
Anti-personel mayını kara mayını sınıfı içerisinde tanksavar mayınları gibi taşıtlara karşı kullanılan türün dışındaki insan hedeflerine karşı geliştirilmiş bir mayın türüdür.

M15 mayını ABD yapımı geniş dairesel bir basınçlı tanksavar mayınıdır. Daha önce kullanılmakta olan M6A2 tanksavar mayınının daha geniş bir modelidir. Mayın Kore Savaşı sırasında kullanılmıştır. Her ne kadar M19(plastik kılıflı ve minimum metal içeren modern tasarım) mayınları M15 mayınlarının yerini almışsa da, ABD M15'leri güvenilir ve efektif gördüğü için elinde büyük miktarda stok bulundurmaktadır.
MATS/1.4 serpme şeklinde döşenebilen İtalyan yapımı dairesel plastik kasalı metalsiz patlamaya dayanıklı basınçlı tanksavar mayınıdır. Havalı ateşleme fünyesi sayesinde mayın basınç veya infilakla patlatılamaz. Mayının plastik kasası suya karşı direçli olup, ayrıca saatte 200 km/s hızla giden helikopterden serpilme yöntemi ile istenilen hedeflere döşenebilir. Mayın normalde tan rengindedir. Mayının patlayıcı miktarı az olduğundan elle döşeme sırasında sık aralıklarda döşenerek etkisi arttırılabilir.
MATS/2.6, serpme şeklinde döşenebilen İtalyan yapımı dairesel plastik kasalı metalsiz patlamaya dayanıklı basınçlı tanksavar mayınıdır. Mayın MATS/2 modeline çok benzemektedir. Ancak düz baskı plakası yerine kalbur baskı plakası kullanılmıştır. TS-50 modelinde de kullanılan havalı ateşleme fünyesi sayesinde mayın basınç veya infilakla patlatılamaz. Mayının plastik kasası suya karşı direçli olup, ayrıca saatte 200 km/s hızla giden helikopterden serpme yöntemi ile istenilen hedeflere döşenebilir.
AT-8 veya Küba tanksavar mayını adından da anlaşılacağı gibi Küba yapımı dikdörtgen biçiminde yeşil plastik kasalı metalsiz tanksavar mayınıdır. Mayın aslında yine Küba yapımı anti personel mayınının ebatları büyütülmüş bir üst modelidir. Mayın aslında görüntü olarak plastik bir çantaya benzemektedir. Üzerine belirli bir baskı uygulandığı zaman ateşleme fünyesi harekete geçmektedir. Ana patlayıcı olarak 20 adet 400 gramlık TNT kalıbı kullanılmıştır. Mayının ateşlenmesi için MUV veya RO-1 tipinde fünyeler kullanılmıştır.

TC/2.4 İtalyan yapımı dairesel plastik kasalı metalsiz bir tanksavar mayınıdır. Mayında her türlü patlamaya dayanıklı havalı fünye kullanılmıştır. Hem elle hem de makine yardımıyla döşenebilir. Mayın üzerinde yerinde oynatılması veya içinin açılması durumunda patlamasına yol açacak tuzaklama fünyesi bulunmaktadır. Mısır tarafından M/80 adı altında bir kopyası geliştirilmiştir. Irak'ta kullanılan mayın şu an üretilmemektedir.
SB-81 İtalyan yapımı metalsiz plastik kasalı tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın hem elle hem de mayın döşeyiciler ile yerleştirilebilir.
MAT-62B, Rumen yapımı metalsiz plastik kasalı dairesel tahripli tanksavar mayınıdır. Görüntü olarak Rus yapımı TM-62P2 mayınına benzemektedir. Mayının merkezi fünyesi bakalit P-62 baskı fünyesidir. İçerisinde CD-11R ateşleyici bulunmaktadır. Bunun yanında mayında yine Rus yapımı TM-62 ve TM-72 model kara mayınlarına ait fünyelerde kullanılabilir. Çok az miktarda metal kullanıldığı için mayın tarama aygıtları ile bulunması zordur. Mayının kutusuz olarak üretilen MAT-76 adında bir modeli daha bulunmaktadır.
Mk 4 mayını veya Mayın G.S. Mk IV was Birleşik Krallık tarafından geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tahripli tanksavar mayınıdır. Dıştan bakıldığında silindir şeklinde bir ana gövdeye sahip olan mayının içerisi TNT veya Baratol sınıfı patlayıcı madde ile doldurulmuştur. Mayının üst kısmında bulunan baskı plakası ana gövdeye dört adet mandal ile tutturulmuştu. Emniyet pimli Contact Mine Fuse No.3 Mk I model fünye kullanmaktaydı. Fünye basit olarak yayı emniyet pimi ile tutturulmuş bir ateşleyici iğneden oluşuyordu. Mayının üzerinde belli bir ağırlık ile geçilmesi durumunda mandallar kırılmakta baskı plakası aşağıya düşmekte ve yayı tutan emniyet pimini yerinden çıkartmaktaydı. Boşalan yay iğneyi hareket ettirmekte ve iğne hemen altında bulunan hassas ateşleyici maddeyi yakmaktaydı. Ana patlayıcının ortasında bulunan bu maddenin harekete geçmesi ile mayın infilak etmekteydi.
Mk 5 veya Mayın G.S. Mk V Birleşik Krallık tarafından geliştirilen silindir şeklinde metal kasalı ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tahripli tanksavar mayınıdır. 1943 yılında ordu servisine girmiştir. Yerini daha sonra geliştirilen İngiliz yapımı Mk 7 mayınına bırakmıştır.
Na-Mi-Ba mayını, Çekoslovakya yapımı metalsiz bakalit kasalı dairesel bir tanksavar mayınıdır. Mayının yatay seviyeli fünyesi içerisinde bulunan cam tüp bulunmaktadır. Çok az bir ağırlıkta bile kırılan bu cam çerisindeki asit ana patlayıcıyı harekete geçirecek yardımcı patlayıcıyı ateşler. Mayının sahip olduğu ana patlayıcı aslında diğer tanksavar mayınlarında ilk ateşleyici olarak kullanılacak kadar azdır. Çok düşük çalışma ağırlığında ötürü mayın çoğu zaman anti personel mayını olarak işlev görmektedir.

Topfmine Alman yapımı dairesel şekilli metalsiz tahripli tanksavar mayını serisine verilen addır. Alman Ordusu Wehrmacht tarafından 1944 yılından II. Dünya Savaşı sonuna kadar kullanılmıştır.
SBP-04 ve SBP-07 İtalyan yapımı dairesel metalsiz tahripli tanksavar mayınıdır. İki mayın birbirine çok benzemekte olup aralarındaki fark ebat ve kullanılan ana patlayıcı ağırlığındadır. Mayınların üst kısmında SH-55 modelinde de kullanılan baskı plakalı fünye kullanılmaktadır. Suya dayanıklı olup suda batmaz. On sene kullanım ömrü bulunur.
TMB-1,TMB-2 ve TMSB SSCB tarafından geliştirilen metalsiz kasaya sahip bir tanksavar mayınıdır. Mayın II. Dünya Savaşı sırasında kullanılmıştır. Tasarım olarak birbirine benzeyen mayınların tek farkı TMB-2 modelinin biraz daha büyük olmasıdır.
Type 72 metalsiz mayın Çin yapımı dairesel şekilli plastik gövdeli metalsiz bir tahripli tanksavar mayınıdır.
Az metalli mayın terimi yapımı esnasında çok az miktarda metal içeren parçalardan oluşan mayınlara verilen genel addır. Bazı mayınlarda ise hiçbir metal parça kullanılmamıştır. Genel olarak bu tür mayınların patlayıcı yerleştirilen gövdesinde plastik, ahşap veya cam kullanılmış olup fünye tertibatında az miktarda metal kullanılmıştır. Az metalli mayınların klasik mayın tarama araçları ile bulunması imkânsız olup günümüzde geliştirilen yeni nesil aygıtlar ile tespit edilebilirler. Bu mayınlar arasında ilk bilinen model II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Nazi Almanyası yapımı cam gövdeli Glasmine 43'tür.
VS-HCT serisi mayınlar İtalyan yapımı plastik kasalı metalsiz bir tür tanksavar mayınıdır. Sahip olduğu savaş başlığı Misznay Schardin etkisi ile çalışır. Dual sismik ve manyetik fünyelere sahiptirler. Farklı ebat ve şekilleri bulunan mayınlar günümüzde üretilmemektedir.

VS-1.6 İtalyan yapımı dairesel şekilli plastik kasalı bir tür tahripli tanksavar mayınıdır. Mayın metalsiz mayın sınıfında olup her türlü basınca dayanıklıdırlar. İstenildiğinde helikopter yardımı ile havadan serpilerek istenilen bölgelere döşenebilir. İtalyan Valsella Meccanotecnica SpA firması geliştirilen mayın şu an üretilmemektedir.
Bakelite tanksavar mayını type I ve type II II. Dünya Savaşı sırasında İtalyalar tarafından geliştirilen bir tür tahripli tanksavar mayınıdır. Adından da anlaşılacağı gibi yapımında Bakalitten yapılma mayın kasası kullanılmasından ötürü az metalli mayın sınıfına girer. Bu sayede mayın tarama aygıtları tarafından tespit edilmesi engellenmiştir. Asıl kullanım amacı geri çekilme esnasında düşman unsurlarının takibini yavaşlatmaktı.

Mark II mayını veya A./T. Mine G.S. Mk II II. Dünya Savaşı sırasında İngiltere tarafından kullanılan bir tür tahripli tanksavar mayınıdır. Gövdesi 18 santimetre çapında ve ükseklği ise 5 santimetreydi. Mayının merkezinde ana fünye bulunmaktaydı. Ana patlayıcı olarak ise 1.8 kg ağırlığında TNT kullanılmıştır. Mayın üzerinde baskı plakası olarak Pirinçten yapılma kapak kullanılmıştır. Kapak ana gönde üzerinde dört adet yaprak yayla tutturulmuştu. Mayının orta kısmında kapakla ana gövde arasında bulunan Sorbo halka ise Sorbo marka kauçuktan yapılmıştı. Bu halka mayının 60 santimetreye kadarki bir mesafede meydana gelecek sarsıntılar yüzünden patlamasını önlüyordu.