İçeriğe atla

Piksel

Bu örnek, küçük kareler olarak oluşturulan tek tek piksellerin kolayca görülebilmesi için büyük ölçüde büyütülmüş bir bölümü olan bir görüntüyü gösterir.
Bir dizüstü bilgisayarın LCD ekranındaki piksel altı görüntü ögelerinin bir fotoğrafı

Piksel, dijital göstergelerde görüntünün elde edilmesini sağlayan ve kontrol edilebilen en küçük birimdir. Pikselin Türkçesi "gözek" olarak adlandırılmaktadır. Benek ise İngilizcede spot ile aynı anlama gelerek ana bir renk içerisindeki farklı renkteki küçük taneciklere verilen addır. Renkli görüntü sistemlerinde, bir rengi oluşturmak için üç veya dört renk kullanılır. Bu renkler kırmızı, yeşil ve mavi veya cyan, fuşya (galibarda),[1] sarı ve siyahtır.

Megapiksel

Bir megapiksel (MP) bir milyon pikseldir; terim sadece bir görüntüdeki piksel sayısı için değil, aynı zamanda dijital kameraların görüntü sensörü elemanlarının sayısını veya dijital ekranların görüntüleme elemanlarının sayısını ifade etmek için de kullanılmaktadır. Örneğin; 2048 × 1536 piksellik bir görüntü (3.145.728 bitmiş görüntü pikseli) oluşturan bir kamera, tipik olarak birkaç ekstra satır ve sensör öğesi sütunu da kullanır ve genellikle "3,2 megapiksel" veya "3,4 megapiksel" değerine sahip olduğu söylenir. Bildirilen bu sayı "etkin" veya "toplam" piksel sayısıdır.[2]

Kaynakça

  1. ^ Galibarda
  2. ^ "Now a megapixel is really a megapixel". 1 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fotoğrafçılık</span> sanat, bilim ve ışık ya da diğer elektromanyetik radyasyonu kaydederek dayanıklı görüntüler yaratma pratiği

Fotoğrafçılık, Kullanılacak düzene göre farklı sistemleri içermekle beraber, görüntü sensörü, film, karanlık oda, lens ve ışık kullanarak, gözle görebildiğimiz cisim ve şekilleri, film ya da dijital ortam üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşlevsel uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar monitörü</span> elektronik ekran

Monitör, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektro-mekanik aygıtların genel adıdır. Monitör, başta televizyon ve bilgisayar olmak üzere birçok elektronik cihazın en önemli çıktı aygıtıdır. Monitör, plastik bir muhafaza içerisinde gerekli elektronik devreleri, güç transformatörünü ve resmi oluşturan birimleri içerir. Monitörle bilgisayar arasındaki iletişimi ekran kartı sağlar. Yani, monitörden çıkan veri kablosu bilgisayar kasasında ekran kartına bağlanır. Monitörlerin boyutları inç ölçü cinsiyle ifade edilir. Bu boyut monitör ekranının bir köşesinden karşı çaprazındaki diğer köşesine olan uzaklıktır.

<span class="mw-page-title-main">Sensör</span>

Sensör,, fiziksel bir olayı tespit etmek amacıyla bir çıkış sinyali üreten cihazdır.

<span class="mw-page-title-main">Yük bağlaşımlı aygıt</span>

Yük bağlaşımlı cihaz (CCD) veya CCD sensörü, bir dizi bağlantılı veya birleştirilmiş kapasitör içeren bir entegre devre'dir. Harici bir devrenin kontrolü altında, her kapasitör elektrik yükünü komşu bir kapasitöre aktarabilir. CCD sensörleri, dijital görüntülemede kullanılan önemli bir teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Dijital fotoğrafçılık</span>

Sayısal Fotoğrafçılık, nesnelerin görüntülerini oluşturmak için sayısal teknolojinin kullanıldığı bir fotoğrafçılık tarzıdır. Sayısal teknolojinin gelişimine kadar fotoğrafçılıkta görüntülerin karta basılması için kimyasal işlemlere ihtiyaç duyulan fotoğraf filmi kullanılmaktaydı. Aksine, sayısal görüntü kimyasal işleme gerek olmaksızın tamamen sayısal teknoloji ve bilgisayar kullanılarak görüntülenebilir, basılabilir, işlenebilir, taşınabilir ya da arşivlenebilir.

<span class="mw-page-title-main">IPTV</span>

IPTV, İnternet protokolü üzerinden görüntü ve ses aktarımı.

<span class="mw-page-title-main">Video</span> hareketli görüntülerden oluşan elektronik ortam

Video sinyal (VF) veya Türkçesiyle Görüntü sinyali herhangi bir görüntünün iletilmek veya saklanmak için elektromanyetik enerjiye çevrilmiş halidir. Bu sinyale yaygın olarak video (VF) denilmektedir. Farklı amaçlar için görüntü sinyali üretilebilirse de burada televizyondaki görüntü sinyali üzerinde durulacaktır. Verilen sayısal değerler Türkiye'de kullanılan B/G sistemine ilişkindir. (Bu sistem Dünya’nın büyük bölümünde kullanılır. Fakat ABD, Japonya, Rusya ve Fransa gibi ülkelerde farklı sistemler kullanılır.)

Standart çözünürlüklü televizyon veya kısaca SDTV, yüksek çözünürlüklü televizyon ya da gelişmiş çözünürlüklü televizyon olarak kabul edilmeyen bir çözünürlük kullanan bir televizyon sistemi. İki yaygın SDTV sinyal türü Avrupa gelişimli PAL ve SECAM sistemlerden türetilen 576i ve Amerikan Ulusal Televizyon Sistemleri Komitesi (NTSC) sistemine dayanan 480i'dir.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy Note 4</span> Android akıllı telefon

Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy Note serisi'ne ait, Koreli telefon üreticisi Samsung tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan Android işletim sistemli bir Phablettir. Samsung Galaxy Note 3'ün halefi, Samsung Galaxy Note 5'in selefidir.

<span class="mw-page-title-main">Kamera</span>

Kamera görsel bir görüntü yakalayan optik bir araçtır. Temel düzeyde, kameralar kapalı kutulardır.

<span class="mw-page-title-main">Huawei G8</span>

Orta segment telefonlarından biri olan Huawei G8, Huawei Ascend G7'nin halefi olarak Huawei tarafından Eylül 2015 yılında Türkiye'nin de bulunduğu 32 ülkede eş zamanlı olarak satışa sunuldu. Ardılı olarak Huawei Nova modeli geldi.

<span class="mw-page-title-main">Nexus 5X</span>

Nexus 5X, Nexus serisinin bir parçası olarak Google Inc. ile birlikte geliştirilen ve pazarlanan LG Electronics tarafından üretilen bir Android™ akıllı telefon. Nexus 5X'in yanı sıra Nexus 6P, yenilenmiş bir arayüz, performans iyileştirmeleri, artan Google Asistan entegrasyonu ve diğer yeni özellikler sunan Android 6.0 Marshmallow için başlatma cihazları olarak hizmet etti. Nexus 5X, 29 Eylül 2015'te açıklandı. Şu anda, Nexus 6, Nexus 6P ve Pixel ile birlikte Project Fi'ye bağlanabilen birkaç telefondan biridir. 4 Ekim 2016'da Google ardılı olan Google Pixel'i sundu. Google'a göre Nexus 5X-a, Eylül 2017 yılına kadar Android sürüm güncellemelerini alması için garanti veriliyor.

<span class="mw-page-title-main">Pixel (telefon)</span>

Pixel ve Pixel XL, Google tarafından tasarlanmış, geliştirilmiş ve pazarlanan Android akıllı telefonlardır. Bunlar, 4 Ekim 2016'da düzenlenen bir basın toplantısı sırasında duyuruldu ve halefler 2017'de onaylanan Google Pixel donanım hattındaki ilk akıllı telefonlar olarak hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 808 PureView</span> Nokianın çıkardığı akıllı telefon

Nokia 808 PureView; 27 Şubat 2012'de Mobile World Congress'da duyurulan, Symbian destekli bir akıllı telefondur. Cihaz, Nokia'nın PureView Pro teknolojisini kullanan ilk Nokia akıllı telefondu. Cihazdaki tam çözünürlükte alınan görüntüyü düşük çözünürlüklü bir resim haline getiren bir piksel numuneleyici tekniği sayesinde kamerada yüksek çözünürlük ve ışık duyarlılığı elde edilir ve kayıpsız yakınlaştırma yapılabilir. Cihaz, Mayıs 2012'de piyasaya çıktığında kamerası en gelişmiş telefonlardan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Nokia Lumia 1020</span>

Nokia Lumia 1020 Nokia tarafından üretilmiş Nokia Lumia serisine mensup bir Windows Phone sistemli akıllı telefondur. İlk önce 11 Temmuz 2013'te New York'taki Nokia etkinliğinde açığa çıktı. Windows Phone 8'i çalıştırır, ancak Windows Phone 8.1'e yükseltilebilir. Windows 10 Mobile yükseltmesi almadı. Nokia PureView teknolojisi, tam çözünürlükte çekilmiş bir görüntüyü daha düşük çözünürlüklü bir resim haline getiren, daha yüksek çözünürlük ve ışık duyarlılığını sağlayan ve kayıpsız zum özelliğini sağlayan piksel teknolojisi içerir. Nokia'nın önceki PureView sürümlerini iyileştiren yeni 41-megapixel 2/3-inç BSI sensörünü optik görüntü sabitleme (OIS) ve yüksek çözünürlüklü f / 2.2 asferik 1 gruplu Carl Zeiss lens ile birleştirdi. Nokia 808 PureView'in halefidir ve Eylül 2013'te piyasaya çıktığında en gelişmiş kameralı olarak değerlendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Aktif pikselli sensör</span>

Aktif piksel sensörü (APS), video ve fotoğraf kayıt cihazlarında, her resim öğesinin ("piksel") bir foto algılayıcısına ve aktif bir amplifikatöre sahip olduğu bir görüntü sensörüdür. Cep telefonu kameralarında, web kameralarında, çoğu dijital tek lensli refleks kameralarda ve aynasız değiştirilebilir objektifli kameralarda (MILC'ler) kullanılır. Genellikle tamamlayıcı metal-oksit-yarı iletken (CMOS) teknolojisi ile entegre devre halinde üretilir. Bu nedenle de CMOS sensörü olarak da bilinir) ve yük bağlaşımlı aygıt görüntü sensörlerine alternatif olarak ortaya çıkmıştır. 'Aktif piksel sensörü' terimi görüntü sensörünü ifade edeceği gibi, ayrıca pikselin kendisine atıfta bulunmak için de kullanılır; bu durumda görüntü sensörüne bazen aktif piksel sensörlü görüntüleyici veya aktif piksel görüntü sensörü denir.

iPhone XS Apple tarafından üretilmiş akıllı telefon

iPhone XS ve iPhone XS Max, Apple Inc tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan akıllı telefonlardır. Bunlar, iPhone X'in ardından iPhone'un on ikinci nesil amiral gemileridir. Apple CEO'su Tim Cook, 12 Eylül 2018'de Apple Park'taki Steve Jobs Theatre'da alt uç bir model olan iPhone XR ile birlikte cihazları duyurdu. Ön siparişler 14 Eylül 2018'de başladı ve cihazlar 21 Eylül'de satışa çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 2630</span>

2007'nin 2. çeyreğinde piyasaya sürülen Nokia 2630, Nokia tarafından geliştirilmiş bir cep telefonudur.

<span class="mw-page-title-main">İkili görüntü</span>

İkili görüntü, siyah ve beyaz olmak üzere iki renkten birine sahip olan piksellerden oluşan görüntüdür. İkili görüntülere iki seviyeli görüntüler de denir. İki renkten oluşan Pixelart, 1-Bit veya 1bit olarak adlandırılır. Bu, her pikselin tek bir bit olarak, yani 0 veya 1 olarak kaydedildiği anlamına gelir. Siyah-beyaz ve tek renkli gibi ifadeler sıklıkla kullanılır. Photoshop sözlüğünde, ikili görüntü "Bitmap" modundaki görüntü ile aynıdır.

<span class="mw-page-title-main">Pixel art</span>

Pixel art, görüntülerin piksel düzeyinde düzenlendiği, yazılım ile oluşturulan dijital bir sanat türüdür. Bu tür grafikler, grafik hesap makineleri gibi sınırlı sistemlerin yanında 8 bit ve 16 bit bilgisayarlardan ve video oyun konsollarından gelir. Genellikle piksel görüntülerde kullanılan renkler oldukça sınırlıdır. Bazı pikseller sadece iki renk kullanır. Video oyunları için pixel art, karakterleri oluşturmak veya değiştirmek gibi işlemlerde kullanılır. Bunu hobi olarak yapan topluluklara spriting denir. Bu terim bilgisayar grafiklerinde kullanılan bir terim olan sprite teriminden gelir.