İçeriğe atla

Piliocolobus preussi

Piliocolobus preussi
Korunma durumu

Kritik tehlikede (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Primates
Alt takım:Haplorhini
İnfra takım:Simiiformes
Familya:Cercopithecidae
Alt familya:Colobinae
Cins:Piliocolobus
Tür: P. preussi
İkili adlandırma
Piliocolobus preussi
Matschie, 1900
Dağılımı

Preuss'un kırmızı kolobus'u (Piliocolobus preussi), yoğun, nemli, yüksek gölgelik ormanların bulunduğu batı Kamerun ve güneydoğu Nijerya'ya özgü bir köpeksi maymun türü.[2]

Bu maymunun taksonomik düzeni son yıllarda önemli ölçüde değişti; bazı sınıflandırmalar onu P. badius veya P. pennantii'nin bir alt türü olarak kabul eder ve diğerleri onu ayrı bir tür olarak kabul eder.[3] Mittermeier ve ark. (2013) preussi'yi Groves'un (2007) ardından Piliocolobus cinsine yerleştirir.[4] 2008'den beri, IUCN Kırmızı Listesi, P. preussi'yi Kritik Tehlike Altındaki türler olarak listelemiştir. Preuss'un kırmızı kolobusu'nun dağılımı ve çeşitliliği hakkında kapsamlı bir değerlendirme hiç yapılmamış olsa da, bu maymun popülasyonlarının 20. yüzyılın başından beri orijinal aralıklarının çoğundan kaybolduğu açıktır.[5] En büyük popülasyonlar şu anda çoğunlukla Kamerun'da Korup Ulusal Parkı içindeki ve çevresindeki ormanlarda[2][6][7] ve Ebo-Makombe-Ndokbou orman bloğu içinde bulunur.[8] Nijerya'da, Preuss'un kırmızı kolobusu, Kamerun sınırına yakın ve Korup Ulusal Parkı ile bitişik olan Cross River Ulusal Parkı'nın Oban Bölümü'nün küçük bir alanıyla sınırlıdır; Yaban Hayatı Koruma Derneği tarafından kolaylaştırılan korucu devriyeleri, 2015 yılının başlarında bu bölgedeki varlığını doğruladı.[9]

Kaynakça

  1. ^ Wilmington), Carolyn A. Jost Robinson (UNC; Project), Ekwoge Abwe (Ebo Forest Research; Linder, Joshua M.; Oates, John; Morgan, Bethan; Imong, Inaoyom (28 Ekim 2019). "IUCN Red List of Threatened Species: Piliocolobus preussi". IUCN Red List of Threatened Species. doi:10.2305/iucn.uk.2016-1.rlts.t41026a92632162.en. 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2021. 
  2. ^ a b Oates, John F. (2011). Primates of West Africa : a field guide and natural history. Stephen D. Nash. Arlington, VA: Conservation International. ISBN 1-934151-48-3. OCLC 755979499. 
  3. ^ John F. Oates, Nelson Ting (Ocak 2015). "15. Conservation consequences of unstable taxonomies: The case of the red colobus monkeys (PDF)". 30 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ Lambert, Joanna E. (22 Ağustos 2014). "Russell A. Mittermeier, Anthony B. Rylands, and Don E. Wilson (eds.).2013. Handbook of the Mammals of the World: 3. Primates. Lynx Ediciones, Barcelona, Spain, 953 pp. ISBN 978-84-96553-89-7, price (hardbound), 160.00 EURO". Journal of Mammalogy. 95 (4): 906-907. doi:10.1644/14-mamm-r-059. ISSN 0022-2372. 
  5. ^ Struhsaker, T. T. 1999. Primate communities in Africa: the consequence of longterm evolution or the artifact of recent hunting. In: Primate Communities, J. G. Fleagle, C. Janson and K. E. Reed (eds.), pp.289–294. Cambridge University Press, Cambridge
  6. ^ Forboseh, P. F.; Sunderland, T. C. H.; Eno-Nku, M. (Nisan 2007). "Priority setting for conservation in south-west Cameroon based on large mammal surveys". Oryx. 41 (2): 255-262. doi:10.1017/s0030605307001743. ISSN 0030-6053. 
  7. ^ Kupsch, D., B. S. Kadiri and M. Waltert. 2014. Biodiversity, Carbon Stock and Market Value Assessment for the SGSOC Project area, Southwest region, Cameroon. Report to World Wide Fund for Nature, Germany, and Greenpeace International. Georg-August-Universität, Göttingen, Germany, and University, of Dschang, Dschang, Cameroon. 41pp.
  8. ^ Morgan, Bethan J.; Suh, John Ngu; Abwe, Ekwoge E. (2012). "Attempted Predation by Nigeria-Cameroon Chimpanzees(Pan troglodytes ellioti)on Preuss's Red Colobus(Procolobus preussi)in the Ebo Forest, Cameroon". Folia Primatologica. 83 (3-6): 329-331. doi:10.1159/000339813. ISSN 1421-9980. 
  9. ^ Primates in peril : the world's 25 most endangered primates 2014-2016. Christoph Schwitzer, Russell A. Mittermeier, Anthony B. Rylands, Federica Chiozza, Elizabeth A. Williamson, Janette Wallis, Alison Cotton, Stephen D. Nash, IUCN/SSC Primate Specialist Group. Arlington, Virginia. 2015. ISBN 978-1-934151-95-2. OCLC 999428745. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yassı sırtlı deniz kaplumbağası</span>

Yassı sırtlı deniz kaplumbağası, Avustralya'nın kıta sahanlığına yerel (endemik) olan bir deniz kaplumbağasıdır ve Natator cinsi içinde yer alan tek türdür.

<span class="mw-page-title-main">Darwin tilkisi</span>

Darwin tilkisi, köpekgiller (Canidae) familyasının, Canini oymağına ait bir tür. 1831 yılında ünlü İngiliz doğabilimci Charles Darwin tarafından Şili sahilinde bulunan Chiloé Adası'nda keşfedildi. Uzun süre Arjantin dövüş tilkisinin ada formu olarak dikkate alındı. Ancak 1990 yılında Nahuelbuta Millî Parkı'nda küçük bir popülasyonun keşfiyle ve bunu takip eden genetik incelemelerin neticesinde, bir tür statüsüne hakkı olduğu açıklığa kavuştu.

<i>Panthera leo leo</i> Aslan alt türleri

Panthera leo leo, Batı Afrika, Kuzey Orta Afrika ve Hindistan'da bulunan bir aslan alt türüdür. Batı ve Orta Afrika'da, azalan bir yörünge ile parçalanmış ve izole edilmiş popülasyonlarla sınırlıdır. Bölgesel olarak Kuzey Afrika, Güney Avrupa ve Batı Asya'da nesli tükenmiştir. Hindistan'ın tek aslan nüfusu, Gir Forest Ulusal Parkı içinde ve çevresinde yaşamaktadır. Batı Afrika aslanı nüfusu coğrafi olarak izole edilmiş ve 250 olgun bireyden daha az sayıdadır. IUCN Kırmızı Listesi'nde kritik tehlikedeki türler kategorisinde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Islak burunlu primatlar</span> primatların alt takımı

Islak burunlu primatlar, Madagaskar'ın makimsileri, Afrika'nın galagoları ve pottoları ile Hindistan ve Güneydoğu Asya'da yaşayan lorislerden oluşan bir primat alt takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Marmosetgiller</span> Yeni Dünya maymunları (Platyrrhini) infra takımına ait bir familya

Marmosetgiller Yeni Dünya maymunları (Platyrrhini) infra takımına ait bir familya. Sınıflandırılmaları hala tartışılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Köpeksi maymunlar</span> primat familyası

Köpeksi maymunlar veya uzun kuyruklu maymungiller (Cercopithecidae), Eski Dünya maymunları grubundan bir maymun familyasıdır. Kuyruklu Eski Dünya maymunlarının (Cercopithecoidea) tek yaşayan familyası ve 135 türü ile en kalabalık maymun familyasıdır. Üyeleri Afrika ve Asya'da yaşamaktadır. En tanınmış cinsleri uzun kuyruklu maymun, babun, şebek, mandril, langur ve uzun burunlu maymunlardır.

<i>Mandril</i> Afrikada yaşayan köpeksi maymun türü

Mandril, köpeksi maymunlar familyasından, Afrika'da yaşayan bir primattır.

<span class="mw-page-title-main">Ak başlı langur</span>

Ak başlı langur ya da Delacour languru, Vietnam'a özgü bir maymun türüdür. Dünyanın soyu ciddi tehdit altında bulunan 25 primat türünden biridir. Adını Fransız-Amerikan ornitolog Jean Théodore Delacour'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Güney şişe burunlu balinası</span>

Güney şişe burunlu balinası, gagalı balinagiller (Ziphiidae) familyasından Hyperoodon cinsine ait iki balina türünden biridir. Çok az gözlenebilen ve avlanan bu tür, muhtemelen Antarktik sularda en bol bulunan balinadır. İlk olarak İngiliz zoolog William Henry Flower tarafından 1770 yılında tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Taï Millî Parkı</span>

Taï Milli Parkı, Fildişi Sahili'nde yer alan, Batı Afrika'daki en önemli yağmur ormanı alanlarından birini içeren bir ulusal parktır. 1982 yılında flora ve faunasının genişliğinden dolayı bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Taï Milli Parkı'nın beş memeli türü, tehlike altındadır: cüce suaygırları, yeşil kolobus maymunları, leoparlar, şempanzeler ve Jentink's duikerlerdir.

<i>Callicebus bernhardi</i>

Callicebus bernhardi, Brezilya'ya endemik olan Yeni Dünya maymunu türüdür. Resmi olarak ilk defa 2002'de Marc van Roosmalen ile Russell Mittermeier tarafından tanımlandı ve adını Hollanda'nın Prens Bernard'ından aldı. Yerlilere maymunun bir resmi gösterildi ve nereden geldiğini bilip bilmedikleri soruldu, sonuçta "Zog-Zog" cevabı alındı. Bu titinin göğsü ve favorileri koyu turuncu rengine sahip olup, sırtı kırmızımsı kahverengidir ve ucu beyaz olan siyah bir kuyruğa sahiptir. Genişlemesine yaklaşık olarak 94 santimetredir (37 in), ama bunun 56 santimetresini (22 in) kuyruğu oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Batı hoolok gibonu</span> Asyalı primat

Batı hoolock şebeği (Hoolock hoolock), Hylobatidae ailesinden bir primattır. Assam, Mizoram, Bangladeş ve Myanmar'ın Chindwin Nehrinin batısında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Popülasyona göre primatlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, tahmini küresel nüfusa göre primat türlerinin bir listesidir. Tüm primatların sayıları ölçülmediği için bu liste kapsamlı değildir.

<span class="mw-page-title-main">Atilax paludinosus</span>

Atilax paludinosus, Sahra Altı Afrika'ya özgü orta büyüklükte bir kuyruksürendir. Buradaki en önemli tatlı su sulak alanlarında yaşar. 2008'den beri IUCN Kırmızı Listesi'nde asgari endişe altındaki türler kategorisinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Roloway maymunu</span>

Roloway maymunu, tropik Batı Afrika'ya özgü, nesli tükenmekte olan bir Köpeksi maymun türüdür. Daha önce Diana maymununun bir alt türü olarak kabul ediliyordu. Habitat kaybı ve Afrika vahşi hayvan yemeği ticareti için devam eden avlanma nedeniyle Kritik Tehlike Altında olarak sınıflandırılmıştır. Roloway maymunları, çoğunlukla Gana'daki ormanlarda ve Güney-Doğu Fildişi Sahili'ndeki bazı bölgelerinde yaşayan ağaç canlılarıdır. Daha özel çalışmalar, C. diana kara yolunun, yok olma tehdidi nedeniyle çoğunlukla Tanoé ormanında yoğunlaştığını göstermiştir..

<i>Colobinae</i> köpeksi maymun alt familyası

Colobinae, Colobus, Nasalis ve Semnopithecus cinsleri de dahil olmak üzere 11 cins içerisinde 61 tür barındıran bir köpeksi maymun alt familyası. Bazı sınıflandırmalar bu alt famiyanın üyelerini iki oymağa ayırırken, diğerleri onları üç oymağa ayırdı. Her iki sınıflandırma da Afrika'da bulunan 3 cinsi bir gruba koyar; bu cinsler, tıknaz başparmakları olması bakımından farklıdır. Çeşitli Asya cinsleri başka bir veya iki gruba yerleştirilir. mtDNA çözümlemesi, Asya türlerinin, biri langurlardan ve diğeri "garip burunlu" türlerden olmak üzere iki ayrı grup oluşturduğunu doğrulamaktadır, ancak Semnopithecus cinsinin ilişkileri konusunda tutarsızdır. Bazı çalışmalar, Semnopithecus'un bu gruplardan herhangi biriyle yakından ilişkili olmadığını öne sürüyor, diğerleri onları sıkıca langur grubuna yerleştiriyor.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz yüzlü kapuçin</span> Yeni Dünya maymunu

Beyaz yüzlü kapuçin, beyaz omuzlu kapuçin, kapuçingiller (Cebidae) familyasından orta büyüklükte bir Yeni Dünya maymunudur. Panama'nın doğu uç kısmına ve Güney Amerika'nın batı Kolombiya ve kuzeybatı Ekvador'daki kuzey-batı ucu kısmına özgüdür.

<i>Hapalemur alaotrensis</i> primat türü

Hapalemur alaotrensis, doğu yağmur ormanı bölgesinin batı ucunda yer alan Madagaskar'ın en büyük gölü olan Lac Alaotra'yı çevreleyen yoğun papirüs ve kamış yataklarında özel olarak yaşayan maki türü.

<i>Varecia rubra</i> Madagaskara özgü primat

Kırmızı yakalı maki, Masoala Yarımadası ve kuzeydoğu Madagaskar'daki Antongil Körfezi'nin hemen kuzeyindeki bölgeyle sınırlı bir maki türüdür.

<i>Filipin cadı makisi</i> primat türü

Filipin cadı makisi veya Filipin tarsiyeri, Filipinlere özgü bir primat türü. Tür, üç farklı genetik soydan oluşur: Bohol-Samar-Leyte soyu, Dinagat-Caraga soyu ve Mindanao-Zamboanga soyu. Bununla birlikte, bu farklı genetik soylardan, Leyte ve Samar'dan C. syrichta syrichta, Mindanao'dan C. s. carbonarius ve C. s. fraterculus, bazı popülasyonların yok olma tehdidi altında olabileceği çok belirsiz bir durum var. Ayrıca, hangisinin veya hangilerinin tehdit altında olduğu bilinmiyor ve ormansızlaşma birçok yerde Filipin tarsiyerlerinin orijinal yaşam alanlarının neredeyse tamamını ortadan kaldırmış olduğundan, acilen harekete geçilmesi ve bu eşsiz primat taksonlarına öncelik olarak koruma alanı olarak tanımlanması gerekiyor.