İçeriğe atla

Pileki Mağarası

Koordinatlar: 40°59′24″N 40°22′30″E / 40.989955°K 40.374952°D / 40.989955; 40.374952
Pileki Mağarası
Konumuİyidere, Rize
Koordinatlar40°59′24″N 40°22′30″E / 40.989955°K 40.374952°D / 40.989955; 40.374952
ÖzellikleriYapay mağara

Pileki Mağarası, Rize ilinin İyidere ilçesinde yer alan bir yapay mağaradır. Mağarada birçok tünel, kuyu ve göl bulunmaktadır. Mağarada iki büyük giriş mekanı bulunmaktadır.[1]

Konumu

Mağara, ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta, Köşklü köyünde konumlanmıştır.[2]

Oluşumu

Mağara, MÖ 2300 ve 1970 yılları arasında bölgeden ekmek pişirmek için kullanılan pileki taşının çıkarılmasıyla oluşmuştur.

Pileki taşı

Pileki taşı, mısır ekmeği ve hamsili ekmek gibi ekmek çeşitlerinin pişirilmesi için kullanılan bir taş türüdür. Pileki taşı, içi boşaltılmış yuvarlak bir çanak biçimine getirildikten sonra ekmeklerin pişirilmesine kullanılır. Büyüklüklüğüne bağlı olarak pilekiler; laz, yarım, üç çeyrek, kotluk, ikili kotluk gibi isimlerle anılmaktadır.[3] Pileki taşı, ısıyı yavaşça hamura aktarır ve kısa sürede soğumaz. Bu sayede yiyecekler tam kıvamında pişirilir.

Kaynakça

  1. ^ "Pileki Mağarası". karadeniz.gov.tr. 7 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  2. ^ "Pileki Mağarası". visitrize.com. 3 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 
  3. ^ Muammer Demet. "Pileki Mağarası". biriz.biz. 29 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Damlataş Mağarası</span>

Damlataş Mağarası, Antalya'nın Alanya ilçesinde deniz kıyısında bir mağaradır. Alanya şehir merkezine 3 km uzaklıkta ve tarihi Alanya Kalesi'nin batı kıyısında bulunmaktadır. Mağara, sarkıtlardan damlamaya devam eden su damlaları nedeniyle Damlataş adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Altınbeşik Mağarası Millî Parkı</span>

Altınbeşik Mağarası Millî Parkı, Antalya ilinde bulunan milli park. İbradi (Aydınkent) ilçesine 9.7 km uzaklıkta olan Ürünlü köyünün yaklaşık 5 km güneydoğusundadır. Derin ve sarp Manavgat vadisinin batı yamacında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dupnisa Mağarası</span>

Dupnisa Mağarası Kırklareli ilinin Demirköy ilçesinin Sarpdere Köyü sınırları içerisinde, köyün 5 – 6 km güneybatısında yer almaktadır ve Trakya'nın turizme açılmış tek mağarasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karain Mağarası</span> Döşemealtıda bir mağara

Karain Mağarası, Türkiye'nin en büyük doğal mağaralarından biridir. Denizden yüksekliği 430-450 metredir. Antalya'nın 30 km kuzeybatısında eski Antalya-Burdur kara yoluna 5–6 km uzaklıkta bulunan Yağca mahallesi sınırları içinde bulunur. Antalya-Burdur kara yolunun 13. km'sinde Karain işaret levhasından sola dönülerek Karain Mağarası yoluna girilir. Antalya'ya uzaklığı 27 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Keloğlan Mağarası</span>

Keloğlan Mağarası, Denizli 'nin Acıpayam ilçesine bağlı Dodurgalar kasabasının sınırları içerisinde bir mağaradır. Mağaranın bulunduğu nokta, Denizli-Antalya karayoluna 3 km mesafededir. Mağaranın ortalama yüksekliği 5-6 metre, gezi alanı 145 metredir.

Taşkuyu mağarası, Mersin ili Tarsus ilçesinin yaklaşık 10 km kuzeybatısında, Taşkuyu Köyü'nde bulunan mağara. Taşkuyu Mağarası; permo-karbonifer yaşlı mermerler ile bunları örten miyosen yaşlı kireçtaşları dokanağında gelişmiştir. Mağaranın girişi deniz seviyesinden 214 metre yüksekte ve bilinen toplam uzunluğu 470 metredir. Yüzeye son derece yakın bulunan mağarada sıcaklık 19.5 °C-24 °C ve nisbi nem %77-%89 arasındadır.

Çukurpınar mağarası, Mersin ilinde, Anamur'un kuzeyinde, 46 km. uzaklıkta, 1880 m yükseklikte olup, Taşeli Platosundaki su gözü yakınında, Çukurpınar yaylasındadır. Mağara 1990 yılında bulunmuştur. Türkiye'nin büyük mağarası en uzun 10., en derin 3. mağarasıdır. Araştırmalar sonucunda 3350 m uzunluğunda, -1196 m derinliğinde olduğu tespit edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ballıca Mağarası</span>

Ballıca Mağarası, bilinen diğer adıyla İndere, Karadeniz Bölgesi'nde, Tokat'ın ismini de verdiği Ballıca köyünde bulunan mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Armintxe Mağarası</span>

Armintxe Mağarası, İspanya'nın Biskay ili'nin Lekeitio ilçesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elephanta Mağaraları</span> Hindistanda heykel mağaraları ağı

Elephanta Mağaraları, Hindistan'ın Maharashtra Eyaleti'nde, Mumbai ilinin 10 kilometre doğusundaki Mumbai Limanı'nda yer alan Elephanta Adası'nda bulunan heykel mağaraları ağı ya da Gharapurilerdir. Umman Denizi'nin bir kolunda bulunan ada, iki mağara grubundan oluşur — birincisi büyük beş Hindu mağarası grubu, ikincisi, iki Budist mağarasının daha küçük bir grubudur. Hindu mağaraları, Şiva Hindu mezhebini temsil eden, Lord Şiva'ya ithafen kaya kesimi taş heykeller içermektedir.

Ruakuri Mağarası, Yeni Zelanda'nın Waitomo bölgesindeki en uzun yeraltı mağarasıdır. İlk olarak 400 ila 500 yıl önce yerel Maoriler tarafından keşfedildi. Ruakuri adı vahşi köpeklerin mağaranın ağzına ev yapmaları nedeniyle 300 yıl kadar sonra verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zindan Mağarası</span>

Zindan Mağarası, Isparta ili, Aksu ilçesi sınırlarındadır. Aksu merkezin yaklaşık 2 km KD yönünde, 37°48′58.41″K 31°05′10.80″D konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Quadiriki Mağaraları</span>

Quadiriki Mağaraları ya da Guadirikiri Mağaraları ya da Quadirikiri Mağarası, Aruba adasındaki Arikok Millî Parkı'nda yer alan mağaralardır. Turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği üç mağara bulunur. Mağaralar bir kireç taşı uçurumun tabanında yer almaktadır. Amerindian petroglifler içermektedirler. Mağaraların adı Arawak kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Mermer Mağarası</span>

Mermer Mağarası veya Gadime Mağarası, Kosova'daki Liplan belediyesindeki Gadime e Ulët köyünde yer alan bir karst kireç taşı mağarasıdır. Mağaranın büyük bir kısmı 2020 itibarıyla keşfedilmemiş durumdadır. Mağara 1966 yılında bahçesinde çalışan bir köylü olan Ahmet Asllani tarafından keşfedildi.

<span class="mw-page-title-main">Çal Mağarası</span> Düzköyde bir mağara

Çal Mağarası, Trabzon'un Düzköy ilçesinde bulunan bir mağaradır. 2000 yılında yapımı tamamlanan ve 2003'te halkın turizme açılan mağara, bazı kaynaklara göre 1116, bazı kaynaklara göre ise 1050 metre yüksekliktedir. Üstünde bir kale bulunan mağaranın içinden yağışlı dönemlerde bazı kaynaklara göre 1.5 metre derinliğe, diğer kaynaklara göre ise 50 santimetreye ulaşan bir akarsu geçmektedir. Yaz aylarında bu akarsuyun derinliği 25 santimetreye kadar düşmektedir. Düzköy ilçesine 11 kilometre uzaklıkta konumlanmış olan mağara, girişinden 200 metre sonra biri 400 diğeri 150 metrelik iki kola ayrılmaktadır. Uzun kolun 60. metresinde küçük bir göl ve çağlayan bulunmaktadır. Küçük kolun sonunda bulunan bacadan ise dolinden gelen su akmaktadır. Her iki kolu da ahşap yürüme yollarıyla döşenen mağaradaki ulaşılabilir alan 8 kilometredir. Yaz aylarında yaklaşık 20.000 kişinin ziyaret ettiği mağarayı, 2018'in Ocak ve Şubat aylarında 2.743 ziyaret etmiştir.

Çımağıl Mağarası veya Çimağıl Mağarası, Bayburt ilinin Merkez ilçesinde bulunan bir mağaradır. Bazı kaynaklara göre 110, bazı kaynaklara göre 600 metre, bazı kaynaklara göre ise 1010 uzunluğunda olan mağaranın bazı yerlerde yüksekliği 30 metreye ulaşmaktadır. İl merkezine olan uzaklığı bazı kaynaklara göre 35, bazı kaynaklara göre 50 bazı kaynaklara göre ise 57 kilometre olan mağara, 2470-2550 metre yüksekliktedir. 2007 yılında turizme açılan mağaranın içinde açık sarı, beyaz, koyu sarı ve kahverengi damlataşı sütunları gözlemlenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Utroba Mağarası</span>

Rahim Mağarası olarak da bilinen Utroba Mağarası, Bulgaristan'un Kırcaali ilinde yer alan bir tarih öncesi mağara tapınağıdır. İnsan vulvasını andıran mağara, Trak dönemine tarihlenmektedir. Tarihçiler, mağaranın bir dönem doğurganlık tapınağı olarak kullanıldığına inanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Romuald Mağarası</span>

Romuald Mağarası, Hırvatistan'ın Istria İlçesinin batı kesiminde, güneydoğu Avrupa'da bilinen en eski mağara resimlerinin yanı sıra hem hayvan hem de insan Üst Paleolitik yerleşiminin izlerini içeren bir mağaradır. Mağaradaki araştırmalar 19. yüzyılın sonlarından beri sürdürülmekte olmasına rağmen, resimler 2010 yılında Profesör Darko Komšo tarafından bulundu, bulgular 2019'da Antiquity'de yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Szelim mağarası</span>

Szelim mağarası kuzeybatı Macaristan'da, Gerecse Dağları'nın batı kenarında, Tatabánya şehri yakınlarındaki Által-ér Vadisi'nin 289 metre (948 ft) yukarısında yer alan bir mağaradır. Mağaranın içi 45 metre (148 ft) uzunluğunda ve 14 metre (46 ft) yüksekliğindedir. Bölge, kolay erişilebilir konumundan dolayı yüzyıllar boyunca yerel köylüler tarafından düzenli olarak ziyaret edilmiş ve sığınak olarak kullanılmıştır. Mağaranın devasa dikdörtgen girişinde Tuğrul'un bir anıtı bulunmaktadır.

Pileki, özellikle gömme ekmek pişirmek için kullanılan toprak ya da taştan yapılma çukur kaptır. Genelde tandır gibi bir işlev görür. Arkeolojik kazı çalışmalarında sekiz veya on bin yıl öncesine ait pilekiler bulunmuştur. Karadeniz bölgesi'nin kırsal kesimlerinde 1970'li yıllara kadar yaygınlıkla kullanılmıştır.