
Lesoto bayrağı, Lesotho Krallığı tarafından 4 Ekim 2006 tarihinde kabul edilen bayrak. Bayrakta mavi, beyaz ve yeşil üç şeritten bulunur ve bayrağın tam ortasında bir Basotho şapkası yer alır. Bu bayrak, Lesotho'nun bağımsızlığının 40. yıl dönümü şerefine kabul edilmiştir. Bu yeni bayrak, ülke barışının ve barış yöneliminin bir simgesidir.

Fes, tepesi düz, genellikle al, püsküllü, silindirik başlık. İsmini başlıca üretim merkezi olan Fas'ın Fes şehrinden alır. Başta Osmanlı İmparatorluğu olmak üzere birçok Müslüman ülkede kullanılagelmiştir. Yaygın olarak kullanılan al rengini kızılcık boyasından alır. Bununla birlikte hemen hemen her renkte ve desende fes üretilmektedir.

Fötr, yumuşak bir sipere ve girintili bir üst kısma sahip şapka. Fransızca keçe anlamına gelen feutre sözcüğünden alıntıdır. Tipik olarak tepeden aşağı doğru uzanarak kıvrılan bir sipere ve her iki taraftan da bastırılarak oluşturulan bir üst girintiye sahiptir. Standart taç yüksekliği 4,5 inçtir (11 cm). Fötr terimi, ilk defa 1891 gibi erken bir tarihte kullanıldı. Zamanla popülaritesi arttı ve sonunda benzer görünümlü şapka homburgu gölgede bıraktı.

Silindir şapka, melon şapkaların tepe kısmının 5–10 cm daha uzun ve silindir biçimli, kenar kısımları daha kısa olan bay şapka çeşididir. Tepe kısmı silindir parçasından yapıldığı için "silindir şapka" denmektedir.

Uşanka, Rus kalpağı veya diğer adıyla kulak şapkası, Rusların kullandığı özel bir şapka türüdür. Ayrıca askerî üniformanın da önemli bir parçasıdır. Soğuk havalarda baş, kulak, boyun ve baş üstü bölgelerini korur ve sıcak tutar. Kürkten yapılmışlardır ve soğuk bölgelerde yoğun şekilde kullanılmaktadır.

Budenovka, Rus İç Savaşı sırasında ve de sonrasında Kızıl Ordu'nun kullandığı askeri üniformanın bir parçası olan şapka. Gerçekte ismi ince pamuklu şapka olmakla birlikte Semyon Budyonni'den sonra bu isimle çağrılmıştır. Ünlü Bolşevik Mihail Frunze'den sonra Fruzenka şeklinde adlandırılmıştır.

Titovka, II. Dünya Savaşı yıllarında Yugoslav Partizanları tarafından kullanılan, daha sonra Yugoslav Halk Ordusu'nun resmî şapkası olan köşeli şapka. Sovyetler Birliği'nde pilotka olarak bilinen komünist geleneğe ait şapkaya benzeyen ve üzerinde kızıl yıldız bulunan şapkaya Yugoslav lider komünist lider Josip Broz Tito'nun adı verilmiştir.

Konik şapka, özellikle Doğu, Güney ve Güneydoğu Asya'da giyilen koni şeklinde bir şapkadır. Genellikle koruma, saçları düzenli tutmak, moda, dini ve tıbbî nedenlerden dolayı giyilmektedir.

Beyzbol şapkası yuvarlak bir taç ve öne doğru çıkıntı yapan sert bir banknot olan yumuşak bir şapka türüdür.

Örgülü şapka soğuk havalarda sıcaklık sağlamak için tasarlanan bir şapkadır. Tipik olarak örgülü başlık, birçok varyant mevcut olmasına rağmen, basit, sivrilen yapılara sahiptir. Tarihsel olarak, yün örgülü şapka, iş günlerini dışarıda geçiren denizciler, balıkçılar, avcılar ve diğerleri için son derece yaygın bir başlık biçimiydi. Kuzey Amerika'nın kuzey bölgelerinde, Avrupa'da, Asya ve dünyanın diğer soğuk bölgelerinde hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Dünyanın her yerinde bulunan örgü şapka, çok sayıda yerel isim altında bulunabilir.

Askerî üniforma, çeşitli ülkelerin askeriye kuvvetleri üyeleri ve yarı askerîler tarafından giyilen standart bir giysi türüdür.

Askerî bere, bere türüdür. 20. yüzyılın ortalarından beri dünya çapında birçok silahlı kuvvetlerin üniformalarının bir parçası olmuştur. Askerî bereler, çoğu askerde askerî tüfek veya piyade tüfeği taşıyan omzu serbest bırakmak için genellikle sağa doğru itilir, ancak çoğu Avrupa, Güney Amerika ve Asya'daki bazı ülkelerin orduları sola doğru iter.

Askerî tören şapkası, birçok ülkenin silahlı kuvvetlerinin yanı sıra kolluk kuruluşu ve itfaiye gibi birçok üniformalı sivil kuruluş tarafından giyilen başlıktır. Askerî tören ve başka törenlerde giyilir. 18. yüzyılın sonlarında veya 19. yüzyılın başlarında Kuzey Avrupa'da ortaya çıktı.

Patrul şapkası,, sert, yuvarlak bir siperliği ve düz tepesi olan yumuşak bir şapkadır. Bir beyzbol şapkasına benzer. Askerî personel tarafından miğfer gerekmediğinde giyilir.

Piyade şapkası, Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu şapkasıdır. Muharebe üniformasıyla birlikte giyilir. Beyzbol şapkasına benzer bir siperliği olan sekiz köşeli bir şapkadır.

Askerî kova şapka, geniş kenarlı bir şapka biçimidir. Askeri kuvvetler tarafından sıcak tropikal iklimlerde yaygın olarak kullanılır. Tasarımı bir kova şapkaya benzer, ancak daha sert bir ağzı vardır. Üzerinde olan 'yeşillik halkası', kamuflaj olarak ek bitki örtüsünü tutmaya yöneliktir.

Denizci şapkası, askerî üniforma olarak dünya donanmalarının çoğunda denizciler tarafından giyilen yuvarlak, düz, vizörsüz bir şapkadır. Başlık, rozet, kokart veya başka bir aksesuarla daha da süslenebilir. Bu tür vizörsüz kapaklar 19. yüzyılın ortalarında giyilmeye başlandı.

Kepi, askerî üniforma olarak düz, dairesel bir üst, tepe veya siperlikli bir başlıktır. Avrupa'da, bu başlık en çok Fransız askeri ve polis üniformaları ile ilişkilidir. Kuzey Amerika'da, çatışmanın her iki tarafındaki askerler tarafından giyildiği için genellikle Amerikan İç Savaşı ile ilişkilendirilir.

Pillbox şapka, özellikle 20. yüzyılda çoğunlukla kadınlar tarafından kullanılmış bir şapka türüdür. Şekil itibari ile bir silindiri andırır. Adını, hapların saklandığı silindirik şekilli küçük hap kutularından almıştır.

Tirol şapkası, Bavyera şapkası ya da Alpler şapkası olarak da bilinir, günümüz Avusturya, Almanya, İtalya ve İsviçre topraklarında yer alan Alpler'de giyilen, Tirol bölgesine özgün bir tür şapka. Yerel halk giyiminin önemli bir parçasıdır.