İçeriğe atla

Pink Floyd Duvar (film)

Pink Floyd Duvar
Pink Floyd The Wall
Filmin sinema afişi
YönetmenAlan Parker
YapımcıAlan Marshall
SenaristRoger Waters
OyuncularBob Geldof
MüzikPink Floyd
DağıtıcıMGM
Met Film (Türkiye)
Yapım yılı1982, İngiltere
Çıkış tarih(ler)i23 Mayıs 1982, Cannes Film Festivali
Kasım 1986, Türkiye (Emek Sineması)[1]
Süre95 dk
Dilİngilizce

The Wall, İngiliz Rock müzik topluluğu Pink Floyd'un 1979 yılında yayınladığı aynı adlı albüme 1982 yılında Alan Parker tarafından çekilen, animasyonları da olan, pek fazla diyalog olmayan, albümün müziklerinin Hey You ve The Show Must Go On dışında tamamının bulunduğu bir film. Başoyuncu Bob Geldof'dur. Animasyonlar efsane sanatçı Gerald Scarfe tarafından yapılmıştır.

Film, Pink Floyd'un konserinden bir görüntü ile başlar (In The Flesh). Sonraki iki şarkı The Thin Ice ve Another Brick In The Wall, Part I'da Pink'in küçüklüğü ve babasının II. Dünya savaşı'ndaki ölümünü anlatır ve duvara ilk tuğlalar da burada koyulur. The Happiest Days of Our Lives, Another Brick in the Wall, Part II şarkılarındaki konu Pink'in izolasyonunda bir sonraki aşama olan okuldur. (Öğretmenin Pink'in elinden alıp okuduğu şiir Money (Pink Floyd şarkısı) şarkısının sözleridir.) Mother'da korumacı anneye, Empty Spaces'de (albümde olmayan What Shall We Do Now'ı da işin içine katarsak) giderek yalnızlaşan Pink'in kendini tüketime verişine tanık oluruz. Young Lust'la birlikte artık Pink bir rock yıldızıdır. One Of My Turns, Don't Leave Me Now, Another Brick in the Wall, Part III Pink'in hayatının ve ilişkilerinin giderek daha da beter hale geldiğini görürüz. Goodbye Cruel World ile de artık duvar örülmüş, Pink Floyd izolasyon süreci tamamlanmıştır. Hey You, Is There Anybody Out There? ve Nobody Home şarkılarında ile yalnız kalan Pink'in yardım çığlıklarını dinleriz. Durumu iyice umutsuz hale gelen Pink'in dünyadan kopmuş, konserlere devam edemeyecek hale gelmiştir. Comfortably Numb, The Show Must Go On ile konserlere devam edebilmesi için Pink'e uyuşturucu verilmesi anlatılır. İyice deliren ve kurt (worms) sembolüyle çürüyüşü anlatılan Pink artık bir faşist olmuştur ve duvarların arkasında olmaktan memnun gibidir (In The Flesh, Run Like Hell, Waiting For The Worms). Stop ise Pink'in tükendiği noktadır. Sonrasında ise The Trial yani yargılama gelir. Yargılama Pink'in kendisiyle hesaplaşmasını konu eder. Sonuç olarak duvarlar yıkılır, tüm karanlığına rağmen albüm aydınlık bir sonla biter.

Kaynakça

  1. ^ Dorsay, Atilla (1993). Benim Beyoğlum. Varlık Yayınları. ss. sayfa 53. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pink Floyd</span>

Pink Floyd, 1965'te Londra'da kurulan İngiliz progresif/psikedelik rock müzik grubu. Felsefî şarkı sözleri, yenilikçi albüm kapakları, etkileyici-girift sahne şovları ile Pink Floyd, dünya çapında başarıya ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Syd Barrett</span> İngiliz müzisyen

Roger Keith "Syd" Barrett, rock grubu Pink Floyd’un kurucularından biri olan İngiliz şarkıcı-şarkı yazarıdır. 1965’te kurulan gruptan ayrılana kadar; grubun baş şarkıcısı ve birincil şarkı yazarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Rick Wright</span> Pink Floyd grubunun klavyecisi

Richard William "Rick" Wright Pink Floyd grubunun klavyecisiydi. Solo albümlerinin ardından son olarak David Gilmour ile birlikte çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Roger Waters</span> İngiliz müzisyen ve besteci

George Roger Waters, İngiliz müzisyen ve besteci. Pink Floyd grubunun solisti ve basgitaristi olarak tanınmaktadır.

<i>The Wall</i> Pink Floydun 1979 tarihli albümü

Pink Floyd'un, 1979 yılının son aylarında çıkmış, 23 defa platin plak ödülü almış konsept rock albümü. Pink adında, sanal bir karakter üzerinden, giderek yalnızlaşan, yabancılaşan insanın korkuları ile kendi çevresine ördüğü soyut duvarı anlatır. Albümün sözel ve müzikal kurgusu, aynı adı taşıyan karmaşık sahne gösterisi temel alınarak tasarlanmıştır. 1982 yılında Alan Parker yönetmenliğinde sinemaya aktarılmıştır: The Wall (film).

<i>The Final Cut</i> Music Album

Roger Waters'ın Pink Floyd ile yaptığı son albüm. Klasik kadrodan Rick Wright bu albümde yer almamıştır. Nick Mason ise "Two Suns In The Sunset" şarkısında bateri çalmamıştır. Albüm sırasında Waters ve Gilmour arasında büyük fikir ayrılıkları çıkmıştır. Gilmour'un da albüme katkısı "Not Now John"'da vokal ve bazı şarkılarda duyulabilen klasik gitar çalışıydı.

<i>A Momentary Lapse of Reason</i> Pink Floyd albümü

Pink Floyd'un Roger Waters olmadan yaptığı ilk albüm. The Wall kayıtları sırasında gruptan atılan Rick Wright bu albümle gruba dönmüştür. Daha önceki albümlerde grubun temel şarkı sözü yazarı olan Roger Waters'ın eksikliğini kapatmak için Pink Floyd üyesi olmayan insanlar da söz yazımına katkıda bulunmuştur.

<i>Echoes: The Best of Pink Floyd</i>

Echoes: The Best of Pink Floyd, Ingiltere'de Kasım 5, 2001, Amerika'da Kasım 6 2001'de piyasaya çıkan bir Pink Floyd toplama albümü dür.

<i>A Collection of Great Dance Songs</i>

A Collection of Great Dance Songs, 1981'de yayınlanan bir Pink Floyd toplamasıdır. Albüm Roger Waters'ın izin vermemesine karşın yayınlanmıştır.

<i>Delicate Sound of Thunder</i>

Delicate Sound of Thunder, Pink Floyd'un Ummagumma'dan sonraki ikinci konser albümüdür. 1988'de New York'ta verilmiş 5 konserden alınan şarkılarla oluşturulmuştur. Albüm satışları dolayısıyla üç kat platin ödülü almıştır. Albüm Soyuz TM-7 uzay aracının Sovyet astronotları tarafından uzaya götürülerek uzayda dinlenen ilk albüm özelliğini kazanmıştır. Pink Floyd üyeleri de aracın fırlatılmasına katılmışlardır.

<i>Shine On</i>

Shine On, Pink Floyd'un turneye çıkmaya başlayıp, kayıtlarının yayınlanmaya başlamasının 25. yıldönümü nedeniyle yayınlanmış bir 8 albümün bulunduğu bir toplamadır. Toplamada A Saucerful of Secrets, Meddle, Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, Animals, The Wall, A Momentary Lapse of Reason ve sadece bu toplamada bulunan "The Early Singles" adlı albümler bulunmaktadır.

<i>P•U•L•S•E</i>

P•U•L•S•E, Pink Floyd'un üçüncü konser albümüdür. Albüm, The Division Bell albümünün turnesinde kaydedildi. Guthrie ve Gilmour, albümde stüdyo eklemesi yapmayıp, sadece stüdyoda bazı hataları düzelttiler. Albüm listelere bir numaradan girdi ve kısa sürede üç platinyum plak ödülü kazandı.

<i>Is There Anybody Out There? The Wall Live 1980-81</i>

Is There Anybody Out There? The Wall Live 1980-81, Pink Floyd'un The Wall albümünün 1980 ve 1981'de verilen konserlerinden alınan şarkılarla oluşturulan bir albümdür. Albüm kapağındaki maskeleri grup üyeleri konserin bazı şarkılarında giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Let There Be More Light</span>

Let There Be More Light sadece Amerika ve Japonya'da yayınlanmış bir Pink Floyd single'ıdır. Şarkı A Saucerful of Secrets albümünün de giriş şarkısıdır. Şarkı bilimkurgu konularına ve The Beatles'ın "Lucy In The Sky With Diamonds" şarkısına göndermelere sahiptir. Pink Floyd'un 60'lardaki konserlerinin en önemli şarkılarıdan olan bu şarkıda David Gilmour'un Pink Floyd için attığı ilk solo da bulunmaktadır.

<i>P•U•L•S•E</i> (film) Pink Floyd konser filmi

P•U•L•S•E David Mallet yönetmenliğinde yayınlanan bir Pink Floyd konseridir. CD olarak yayınlanan P•U•L•S•E'ın farklı konserlerden oluşmasına rağmen aynı isimli konser filmi 20 Ekim 1994'te Londra, Earls Court Salonu'nda verilen bir konserin filmidir. 1995'te yayınlanan konser 2006'da DVD olarak özel bölümlerle yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Another Brick In The Wall</span>

Another Brick In The Wall, Pink Floyd'un 1979'da yayınladığı rock opera albümü The Wall'da bulunan ve sözleri basçı Roger Waters tarafından yazılmış üç parçalı bir kompozisyondur. İkinci bölümü katı eğitim sistemine karşı protesto niteliği taşımaktadır ve ayrıca çocuklardan oluşan bir koro bu bölümü seslendirmektedir. Şarkının ikinci bölümü tekli olarak yayınlanıp Pink Floyd'un, "Point Me at the Sky" (1968) şarkısından sonra ilk kez, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Batı Almanya gibi birçok ülkede listelerde birinci sıraya çıkan teklisidir. Ayrıca tüm dünyada toplamda dört milyon kopyanın üzerinde bir satış rakamına ulaşmıştır. Şarkı, 1979 Grammy Ödülleri'e aday gösterilmiştir.

Comfortably Numb, İngiliz progresif rock grubu Pink Floyd'un 1979 yılında yayınlanan The Wall albümünde yer alan şarkı. Parça aynı sene Hey You ile birlikte single olarak da yayınlandı. The Wall albümündeki Roger Waters - David Gilmour ortak çalışması olan üç şarkıdan biridir. Melodinin Gilmour'a ait olduğu eserin, müziğinin çoğunu da o yazdı. Öte yandan Waters sözlere katkıda bulundu. "Comfortably Numb" gitar soloları ile tanınır. 2004 yılında Rolling Stone dergisi tarafından hazırlanan "En iyi 500 Şarkı" listesinde 314. sırada yer aldı. Yazar Tom Stoppard, Tony Ödülü kazanan eseri The Coast Utopia'yı bu şarkıyı dinlerken yazdığını açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Run Like Hell</span>

Run Like Hell Pink Floyd'un "The Wall" albümünden bir şarkı ve albümün üçüncü single'ıdır. Şarkı "The Wall" albümündeki üç Waters / Gilmour şarkısından biridir.

<span class="mw-page-title-main">When The Tigers Broke Free</span>

When The Tigers Broke Free, Roger Waters tarafından The Wall için yazılmış ancak albüm yerine albümün filmi olan Pink Floyd: The Wall filminde kullanılmış ve single olarak yayınlanmıştır. Şarkı daha sonra The Final Cut albümünün 2004 yeni basımında kullanılmıştır. Şarkı Pink Floyd ve Roger Waters tarafından konserlerde çalınmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jon Carin</span>

Jon Carin, Amerikalı müzisyen, besteci, müzik yapımcısı. Pink Floyd ile olan ilişkisiyle tanındı. David Gilmour ve grubun eski üyesi Roger Waters ile 1985'ten beri ortak çalışmalar yürütmektedir. Seksenlerin başında, Industry isimli grubun vokalisti ve klavyecisiydi. Industry önce 1983'te çıkardıkları State of the Nation single'ı ve daha sonra Stranger to Stranger albümüyle başarı kazanıp adından söz ettirdi.