İçeriğe atla

Pinatubo Yanardağı

Pinatubo
Pinatubo, 12 Haziran 1991 Patlaması
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik1.486 m
Koordinatlar15° 8' 0" K, 120° 21' 0" D 
Coğrafya
KonumFilipinler (Luzon)
Jeoloji
Dağ türüStratovolkan

Pinatubo, Filipinler'in Luzon Adası'nın merkezinde aktif bir yanardağdır. Dağ, Manila'nın 90 km kuzeyinde, Angeles'in (enes) 24 km batısında yer alır.

1991 yılına kadar sönmüş bir volkan olarak kabul edilen Pinatubo'nun, 500 (veya 600) yıllık sessizliğinin ardından Haziran 1991'de son patlaması meydana gelir. Bu patlama, 20. yüzyılın en şiddetli patlamalarından biridir.

Pinatubo Yanardağı

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Volkanoloji</span> volkan araştırmalarına adanmış jeoloji alanı

Volkanoloji, yanardağlar, lavlar, magma ve ilişkili jeolojik ve jeofizik olguların incelenmesi ile ilgili bir bilim dalıdır.

Krater gölü, yanardağ kraterlerinin, kaldera, maar, darbe kraterini veya meteorit kraterlerin su ile dolduran bir göldür.

<span class="mw-page-title-main">Kaldera</span>

Kaldera, volkanik patlama sonucu toprağın çökmesiyle oluşmuş volkanik yer şekli. Bazen volkanik kraterlerle karıştırılmaktadır. Kelime, İspanyolcada ‘caldera’ ve Latincede ‘calderia’ denilen 'pişirilmiş çömlek' anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cerro Hudson</span>

Cerro Hudson, Şili'de 1.905 metre yüksekliğinde strato tipi faal bir volkandır. Aisén Bölgesi'nde Chile Chico şehrinin 100 km kuzeybatısında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Stratovolkan</span> lav, tüf ve kül tabakasından oluşmuş, yüksek, konik biçimli bir volkan

Stratovolkan, pek çok sertleşmiş lav, tüf ve kül tabakasından oluşmuş, yüksek, konik biçimli bir volkandır. Bu volkanlar dik yamaçlarıyla ve periyodik patlamalarıyla tanınırlar. Bunlardan fışkıran lavın akışkanlığı azdır ve çok uzağa yayılmadan önce soğur ve sertleşir. Magmaları asidik ya da yüksek-orta düzeyde silika içeriklidir. Buna karşın bazik içerikli magmanın akışkanlığı yüksektir ve Hawaii'deki kalkan biçimli Mauna Loa dağı gibi yayvan dağları oluşturur. Pek çok stratovolkanın yüksekliği 2500 metreden fazladır. Türkiye'den Ağrı Dağı ve Nemrut Dağı birer stratovolkan tipindeki volkanlardır.

Erzincan Barajı, Erzincan'da, Gönye Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1991-1997 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Sazlıdere Barajı, İstanbul'da, Sazlıdere üzerinde, içme suyu üretmek amacıyla 1991-1996 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Yapraklı Barajı</span> Burdur da baraj

Yapraklı Barajı, Burdur'da, Horzum Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1985-1991 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Çamköy Barajı, Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde, Ayıtlı Deresi (Hayıtlıdere) üzerinde çevre koruma amacıyla 1987-1991 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Göksu Barajı, Diyarbakır'da, Göksu Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1987-1991 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Sarımehmet Barajı, Van'da, Karasu üzerinde, sulama amacıyla 1987-1991 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Yaylakavak Barajı, Aydın ilinin Karpuzlu ilçesinde, Kocaçay üzerinde, sulama amacıyla 1991-1996 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Karaova Barajı, Kırşehir'de, Manahözü Deresi üzerinde, sulama amacıyla 1991-1998 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Sorgun Barajı, Isparta'da, Sorgun Deresi üzerinde, sulama amacıyla 1991-2000 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Derinöz Barajı, Suluova'da, Derinöz Deresi üzerinde, sulama amacıyla 1991-2000 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Deliçay Barajı, Karaman'da, Deliçay üzerinde, sulama amacıyla 1991-2002 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

1991 İtalya Bisiklet Turu 1991 yılı 26 Mayıs-16 Haziran tarihlerinde yapıldı. Tur İtalyan bisikletçi Franco Chioccioli tarafından kazanıldı.

<span class="mw-page-title-main">1991 Fransa Bisiklet Turu</span>

1991 Fransa Bisiklet Turu 1991 yılı 6 Temmuz-28 Temmuz tarihlerinde yapılan 78. Fransa Bisiklet Turu'dur. Toplam 3.914 km mesafe üzerinden 22 etap içeren turda binicilerin hız ortalaması 38,747 km/saatti.

<span class="mw-page-title-main">Volkanik kış</span>

Volkanik kış, olarak alt atmosfer tabakasının bir yanardağ patlaması sonucu soğuması fenomeni. Kül ve kükürtlü gazlardan oluşan aerosollar ve sülfürik asit, büyük patlamayla stratosfere kadar fırlayarak sis gibi bütün Dünya'yı kaplar. Güneş ışınları böylece kısmen yutulur, kısmen de uzaya yansır. Stratosferde bu durum bir ısınmaya yol açar. Yerdeyse ortalamada Dünya iklimi soğur, bölgesel ve mevsimlere bağlı olarak aynı zamanda ısınmalar da olur. Volkanik kışa benzer bir etki, (varsayılan) bir atom savaşıyla ortaya çıkan nükleer kıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lahar</span>

Lahar, bulamaç halindeki bir piroklastik madde, taşlı döküntü ve sudan oluşan çamur akıntısı veya döküntü akıntısı türüdür. Bu söz konusu madde genellikle bir nehir vadisi boyunca bir volkandan aşağı akar. Laharlar son derece yıkıcıdır: saniyede onlarca metre yol alarak akabilir, 140 metre (460 ft) gibi derinliklere ulaşabilir ve yollarına çıkan her tür yapıyı yıkıp yok edebilirler. Dikkate değer laharlar arasında Nevado del Ruiz ve Pinatubo Dağları'ndakiler sayılabilirki bunların her ikisi binlerce insanın ölümüne neden olmuştur.