İçeriğe atla

Pilatus Dağı

Koordinatlar: 46°58′26″K 8°14′28″D / 46.97389°K 8.24111°D / 46.97389; 8.24111
Pilatus Dağı
Pilatus Dağı'nın Dört Kanton Gölü'nden görünümü
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik2.128,5 m (6.983 ft)
Çıkıntı585 m (1.919 ft)
Yalıtılma16,7 km (10,4 mi)
Sıradağ zirvesiBrienzer Rothorn
Koordinatlar46°58′26″K 8°14′28″D / 46.97389°K 8.24111°D / 46.97389; 8.24111
Coğrafya
Pilatus Dağı'nın İsviçre'deki konumu
Pilatus Dağı'nın İsviçre'deki konumu
Pilatus Dağı
Pilatus Dağı'nın İsviçre'deki konumu
KonumNidwalden ve Obwalden, İsviçre
SıradağUri Alpleri
Tırmanma
İlk tırmanan14. yüzyıl

Pilatus Dağı, İsviçre'nin Nidwalden ve Obwalden kantonlarında bulunan bir dağdır. Dağ, Dört Kanton Gölü'ne doğru bakmakta olup Uri Alpleri'nin bir parçasıdır.

Pilatus Dağı, 1850'lerde dağda ilk otelin ve 1880'lerde demiryolunun inşa edilmesiyle turizm merkezi haline geldi.[1] Dağa Kriens'ten 1950'lerde inşa edilen teleferikle tüm yıl boyunca ulaşılabilir. Dünyanın en dik dişli treni olan Pilatus-Bahnen AG, mayıs ayından kasım ayına kadar Alpnachstad'dan dağa kadar uzanıyor. Dağa yürüyerek de ulaşılabilir.

Kaynakça

  1. ^ Hörsch, Waltraud. "Pilatus" (Almanca, Fransızca, ve İtalyanca). Bern: İsviçre Tarihsel Sözlüğü. 6 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsviçre</span> Batı Avrupa ve kısmen Orta Avrupada bir federe ülke

İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Zürih</span> İsviçrenin Zürih kantonunun başkenti; finans merkezi

Zürih, İsviçre'nin en büyük kentidir. 2018 yılında Zürih Belediyesinde nüfus 415.367, çevre ilçeleriyle birlikte nüfusu 1,39 milyon kişidir. Zürih şehri Zürih Kantonu'nun başkentidir. İsviçre'nin ekonomik ve Almanca konuşulan bölgesinin kültürel merkezidir. FIFA merkezi Zürih’te bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Dünyanın Yeni Yedi Harikası</span> İnsanların oylamaları sonucuyla seçilen "Dünyanın Yeni Yedi Harikası"

Dünyanın Yeni Yedi Harikası, İsviçre merkezli New 7 Wonders Vakfı tarafından 2001 yılında başlatılan bir kampanyaydı. Cep telefonu ve internet aracılığıyla yapılan bir oylama sonucunda, Dünyanın Yedi Harikası'na alternatif olarak seçilmiş ve kazanan yapılar 7 Temmuz 2007 tarihinde açıklanmıştır. UNESCO ise bu seçimi, oy kullananların şahsi görüşlerini yansıttığı gerekçesiyle desteklemediğini ifade etmiş ve Dünyanın Yedi Harikası listesinin korunmaya ve benimsenmeye devam edileceğini açıklamıştır.

<i>Çarmıha Gerilme</i> (Michelangelo)

Çarmıha Gerilme 1492 yılında büyük Rönesans ustası Michelangelo tarafından bitirildiği düşünülen bir polikrom tahtadan heykeldir. Bu heykel, İtalya'da Floransa şehrindeki Santo Spirito Kilisesinin "Yuksek Sunak"ında yer almaktadır. Çalışma özellikle İsa'nın çıplak olması gerçeğiyle dikkate değerdir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi</span>

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi, Birleşmiş Milletlerin dört ana merkezinden en büyük ikincisidir. 1929 ile 1938 yılları arasında İsviçre'nin Cenevre şehrinde Milletler Cemiyeti için inşa edilen ve 1950'lerin başından 1960'ların sonuna kadar büyütülen Milletler Sarayı binasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre coğrafyası</span>

İsviçre coğrafyası Batı ve Orta Avrupa'da bulunan, dağlık ve Denize kıyısı olmayan ülke İsviçre'nin coğrafi özelliklerini kapsar. 5 ülke ile sınır komşusudur: doğusunda Avusturya ve Lihtenştayn, batısında Fransa, güneyinde İtalya ve kuzeyinde Almanya. İsviçre kuzey-güney doğrultusunda 220 km, doğu-batı doğrultusunda 350 km uzunluğa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg</span>

EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg, İsviçre'nin Basel, Fransa'nın Mulhouse ve Almanya'nın Freiburg kentleri tarafından ortaklaşa kullanılan uluslararası havaalanı.

<span class="mw-page-title-main">Biel/Bienne</span> İsviçrenin Bern kantonunda şehir ve belediye

Biel/Bienne, İsviçre'nin Bern kantonuna bağlı bir şehirdir. Şehir İsviçre'nin Almanca ve Fransızca konuşulan bölgeleri arasındaki bir sınır bölgesinde bulunduğu için çokdillidir. Şehrin Almanca adı Biel, Fransızca adı ise Bienne'dir ve çoğu kez iki isim bir arada kullanılır. 1 Ocak 2005'ten sonra şehrin adı resmi olarak da Biel/Bienne yapıldı, o zamana kadar resmi adı Biel (BE) idi.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre ekonomisi</span> İsviçre sınırları içerisinde uygulanan ekonomik modeller

İsviçre ekonomisi dünyanın en stabil ülke ekonomilerinden biridir. İsviçre, Dünya'nın gayrisafi yurt içi hasılası sıralamasında 20., kişi başına düşen milli gelir sıralamasındaysa 2. ülkesidir. Ülkede en çok insan, ticaret ve finans başta olmak üzere hizmet sektörlerinde çalışır. İsviçre ekonomisinin diğer iki önemli sektörünü ise turizm ve endüstri oluşturur. INSEAD ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından çıkarılan Global Innovation Index'te ise 1. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Pilatus PC-12</span> İsviçre yapımı bir turboprop yolcu ve kargo uçağı

Pilatus PC-12, Pilatus Aircraft tarafından üretilen İsviçre yapımı bir turboprop yolcu ve kargo uçağıdır. İlk uçuşunu 31 Mayıs 1994 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1994 yılında hizmete girmiştir. PC-12 dünyanın en çok satan basınçlı, tek motorlu, pervaneli uçağı olup ana pazarı, kurumsal ulaşım ve bölgesel uçak operatörleridir.

Pilatus Aircraft Ltd., İsviçre merkezli bir uçak üreticisidir. Şirket, 10 Kasım 1939 tarihinde kurulmuş olup ilk uçağını 1944 yılında üretmiştir. Şirketin merkezi Stans'ta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pilatus PC-7</span> İsviçreli Pilatustan eğitim uçağı ailesi

Pilatus PC-7 Turbo Trainer, Pilatus Aircraft tarafından üretilen İsviçre yapımı bir turboprop eğitim uçağıdır. İlk uçuşunu 12 Nisan 1966 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1978 yılında hizmete girmiştir. Uçak, aerobik, alet, taktik ve gece uçması dahil olmak üzere tüm temel eğitim işlevlerine sahiptir. PC-7, günümüzde 20'nin üzerinde hava kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pilatus PC-6</span>

Pilatus PC-6, Pilatus Aircraft tarafından üretilen İsviçre yapımı bir turboprop hafif nakliye uçağıdır. İlk uçuşunu 4 Mayıs 1959 tarihinde gerçekleştirmiş olup aynı yıl hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pilatus PC-9</span>

Pilatus PC-9, Pilatus Aircraft tarafından üretilen İsviçre yapımı bir temel eğitim uçağıdır. Uçak, Pilatus PC-7'nin daha güçlü bir modeli olarak tasarlanmış olup ilk uçuşunu Mayıs 1984 tarihinde gerçekleştirdi ve 1985'te hizmete girdi.

<span class="mw-page-title-main">Pilatus PC-21</span> İsviçre yapımı bir turboprop ileri seviye eğitim uçağı

Pilatus PC-21, Pilatus Aircraft tarafından üretilen İsviçre yapımı bir turboprop ileri seviye eğitim uçağıdır. İlk uçuşunu 1 Temmuz 2002 tarihinde gerçekleştirmiş olup Nisan 2008'de hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fişt Olimpiyat Stadyumu</span>

Fişt Olimpiyat Stadyumu, Rusya'nın Soçi kentindeki 47 bin 700 kişilik olimpiyat stadyumu. Turistik Fişt Dağı ile aynı isme sahip stadyum 2014 Kış Olimpiyatları ve 2014 Kış Paralimpik Oyunları için özel olarak inşa edildi, açılış ve kapanış seremonilerinde tercih edildi. 2017 FIFA Konfederasyonlar Kupası'ndaki maçlara ev sahipliği yaptı. 2018 FIFA Dünya Kupası'nda ise 4 grup maçı, bir son 16 turu ve bir yarı final olmak üzere 6 müsabakanın oynanması planlanmaktadır. Stadyuma Soçi Uluslararası Havalimanı'ndan 135 numaralı otobüs ile 25 dakikada ulaşılabilirken, aynı zamanda farklı bölgelerden tren ile ulaşım imkânı da vardır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye coğrafyası</span> Suriyenin coğrafi özellikleri

Suriye, Batı Asya'da, Arap Yarımadası'nın kuzeyinde, Akdeniz'in doğu ucunda yer almaktadır. Kuzeyde Türkiye, batı ve güneybatıda Lübnan ve İsrail, doğuda Irak ve güneyde Ürdün ile komşudur. Batıda sıradağlardan ve iç kesimlerde sarp bir alandan oluşur. Doğuda Suriye Çölü, güneyde ise Cebel el-Dürzi Sıradağları yer almaktadır. İlk bölge Fırat Vadisi tarafından ikiye bölünür. Fırat üzerinde 1973 yılında inşa edilen bir baraj, Suriye'nin en büyük gölü olan Esad Gölü adında bir rezervuar oluşturur. Suriye'nin en yüksek noktası Lübnan sınırındaki 2,814 metre yüksekliğindeki Hermon Dağı'dır. Nemli Akdeniz kıyısı ile kurak çöl bölgeleri arasında, ülkenin dörtte üçüne yayılan ve çöl boyunca esen sıcak ve kuru rüzgarları alan yarı kurak sarp bir bölge yer alır. Suriye'de toprakların yüzde 28'i ekilebilir, yüzde 4'ü kalıcı ürünlere ayrılmış, yüzde 46'sı çayır ve mera olarak kullanılırken sadece yüzde 3'ü orman ve ağaçlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Linate Havalimanı</span> İtalyanın Milano şehrine hizmet veren havalimanıdır

Milano Linate Havalimanı, İtalya'nın en büyük ikinci şehri ve en büyük kentsel alanı olan Milano'nun Malpensa Havalimanı ve Orio al Serio Havalimanı'nın ardından üçüncü uluslararası havalimanıdır. 2018 yılında 9.233.475 yolcuya hizmet vererek İtalya'nın en işlek beşinci havalimanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Pilatus PC-24</span>

Pilatus PC-24, Pilatus Aircraft tarafından üretilen İsviçre yapımı bir hafif iş jetidir. Uçak, ilk uçuşunu 11 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleştirmiş olup 2018 yılında hizmete girmiştir. PC-24, şirketin ürettiği ilk jet uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Brienzer Rothorn</span>

Pilatus Dağı, İsviçre'nin Bern, Luzern ve Obwalden kantonlarında bulunan bir dağdır. Dağ, Uri Alpleri'nin bir parçası olup güney tarafı Brienz Gölü'ne ve kuzey tarafı ise Waldemme Vadisi'ne bakmaktadır.