İçeriğe atla

Pilocarpus

Pilocarpus
Paraguay Jaborandi (Pilocarpus pennatifolius)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Sapindales
Familya:Rutaceae
Cins:Pilocarpus
Vahl

Pilocarpus, Güney Amerika Neotropikal biyocoğrafik bölgesine özgü Rutaceae familyasına ait yaklaşık 17 bitki türü içeren bir cinstir. Çeşitli türleri parasempatomimetik etkili bir alkaloid olan pilokarpinden ötürü farmakolojik açıdan önem taşır.[1] Birçok türü ortak şekilde jaborandi ismiyle anılır.

Etimoloji

Taksonomik isim Pilocarpus, Eski Yunanca (πῖλος) "yün, keçe + (καρπός) meyvesi" anlamına gelir.

Türler

  • Pilocarpus jaborandi (Pernambuco jaborandi) Holmes[2]
  • Pilocarpus spicatus (Aracati jaborandi) A. St.-Hil.[2]
  • Pilocarpus trachylophus Holmes[2]
  • Pilocarpus sulcatus Skorupa[2]
  • Pilocarpus riedelianus Engl.[2]
  • Pilocarpus racemosus (Guadeloupe jaborandi) Vahl[2]
  • Pilocarpus peruvianus (J.F. Macbr.) Kaastra[2]
  • Pilocarpus pennatifolius (Paraguay jaborandi) Lem.[2][3]
  • Pilocarpus pauciflorus A. St.-Hil.[2]
  • Pilocarpus microphyllus (Maranham jaborandi) Stapf ex Wardleworth[2]
  • Pilocarpus manuensis Skorupa[2]
  • Pilocarpus grandiflorus Engl.[2]
  • Pilocarpus goudotianus Tul.[2]
  • Pilocarpus giganteus Engl.[2]
  • Pilocarpus demerarae Sandwith[2]
  • Pilocarpus carajaensis Skorupa[2]
  • Pilocarpus alatus C. J. Joseph ex Skorupa[2]

Kaynakça

  1. ^ De Abreu, Ilka Nacif; Sawaya, Alexandra Cristine H. F.; Eberlin, Marcos Nogueira; Mazzafera, Paulo (Kasım–Aralık 2005). "Production of Pilocarpine in Callus of Jaborandi (Pilocarpus microphyllus Stapf)". In Vitro Cellular & Developmental Biology. Plant. Society for In Vitro Biology. 41 (6): 806-811. JSTOR 4293939. 
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q "Pilocarpus The genus Pilocarpus is in the family Rutaceae in the major group Angiosperms (Flowering plants)". 14 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Kasım 2020. 
  3. ^  Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Jaborandi". Encyclopædia Britannica. 15 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 104. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yarasa</span> Chiroptera takımında sınıflandırılan memeliler

Yarasalar, ön ayakları kanat olarak uyarlanmış ve doğal olarak gerçekten uçabilen Chiroptera takımında sınıflandırılan memelilerdir. Yarasalar, üzerleri zar ve patagium ile kaplı çok uzun ve yayılmış parmaklarıyla kuşlardan daha kolay manevra yaparak uçabilirler. En küçük yaşayan memeli olduğu da iddia edilen yabanarısı yarasası 29 ila 34 mm. boyunda, 15 cm. kanat açıklığına sahip ve 2 ila 2,6 gram ağırlığındadır. En büyük yarasalar da "uçan tilki" adı verilen Pteropus cinsi yarasalardır. Acerodon jubatus türü 1,6 kg ağırlığındadır ve kanat açıklığı 1,7 m'yi bulur.

Biyolojide taksonomi , ortak özelliklere dayalı olarak biyolojik organizma gruplarını adlandırma, tanımlama (sınırlandırma) ve sınıflandırma bilimsel çalışmasıdır. Organizmalar taksonlar halinde gruplandırılır ve bu gruplara taksonomik bir seviye verilir; belirli bir seviyedeki gruplar daha yüksek rütbeli daha kapsayıcı bir grup oluşturmak için toplanabilir, böylece taksonomik bir hiyerarşi oluşturulur. Modern kullanımdaki başlıca sıralamalar üst âlem, âlem, şube, sınıf, takım, familya, cins ve türdür. İsveçli botanikçi Carl Linnaeus, organizmaları kategorize etmek için Linnaean taksonomisi olarak bilinen sıralı bir sistem ve organizmaları adlandırmak için ikili adlandırma geliştirdiği için mevcut taksonomi sisteminin kurucusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Louis Ignarro</span>

Louis J. Ignarro Amerikalı farmakolog. Nitrik oksitin etkileşimlerini gösteren çalışmasıyla Robert F. Furchgott ve Ferid Murad ile birlikte 1998 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü almıştır. 1985 yılından beri UCLA Tıp Fakültesi'nde farmakoloji profesörü olarak çalışmaktadır. Araştırmaları konusunda birçok makale yayınlamış olan Ignarro, kardiyovasküler bilimin ilerlemesine yaptığı katkılar nedeniyle 1998'de Amerikan Kalp Derneği'nin Temel Araştırma Ödülü'nü de almıştır. Aynı yıl ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne, bir sonraki yıl ise Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi'ne kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rosaceae</span> çilek, armut, elma, badem ve benzeri türleri içine alan, ayrı taç yapraklı iki çeneklilerden, örneği gül olan bir bitki familyası

Rosaceae (gülgiller), Rosales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Apiaceae</span>

Apiaceae, Apiales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Palaeognathae</span>

Palaeognathae kuşlar sınıfının ana alt sınıflarından birisidir. Struthioniformes, Rheiformes, Tinamiformes, Casuariiformes ve Apterygiformes takımlarını bir araya getirir. Bu alt sınıf içinde yaşayan 60 tür ile 5 familya ve 14 cinsi kapsar. Deve kuşları haricindeki diğer tüm takımlar Notopalaeognathae kladı içinde sınıflandırılır. Deve kuşları ise kendi alt kladlarına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Tek çenekliler</span>

Tek çenekliler (Liliopsida), monokotiller, çoğunlukla tek yıllık, palmiyeler haricindeki otsu bitkileri kapsayan çiçekli bitkiler sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Malvaceae</span>

Malvaceae Malvales takımına bağlı bir bitki familyasıdır. Tek ya da çok yıllık otsular, çalılar ya da ağaçlardır. Büyük, parlak, huni şeklinde çiçekleri vardır. Ticari önemi olan iyi bilinen üyeleri arasında bamya, pamuk, kakao, roselle ve durian bulunur. Alcea (gülhatmi), Malva (ebegümeci) ve Tilia (ıhlamur) gibi tanıdık süs bitkileri içeren bazı cinsler de vardır. En fazla türe sahip olan cinsler arasında Hibiscus, Pavonia, Sida, Ayenia, Dombeya ve Sterculia bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Euphorbiaceae</span>

Euphorbiaceae, Malpighiales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kalanşo</span>

Kalanşo Crassulaceae familyasından etli yapraklı bitki türü Kalanchoe ve Bryophyllum olarak iki kısımda toplanır. Kalanşo, familya Crassulaceae ailesindeki yaklaşık 125 tropikal, etli çiçekli bitki türünün bir cinsidir. Kalanşo, 1979'da Sovyet uzay istasyonuna Salyut 1 ikmal yoluyla gönderilen uzaya gönderilen bitkilerden biriydi. Bu sukkulentler Afrika'nın ve Asya'nın tropik bölgelerinde yer alır; çoğu türler de Madagaskar'da bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Xenarthra</span> memeli üst takımı

Xenarthra, memeliler sınıfının bir üst takımı. Karıncayiyenler ve tembel hayvanları içeren dişsiz memeliler (Pilosa) takımı ile hayatta kalan tek temsilcisi armadillo olan zırhlı memeliler (Cingulata) takımını kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">APG III sistemi</span>

APG III sistemi, uzun adıyla "bitkilerde " bu topluluğun APG II sistemi sonrası bulunan yenilikler neticesi 2009'da ortaya çıkardığı, bu sistemin modifiye edilmiş üçüncü ve halen günümüz için geçerli bir versiyonudur. Bu sistem bu sefer modern teknik ve çoğunlukla moleküler filogenetik moleküler biyolojiden yararlanılarak ortaya çıkarılmış bir sınıflandırmadır. APG II siteminden 6,5 ve hepsinin atası APG Sistemi'nden 11 yıl sonra yapılan güncellemelerle sistem bugün geçerli 3. halini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rutaceae</span>

Rutaceae, Sapindales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">François Jacob</span> Fransız biyokimyager (1920-2013)

François Jacob, Fransız biyolog. 1965 yılında Jacques Monod ve André Lwoff ile birlikte Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır.

<i>Poncirus trifoliata</i>

Poncirus trifoliata,, Sedef otugiller (Rutaceae) ailesinden Citrus ailesi ile yakından ilişkili ve hatta kimi kaynaklarca bu aile içinde gösterilen bir turunçgil cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Frederick Sanger</span>

Frederick Sanger, İngiliz biyokimyager. 1958 ve 1980 yıllarında 2 kez Nobel Kimya Ödülü kazanmıştır. 1958 yılında "proteinlerin, özellikle de insülinin yapısı üzerine çalışmaları için" Nobel Kimya Ödülü kazanmıştır ve bu ödülü aynı kategoride 2 kez kazanan tek kişidir. 1980 yılında da "nükleik asitlerdeki baz dizilerinin belirlenmesiyle ilgili katkıları nedeniyle" Walter Gilbert ile birlikte bu ödülü kazanmıştır. Aynı yıl ayrıca Paul Berg, "nükleik asitlerin, özellikle de rekombinant DNA'nın biyokimyası üzerine temel çalışmaları için" ödülü kazanan diğer isim olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Etçil bitkiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

'Etçil bitkilerin listesi, 600'den fazla tanımlanmış ve bilinen tüm etçil bitki türlerinin kapsamlı bir listesidir. 2021 Şubat itibarı ile, Jan Schlauer'in Etçil Bitki Veri Tabanı'na 18 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. dayanmaktadır ve Aldrovanda, Byblis, Cephalotus, Darlingtonia, Dionaea, Drosera, Drosophyllum, Genlisea, Heliamphora, Nepenthes, Pinguicula, Sarracenia, Triphyophyllum ve Utricularia cinslerini içerir. Brocchinia, Catopsis, Craniolaria, Ibicella, Martynia ve Proboscideaya bağlı olanlar ihtimal dahilinde olsa da mesnetsiz dayanak olmalarından dolayı listeye dahil edilmemiştir. Soyu tükenmiş taksonlar bir hançerle (†) olarak gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Sistematik</span> Biyolojinin bir dalı

Biyolojik sistematik, geçmişte yaşamış ve günümüzde yaşayan canlıların çeşitlenmesi ve zaman içinde bu canlılar arasındaki ilişkileri inceleyen bir alandır. Bu ilişkiler evrim ağaçları, filogenetik ağaçları ya da kladogramlar (filogeniler) olarak görsel hâle getirilir. Filogenilerin iki bileşeni vardır: Gruplar arasındaki ilişkileri gösteren dallanma sırası ve evrim için geçen süreyi gösteren dal uzunluğu. Tür ve daha yüksek taksonların filogenetik ağaçları anatomik ya da moleküler özellikler gibi karakter özelliklerinin evrimi ve organizmaların dağılımını araştıran biyocoğrafya üzerine yapılan çalışmalarda kullanılır. Diğer bir deyişle sistematik, Dünya üzerinde yaşamın evrimsel tarihçesini anlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Holozoa</span>

Holozoa, hayvanları ve en yakın tek hücreli akrabalarını içeren ancak mantarları hariç tutan bir canlı grubudur. Holozoa ayrıca tunik cinsi Distaplia için kullanılan eski bir isimdir.

<i>Terminalia</i>

Terminalia, Combretaceae familyasına ait neredeyse 300 türü kapsayan, tropikal bölgelerde yayılım gösteren büyük ağaçlardan oluşan bir ağaç cinsidir. Latince "terminus" kelimesinden türetilen adı, yaprakların sürgünlerin en uçlarında yer almasına referansla verilmiştir.