İçeriğe atla

Pierre Savorgnan de Brazza

Brazza

Pietro Paolo Savorgnan di Brazzà, daha sonra bilinen ismiyle Pierre Paul François Camille Savorgnan de Brazza (d. 26 Ocak 1852, ö. 14 Eylül 1905),[1] İtalyan asıllı Fransız kâşiftir.

Roma doğumlu de Brazza'nın Afrika seyahetleri 1872'de Gabon'a gitmesiyle başladı. 1874'te Orta Afrika'da yer alan Ogooué bölgesine keşif gezisi düzenledi ve aynı sene Fransız vatandaşı oldu.[2] 1875-78 arasında Fransızlar için Afrika'da bir keşif gezisi yürüttü ve Fransa'ya döndükten sonra ünlü biri olarak karşılandı. 1879-1882 arasında, Fransızlar için çıkmış olduğu ikinci Afrika seferinde de Brazza, Ogooué Nehri'ni takip ederek 1880'de Kongo Nehri'ne ulaştı.[3] Kongo'da Teke halkının lideri Illoh Makoko ile diplomatik yollardan anlaştı ve Mukoko yönettiği bölgenin Fransız koruması altına girmesini kabul etti.[4] Mukoko ayrıca Pool Malebo adlı Kongo nehri üzerindeki gölde daha sonra Brazzaville olarak adlandırılacak bir Fransız yerleşkesi kurulmasına izin verdi. Mukoko'nun ölümünün ardından ardılı Ngalifourou anlaşmayı devam ettirdi. De Brazza geri dönüş yolculuğu sırasında Vivi'de Belçika Kralı II. Leopold tarafından gönderilmiş kâşif Henry Morton Stanley ile karşılaştı. Fransa'da bir kahraman olarak karşılanan de Brazza, Fransız medyasında barışçıl fâtih anlamına gelen "le conquérant pacifique" lakabıyla anıldı.[5]

1886 yılında de Brazza Fransız Kongosu genel valisi olarak atandı,[3] ancak 1897 yılında kolonin iyi gelir getirmemesi nedeniyle görevine son verildi.[6] 1905 yılında Kongo valisi Émile Gentil ve Fransız Sömürge Dairesi'ne ait şirketler altında adaletsizlik, zulüm ve zorla çalıştırma gibi durumların yaşandığına ilişkin hikâyelerin yayılmasından sonra Brazza Kongo'ya durumu araştırmak için gönderildi. Son Kongo seferinden dönen de Brazza, Dakar'da 1905 yılında difteriden öldü. Cenazesi Fransa'ya defnedildi, ancak karısının isteğiyle Cezayir'e taşındı. 2006 yılında de Brazza ve ailesinin mezarları Kongo'da anısına yapılmış bir anıt mezara defnedildi.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Pierre de Brazza." Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Online. Encyclopædia Britannica Inc.
  2. ^ Hodge, Carl Cavanagh, (Ed.) (2008). Encyclopedia of the Age of Imperialism, 1800-1914: A-K. Greenwood Publishing Group. s. 106. 
  3. ^ a b Emmanuel Kwaku Akyeampong, Henry Louis Gates, Dictionary of African Biography, Volume 6, OUP USA, 2012, p. 3
  4. ^ Sèbe, Heroic Imperialists in Africa, p. 148
  5. ^ Mavor, Carol (2012). Black and Blue: The Bruising Passion of Camera Lucida, La Jetée, Sans Soleil, and Hiroshima Mon Amour (İngilizce). Duke University Press. s. 176. 
  6. ^ Anthony Appiah; Henry Louis Gates (2010). Encyclopedia of Africa, Volume 1. Oxford University Press. s. 205. 
  7. ^ Africa explorer's remains exhumed 15 Mart 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., BBC News, 30 September 2006.

İlgili Araştırma Makaleleri

19. yüzyıl, miladi takvime göre 1 Ocak 1801 ile 31 Aralık 1900 günleri arasındaki zaman dilimi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Georges Pompidou</span> 19. Fransa cumhurbaşkanı

Georges Pompidou, Fransız siyasetçi. 1962-1968 arası başbakanlık, 1969'dan ölümüne değin cumhurbaşkanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bir ülke

Kongo Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta batı bölümünde yer alan bir ülkedir. Kongo-Brazzaville olarak da adlandırılan ve 1969 ile 1991 yılları arasında Kongo Halk Cumhuriyeti olarak varlığını sürdüren ülkenin sınır komşularını Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo DC, Angola'ya bağlı olan ancak anakara ile fiziki bağlantısı bulunmayan Cabinda bölgesi, Gabon ve Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Brazzaville'dir.

<span class="mw-page-title-main">Brazzaville</span> Kongo Cumhuriyetinin başkenti

Brazzaville, Afrika kıtasında bulunan Kongo Cumhuriyeti'nin hem başkenti hem de en büyük şehri konumunda olan on iki idari bölgesinden biridir. Şehir Kongo nehri kıyısında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Bangui</span> Orta Afrika Cumhuriyetinin başkenti

Bangui, Afrika kıtasında bulunan Orta Afrika Cumhuriyeti'nin en büyük şehri ve başkentidir. Şehir Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile bu bölgede sınırı belirleyen Ubangi Nehri kıyısında kuruludur.

Anziku Krallığı, Teke Krallığı veya Tyo Krallığı olarak da bilinir, Kongo Nehri'nin kuzeyinde Malebo Gölcüğü çevresindeki topraklarda kurulmuş eski Afrika devleti. Eski çağlardan beri bölgedeki yaylalarda yaşayan Teke halkının, ne zaman bir krallık biçiminde örgütlendiği bilinmemektedir. Teke Devleti, 1600'e gelindiğinde ırmağın güneyindeki Kongo Krallığı ile yarışmaya başlamıştır.

Kâşif ya da bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran, keşfeden kimsedir. Daha çok coğrafi keşifleri yapan kişiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gemici Henrique</span>

Viseu dükü küçük Henrique, daha yaygın bilinen adıyla Gemici Henrique, , Portekiz Prensi.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Ekvatoral Afrikası</span> Orta Afrikadaki Fransız sömürgelerinden bir federasyondur

Fransız Ekvatoral Afrikası veya Fransız Ekvator Afrikası, Orta Afrika'daki Fransız sömürgelerinden bir federasyondur. Toprakları Kongo Nehri'nden Sahra Çölü'ne kadar olan bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Orta Afrika</span> Afrika kıtasının Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Ruandayı barındıran orta kısmı

Merkezi Afrika Afrika kıtasının ana çekirdeği olarak kabul edilip, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Ruanda'yı içerir.

<span class="mw-page-title-main">Ogowe Nehri</span>

Ogooué, 1.200 km uzunlukdan fazla olup, Gabon'un batı merkezi Afrika'daki birinci sıradaki nehridir. Kongo Cumhuriyeti, Kamerun ve Ekvator Ginesi içindeki bazı kollarıyla onun tüm havzası Gabon ülkesindedir.

Diogo Cão Portekiz coğrafi keşifleri döneminin önde gelen kâşiflerinden. 1480'li yıllarda Batı Afrika kıyılarını keşfetmiştir. Özellikle keşfederek Portekiz sömürgesi olmasını sağladığı Angola'da çok bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Henry Morton Stanley</span> Britanya kökenli Amerikalı gazeteci ve kâşif

Henry Morton Stanley Afrika'da keşif yapan ve David Livingstone'u aramakla görevlendirilmiş Galler kökenli Amerikalı gazeteci ve kâşif.

<span class="mw-page-title-main">Afrika Talanı</span> Afrika Talanı, Afrikanın talanı veya Afrikanın kapışılması; Yeni Sömürgecilik (1870–1914) döneminde 1881-1914 yılları arasında emperyalist Avrupa sömürge imparatorlukları tarafından Afrika kıtasının işgal edilip paylaşılması

Afrika Talanı, Afrika'nın talanı veya Afrika'nın kapışılması; Yeni Sömürgecilik (1870–1914) döneminde 1881-1914 yılları arasında emperyalist Avrupa sömürge imparatorlukları tarafından Afrika kıtasının işgal edilip paylaşılması ve sömürgeleştirilmesi talan ve yarışı.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Bağımsız Devleti</span> Eski Bir Afrika Devleti

Kongo Bağımsız Devleti, Bugün Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin bulunduğu topraklarda yer alan ve Kongo Nehri havzasının tamamına yakın bölümünü kapsayan eski Afrika devleti. 1 Temmuz 1885'te Belçika Kralı II. Léopold önderliğindeki bir grup Avrupalı yatırımcının özel mülkü olarak kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Verney Lovett Cameron</span>

Verney Lovett Cameron, Orta Afrika'da keşifler yapmış İngiliz kâşif. 1875'te Ekvatoral Afrika'yı okyanustan okyanusa gezen ilk Avrupalı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Kongosu</span> Orta Afrikada eski Fransız kolonisi

Fransız Kongosu ya da Orta Kongo Bir zamanlar Kongo Cumhuriyeti'nin bugünkü bölgesini ve Gabon'un bazı kısımlarını ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ni kapsayan bir Fransız kolonisiydi. 1910'da, daha büyük Fransız Ekvatoral Afrikası'sının bir parçası haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Dragutin Lerman</span> Hırvat kâşif

Dragutin Lerman, bir Hırvat kaşif.

Robert Hottot Fransız bir kaşifti.

Kongo halkı ya da Bakongo öncelikle Kongoca'yu konuşanlar olarak tanımlanan bir Bantu etnik grubudur. Alt gruplar Beembe, Bwende, Vili, Sundi, Yombe, Dondo, Lari ve diğerlerini içerir.