İçeriğe atla

Pil türlerinin listesi

AA boyutunda bir alkalin hücre, birçok pil türünden biridir.

Bu liste, bir veya daha fazla elektrokimyasal hücreden oluşan dikkate değer elektrik pili türlerinin bir özetidir. Tabloda üç liste verilmiştir. Birinci liste şarj edilemez olanların, ikinci liste şarj edilebilir pillerin listeleridir.

non-rechargeable rechargeable Kullanım alanları
  • Automotive battery
  • Backup battery
  • Battery (vacuum tube)
  • Battery pack
  • Battery room
  • Battery-storage power station
  • Biobattery
  • Button cell
  • CMOS battery
  • Common battery
  • Commodity cell
  • Electric-vehicle battery
  • Flow battery
  • Home energy storage
  • Inverter battery
  • Lantern battery
  • Nanobatteries
    • Nanowire battery
  • Local battery
  • Polapulse battery
  • Photoflash battery
  • Reserve battery
  • Smart battery system
  • Watch battery
  • Water-activated battery

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Calcium Batteries". doi:10.1021/acsenergylett.1c00593. 
  2. ^ "ProLogium Corporation 輝能科技股份有限公司". www.prologium.com.tw. 12 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "New lithium batteries last longer and don't burst into flames". 17 Ağustos 2018. 17 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lityum iyon pil</span> şarj edilebilir pil türü

Bir lityum-iyon veya Li-iyon pil, enerji depolamak için lityum iyonlarının tersine çevrilebilir indirgemesini kullanan şarj edilebilir pil türüdür. Geleneksel lityum iyon pilinin anodu genelde karbon'dan yapılan grafit'tir. Katot genellikle metal oksit'tir. Elektrolit genelde bir organik çözücü içindeki lityum tuz'udur.

<span class="mw-page-title-main">Pil</span> Pil, kimyasal enerjinin depolanabilmesi ve elektriksel bir forma dönüştürülebilmesi için kullanılan bir aygıttır

Pil, kimyasal enerjinin depolanabilmesi ve elektriksel bir forma dönüştürülebilmesi için kullanılan bir aygıttır. Piller, bir veya daha fazla elektrokimyasal hücre, yakıt hücreleri veya akış hücreleri gibi, elektrokimyasal aygıtlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Çinko-hava pili</span>

Çinko-hava pili,, tekrar doldurulamayan piller grubunda olup, çinkonun, havanın oksijeni ile oksidasyonu yoluyla çalışırlar. Yüksek enerji yoğunluğuna sahiptirler ve üretilmeleri ekonomiktir. İşitme cihazlarında ve elektrikli araçlarda kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">AAA pil</span>

AAA pil veya üçlü A pil, düşük dirençli taşınabilir elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanılan standart kuru pil boyutundadır. Bu boyuttaki bir çinko-karbon pil, IEC tarafından "R03" olarak ANSI C18.1'e göre "24" olarak, eski JIS standardı "UM 4" olarak ve diğer üretici ve ulusal standart tanımlamaları ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Lityum polimer pil</span> Polimer elektrolit kullanılan Lityum-iyon pil

Lityum polimer pil veya daha doğrusu lityum-iyon polimer pil, sıvı elektrolit yerine jel polimer elektrolit kullanan, lityum-iyon teknolojisine sahip şarj edilebilir bir pildir. Bu piller, diğer lityum pil türlerinden daha yüksek özgül enerji sağlar ve mobil cihazlar, radyo kontrollü uçaklar ve bazı elektrikli araçlar gibi ağırlığın kritik bir özellik olduğu uygulamalarda kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Apple Magic Mouse 2</span>

Apple Magic Mouse 2 Apple tarafından geliştirilen ve piyasaya sürülen bir bilgisayar faresidir. Kaydırma için Multi-Touch Akrilik yüzey bulunmaktadır. Farey, yüzeydeki hareketler arasındaki farkı tespit eder. Apple Magic Mouse'un yerine geldi.

<span class="mw-page-title-main">Apple Magic Keyboard</span>

Apple Magic Keyboard Apple Kablosuz Klavye'nin halefi olarak Apple tarafından üretilen geçerli klavye. Magic Keyboard, Apple Magic Mouse 2 ve Apple Magic Trackpad 2'nin yanında Ekim 2015'te piyasaya çıktı. Yeni çevre birimleri ile ana tema, setin gömülü şarj edilebilir lityum iyon pil kullanması idi.

<span class="mw-page-title-main">Akira Yoshino</span>

Akira Yoshino, Nobel Kimya Ödüllü Japon kimyagerdir. Asahi Kasei şirketinin bir çalışanı ve Nagoya'daki Meijo Üniversitesi'nde profesördür. Dünyada ilk defa olarak cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılacak olan güvenli, üretilebilir lityum iyon pili icat etti. Yoshino, 2019 yılında M. Stanley Whittingham ve John B.Goodenough ile Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Stanley Whittingham</span>

Michael Stanley Whittingham İngiliz - Amerikalı kimyager. Binghamton Üniversitesi'nde hâlen kimya profesörlüğü ve Malzeme Araştırmaları Enstitüsü ile Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programının yöneticiliğini yapmaktadır. Ayrıca Binghamton'daki Kimyasal Enerji Depolama Merkezi'nin de (NECCES) yöneticiliğini yapmaktadır Akira Yoshino ve John B. Goodenough ile birlikte 2019 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Hafıza etkisi</span> Pil kapasitesinin azalmasına sebep olan bir etki

Hafıza etkisi, tembel pil etkisi veya pil belleği, nikel-kadmiyum ve nikel-metal hidrit şarj edilebilir pillerde gözlenen ve daha az şarj tutmalarına neden olan etki. [1]Hafıza etkisi, Nikel-kadmiyum pillerin kısmen boşaldıktan sonra tekrar tekrar şarj edildiklerinde maksimum enerji kapasitelerini kademeli olarak kaybettikleri durumu açıklar. Bu durum, pilin daha küçük kapasiteyi "hatırlaması" olarak açıklanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Şarj aleti</span>

Pil şarj cihazı veya şarj cihazı, ikincil bir hücreye veya şarj edilebilir bir pile elektrik akımını zorlayarak enerji vermek için kullanılan bir cihazdır. Adaptör en bilinen örneğidir. Şarj protokolü şarj edilen pilin boyutuna ve türüne bağlıdır.

Sodyum iyon pil, elektirik yükü taşıyıcıları olarak sodyum iyonlarını kullanan şarj edilebilir pildir. Çalışma prensibi ve hücre yapısı, lityum iyon pil (LIB) türleri ile benzerdir, ancak lityum yerine sodyum kullanılır. SIB'ler, eşitsiz coğrafi dağılım, yüksek çevresel etki ve lityumlu piller için gereken ancak sodyum-iyon pil türü için zorunlu olmayan lityum, kobalt, bakır ve nikel gibi birçok malzemenin yüksek maliyeti nedeniyle 2010'lar ve 2020'lerde ilgi gördü. Sodyum-iyon pillerin en büyük avantajı, sodyumun doğal bolluğudur. SIB'lerin benimsenmesine yönelik zorluklar, düşük enerji yoğunluğu ve yetersiz şarj-deşarj döngülerini içerir.

Lityum demir fosfat (LiFePO4 veya LFP pil (lityum ferrofosfat) pil; Katot olarak lityum demir fosfat (LiFePO4) ve anot olarak metalik arkalıklı bir grafit karbon kullanan bir lityum iyon pildir. Düşük maliyet, yüksek güvenlik, düşük toksisite, uzun döngü ömürleri ve diğer faktörler nedeniyle, LFP pilleri araç kullanımında, şebeke ölçeğinde yedek güç sistemlerinde yer bulmaktadır. LFP piller kobalt içermez. Eylül 2022 itibarıyla EV'ler için LFP tipi pilin pazar payı %31'e ulaştı ve bunun %68'i yalnızca Tesla ve Çinli EV üreticisi BYD üretiminden geldi. Çinli üreticiler şu anda LFP pil tipi üretiminde neredeyse tekele sahiptir. 2022'de patent sürelerinin dolmaya başlaması ve daha ucuz pillere olan talebin artmasıyla LFP tipi üretimin 2028'de lityum nikel manganez kobalt oksit (NMC) tipi pilleri geçecek şekilde artması bekleniyor.

Alüminyum-iyon piller, alüminyum iyonlarının yük taşıyıcı olarak görev yaptığışarj edilebilir bir pil sınıfıdır. Alüminyum, iyon başına üç elektron değiştirebilir. Bu, bir Al3+ eklenmesinin üç Li+ iyonuna eşdeğer olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, Al3+ (0,54 Å ) ve Li+ (0,76 Å) iyon yarıçapları benzer olduğundan, önemli ölçüde daha yüksek sayıda elektron ve Al3+ iyonları katotlar tarafından çok az hasarla kabul edilebilir. Al, Li'nin 50 katı (23,5 megavat-saat m-3) enerji yoğunluğuna sahiptir ve bu kömürden bile yüksektir.

<span class="mw-page-title-main">Elektrikli araç aküsü</span>

Elektrikli araç aküsü elektrikli araç (EV) veya hibrit elektrikli aracın (HEV) elektrik motorlarına güç sağlayan şarj edilebilir bir bataryadır. Elektrikli araç pilleri, araç aküsünden farklı, tipik olarak lityum iyon pillerdir. Diğer yaygın elektrikli araç aküleri kurşun asit pil, nikel-metal hidrit pil, lityum polimer pil'lerdir.

Potasyum-iyon pil, şarj aktarımı için potasyum iyonları kullanan bir pil türüdür ve lityum-iyon pillere analogdur. 2004 yılında İranlı/Amerikalı kimyager Ali Eftekhari tarafından icat edildi.

Polimer bazlı pil, dökme metaller yerine organik malzemeler kullanır. Metal bazlı piller, sınırlı kaynaklar, olumsuz çevresel etki ve yaklaşan ilerleme sınırı nedeniyle zorluklar yaşamaktadır. Redoks aktif polimerler, sentezlenebilmeleri, kapasiteleri, esneklikleri, hafiflikleri, düşük maliyetleri ve düşük toksisiteleri nedeniyle cazip seçeneklerdir.

Bu piyasada bulunan pil türleri için, onların bazı özelliklerini özetleyen bir karşılaştırma listesidir.

Lityum-sülfür pil bir tür şarj edilebilir pildir. Yüksek özgül enerjisi ile dikkat çekmektedir. Lityumun düşük atom ağırlığı ve kükürdün orta derecede atom ağırlığı, Li-S pillerin nispeten hafif olduğu anlamına gelir. Ağustos 2008'de Zephyr 6 tarafından en uzun ve en yüksek irtifa insansız güneş enerjisiyle çalışan uçak uçuşunda kullanıldılar.

<span class="mw-page-title-main">Akış pili</span> Akış Bataryası

Akış pili veya redoks akış pili, bir zarın iki tarafında sistemden pompalanan sıvılarda çözünmüş iki kimyasal bileşen tarafından kimyasal enerjinin sağlandığı bir tür elektrokimyasal hücredir. Hücre içindeki iyon transferi, her iki sıvı da kendi ilgili alanlarında dolaşırken zar üzerinden gerçekleşir. Hücre voltajı kimyasal olarak Nernst denklemi ile belirlenir ve pratik uygulamalarda 1,0 ila 2,43 volt arasında değişir. Enerji kapasitesi elektrolit hacminin, güç elektrotların yüzey alanının bir fonksiyonudur.