İçeriğe atla

Pietas

Pietas, imparator Antoninus Pius'un bir erdemi olarak, bu sestertiusun tersine kurban sunan bir kadın tarafından temsil ediliyor.

Pietas, "görev", "dindarlık"[1] veya "dini davranış",[2] "sadakat",[3] "bağlılık" veya " Aileye saygı " anlamlarına gelir. Bazılarına göre Eski Roma'da dindarlığın tanrısıdır. Ancak Eski Roma'da; anne ve babaya saygı, atalara saygı, tanrılara saygı, Roma'nın erdemlerine saygı. kısacası bir Roma'lı yurttaşın görev bilincini temsil ettiği fikri daha çok kabul görür. Roma'nın Hristiyan idealizmine adım adım yaklaştığını sağlayan en büyük olgulardan biridir.

Cicero, Pietas'ı "ülkemize veya ebeveynlerimize veya diğer kan ilişkilerimize karşı görevimizi yerine getirmemizi tavsiye eden" erdem olarak tanımladı.[4][5] Cicero, insanların kendi onurlarının bilincine sahip olması gerektiğini, her zaman övgülerimizle başkalarının onurunu yükseltmeye çalışmamız gerektiğini, bu tür övgü, hayranlık ve onurlu eylemler tüm kendi arzularımızın ötesinde olması gerektiğini de eklemiştir.

İkonografi

Herennius Denarius'u, Pietas'ı ve pietas eylemini tasvir ediyor .

Pietas, sikkede kült nesnelerle temsil edildi, aynı zamanda bir sunakta ateşle kurban kesen bir kadın olarak da temsil edildi.[6][7]

Pietas ilk olarak, MÖ 108 veya 107'de Marcus Herennius tarafından basılan denarii üzerindeki Roma sikkelerinde temsil edilir.[8] Pietas, ön yüzde, büst biçiminde ilahi bir kişileştirme olarak görünür; Pietas'ın niteliği, babasını sırtında taşıyan bir oğul tarafından temsil edilmektedir.

Pietas'ın sembollerinden biri, Petronius tarafından pietaticultrix, " pietas yetiştiricisi" olarak tanımlanan leylek idi . Leylek özellikle aileye saygıyı temsil ediyordu, çünkü Romalılar her yıl aynı yuvaya dönerek aile sadakatini gösterdiğine ve yaşlılıkta ebeveynlerine baktığına inanıyordu.

Tanrıça olarak

Ön yüzde Flavia Maximiana Theodora, arka yüzünde Pietas bebeği göğsüne tutuyor.

Pietas'a bir tapınak, MÖ 191'deki Thermopylae Savaşı'nda Manius Acilius Glabrio tarafından verildi[9]

İmparatorluk kadınları Pietas olarak tasvir edildi

Pietas genellikle Roma İmparatorluk sikkelerinin arka yüzünde tanrıça olarak tasvir edilirken, imparatorluk ailesinin kadınları ön yüzlerinde[10] kendilerine atfedilecek uygun bir erdem olarak tasvir edilmiştir. İmparatorluk ailesinin kadınları, tanrıça kılığında sanatta tasvir edilebilir.

Kaynakça

  1. ^ Jonathan Williams, "Religion and Roman Coins," in A Companion to Roman Religion (Blackwell, 2007), p. 156.
  2. ^ Nicole Belayche, "Religious Actors in Daily Life: Practices and Related Beliefs," in A Companion to Roman Religion, p. 279.
  3. ^ Frank Bernstein, "Complex Rituals: Games and Processions in Republican Rome," in A Companion to Roman Religion, p. 227.
  4. ^ Cicero, De inventione 2.22.66 (pietatem, quae erga patriam aut parentes aut alios sanguine coniunctos officium conservare moneat), as quoted by Hendrik Wagenvoort, Pietas: Selected Studies in Roman Religion (Brill, 1980), p. 7.
  5. ^ As quoted by Wagenvort, Pietas, p. 7.
  6. ^ Belayche, "Religious Actors in Daily Life," p. 286.
  7. ^ John Scheid, "Sacrifices for Gods and Ancestors," in A Companion to Roman Religion, p. 265.
  8. ^ Fears, "The Cult of Virtues," p. 880.
  9. ^ Livy 40.34.4; Fears, "The Theology of Victory at Rome," pp. 741–742, and "The Cult of Virtues," p. 835.
  10. ^ Roman Coins Issued During the Reign of Emperor Hadrian, Dig4Coins.com 9 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Roma mitolojisi</span> Antik Romada yaşayan insanların mitolojik inançlarının bütünü

Roma mitolojisi, Antik Roma'da yaşayan insanların mitolojik inançlarının bütününe verilen isimdir. Genelde iki ana bölümü olduğu düşünülür; ilk bölüm ki daha sonraları etkin olmuştur ve edebidir, genellikle Etrüsk mitolojisindeki öğelerin Romalılaştırılmış hallerinden meydana gelir, ikinci bölüm ise daha erken dönemlerde etkin olmuş olan ve daha çok kültik olan farklı uygulama ve inançlara sahip daha özerk bir bölümdür.

<span class="mw-page-title-main">Gallienus</span> Roma imparatoru

Publius Licinius Egnatius Gallienus (218-268), Roma İmparatorluğu'nu 253 - 260 yılları arasında babası Valerian ile birlikte ve 260 - 268 yılları arasında tek başına yönetmiş Roma imparatoru. İmparatorluğun kontrolünü, içinden geçilmekte olan büyük kriz sırasında ele geçirmişti. Kazandığı birçok zafere karşın ülkesindeki dağılmayı durduramamış olması nedeniyle bu krizlerle uğraşma konusundaki kayıtları karışıktır.

Akmonya, Uşak'ın Banaz ilçesinin Ahat Köyü'nde bulunan bir antik yerleşim birimidir. Aynı zamanda Roma Katolik Kilisesi hiyerarşisi içerisinde Akmonya bir ünvansal piskoposluktur, yalnız Akmonya Piskoposluğu'na 1962 yılından beri herhangi bir atama yapılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Atargatis</span>

Atargatis, Klasik antik dönemde kuzey Suriye'nin baş tanrıçasıydı. Yunan tarihçi Ktesias ayrıca onun için Derketo adını kullandı ve Romalılar ona Dea Suriye veya tek kelimeyle Deasura adını verdiler. Öncelikle bir bereket tanrıçasıydı, ancak şehrinin ve halkının baalatı ("Hanım") olarak, onların korunmasından ve esenliğinden de sorumluydu. Baş mabedi, Suriye'nin Halep kentinin kuzeydoğusundaki modern Menbiç'teki Hierapolis'teydi.

<span class="mw-page-title-main">Bona Dea</span>

Bona Dea, Roma mitolojisinde Tanrı Faunusun kızı olan ve doğurganlık, iyileştirme, bekaret ve kadınların koruyucu tanrıçası. Zaman zaman Fauna adıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Hilal ve yıldız</span> sembol

Hilâl ve yıldız veya ay ve yıldız, hilâl ve hilalin açık ucunda yer alan bir yıldız şeklinden oluşan antik simge. Bu simgenin kullanıldığı bayraklara çoğunlukla Akdeniz çevresinde, Orta Doğu ve Orta Asya'da rastlanır. Günümüzde çoğunlukla İslam ülkelerinin bayraklarında kullanılan bir sembol olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sol Invictus</span> Geç Roma güneş tanrısı

Sol Invictus, Roma İmparatorluğu'nun resmi güneş tanrısı ve askerlerin koruyucusuydu. MS 25 Aralık 274'te, Roma imparatoru Aurelian, onu geleneksel Roma kültlerinin yanında devlet dini haline getirdi. Bilim adamları, yeni tanrının eski Latin Sol kültünün Elagabalus kültü ile beraber yeniden canlanması veya tamamen yeni olup olmadığı konusunda tartışma halindedirler. Tanrı, Aurelian'dan sonra imparatorlar tarafından tercih edildi ve I. Konstantin döneminin son üçüncü yarısına kadar sikkelerinde göründü.

<span class="mw-page-title-main">Aequitas</span>

Aequitas Latince adalet, eşitlik, uygunluk, simetri veya adalet kavramıdır. İngilizce "eşitlik" kelimesinin kökenidir. Antik Roma'da, ya yasal eşitlik kavramına ya da bireyler arasındaki adalete atıfta bulunabilir.

<span class="mw-page-title-main">Abundantia</span>

Antik Roma dininde, Abundantia ayrıca Abundita olarak da adlandırılır bolluk ve refahın ilahi bir kişileşmesiydi. Abundantia adı bolluk veya zenginlik anlamına gelir. Bu isim, Abundantia bolluk, para akışı, refah, servet, değerli eşyalar ve başarı tanrıçası olduğu için uygundur. Tasarruflarınızı ve yatırımlarınızı korumanıza yardımcı olur. İmparatoru "Altın Çağ" koşullarının teminatçısı yapan dini propagandadaki erdemlerin somutlaşmışları arasındaydı. Dolayısıyla bolluk ile sanatta ve edebiyatta şekillenir, ancak çok az mitolojiye sahiptir. Roma Galya'sında ve Orta Çağ Fransa'sında bir şekilde hayatta kalmış olabilir. Bolluk, tahıl ve madeni paralarla dolu bir bereket taşırdı. Ara sıra bir hediye olarak tahılının veya parasının bir kısmını birinin evine bırakırdı.

Iusaaset, Iusaas veya Saosis, bir ilkel tanrıçadır Eski Mısır dininde yaratıcı tanrı Atum'un kadınsı halidir. Iusaaset, başında bok böceği olan bir kadın olarak tasvir edilmiştir. Yunan Heliopolis'inde Iwwnw ya da Iunu şehrinde Atum gibi ona tapılırdı. Iusaaset, akasya ağacıyla ilişkilendirildi ve akasalar, Heliopolis'teki Iusaaset'e adanmış kutsal alanda duruyordu.

Antik Roma din ve mitinde Luna, Ay'ın ilahi düzenlemesidir. Bir tanrı olarak tasavvur edilen Güneş'in tanrısı Sol'un dişi tamamlayıcısı olarak sunulur. Luna bazen Roma üçlü tanrıçasının Proserpina ve Hecate ile birlikte bir yönü olarak temsil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Fontus</span>

Fontus veya Fons, antik Roma dininde bir kuyu ve kaynak tanrısıydı. 13 Ekim'de onuruna Fontinalia adında bir dini festival düzenlenirdi. Şehir boyunca, çeşme ve kuyu başlıkları çelenk ile süslenirdi.

<span class="mw-page-title-main">Aeternitas</span>

Antik Roma dininde, Aeternitas sonsuzluğun ilahi kişileşmesidir. O, özellikle Roma imparatorlarının bir erdeminin ( divus ) tanrı formundaki halidir. Yapısı dolayısıyla İmparatorluk kültüyle ilişkilendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Follis</span> Geç Antik Çağ parası, Diocletianus tarafından hizmete sunulmuştur

Follis Roma ve Bizans geleneklerinde bir tür madenî paradır.

<span class="mw-page-title-main">Annona (mitoloji)</span>

Antik Roma dininde Annona Roma şehrine tahıl tedarikinin ilahi kişileştirilmesidir. Sık sık sanatta beraber tasvir edildiği tanrıça Ceres ile yakından bağlantılıdır.

Antik Roma'nın prosopografisi, Antik Roma'nın prosopografisi, antik Roma'daki aile bağlantılarına, siyasi ittifaklara ve sosyal ağlara odaklanan klasik çalışmalara ve antik tarihe bir yaklaşımdır. Roma prosopografisinin metodolojisi, çalışma için bir grup tanımlamayı - genellikle senatörler ve equitesler yani Latince "ordo" olarak adlandırılan sosyal sınıflar - ardından da bu grupla ilgili veri toplama ve analiz etme şeklinde olur. Epigrafi ve papiroloji, imparatorluk azatlıları, alt sınıf aileler ve sütanneler (nutrices) gibi belirli meslekler gibi gruplarda incelenen sıradan insanları da belgeleyebilen kaynaklardır.

<span class="mw-page-title-main">Tympanum</span>

Eski Yunan ve Roma'da tympanum veya tympanon, bir tür yuvarlak davul veya tef benzeri bir müzik aletiydi. Daireseldi, sığdı ve avuç içi ya da sopayla dövülürek çalınırdı. Bazı temsillerde, tympanumun çerçevesinde süslemeler veya zil benzeri nesneler görülürdü. Enstrüman; Dionysos, Kibele ve Sabazios için yapılan ayinlerde onlara tapan kişilerce çalınırdı.

<span class="mw-page-title-main">Roma imparatorluk kültü</span>

Roma imparatorluk kültü, imparatorları ve ailelerinin bazı üyelerini, Roma Devleti'nin ilahi olarak onaylanmış otoritesi (auctoritas) ile özdeşleştiren tanımlamadır. Çerçevesi Roma ve Yunan emsallerine dayanıyordu ve Augustus'un ilk yönetimi sırasında formüle edildi. Anlam ve ifadesinde belirgin yerel farklılıklarla, İmparatorluk ve vilayetlerinde hızla yerleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mos maiorum</span> Latince deyim

Mos maiorum veya "ataların yolu", "atalardan kalma gelenek" Antik Romalılar'ın yazılı olmayan sosyal normları ve antik Roma'nın ana geleneksel prensipler bütünüdür. Mos maiorum, Antik Roma'da, ahlak, din, politik, özel ve sosyal yaşam ve askerî yaşama dair prensipleri ihtiva eden erdemler bütünüdür. Fides, Pietas, Religio ve Cultus, Disciplina, Virtus, Dignitas & Auctoritas, Mas Maiorum'un temel değerleridir.