İçeriğe atla

Pina Bausch

Pina Bausch
Bausch at the end of Wiesenland in 2009 in Paris
DoğumPhilippine Bausch
27 Temmuz 1940(1940-07-27)
Solingen, Almanya
Ölüm30 Haziran 2009 (68 yaşında)
Wuppertal, Almanya
Mezun olduğu okul(lar)
  • Folkwangschule
  • Juilliard okulu
MeslekModern dans koreograf, Halk dansı koreograf, dansçı
İşverenTanztheater Wuppertal
Tanınma nedeniÇağdaş dans ve koreografi
EvlilikRolf Borzik[1]; Ronald Kay
Çocuk(lar)Rolf Salomon Bausch.[2]
Ödüller
  • Deutscher Tanzpreis (1995)
  • Avrupa Tiyatro Ödülü (1999)
  • Praemium Imperiale (1999)
  • Goethe ödülü (2008)
Resmî sitepina-bausch.de/en

Philippine "Pina" Bausch (d. 27 Temmuz 1940, Solingen, Almanya - ö. 30 Haziran 2009, Wuppertal, Almanya), modern dans koreografı ve Tanztheater (Alm. Dans tiyatrosu) akımının öncülerindendir. Almanya'nın Wuppertal kentindeki Tanztheater Wuppertal Pina Bausch isimli topluluğun sanat yönetmeni ve koreografıdır. Özgün eserlerden oluşan geniş bir repertuvara sahip olan bu topluluk tüm dünyada düzenli turne programları yapmaktadır.

Kariyeri

Bausch dans etmeye küçük yaşta başladı. 1955'te, Alman dışavurumcu dans akımının kurucularından ve dönemin en etkili koreograflarından biri olan Kurt Jooss'un yönetimindeki Folkwang Academy'de eğitim görmeye başladı. 1960'ta mezun olunca New York'taki Juilliard School'da öğrenim görmek üzere burs kazandı[3]. Burada Anthony Tudor, José Limón ve Paul Taylor gibi kişilerden ders aldı. New York'tayken Paul Sanasardo and Donya Feuer Dance Company ve New American Ballet topluluklarında dans etti, Metropolitan Opera Ballet Company üyesi oldu.

1962'de Kurt Jooss'un yeni kurduğu Folkwang Ballett Company'ye solo dansçı olarak katıldı ve Jooss'a pek çok eserde yardımcı oldu. 1968'de ilk koreografisini yaptı, ertesi yıl Jooss'un ardından topluluğun sanat yönetmeni oldu. 1972'de, daha sonra Tanztheater Wuppertal Pina Bausch olarak adlandırılacak olan Wuppertal Opera Ballet'nin sanat yönetmenliğine başladı.

Çalışmaları

Bausch'un koreografisini yaptığı Cravos

Pina Bausch, 1980'de ölen Hollanda doğumlu dekor ve kostüm tasarımcısı Rolf Borzik ile evliydi. Borzik, Tanztheater'ın görsel stili üzerinde en başından beri çok etkili oldu ve Bausch'u topluluğun uluslararası kabul görmesinden önceki dönemlerde destekledi.

Pina Bausch (ortada), Paris, 2009

Bausch, mizahın içine hüznü yerleştirdiği çalışmalarıyla tanınır. Kadın-erkek etkileşimi Bausch'un, Pedro Almodóvar'ın Konuş Onunla isimli filmine de ilham kaynağı olan çalışmalarının tamamında görülen bir temadır. Eserleri genelde gerçeküstü niteliğe sahip kısa diyalog ve hareket parçalarından oluşur. Tekrarlar önemli yer tutar. Bausch, özenle hazırlanmış dekorların ve seçilmiş müziklerin kullanıldığı, multi-medya içerikli büyük yapımlar hazırlar. Örneğin Masurca Fogo'da sahnenin yarısını dev bir kayalık kaplar ve Portekiz müziğinden K. D. Lang'a kadar pek çok müzik parçası kullanılır.

Ödülleri

Pina Bausch'a 2008'de Frankfurt'in Goethe Ödülü verildi.

Kaynakça

  1. ^ "Rolf Borzik"
  2. ^ "What Moves Me" Pina Bausch Foundation. Retrieved 11 August 2016.
  3. ^ Lille, Dawn (2010). Equipoise:The Life and Work of Alfredo Corvino. New York, NY: Rosen. s. 120. ISBN 978-1-4358-9124-1. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Opera</span> Müzikli tiyatro eseri

Opera, genellikle konusunu tarihten, mitolojiden, efsanelerden veya güncel olaylardan alan, sözlerinin tümü veya birçoğu müzikle bestelenmiş, içinde güzel sanatların tümünü barındırabilen, teatral formda bir sahne eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Dışavurumculuk</span> Duyguların ve iç dünyanın ön plana çıkarıldığı 20. yüzyıl sanat akımı

Dışa vurumculuk (ekspresyonizm), doğanın olduğu gibi temsili yerine duyguların ve iç dünyanın ön plana çıkarıldığı 20. yüzyıl sanat akımı. Politik istikrarsızlık ve ekonomik çöküntü ortamında Almanya'da pozitivizm, naturalizm ve empresyonizm akımlarına karşı olarak ortaya çıkmıştır. 19. yüzyıl gerçekçilik ve idealizmine karşıt anti-natüralist öznelliğe sahip bir bakış açısı içerir. Ayrıca kuzeyli, Cermen halk sanatı biçimleri ve kabile sanatları da etkilendiği diğer kaynaklardır. Dışa vurumcu sanatın amacı, sanatçının duyguları ve iç dünyasını renk, çizgi, düzlem ve kütle aracılığıyla dışa vurmasıdır. Bu duyguları daha iyi yansıtabilmek için sanatçı geleneksel kuralların dışına çıkarak gerçeğin biçimini bozma yöntemini kullanır ve sanatçının öznel duygularına dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fındıkkıran (bale)</span> bale

Fındıkkıran, Rus besteci Çaykovski'nin 1891 yılında bestelediği son balesidir.

<span class="mw-page-title-main">Bale</span> bir dans türü

Bale, İtalyan Rönesansı döneminde, mim sanatçılarının tiyatro ve gösterilerdeki dansları ile temelleri İtalya’da atıldıktan sonra, Fransa ve Rusya da gelişen, belli figürlere, adım atışlara dayalı bir dans ve müzikli gösteri türüdür. Dünya çapında yayılarak yaygın bir dans türü haline gelmiş ve birçok başka dansı etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Wuppertal</span> Bergischen Landda büyükşehir (Kuzey Ren-Vestfalya, Almanya)

Wuppertal, Almanya'nın kuzeybatı kesiminde, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde (Land) bir kent.

<span class="mw-page-title-main">Klasik bale</span>

Klasik bale, kökeni 17. yüzyıl Fransız saray balesine dayanan, kuralları belirgin, estetiğe dayalı bir dans formudur.

<span class="mw-page-title-main">Ninette de Valois</span>

Dame Ninette de Valois,, İrlanda doğumlu İngiliz dansçı, koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Paul Hindemith</span>

Paul Hindemith bir Alman besteci, kemancı, viyola çalıcısı, eğitimci, müzik teoricisi ve orkestra şefidir.

Beyhan Ayşe Murphy, Türk sanat yönetmeni, koreograf, eğitmen ve sanat aktivistidir.

<span class="mw-page-title-main">George Balanchine</span> Amerikalı dansçı ve koreograf (1904 – 1983)

Georges Balanchine, Gürcü asıllı Amerikalı koreograftır.

Hatice Duygu Aykal, Türk balerin ve koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Rus bale dansçıları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu liste, Rus İmparatorluğu, Sovyetler Birliği ve Rusya'da yaşamış veya yaşamakta olan, Rus veya diğer etnik kökenli balet ve balerinlerin isimlerini içermektedir. Liste, yukarıda bahsedilen üç devlet sınırlarında doğmuş fakat daha sonra başka ülkelere göç dansçıların yanı sıra, başka ülkelerden, bu ülkelere göç eden, kariyerlerinin büyük kısmını buralarda devam ettiren dansçıları da kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Michel Fokine</span> Rus balet (1880-1942)

Mikhail Fokine Bale sanatında çığır açmış, Rus koreograf ve balet.

<span class="mw-page-title-main">Alice Renavand</span> Alice Renavand (d

Alice Renavand, Fransız balerin. Paris Opera Balesi'ne 1997 yılında katılmasının ardından 2012 yılında baş balerin ve 2013 yılında da yıldız dansçı oldu. Kısa bir süre sonra ise Fall River Legend eserindeki Lizzie rolü ile eleştirmenler tarafından "la beauté du diable" olarak tanımlandı.

Uğur Seyrek Türk balet, bale koreografı, ressam, heykeltıraş.

Francis Picabia, Fransız ressam, heykeltıraş, grafik sanatçısı ve yazar. Dadaizmin ve Gerçeküstücülüğün en önemli temsilcilerinden sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Don Kişot (bale)</span>

Don Kişot balesi, Cervantes'in Don Kişot adlı romanından uyarlanmış bir bale eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Balesi</span> Priştinede bale topluluğu

Kosova Balesi, Priştine'de modern ve klasik danslar sergileyen bale topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Kiev Balesi</span>

Kiev Balesi, 27 Ekim 1867 kurulmuş, Kiev'de yerleşik bale topluluğu.

<i>Çakırcalı Efe</i> Yaşar Kemal romanı

Çakırcalı Efe, Yaşar Kemal'in 1972'de yayımladığı destansı romanıdır. Eser, Çakırcalı Mehmet Efe'nin tarihî kişiliğinden yola çıkılarak yeniden kurgulanmıştır. Yaşar Kemal, romanın ön sözünde, Çakırcalı Efe'nin yaşamını ilk defa 1956 yılında Cumhuriyet gazetesinde yayımladığını, Çakırcalı Efe romanına kadar kitap olarak bastırmadığını ve Çakırcalı'nın öldürülmesi bölümünü gazetedeki şekliyle düzenlediğini belirtmiştir. Eser, Ankara Devlet Opera ve Balesi Birim Dans Tiyatrosu (BDT) tarafından baleye uyarlandı.