynalı teleskop'dan bu yönleri ile ayrılır. İlk ve uzun dönemden beri bilinen teleskop türüdür. Kırılmalı teleskop tasarımı başlangıçta casusluk camları ve astronomik teleskoplarda kullanıldı halen de belli ölçekte kullanılmaktadır ancak aynı zamanda uzun odaklı kamera mercekleri için de kullanılmaktadır. Bir refraktörün büyütmesi, objektif merceğinin odak uzunluğunun okülerinkine bölünmesiyle hesaplanır. Kırılma teleskoplarının tipik olarak önde bir lensi, ardından uzun bir tüp, daha sonra teleskop görüntüsünün odaklandığı arkada bir mercek veya enstrümantasyon bulunur. Başlangıçta teleskopların merceği bir elementdi, ancak bir asır sonra iki ve hatta üç elementli lensler yapıldı. Kırılma teleskopu teknolojisi, dürbün ve büyüteç lensleri gibi diğer optik cihazlarda sıklıkla uygulanan bir teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Aynalı güneş gözlüğü</span>

Aynalı güneş gözlükleri, lenslerin dış kısmında küçük aynalar gibi görünmelerini sağlamak için yansıtıcı optik kaplamaya sahip güneş gözlüğüdür. Lensler tipik olarak kullanıcının görüşüne kahverengi veya gri bir ton verir. Ayna kaplaması, renkli camdan geçen ışığın miktarını% 10-60 oranında azaltır, özellikle kum, su, kar ve daha yüksek irtifalar için yararlıdır. Aynalı güneş gözlükleri tek yönlü aynalardır.

Cocoa, masaüstü işletim sistemi macOS için Apple'ın yerel nesne yönelimli programlama ve uygulama programlama arayüzüdür (API).

<span class="mw-page-title-main">Lenssiz gözlük</span> Moda amaçlı takılan lenssiz gözlük

Lenssiz gözlük lenssiz gözlüklerdir. Görme düzeltme veya göz korumada hiçbir işlevi olmayan, yalnızca estetik veya moda amaçlar için giyilirler. Çerçeveler genellikle büyük boy ve genelde siyah renklidir. Kontakt lensler ile birlikte takılabilirler. Lenssiz gözlüklerin avantajı, sis veya yansıma olmamasıdır ve uzun kirpiklere ve kirpik uzantılarına dokunacak mercek yoktur. Lenssiz gözlükler ilk kez 1990'larda Japonya'da popüler oldu. Bu eğilim sona ermiştir, ancak son zamanlarda Çin ve Tayvan'da yeniden canlandı. Maison Margiela, lenssiz ve yarı çerçevesiz altın çerçeveler çıkardı.

<span class="mw-page-title-main">Makas-gözlük</span>

Makas-gözlük normal gözlüklerin düzeltilmesi için kullanılan, tapınağın saplarından ziyade makaslama saplarına monte edilmiş gözlüklerdir. Makas gözlüklerin icadı, "Y" şeklindeki bir çerçeve üzerinde iki mercek sağlayarak, göze yorucu olduğu düşünülen tek mercekli tek gözlük sorununu çözdü. Genellikle sapın ucunda bir halka bulunurdu, böylece boynundaki bir kurdele ya da altın zincir üzerine takılabilirlerdi.

<span class="mw-page-title-main">Tek gözlük</span> lens tipi

Tek gözlük, yalnızca bir gözde görüşü düzeltmek veya geliştirmek için kullanılan bir düzeltici lens türüdür. Dairesel bir mercekten oluşur, genellikle çevrenin etrafındaki bir tel veya halkaya bağlanabilen bir tel halkası vardır. İpin diğer ucu daha sonra, monokülün kaybolmasını önlemek için kullanıcının giysisine bağlanır. Antika Philipp von Stosch, 1720'lerde Roma'da, gravürleri ve antika gravürleri yakından incelemek için bir tek gözlük takıyordu, ancak monoküler, on dokuzuncu yüzyıla kadar centilmenlik eşyası haline gelmedi. Dandy'nin 1790'ların test gözlüğü tarafından yüksek moda anlayışı olarak tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Çerçevesiz gözlük</span> lenslerin doğrudan köprüye veya tapınaklara monte edildiği bir gözlük türü

Çerçevesiz gözlük lenslerin doğrudan köprüye veya tapınaklara monte edildiği bir gözlük türüdür. Stil iki alt tipe ayrılır: üç parçalı camlar, bir köprüye monte edilmiş lenslerden ve iki ayrı tapınak kolundan oluşurken, kenarlarında destekleyici bir kemer bulunur, tapınakları köprüye bağlar ve mercekler için ekstra stabilite sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Göz takibi</span>

Göz takibi bakış açısını ölçme sürecidir ve gözün kafaya göre hareketidir. Bir göz izleyici cihazı, göz konumlarını ve göz hareketini ölçmek için bir cihazdır. Göz takibi, görme sisteminde, görsel sistem araştırmasında, psikolojide, psikodilbilimde, pazarlamada, insan-bilgisayar etkileşimi ve ürün tasarımında kullanılır. Son yıllar'da göz takip teknolojisi daha yaygın hale gelmekdedir. Önümüzdeki yıllarda bu teknolojinin bilgisayar ve mobil işletim sistemlerine entegre olunması bekleniyor. Teknolojinin gelişimi USB aygıtları, akıllı cam, akıllı gözlük, lens, sanal gerçeklik cihazları ile gerçekleşir.

<span class="mw-page-title-main">Sanal retina ekranı</span>

Sanal retina ekranı (VRD) bir görüntüleme teknolojisidir. Doğrudan gözün retinasına bir raster grafik çizer. Kullanıcı, boşlukta yüzen geleneksel bir ekran gibi görünen şeyi görür.

<span class="mw-page-title-main">Oculus Rift CV1</span>

Oculus Rift CV1, Meta Inc. 'in bir bölümü olan Oculus VR tarafından oluşturulan bir sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekrandır. Ocak 2016'da duyuruldu ve aynı yılın Mart ayında piyasaya sürüldü. Cihaz, Oculus Rift serisindeki ilk ticari sürümünü oluşturdu. Mart 2019'da, aygıtın üretimi durduruldu ve Oculus Rift S ile değiştirildi, ancak yazılımda desteklenmeye devam etti. Cihaz Oculus Touch hareket denetleyicisi ile çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Katadioptrik sistem</span>

Bir katadioptrik optik sistem biri kırılma ve yansıma genellikle lens ve kavisli aynalar (katoptrik) yoluyla bir optik sistem içinde bir araya getirilmiştir. Katadioptrik kombinasyonlar, projektörler, farlar, erken deniz feneri odaklama sistemleri, optik teleskoplar, mikroskoplar ve telefoto lensler gibi odaklama sistemlerinde kullanılır. Lensleri ve aynaları kullanan diğer optik sistemlere, gözetleme katadioptrik sensörleri gibi "katadioptrik" de denir.

Astigmatizm (veya Astigmatizma) ile bir optik sistemde, iki dik düzlemde yayılan ışınların farklı odaklara sahip olduğu bir sistem sorunudur. Bir çarpı görüntüsünü oluşturmak için astigmatizma ile optik bir sistem kullanılırsa, dikey ve yatay çizgiler iki farklı mesafede keskin odakta olacaktır. Terim, "yok" anlamına gelen Yunanca α- (a- ) ve στίγμα ( stigma), ("bir işaret, nokta, delinme" anlamına gelen") birleşiminden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yansıma önleyici kaplama</span>

Anti-reflektif (AR), parlama önleyici veya yansıma önleyici kaplama; yansımayı azaltmak için lenslerin, diğer optik elemanların ve fotovoltaik hücrelerin yüzeyine uygulanan bir tür optik kaplamadır. Tipik görüntüleme sistemlerinde yansımadan dolayı olan ışık kaybını azalttığı için verimliliği artırır. Kameralar, dürbünler, teleskoplar ve mikroskoplar gibi karmaşık sistemlerde yansımalardaki azalma kaçak ışığı ortadan kaldırarak görüntünün kontrastını da iyileştirir. Bu özellikle gezegen astronomisinde oldukça önemlidir. Diğer uygulamalarda asıl faydası gözlük camları üzerinde kullanıcının gözlerinin başkaları tarafından daha görünür olmasını sağlaması veya izleyicinin dürbünü veya teleskopik görüşünden kaynaklanan parıltıyı azaltarak yansımanın kendisinin ortadan kaldırılmasıdır.