İçeriğe atla

Pietro Badoglio

Pietro Badoglio
İtalya Başbakanı
Görev süresi
25 Temmuz 1943 - 18 Haziran 1944
Hükümdar III. Vittorio Emanuele
Yerine geldiğiBenito Mussolini
Yerine gelenIvanoe Bonomi
İtalya Dışişleri Bakanı
Görev süresi
11 Şubat 1944 - 8 Haziran 1944
Yerine geldiğiRaffaele Guariglia
Yerine gelenIvanoe Bonomi
Kişisel bilgiler
Doğum 28 Eylül 1871
Grazzano Monferrato, Asti, Piemonte
Ölüm 1 Kasım 1956 (85 yaşında)
Grazzano Badoglio, Asti, Piemonte
Partisi Ulusal Faşist (1943 öncesi)
Bağımsız (1943 sonrası)
Ödülleri Savoy Askerî Nişanı (Büyük Haç) Saint Maurice ve Lazarus Nişanı (Büyük Haç) İtalya Taç Nişanı (Büyük Haç) Askerî Cesaret Madalyası (Gümüş) Askerî Cesaret Madalyası (Bronz) Askerî Cesaret Madalyası (Bronz)
Askerî hizmeti
Bağlılığı  İtalya
Branşı  Kraliyet İtalyan Ordusu
Hizmet yılları 1892-1940
Rütbesi İtalya Mareşali
Çatışma/savaşları I. İtalya-Habeşistan Savaşı
Trablusgarp Savaşı
I. Dünya Savaşı
II. İtalya-Habeşistan Savaşı
Pietro Badoglio Lozanda

Pietro Badoglio (d. 28 Eylül 1871; Grazzano Monferrato, Asti, Piemonte - ö. 1 Kasım 1956; Grazzano Badoglio, Asti, Piemonte), İtalyan asker ve siyasetçi. Eylül 1943'te Müttefiklerle, İtalya'nın II. Dünya Savaşı'ndan çekilmesini sağlayan ateşkes antlaşmasını gerçekleştirdi.

Orduya 1890 yılında topçu asteğmeni olarak girdi. I. Dünya Savaşı sırasında, 6 Ağustos 1916 tarihinde Monte Sabotino'nun alındığı askerî harekâtı planlayıp yönetti. 24 Ekim 1917 tarihinde Caporetto Çarpışması'nda birliklerinin yenilgiye uğramasına karşın, savaştan sonra general rütbesine terfi etti ve İtalya adına ateşkes görüşmelerini yürüttü. 1919 yılında genelkurmay başkanlığına atandı. Başlangıçta Mussolini'ye karşı kayıtsız bir tutum takındı ve 1922 yılındaki Roma Yürüyüşü'nden sonraki bir yıl kadar siyasetin dışında kaldı. Bir buçuk yıl Rio de Janeiro'da büyükelçilik yaptıktan sonra, yeniden orduya dönmek üzere Mussolini tarafından ülkeye çağrıldı. 4 Mayıs 1925 tarihinde ikinci kez genelkurmay başkanlığına getirildi; 26 Mayıs 1926 tarihinde Mareşal rütbesine terfi etti.

1929-1933 yılları arasında Sabotino markisi unvanıyla Libya valiliği yaptı. 1935 yılında II. İtalya-Habeşistan Savaşı sırasında Emilio De Bono'nun yerine İtalya Etiyopya İşgal Ordusunun komutanlığına getirildi ve 1936 yılında Addis Ababa'yı ele geçirdi. Daha sonra Addis Ababa dükü unvanını aldı. 1938 yılında Etiyopya genel valiliğine, 1939 yılında da üçüncü kez genelkurmay başkanlığına getirildi.

1940 yılında İtalya'nın II. Dünya Savaşı'na girme hazırlıkları konusunda Mussolini ile anlaşmazlığa düştü. 1940 yılında İtalyan orduları başkomutanı olarak Fransa ile ateşkes görüşmelerine katıldı. Yanlış bir karar olarak gördüğü ve tam bir yıkımla sonuçlanan Yunanistan seferinin ortasında istifa ederek Mussolini'nin girişimlerinin sorumluluğunu üstlenmeyi reddetti; yerine general Ugo Cavallero getirildi. Mussolini'ye karşı çıkışının ahlaki kaygılardan mı, yoksa askeri nedenlerden mi kaynaklandığı belli değildir.

25 Temmuz 1943 tarihinde Mussolini'nin devrilip tutuklanmasından sonra kral tarafından hükûmet başkanı olarak görevlendirildi. Derhal Müttefikler ile ateşkes görüşmelerine başladı ve Almanya'ya savaş açtı. Haziran 1944'te de kralın çekilmesinden sonra iktidardan ayrıldı. Grazzano Badoglio'daki aile evine çekildi ve 1946 yılında anılarını yayımladı.

1956 yılında öldü.

Kaynakça

Askerî görevi
Önce gelen
Armando Diaz
İtalya Genelkurmay Başkanı
1919–1921
Sonra gelen
Giuseppe Vaccari
Yeni makamİtalya Savunma Kurmay Başkanı
1925–1940
Sonra gelen
Ugo Cavallero
Hükûmet görevi
Önce gelen
Emilio De Bono
Tripolitanya Komiseri olarak
Tripolitanya ve Sirenayka Komiseri
1929–1933
Sonra gelen
Italo Balbo
Libia Valisi olarak
Önce gelen
Attilio Teruzzi
Sirenayka Komiseri olarak
Önce gelen
Emilio De Bono
Eritre Komiseri
1935–1936
Sonra gelen
Alfredo Guzzoni
İtalyan Doğu Afrikası Komiseri
1935–1936
Makam kaldırıldı
Yeni makamİtalyan Doğu Afrikası ve
Etiyopya Genel Valisi

1936
Sonra gelen
Rodolfo Graziani
Önce gelen
Melchiade Gabba
İtalya Afrikası Bakanı
1944
Sonra gelen
Ivanoe Bonomi
Önce gelen
Raffaele Guariglia
İtalya Dışişleri Bakanı
1944
Akademik görevi
Önce gelen
Guglielmo Marconi
Ulusal Araştırma Konseyi Başkanı
1937–1941
Sonra gelen
Giancarlo Vallauri
Siyasi görevi
Önce gelen
Benito Mussolini
Faşist Büyük Konsey Başkanı
1943
Makam kaldırıldı
İtalya Başbakanı
1943–1944
Sonra gelen
Ivanoe Bonomi
Resmî unvanlar
Yeni makamAddis Abeba Dükü
1936–1956
Sonra gelen
Pietro Badoglio

İlgili Araştırma Makaleleri

Refik Hamit Tulga Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Cahit Toydemir</span> Türk asker ve siyasetçi

Cemil Cahit Toydemir, Ubıh asıllı Türk asker ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Addis Ababa</span> Etiyopyanın başkenti

Addis Ababa veya Addis Abeba, Etiyopya ve Afrika Birliği'nin başkenti. 80 farklı dilin konuşulduğu şehirde Hristiyan, Müslüman ve Yahudi toplulukları yer alır. Deniz seviyesinden 2.355 metre yüksekte olan Addis Ababa'nın konumu 9.03° K 38.74° D'dir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Vasilevski</span>

Aleksandr Mihayloviç Vasilevski, Rus asker. Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">III. Vittorio Emanuele</span> 1900-1946 yılları arasında İtalyanın kralı

III. Vittorio Emanuele, 1900-1946 arasında İtalya kralı.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet</span> Türk General

Hüseyin Hüsnü Emir Erkilet, Türk asker, yazar ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Rodolfo Graziani</span>

Rodolfo Graziani, Benito Mussolini'ye bağlılığıyla tanınan İtalyan mareşal ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">II. İtalya-Habeşistan Savaşı</span> 1935 - 1936 yılları arasında İtalya Krallığı ile Etiyopya İmparatorluğu arasında meydana gelen ve Etiyopyanın İtalyan yönetimi altına girmesiyle sonuçlanan savaş

II. İtalya-Habeşistan Savaşı veya II. İtalya-Etiyopya Savaşı, 1935 - 1936 yılları arasında İtalya Krallığı ile Etiyopya İmparatorluğu arasında meydana gelen ve Etiyopya'nın İtalyan yönetimi altına girmesiyle sonuçlanan savaş. I. İtalya-Habeşistan Savaşı'nda yenilgiye uğrayan İtalya Krallığı'nın Etiyopya'yı sömürgeleştirmek için ikinci girişimi olmuştur. Genellikle II. Dünya Savaşı'nı hazırlayan olaylardan biri olarak değerlendirilen bu savaş, Milletler Cemiyeti'nin, büyük güçler tarafından desteklenmedikçe kararlarını uygulatma gücüne sahip olmadığını göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hans-Jürgen Stumpff</span>

Hans-Jürgen Stumpff, Alman asker. II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyasında Luftwaffe generaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Adowa Muharebesi</span>

Adowa Muharebesi, I. İtalya-Habeşistan Savaşı sırasında 1 Mart 1896'da Orta Etiyopya'nın kuzeyinde bulunan Adowa'da Kral II. Menelik komutasındaki Etiyopya ordusu ile İtalyan kuvvetleri arasında geçen çarpışmadır. Etiyopya'nın kazandığı zafer İtalyanların Afrika'da Fransa ya da İngiliz imparatorluklarına benzer bir imparatorluk kurma girişimlerini engellemiş ve Fransızlara Atlas Okyanusu'ndan Kızıldeniz'e kadar yayılma umudu vermiştir. 19. yüzyılın sonuna doğru, Avrupa ülkelerinin Berlin Konferansı'nda Afrika'nın neredeyse tamamını paylaştığında; sadece Etiyopya ve Liberya bağımsızlığını koruyabilmiştir. Adowa Muharebesi Pan-Afrikanizmin sembolü haline gelmiş ve Etiyopya'nın bağımsızlığını II. İtalya-Habeşistan Savaşı'na kadar korumuştur.

<span class="mw-page-title-main">Âsım Gündüz</span> Türk asker ve siyasetçi

Âsım Gündüz, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Luigi Cadorna</span> İtalyan general ve mareşal

İtalya Mareşali Luigi Cadorna, İtalyan general ve mareşal. I. Dünya Savaşı'nın ilk yarısında, İtalya Genelkurmay Başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ugo Cavallero</span>

Ugo Cavallero İtalyan asker.

<span class="mw-page-title-main">Emilio De Bono</span>

Emilio De Bono, İtalyan Mareşal ve Faşist Büyük Konsey üyesi. Trablusgarp Savaşı, I. Dünya Savaşı ve İkinci İtalya-Habeşistan Savaşı'nda görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">İtalya ve Müttefikler arasında ateşkes</span> 1943te İtalya Krallığı ve Müttefik Devletler arasında imzalanan ateşkes anlaşması

İtalya ve Müttefikler arasında ateşkes, 3 Eylül 1943 tarihinde İtalya Krallığı ile Müttefik Devletler arasında yapılan bir ateşkesti. Ateşkes, Walter Bedell Smith ve Giuseppe Castellano tarafından Sicilya'da Cassibile'deki bir Müttefik askerî kampında imzalandı ve Kral III. Vittorio Emanuele ve İtalya başbakanı Pietro Badoglio tarafından onaylandıktan sonra 8 Eylül'de kamuoyuna açıklandı. Ateşkes, İtalya'nın Müttefikler'e teslim olmasını şart koşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Otto Ruge</span>

Otto Ruge, Norveçli general. Nazi Almanyası'nın Nisan 1940'ta Norveç'e yaptığı saldırıdan sonra Norveç Silahlı Kuvvetleri'nin başkomutanlığını yaptı.

Vittorio Ambrosio, İtalyan-Türk Savaşı, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı'nda görev yapmış bir İtalyan generaldi. II. Dünya Savaşı'nın son aşamasında Ambrosio, Benito Mussolini'nin düşüşünü ve İtalya'nın Alman ittifakından nihai olarak vazgeçmesini destekledi.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan İç Savaşı</span> Mussolini ve Anti-faşist güçler arasındaki çatışma

İtalyan İç Savaşı İkinci Dünya Savaşı'nın son döneminde 9 Eylül 1943 ile 2 Mayıs 1945 tarihleri arasında İtalya'da yaşanan iç savaştır. İtalyan direniş hareketi ve Müttefik saflarındaki İtalyan Ordusu, İtalyan faşistlerine ve Naziler tarafından İtalya'nın kuzeyinde kurulmuş olan İtalyan Sosyal Cumhuriyeti kukla devletine bağlı birlikler arasında yaşanmıştır. İtalyan direnişçiler, Mussolini rejiminin çökmesinin ardından bölgeyi işgal eden Nazilerle de savaşmıştır. Faşizm karşıtı güçlerin mücadelesiyle zafer kazanılmış, Naziler ülkeden kovulmuş, Mussolini infaz edilmiştir. Ayrıca ülkenin 1946 yılında monarşiden cumhuriyete geçişinde de iç savaş süresince kral III. Vittorio Emanuele başta olmak üzere krallık yanlılarının ülkeye karşı sorumluluklarını gereğince yerine getirmemelerinin de payı büyüktür.

İtalya'da faşizmin sona ermesi veya 25 Temmuz Olayı 1943 yılının bahar aylarında başlayarak birbirinden bağımsız iki ayrı koldan Kont Dino Grandi ve Kral III. Vittorio Emanuele tarafından yürütülen, sonuçta da 24-25 Temmuz 1943 tarihli Büyük Faşizm Konseyi toplantısında Başbakan Benito Mussolini'nin güvensizlik oyu alarak görevden alınmasıdır. Kararın ardından Mussolini hapse atılmış, yeni bir hükûmet kurulmuş ve İtalya Krallığı'nda 21 yıl süren İtalyan faşizmi sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan Etiyopyası</span>

İtalyan Etiyopyası, yaklaşık beş yıl boyunca İtalya tarafından işgal edilen Etiyopya İmparatorluğu topraklarıdır. İtalyan Etiyopyası, İtalyan Doğu Afrikası'nın kurulmasından sonra Amhara, Harar, Galla-Sidamo ve Scioa valiliklerinden oluşan Etiyopya İmparatorluğu'nun eski topraklarının resmi adıydı, idari bir birim değildi.