İçeriğe atla

Pieter Feith

Pieter Feith

Pieter Cornelis Feith (d. 9 Şubat 1945, Rotterdam), eski Avrupa Birliği Özel Temsilcisi (EUSR) ve 2008-2012 yılları arası Kosova'daki Uluslararası Sivil Temsilci olarak hizmet vermiş[1] Hollandalı bir diplomat.

Hollanda'da ve İsviçre, Lozan Üniversitesi'nde siyaset bilimi okudu ve 1970'te Amerika Birleşik Devletleri, Massachusetts, Medford'ta Fletcher Okulu'nda Hukuk ve Diplomasi mezunu oldu.

Feith, 1970 yılından beri dışişlerinde aktif görevlerde bulunmuştur. Brüksel'de Batı Avrupa Birliği (BAB) ve Şam, Bonn, New York (Birleşmiş Milletler Misyonu), Hartum ve Hollanda'da NATO misyonlarında bulunmuştur.

Ayrıca 1997 yılında Lahey'de Birleşmiş Milletlerin Kimyasal Silahlar Sözleşmesine Taraf Devletler, ilk Konferansına başkanlık etmiştir.

Feith, NATO ile yaptığı süre içinde, Balkanlar'da aktif görevlerde de bulunmuştur. Özellikle Bosna-Hersek'te IFOR Komutanlığının Siyasi Danışmanı olarak görev yapmıştır. Pieter Feith Darfur misyonu değerlendirmesi için AB Konseyi'nde görev yaptı. Aynı zamanda Irak için AB Uzman Ekibinde çalıştı.

Feith, 2005 yılında Aceh Gözlem Misyonu, Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası kapsamında zorunlu bir görevin başkanı oldu. Başarılı olan görevi 2006 yılı Aralık ayında sona erdi.

Nisan 2008 yılında AB yetkilileri bir ekip kurdu ve kısmen tanınan Kosova Cumhuriyeti Anayasasında onaylandı.

Bombalı Saldırı

14 Kasım 2008'de Kosova'nın başkenti Priştine'de Pieter Feith'in bürosunun önünde patladı. Almanya'nın istihbarat servisi BND ajanları Robert Z, Andreas J ve Andreas D, bombayı atmaktan şüphelenerek tutuklandılar. 29 Kasım'da bu üç adam Priştine'yi Berlin'e giden özel bir uçuşta terk etti.[2]

Kaynakça

  1. ^ Dutch Ministry of Foreign Affairs - Nederlander benoemd tot speciaal EU-gezant Kosovo
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Karadağ</span> Balkanlarda federal cumhuriyet (1992-2003) ve siyasi birlik (2003-2006)

Sırbistan-Karadağ Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin bir arada kalan son parçaları olan Sırbistan ve Karadağ devletleri arasında kurulan devlet birliği. 1992 yılından Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adı altında kuruluşlarını ilan ettiler. Yeni devletin bu adı alması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin yasal mirasçısı olduğu sonucunu çıkarıyordu. Bu duruma Yugoslavya SFC'den kopan diğer devletlerin karşı çıkmaları üzerine Birleşmiş Milletler bu yeni devletin üyeliğini reddetti. 2003 yılında Sırbistan-Karadağ adı altında yeni bir devletin kuruluşu ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Ibrahim Rugova</span>

Ibrahim Rugova, Kosova Cumhurbaşkanı. 2002 yılından görev başında ölümüne dek Kosova Cumhurbaşkanlığı ve Kosova'nın önde gelen siyasi partisi Kosova Demokratik Birliği'nin (LDK) başkanı. 1944'te o dönemde Yugoslavya'nın bir parçası olan Kosova bölgesinin Çerçi (Cerrcë) köyünde doğmuştur. Babası ve dedesi II. Dünya Savaşı'nın hemen akabinde, Nazi Almanyası işgal güçleri ile iş birliği yaptıkları gerekçesiyle kurşuna dizilmişlerdir. Üniversite öğrenimini Paris'te Sorbonne Üniversitesi'nde yapmıştır. 1990'da ihracına dek Yugoslav Komünist Partisi'nin üyesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Priştine</span> Kosovanın başkenti ve en büyük şehri

Priştine Kosova'nın başkenti ve en büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hashim Thaçi</span>

Hashim Thaçi, eski Kosova Cumhurbaşkanı, eski Kosova Dışişleri Bakanı, eski Kosova Cumhuriyeti Başbakanı, Kosova Demokratik Partisi'nin (PDK) genel başkanı ve Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) eski önderidir. 6 Haziran 2008 tarihinde, silahlı bir saldırganın Thaçi'nin Priştine'deki evine suikast girişimi başarısız olmuştur. 17 Şubat 2008 günü, Kosova Cumhuriyeti'nin Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmiş, bağımsız devletin ilk başbakanı olmuştur. 2020 yılında Kosova Başsavcılığının hakkında hazırladığı insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları iddianamesi üzerine cumhurbaşkanlığından istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mitroviça</span> Kosovada kent

Mitroviça, Kosova'nın kuzeyinde bir şehir ve belediye merkezi. Şehir, 1998-1999 Kosova Savaşı'ndan sonra bölünmüştür ve iki farklı belediye idaresinin kontrolündedir. Belediyenin kuzey kısmı, 1998-1999 Kosova Savaşı'ndan sonraki süreçte Sırpların; güney kısmı Arnavut, Türk ve Boşnakların beraber yaşadığı Müslüman kontrolündedir.

<span class="mw-page-title-main">Atifete Jahjaga</span>

Atifete Jahjaga, Kosovalı siyasetçidir. 2011-2016 yılları arasında Kosova Cumhurbaşkanlığı görevinde bulundu. Daha önce Kosova Polisi Müdür Yardımcısı olarak Balkanlar'daki kadınlar arasında en yüksek tümgeneral rütbesiyle görev yapmıştır.

Lamberto Zannier, BM Genel Müsteşarı rütbesi ile, Birleşmiş Milletler'in Kosova Birleşmiş Milletler Geçici Yönetim Misyonu (UNMIK) Başkanı ve Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi olarak hizmet veren bir İtalyan diplomat. 2008 yılı Haziran ayında BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından bu göreve atandı. 30 Haziran 2011 tarihinde Büyükelçi Lamberto Zannier 56 katılımcı Devlet tarafından oybirliğiyle Bakanlar Kurulu kararı ile yeni AGİT Genel Sekreteri olarak atandı. Zannier 1 Temmuz 2011 tarihinde, AGİT Genel Sekreteri olmuş ve 6 yıl bu görevi sürdürmüştür. Temmuz 2017 - Temmuz 2020 tarihlerinde AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri olarak görev yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Güvenlik Gücü</span>

Kosova Güvenlik Gücü, Kosova'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli askeri kuvvet. Kosova'da ve yurtdışında Arama ve Kurtarma, Patlayıcı Madde İmhası, Yangın ve Tehlikeli Madde İmha anlamında acil operasyonlar yürütmekle yükümlü müdahale birimidir. Yaygın olarak, KSF 2013 yılındaki gözden geçirmeden sonra ek bir savunma rolü üstleneceği varsayılmıştır. KSF'nin şu anki komutanı Korgeneral Kadri Kstrati'dir.

<span class="mw-page-title-main">Alain Le Roy</span> Fransız diplomat (d. 1953)

Alain Le Roy Fransız diplomat ve Avrupa Birliği Dış Eylem Servisi eski genel sekreteri.

<span class="mw-page-title-main">Bert Koenders</span> Hollandalı siyasetçi

Albert Gerard Koenders Hollanda dışişleri bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu</span>

Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu Birleşmiş Milletler'in Kosova'daki geçici misyonudur. Misyonun amacı, Kosova vatandaşlarının barışçıl ve normal yaşam şartlarında yaşaması ve Balkanlar'ın batısında bölgesel istikrarın geliştirmesine yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Faruk Kaymakcı</span> Türk diplomat

Faruk Kaymakcı, Türk diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Ján Kubiš</span>

Ján Kubiš Slovak diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Vıçıtırın</span> Kosovada kent

Vıçıtırın Kosova'nın kuzeyinde, Mitroviça’nın hemen güneyinde bir şehir ve belediye merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Kosova-Sırbistan ilişkileri</span>

Kosova, Sırbistan'ın reddettiği bir hareketle, 2008 yılında tek taraflı olarak Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Sırbistan, Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor ve Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olduğunu iddia etmeye devam ediyor. Başlangıçta iki ülke arasında hiçbir ilişki yoktu; ancak sonraki yıllarda iki taraf arasında diyalog ve işbirliği artmıştır.

Brüksel Anlaşması, resmi adıyla İlişkilerin Normalleştirilmesini Yöneten İlk İlkeler Anlaşması, Sırbistan ve Kosova hükûmetleri arasında ilişkilerinin normalleşmesi üzerine yapılmıştır. Avrupa Birliği himayesinde Brüksel'de her iki tarafça da müzakere edildi ve prensipte imzalanarak sonuçlandırıldı. Müzakerelere Sırbistan Başbakanı Ivica Dačić ve Kosova Başbakanı Hashim Thaçi başkanlık etti ve AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton arabuluculuk yaptı. Anlaşma 19 Nisan 2013 tarihinde imzalanmıştır. Sırbistan hükümeti Kosova'yı bağımsız bir devlet olarak tanımıyor, ancak yine de Brüksel Anlaşması uyarınca Kosova hükümeti ile ilişkileri normalleştirmeye başladı. İlişkilerin normalleşmesi terimi belirsiz ve dolayısıyla büyük ölçüde sorunludur. Sırbistan cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic 2018'de anlaşmanın Sırbistan için zor bir uzlaşma olduğunu ve kendisine göre tüm yükümlülüklerin yerine getirildiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM), II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye dahil olmak üzere 51 ülke ile birlikte kurulmuştur. Türkiye örgütün kurucu üyesi olmasının yanı sıra örgütteki en aktif üyelerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Samuel Žbogar</span> Sloven diplomat ve siyasetçi

Samuel Žbogar Sloven diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği Kosova Hukuk Misyonu</span> Sivil Misyon

Avrupa Birliği Kosova Hukuk Misyonu Avrupa Birliği'nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (CSDP) kapsamında başlatılan en büyük sivil misyondur. AB Kosova Hukuk Misyonu 2023/1095 sayılı Avrupa Konseyi kararı gereğince başlatılmış olup 14 Haziran 2025 tarihine kadar görevlendirilmiştir.