İçeriğe atla

Pink Floyd: Live at Pompeii

Pink Floyd: Live at Pompeii
Film Afişi
YönetmenAdrian Maben
YapımcıSteve O'Rourke
Michele Arnaud
Reiner Moritz
OyuncularPink Floyd
MüzikPink Floyd
Görüntü yönetmeniWilly Kurant
Gabor Pogany
KurguJose Pinheiro
StüdyoUniversal
CinsiSinema filmi
TürüKonser / Belgesel
RenkRenkli
Yapım yılı1972, Belçika, Batı Almanya, Fransa
Çıkış tarih(ler)iEylül 1972
Süre60. dk (orijinal)
92. dk (Director's Cut)
Dilİngilizce

Pink Floyd: Live at Pompeii, 1972'de Adrian Maben tarafından filme alınan bir Pink Floyd konseridir.

Kayıtlar

Ekim 1971'de "Echoes", "A Saucerful of Secrets" ve "One Of These Days" şarkıları Pompeii'de kaydedildi. Öteki şarkılar ise Paris'te bir stüdyoda kaydedildi ancak içinde Pompeii görüntülerini de barındırıyordu. 1972'de bu versiyon yayınlandı. 1974'te ise bu görüntülere Dark Side of the Moon albümü kaydedilirken çekilen görüntüler eklenmiş ve öyle yayınlanmıştır. 2003'te DVD olarak ve "Director's Cut" adıyla yayınlanan son verisyonunda ise şarkı sıralamasında değişiklikler vardır.

Şarkılar

1972 Versiyonu

1. "Intro Song"
2. "Echoes, Part 1"
3. "Careful with That Axe, Eugene"
4. "A Saucerful of Secrets"
5. "One of These Days"
6. "Set the Controls for the Heart of the Sun"
7. "Mademoiselle Nobs"
8. "Echoes, Part 2"

2003 "Director's Cut" versiyonu

1. "Echoes, Part 1"/"On the Run" (Studio Footage)
2. "Careful with That Axe, Eugene"
3. "A Saucerful of Secrets"
4. "Us and Them" (Studio Footage)
5. "One of These Days"
6. "Mademoiselle Nobs"
7. "Brain Damage" (Studio Footage)
8. "Set the Controls for the Heart of the Sun"
9. "Echoes, Part 2"

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pink Floyd</span>

Pink Floyd, 1965'te Londra'da kurulan İngiliz progresif/psikedelik rock müzik grubu. Felsefî şarkı sözleri, yenilikçi albüm kapakları, etkileyici-girift sahne şovları ile Pink Floyd, dünya çapında başarıya ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Syd Barrett</span> İngiliz müzisyen

Roger Keith "Syd" Barrett, rock grubu Pink Floyd’un kurucularından biri olan İngiliz şarkıcı-şarkı yazarıdır. 1965’te kurulan gruptan ayrılana kadar; grubun baş şarkıcısı ve birincil şarkı yazarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Rick Wright</span> Pink Floyd grubunun klavyecisi

Richard William "Rick" Wright Pink Floyd grubunun klavyecisiydi. Solo albümlerinin ardından son olarak David Gilmour ile birlikte çalışmıştır.

The Wall, İngiliz Rock müzik topluluğu Pink Floyd'un 1979 yılında yayınladığı aynı adlı albüme 1982 yılında Alan Parker tarafından çekilen, animasyonları da olan, pek fazla diyalog olmayan, albümün müziklerinin Hey You ve The Show Must Go On dışında tamamının bulunduğu bir film. Başoyuncu Bob Geldof'dur. Animasyonlar efsane sanatçı Gerald Scarfe tarafından yapılmıştır.

<i>A Momentary Lapse of Reason</i> Pink Floyd albümü

Pink Floyd'un Roger Waters olmadan yaptığı ilk albüm. The Wall kayıtları sırasında gruptan atılan Rick Wright bu albümle gruba dönmüştür. Daha önceki albümlerde grubun temel şarkı sözü yazarı olan Roger Waters'ın eksikliğini kapatmak için Pink Floyd üyesi olmayan insanlar da söz yazımına katkıda bulunmuştur.

<i>Meddle</i>

Meddle, 30 Ekim 1971 tarihli, Capitol'den çıkan Pink Floyd albümüdür.Albüm kapağı Storm Thorgerson tarafından yaratılmıştır. Thorgerson ilk olarak bir babun anüsü fikrini getirse de grup elemanlarıyla da konuşarak suyun altındaki bir kulak çekmiştir.

<i>Ummagumma</i>

Ummagumma, Pink Floyd'un 1969'da çıkardığı progresif ve psychedelic müzik tarzında olan bir çift albümdür. Albümün ilk bölümü, o zamanki önemli parçalarının çalındığı bir canlı kayıtken, ikinci tarafı grubun üyelerinden her birinin ayrı bestelediği parçalardan oluşmaktadır.

<i>A Saucerful of Secrets</i>

A Saucerful of Secrets, 1968 yılında yayınlanan Pink Floyd albümüdür.

<i>Relics</i>

Relics, Pink Floyd'un önceden bir araya getirilmemiş bazı single'larını topladığı bir albümdür. 1971 yılında yayınlanmıştır.

<i>Zabriskie Point</i> (albüm)

Zabriskie Point, İtalyan yönetmen Michelangelo Antonioni'nin aynı adlı filmi için yapılmış bir film müziği çalışmasıdır. Çeşitli sanatçıların çalışmalarını içeren albüm ilk olarak Ocak 1970'te yayımlanmıştır. 1997 yılında genişletilerek tekrar yayımlanan albüm, Jerry Garcia ve Pink Floyd'un filmde kullanılan ama ilk sürümde yer almayan çalışmaları eklenerek genişletilmiştir.

<i>Echoes: The Best of Pink Floyd</i>

Echoes: The Best of Pink Floyd, Ingiltere'de Kasım 5, 2001, Amerika'da Kasım 6 2001'de piyasaya çıkan bir Pink Floyd toplama albümü dür.

<i>A Nice Pair</i>

A Nice Pair, Pink Floyd'un ilk iki albümünün bir arada hazırlanmış versiyonudur. EMI Dark Side Of The Moon'un başarısı üzerine, Floyd ile yeni tanışan kişiler için Pink Floyd'un ilk iki albümü ve Syd Barrett'in ilk iki albümünü bu paketler haline getirmiştir.

<i>A Collection of Great Dance Songs</i>

A Collection of Great Dance Songs, 1981'de yayınlanan bir Pink Floyd toplamasıdır. Albüm Roger Waters'ın izin vermemesine karşın yayınlanmıştır.

<i>Works</i>

Works, Pink Floyd'un eski plak şirketi olan Capitol Records'un The Final Cut ile yarışması için çıkardığı bir toplama albümüdür. Albümün en dikkat çeken şarkısı sadece 1970'te çıkan Picnic - A Breath of Fresh Air adlı toplama albümde bulunan bir Pink Floyd şarkısı olan "Embryo"dur. Ayrıca toplamadaki "Brain Damage" ve "Eclipse" şarkıları The Dark Side Of The Moon albümünden daha farklı bir mix'le bulunmaktadır.

<i>Delicate Sound of Thunder</i>

Delicate Sound of Thunder, Pink Floyd'un Ummagumma'dan sonraki ikinci konser albümüdür. 1988'de New York'ta verilmiş 5 konserden alınan şarkılarla oluşturulmuştur. Albüm satışları dolayısıyla üç kat platin ödülü almıştır. Albüm Soyuz TM-7 uzay aracının Sovyet astronotları tarafından uzaya götürülerek uzayda dinlenen ilk albüm özelliğini kazanmıştır. Pink Floyd üyeleri de aracın fırlatılmasına katılmışlardır.

<i>Shine On</i>

Shine On, Pink Floyd'un turneye çıkmaya başlayıp, kayıtlarının yayınlanmaya başlamasının 25. yıldönümü nedeniyle yayınlanmış bir 8 albümün bulunduğu bir toplamadır. Toplamada A Saucerful of Secrets, Meddle, Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, Animals, The Wall, A Momentary Lapse of Reason ve sadece bu toplamada bulunan "The Early Singles" adlı albümler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Let There Be More Light</span>

Let There Be More Light sadece Amerika ve Japonya'da yayınlanmış bir Pink Floyd single'ıdır. Şarkı A Saucerful of Secrets albümünün de giriş şarkısıdır. Şarkı bilimkurgu konularına ve The Beatles'ın "Lucy In The Sky With Diamonds" şarkısına göndermelere sahiptir. Pink Floyd'un 60'lardaki konserlerinin en önemli şarkılarıdan olan bu şarkıda David Gilmour'un Pink Floyd için attığı ilk solo da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">One of These Days</span>

One Of These Days grubun Meddle albümünden çıkan tek single'dır. Şarkı Gilmour ve Waters tarafından çalınan bas gitarlarla başlar. Şarkının içinde geçen tek cümle "One of these days, I'm going to cut you into little pieces" Nick Mason tarafından söylenmiştir. Bu söz grubun sevmediği BBC radyosu spikeri Jimmy Young'a karşı söylenmiştir. Şarkı dövüş müsabakalarından, buz hokeyi müsabakalarına, dizilerden haber programlarına birçok yerde kullanımıştır.

<span class="mw-page-title-main">High Hopes (Pink Floyd şarkısı)</span>

High Hopes, Pink Floyd'un "The Division Bell" albümünden çıkan bir teklidir. Şarkı Pink Floyd'un son albümünün son şarkısıdır. Şarkıda grubun kuruluşu, başarılı dönemleri ve dağılışı sembolik bir dille anlatılır. Şarkının girişi Atom Heart Mother albümündeki "Fat Old Sun" şarkısındaki zil sesleriyle yaratılmıştır. Şarkı içindeki sinek sesleriyse Ummagumma'daki Grantchester Meadows şarkısındaki seslere göndermedir. Syd Barrett, David Gilmour ve Roger Waters'ın doğduğu yer olan Cambridge'de çekilen şarkının klibinde ise dev boyutta bir Syd Barrett büstü bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Careful With That Axe, Eugene</span>

Careful With That Axe, Eugene bir Pink Floyd şarkısıdır. Şarkı ilk olarak "Murderestic Woman" olarak kaydedilmiştir. 1968'de Point Me At The Sky single'ında ilk olarak yayınlanmıştır. Ummagumma albümünde de bir konser versiyonu bulunan şarkı 1968-1971 arasında "Green Is The Colour" şarkısıyla beraber konserlerde çalınmıştır. Zabriskie Point filminin albümünde ise şarkı daha değişik bir versiyonla "Come In Number 51, Your Time Is Up" adıyla yer almıştır. Roger Waters'ın çığlığı ile ünlü şarkı, grubun Live at Pompeii konserinde de yer almış ve birçok rock grubu tarafından şarkıya göndermelerde bulunulmuştur.