İçeriğe atla

Pierre Martin de La Martinière

Pierre Martin de La Martinière'in gravürü

Pierre Martin de La Martinière (14 Şubat 1634[1][2] – y.1676[2] veya y.1690[1][3]) bir Fransız[4] doktor, cerrah ve kaşifti.[1][2]

Erken dönem

La Martinière, Rouen'de doğdu. Dokuz yaşında babasız kaldı. Annesiyle arası pek iyi olmadığından anneannesini bulmak için o sırada ikamet ettiği Lyon'dan, ardından Savoy ve Cenevre'den ayrıldı.[2]

On yaşında, babasının eski bir arkadaşı, bir alay komutanı olan Henri De Harcourt ile tanıştı. Kont ona acıdı (yetim olduğu için) ve bu yüzden onu savaş alanlarında cerrah asistanı olarak tuttu. La Martinière böylece Otuz Yıl Savaşlarının çeşitli seferlerine katıldı. Bu süre zarfında üstadından hem teorik hem de pratik tıp eğitimi aldı.[2]

Tutsaklık ve ileri çalışmalar

Yetimlik, La Martinière'in çocukluğunda olan tek iniş çıkış değildi. On iki yaşında Berberi korsanları tarafından tutsak alındı. Sonunda on altı yaşında Malta Şövalyeleri tarafından özgürlüğüne kavuşturuldu.[2] Bu deneyimin ayrıntılarından 1674'te yayınladığı "L'Heureux esclave, ou Relation des aventures du sieur de La Martinière" adlı bir kitap yazdı.

La Martinière daha sonra İtalya'daki tıp eğitimine Napoli'deki Ospedale degli Incurabili'de (Çaresizler Hastanesi) ve Roma'da tedavisi olmayan hastalar için St James Hastanesi'nde çalışarak devam etti ve kusursuzlaştırdı.[2]

Sonraki yaşam ve kuzeye yolculuk

1664'te La Martinière Paris'e yerleşti ve ona başkentte çalışma hakkı veren bir unvan olan "Kraliyet Sarayının kimya hekimi" oldu.[5]

1670'de (bu tarih tartışmalıdır), La Martinière, Danimarka Kuzey Ticaret Şirketi'nin, Danimarkalı Frederick III tarafından satış hakkı verildikten sonra, kuzeydeki yerli halklarla sürdürülebilecek ticaret türünü belirlemek amacıyla kuzey topraklarına bir keşif seferi yapacağı zamanKopenhag'da bulunuyordu. Bu nedenle kral, şirkete ait üç ticaret gemisinden oluşan bir filo donatmıştı.[3] La Martinière, bir arkadaşının yardımıyla bu gemilerden birine cerrah olarak kaydolur ve böylece Norveç, Lapland, kuzey Rusya, Novaya Zemlya, Grönland ve İzlanda kıyılarında beş aylık bir süre için dolaşma fırsatı buldu.[3][5] Seferin bir anlatısı daha sonra kendisi tarafından 1671'de Paris'te yayınlandı. Avrupa'nın Arktik kıyılarını betimleyen bir Fransız tarafından yazılan yayınlanmış ilk yolculuk raporudur.[5]

Kariyeri bir ölçüde bilinse de özel hayatı için aynı şey söylenemez. Bununla ilgili çok az bilgi mevcuttur. Görünüşe göre iki kez evlendi.[2]

La Martinière, bazı kaynaklara göre 1676'ya doğru 42 yaşında öldü.[2] Ancak diğer kaynaklara göre çok daha sonra 1690'da öldü.[1][3]

La Martinière'in kuzeye yaptığı yolculuğun tarihiyle ilgili tartışma

La Martinière'in kuzeye yaptığı yolculuğun tarihine yönelik bir fikir birliği yoktur. Bazı kaynaklar yolculuğunu 1670 yılına yerleştirirken,[3][6] tarih olarak 1670 yerine 1653 verilmesi yaygın bir uygulamadır.[7] Väinö Tanner, yolculuğun 1647'de gerçekleştiğini bile yazıyor.[7] 1647 tarihi kuşkusuz yanlıştır, çünkü La Martinière'in yolculuğunun anlatısında seferin 1653'ten önce gerçekleşmediği açıkça ima edilmektedir (bkz. La Martinière'in yolculuk anlatısının üçüncü baskısı sayfa 1-2). 1647 ve 1653 tarihlerinin hatalı olduğunu ve 1670 tarihinin doğru olduğunu kanıtlamak için aşağıdaki argümanlar ileri sürülmüştür:

"- Anlatının girişinde, ticaret şirketinin kraliyet imtiyazlarını aldığı yıllara atıfta bulunulurken 1647 ve 1653 yılları zikredilmektedir. Bu, yolculuğun ne zaman gerçekleştiğini söylemez. Başka bir deyişle yorumcular, La Martinière'in yolculuk tarihini kitabında bahsedilen diğer tarihlerle karıştırmışlardır.
– Yolculuğun 1670 yılının Nisan ayından Eylül ayına kadar sürdüğü İngilizce baskıda açıkça belirtilmektedir.
Ancak, tarihin İngiliz yayıncı tarafından eklendiği açıktır.

– İngilizce baskıda La Martinière'in yolculuğuna 1670'te çıktığı birkaç kez hatırlatılıyor.
– Fransızca baskıda (1682:256), yazar, Fransız doktorların aşırı soğuk hava nedeniyle vebanın insanlara bulaştığını düşündükleri 1670 yılının başlarındaki kışa işaret ediyor.
Demek ki kitap 1670'den sonra yazılmış olmalı.
– Yine Fransızca baskısında (1682:134) La Martinière, tıp bilimi üzerine yazdığı bir kitabı Norveç'te tanıştığı bir kişiye nasıl verdiğini anlatır.
Bu kitap, Le Prince des Operateurs, 1668'de Fransa'da yayınlandı.
– La Martinière, kuzey yolculuğuna çıkmadan çok önce deneyimli bir kaşifti.
Uzun tıp pratiğinin bir sonucu olarak çeşitli hastalıklar üzerine de kitaplar yazmıştı. 1653'te olacağı gibi 19 yaşındaki bir gencin bunun için yeterli zamanı bulması olanaklı değildir."[7]

Çalışmaların listesi

  • L'opérateur ingénu, enseignant les véritez et abus des opérateurs (c. 1665)
  • Traitté des compositions du mitridat, du thériaque, de l'orviétan et des confections d'alkermès et d'hyacinthe et autres compositions antidotoires, partie de l'Empiric charitable (1665)
  • Lettre envoyée à Mme Louyse de Vieupont,... par le sieur de La Martinière,... sur l'ombre de Phaéton, contre la lettre du Sr de Montpolly qu'il a escrite sur le sujet de la transfusion du sang et contre celle du Sr Lamy, réfutant l'erreur qu'il a de croire que toutes les maladies proviennent d'intempérie chaude (1667)
  • L'Ombre d'Apollon, découvrant les abus de cette prétendue manière de guérir les maladies par la transfusion du sang. Ensemble une lettre servant de responce à la première et seconde lettre de M. Denis et Gadroys (1667)
  • Médée résuscitée, affirmant l'utilité de la transfusion du sang. Ensemble la réponse à la lettre du sieur Denis sur la folie guérie et les bigarrures sur l'ombre de Jupiter (1668)
  • Remonstrances charitables du sieur de La Martinière à M. Denis. Ensemble le récit de la mort d'un appellé Monroy et la sentence contradictoire donnée par M. le lieutenant criminel du 17 avril 1668, contre les transfuseurs (1668)
  • Rencontres de Minerve, la Vertu, Honneur et Amour, faisans voir l'abus des circulateurs de sang sur le sujet de leur chymère (1668)
  • Voyage des pays septentrionaux: dans lequel se void les mœurs, maniere de vivre, & superstitions des Norweguiens, Lappons, Kiloppes, Borandiens, Syberiens, Samojedes, Zembliens, Islandois
  • Birinci Basım (1671) 19 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Üçüncü Baskı (1682) 19 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • L'Heureux esclave, ou Relation des aventures du sieur de La Martinière (1674) 22 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Notlar

  1. ^ a b c d Lebreton 1858, p. 349.
  2. ^ a b c d e f g h i Karamanou & Androutsos 2012, p. 303.
  3. ^ a b c d e "The 1670 voyage of la Martinière". The Northern Lights Route. 19 Ekim 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2016. 
  4. ^ Thomas 2010, p. 1537.
  5. ^ a b c Karamanou & Androutsos 2012, p. 304.
  6. ^ Cross 2014, p. 67.
  7. ^ a b c Juvik 2003, p. 117.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Marquis de Sade</span> Fransız erotik edebiyat yazarı ve sadizmin öncüsü

Donatien Alphonse François le Marquis de Sade, Fransız aristokrat ve felsefe yazarıdır. Erotik edebiyatın önemli yazarlarındandır. Genellikle sert pornografik yazılar yazardı.

<span class="mw-page-title-main">Michel Tournier</span> Fransız yazar (1924 – 2016)

Michel Tournier, Fransız yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Catherine Frot</span> Fransız oyuncu (d. 1956)

Catherine Frot, Fransız oyuncu. Sinema oyuncusu Dominique Frot'un kardeşidir. Oyunculuk dışında matematik öğretmenliği yapmaktadır. Rue Blanche Drama Okulu'nda ve Drama Sanatları Fransa Ulusal Konservatuvarı'nda eğitim gördü. Compagnie du chapeau rouge adlı bir tiyatro şirketinin kurucu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Beaumarchais</span> Fransız yazar (1732-1799)

Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais, Fransız oyun yazarı, hicivci, şair, yayıncı, saatçi, mucit, müzisyen, diplomat, kaçak, casus, silah satıcısı, finansçı ve devrimci.

<span class="mw-page-title-main">Louis Rendu</span>

Louis Rendu, Fransız bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Le Lion rouge</span>

Pincez Tous vos Koras, Frappez les Balafons, Afrika ülkesi Senegal'in ulusal marşıdır. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1960 yılında kabul edilerek kullanılmaya başlanmıştır. Ülkenin ilk devlet başkanı olan Léopold Sédar Senghor ulusal marşın sözlerini yazmıştır.

Armand Gatti, Oyun yazarı, şair, senarist, gazeteci, film yönetmeni, film yapımcısı ve II. Dünya Savaşı'nda direnişçi. İlk yönettiği film olan 1961 yılı yapımı L'Enclos adlı film ile 2. Moskova Uluslararası Film Festivali'nde en iyi yönetmen dalında Gümüş Ödül kazandı. İki yıl sonra yönettiği El Otro Cristóbal adlı film, 1963 Cannes Film Festivali'nde gösterildi.

Giovanni Paolo Marana veya bazen kullanılan ismiyle Jean-Paul Marana, Cenevizli soylu, 1672 yılında Dük Savoy'un yönetiminde buluna Savona şehrinin başına geçmek için başarısız bir suikast girişiminde bulundu ve 1683 yılında Fransa'ya kaçmak durumunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Georges Dumézil</span> Fransız tarihçi ve dilbilimci (1898-1986)

Georges Dumézil, Fransız tarihçi ve dilbilimci.

<span class="mw-page-title-main">Cécile Bois</span> Fransız oyuncu (d. 1971)

Cécile Bois, Fransız oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Ellul</span> Fransız sosyolog, teknoloji karşıtı ve Hristiyan anarşist (1912-1994)

Jacques Ellul, Fransız filozof, sosyolog ve amatör ilahiyatçı. Tanınmış bir Hristiyan anarşisti olan Ellul, Bordeaux Üniversitesi'nde kıdemli tarih ve kurum sosyolojisi profesörlüğü yapmıştır. Kariyeri boyunca 60'tan fazla kitap ve 600'dan fazla makale yayınlamıştır. Eserlerinin çoğu propaganda, teknolojinin toplum üzerindeki etkisi ve din ile politikanın etkileşimini konu almaktadır; bunların ana teması teknolojinin insanların özgürlüğü ve din üzerindeki olumsuz etkisi olmuştur. En önemli eserleri Teknoloji Toplumu ve Propaganda'dır. Ellul, teknoloji ve toplum sorununa diyalektik bir bakış açısıyla yaklaşmıştır ve eserlerinde teknoloji tiranlığının insanlığa baskın gelmesini işlemiştir.

Cédric Demangeot, Fransız şair, çevirmen ve yayıncı. Fransa'da yayınlanan kültür, sanat konularına değinen Moriturus ve Fissile dergilerinin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Nîmes (arrondissement)</span> Fransada arrondissement

Nîmes arrondissementi, Fransa'nın Oksitanya bölgesine bağlı Gard departmanında bulunan bir arrondissementtir. Yüzölçümü 3.158,1 km² olan arrondissementin nüfusu Ocak 2018 tarihi itibarı ile 558.707'dir. Arrondissementin prefektörlüğü Nîmes'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bernay (arrondissement)</span> Fransada arrondissement

Bernay arrondissementi, Fransa'nın Normandiya bölgesine bağlı Eure departmanında bulunan bir arrondissementtir. Yüzölçümü 3.226,7 km² olan arrondissementin nüfusu Ocak 2018 tarihi itibarı ile 226.293'tür. Arrondissementin alt prefektörlüğü Bernay'dir.

<span class="mw-page-title-main">Mayenne (arrondissement)</span> Fransada arrondissement

Mayenne arrondissementi, Fransa'nın Pays de la Loire bölgesine bağlı Mayenne departmanında bulunan bir arrondissementtir. Yüzölçümü 2.961,8 km² olan arrondissementin nüfusu Ocak 2018 tarihi itibarı ile 119.202'dir. Arrondissementin alt prefektörlüğü Mayenne'dir.

<span class="mw-page-title-main">Vendôme (arrondissement)</span> Fransada arrondissement

Vendôme arrondissementi, Fransa'nın Merkez-Val de Loire bölgesine bağlı Loir-et-Cher departmanında bulunan bir arrondissementtir. Yüzölçümü 1.722,3 km² olan arrondissementin nüfusu Ocak 2018 tarihi itibarı ile 68.072'dir. Arrondissementin alt prefektörlüğü Vendôme'dur.

Jean-Noël Jeanneney Fransız tarihçi ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Laurent Greilsamer</span> Fransız gazeteci ve yazar (1953 – 2023)

Laurent Greilsamer, Fransız gazeteci ve deneme yazarı. Le Monde gazetesinde müdür yardımcısı olarak görev yaptı ve 2014'te haftalık yayınlanan Le 1 dergisinin kurucuları arasında yer aldı.

Jean Rivero, Fransız hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Johan David Åkerblad</span>

Johan David Åkerblad İsveçli bir diplomat ve oryantalistti. Rosetta Taşı'yla ilgili yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır.