İçeriğe atla

Pinochle

Pinochle, Amerika Birleşik Devletleri'nde 19. yüzyılın ortalarında geliştirilmiş bir iskambil oyunudur. Fransız oyunu Bezik'ten türemiştir. Oyunda iki takım vardır. Ortaklar birbirleriyle karşılıklı olarak otururlar. Kağıt destesi özeldir ve toplam 80 karttan oluşur. Destede sinek, karo, maça ve kupanın asları, papazları, damları, valeleri ve onlarından dörder adet bulunur. Kartlar karıştırılır ve dağıtılır. Her bir oyuncunun elinde 20 kart bulunur.

Oyunun amacı takımlardan birinin 500 puana ulaşmasıdır. Eğer her iki takımda aynı anda 500 puana ulaşırsa o elde ihaleyi alan takım oyunu kazanır.

Oyun

Türkiye'de Hoşgin adıyla oynanan bu oyun, yörelere göre farklılık gösterse de genel olarak üç oyuncu arasında oynanır. Kağıt destesi özeldir ve toplam 80 karttan oluşur. Destede sinek, karo, maça ve kupa serilerinin as, papaz, kız, vale ve onlularından dörder adet bulunur.

Kartların dağıtılması

İlk elde tabelacının (skorları kaydetmekle görevli oyuncu) sağındaki oyuncu kartları dağıtır. Kartlar beşer beşer dağıtılır, ilk tur sonunda 5 kart "gömü"ye ayrılır. Her oyuncunun elinde 25 kart bulunur. Kartları dağıtanın sağındaki oyuncu "mecburcu" olur.

İhale

Mecburcu, ihaleyi 550 ile başlatır veya pas geçer. Mecburcu pas geçerse sağındaki oyuncu ihaleye 650 ile başlamak zorunda kalır. Bu oyuncu da pas geçerse kartları dağıtan oyuncu ihaleyi 750 ile alır veya pas geçer. Herkes pas geçerse mecburcu ihaleyi 550'ye almış olur. Bu durumda mecburcunun elinde herhangi bir seriden K-Q yoksa kartlar yeniden dağıtılır.

En yüksek teklifi söyleyerek ihaleyi alan oyuncu aynı seriden papaz ve kızı yere açarak kozu ilan eder. Gömü (yerdeki kapalı beş kart) ihaleyi alan oyuncu tarafından açılır. Nun elinde karo, maça, kupa veya sineğin herhangi birinden bir evlilik bulunmuyorsa ihaleyi alan oyuncu batar. İhale bedeli puanlarından düşülür. Diğer oyuncular

Konuşma ve Kozun Belirlenmesi

Dağıtanın sağından itibaren her oyuncu konuşur veya pas geçer. Her konuşma belli puanları içeren sayılardan oluşur. Açılış konuşması en az 550 diyerek yapılır. İhale 750'ye kadar onar onar arttırılır. 750'den sonra ihaleyi ellişer ellişer artırmak zorunludur. 600 diyerek ihaleyi alan oyuncu o el en az 600 puan toplamak zorundadır.

Pas geçen oyuncu artık bir kere daha ihaleye katılamaz. Eğer ilk üç oyuncu pas geçerse dağıtan kozu belirlemek zorundadır. Bu durumda dağıtanın elinde herhangi bir seriden K-Q yoksa kartlar yeniden dağıtılır.

En yüksek rakamı söyleyen kozu belirler. Belirlenen kozun içinde (örneğin kupa) mutlaka o serideki papaz ve kız bulunmak zorundadır. Bu duruma evlilik denir. Eğer ihaleyi alan (veya ihalenin üzerine kaldığı) kişinin elinde karo, maça, kupa veya sineğin herhangi birinden bir evlilik bulunmuyorsa ihaleyi alan oyuncu batar.

Eldeki Puanlar

Hoşkin'de belirli kartların bir araya gelmesi ile kazanılan puanlar aşağıdaki gibidir:

(Kısaltmalar: A: as, K: papaz, Q: dam, J: vale, 10: 10, p: puan)

  • Floş (Kozun A-10-K-Q-J'si) Tek: 150 p, Çift: 300 p, Üçlü: 450 p, Dörtlü: 600 p
  • Koz Evlisi (Kozun K-Q'i) Tek:40 p, Çift: 80 p, Üçlü: 120 p, Dörtlü: 160 p
  • Evli (Koz olmayan serilerin K-Q'i) Tek:20 p, Çift: 40 p, Üçlü: 60 p, Dörtlü:80 p
  • Pinik (karo J ve maça Q) Tek: 40 p, Çift: 300 p, Üçlü: 600 p, Dörtlü: 3600 p
  • Aslar (her seriden) Tek:100 p, Çift: 1000 p, Üçlü: 2000 p, Dörtlü: 3000 p
  • Papazlar (her seriden) Tek: 80 p, Çift: 800 p, Üçlü: 1600 p, Dörtlü: 2400 p
  • Damlar (her seriden) Tek: 60 p, Çift: 600 p, Üçlü: 1200 p, Dörtlü: 1800 p
  • Valeler (her seriden) Tek:40 p, Çift: 400 p, Üçlü: 800 p, Dörtlü: 1200 p
  • Takım (her seriden K-Q) Tek: 240 p, Çift 2400 p

Oyunun Oynanması

Kartlar kendi içlerinde A-10-K-Q-J şeklinde sıralanır. İhaleyi alan oyuncu elindeki kartlardan istediğini oynar. Sonraki oyuncunun elinde aynı seriden daha büyük kart varsa bunu oynamak zorundadır. Bir seriden kağıdı biten oyuncu bu seriden oynadığında koz atmak mecburiyetindedir. En yüksek kağıdı atan oyuncu ortadaki kâğıtları alır ve ortaya yeni bir kâğıt atar.

Puanlama

Eldeki tüm kartlar oynandıktan sonra, son eli alan oyuncu ihaleyi alanın ıskartaya ayırdığı 5 kartla birlikte son el için 20 puanı da hanesine yazar. Diğer iki oyuncu Aslar (A)=11, Onlular (10)=10, Papazlar (K)=4, Kızlar (Q)=3, Valeler (J)=2 puan olmak üzere kendi puanlarını sayar, 500 puandan geri kalanı son eli alan oyuncuya yazılır. Bu puanlara oyunun başında ellerinde olan puanlar eklenir. Eğer ihaleyi alan oyuncu örneğin 700 diyerek ihaleyi almışsa ve 690 puanda kalmışsa skorundan 700 puan düşülür.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Briç</span> oyun kartları ile yapılan stratejik ve çözümsel düşünmeyi esas alan olimpik bir beyin sporu

Briç, İskambil kağıtları ile 4 kişi arasında oynanan bir masa oyunudur. Dünya briç federasyonu, Uluslararası Olimpiyat Komitesi federasyonları arasında yer alır.

King, 4 kişiyle oynanan bir iskambil oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Pis Yedili</span>

Pis Yedili, şansla birlikte taktik faktörünün de esas olduğu bir iskambil oyunudur.

Pişti veya pişpirik, kart saymaya ve şansa dayalı bir iskambil oyunudur. 2 veya 4 kişi ile 52'lik bir deste ile oynanır. Yalnız başına veya eşli oynanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Poker</span> iskambil oyunu

Poker, şans, sinir hakimiyeti ve taktiğe dayalı bir iskambil oyunudur. Birçok poker oynama çeşitleri vardır; genelde en çok bilineni ve oynananı Texas Hold’em'dir. Ancak bütün oyunlarda amaç en iyi beşli seriyi yapmaktır. Strip poker, çevrimiçi poker, Çin pokeri gibi türleri mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Batak (oyun)</span>

Batak, taktiğe dayalı bir iskambil oyunudur.

Geçmişi 15.yüzyıla kadar uzanan bir kâğıt oyunu. Temelde iki kişilik bir oyundur,ama 3 ya da 4 kişilik türleri de vardır.

Balayı Kingi, iki kişiyle oynanan ve sadece koz oyunundan ibaret bir iskambil oyunu.

<span class="mw-page-title-main">Maça Kızı</span>

4 kişiyle oynanan bir iskambil oyunudur. Bazı İnternet sayfalarında oynanan versiyon ile Türkiye'de oynanan versiyonu farklıdır. Oyun başında tüm kâğıtlar dağıtılır. Daha sonra oyunculardan herhangi biri peşkir derse, o oyuncu oynanacak elde yerde dönen kağıdı almayacağını oyun başında söylemiş olur. Oyunun amacı Maça Kızını ve Kupaları almamaktır. Oyunda koz kupadır.

<span class="mw-page-title-main">Hoşgin</span>

Hoşgin, şans ve hızlı hesap gerektiren bir iskambil oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Ohel</span>

Ohel, şans ve taktik gerektiren bir iskambil oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">Blöf (iskambil oyunu)</span>

Blöf, mantık ve kimi zaman psikolojik analiz gerektiren bir iskambil oyunudur.
Bir deste ile ve en az üç kişi ile oynanır. Altı ve daha fazla oyuncu için iki deste ile oynanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Prafa</span> bir şans oyunu

Prafa, şansa dayalı bir iskambil oyunudur.

T-Rex, ağırlıklı olarak Arap yarımadasında oynanan bir çeşit iskambil oyunudur. King oyununa benzer.

Go Fish 2 ile 6 kişi arasında, tek deste ile oynanan iskambil oyunudur.

Gömmeli batak, 3 ya da 4 kişiyle oynanabilen iskambil oyunudur.

Altmışaltı, iki kişiyle oynanan ve el almaya dayalı en basit kozlu iskambil oyunlarındandır. Avusturya'nın ulusal kart oyunudur ve Almanya ve Macaristan'da çok popülerdir. Türkiye'de de sevilen ve yaygınlıkla oynanan bir iskambil oyunudur. Tarihte ilk defa Mariagespiel adı ile 1715 yılında oynanmıştır.

Sadrazam, Dai Hin Min 3 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. isimli İskambil Oyununun Türkleştirilmiş versiyonudur. Amaç üç veya daha fazla oyuncunun elindeki kartlardan kurtulmasıdır. Böylelikle ilk elindeki kâğıtlardan kurtulan oyuncu Sadrazam olur.

Baba, kozlu bir iskambil oyunudur. Türkiye'de Koç Üniversitesi öğrencileri tarafından klasik koz oyunlarından Batak oyununa bir takım eklemelerle geliştirilmiştir. Özellikle son birkaç yılda bu oyuna görülen ilgi artmıştır.

Konturlu king, 4 kişi ile oynanan bir iskambil oyunudur.