İçeriğe atla

Pierre Edmond Boissier

Edmond Boissier

Pierre Edmond Boissier (d. 25 Mayıs 1810 - ö. 25 Eylül 1885) İsviçreli botanikçi, kâşif ve matematikçi. Boissier, aralarında Fransa, Yunanistan, İtalya, Norveç, Portekiz, İspanya, Balear Adaları, İsviçre, Cezayir, Mısır, Libya, Ermenistan, Filistin, Ürdün, Lübnan, Suriye ve Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda ülke ve bölgeden bitki örnekleri toplamıştır.[1]

Allochrusa, Sclerocephalus, Jancaea, Prolongoa, Psychrogeton, Heteroderis, Myopordon, Aphanopleura, Ammiopsis, Crenosciadium, Diplotaenia, Ducrosia, Margotia, Lisaea, Ormosciadium, Polylophium, Microsciadium, Rhabdosciadium, Smyrniopsis, Stenotaenia, Thecocarpus, Trigonosciadium, Rhizocephalus, Coluteocarpus, Diceratella, Didymophysa, Eremobium, Graellsia, Heldreichia, Nasturtiopsis, Parlatoria, Physoptychis, Tchihatchewia, Paracaryum, Podonosma, Dorycnopsis, Erophaca, Acantholimon, Goniolimon gibi çok sayıda bitki cinsini ilk defa o tanımlamıştır.[2]

Önemli Eserlerinden Bazıları

Onuruna Adlandırılan Taksonlar

  • Boissiera, Pyrus boissieriana, Asperula boissieri, Haplophyllum boissieranum, Verbascum boissieri, Timus boissieri, Trifolium boissieri, Convolvulus boissieri, Colchicum boissieri, Carthamus boissieri, Euphorbia boissieri, Cordia boissieri, Iris boissieri, Acinetobacter boissieri, Sphincterochila boissieri, Aceria boissieri, Bithynia boissieri.[2]

Kaynakça

  1. ^ Aluka[]
  2. ^ a b "The Euro+Med Plantbase Project". ww2.bgbm.org. 30 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Meclis (Fransa)</span> Fransız Parlamentosunun alt kanadı

Fransa Ulusal Meclisi, Fransa Senatosu ile beraber Fransa'nın yasama gücü olan Fransız Parlamentosu'nu oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Edmond About</span> Fransız yazar (1828-1885)

Edmond François Valentin About, Fransız yazar, romancı ve yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orchis anatolica</span> bitki türü

Orchis anatolica, Salepgiller ailesine bağlı, dildamak olarak bilinen, bir orkide türüdür. Ege Adalarından İran'a kadar olan coğrafyada doğal olarak yayılış gösterir.

<i>Crocus cancellatus subsp. mazziaricus</i> bitki alttürü

Crocus cancellatus subsp. mazziaricus, Süsengiller ailesine bağlı, duru çiğdem olarak bilinen, bir çiğdem türüdür.

<span class="mw-page-title-main">George François Reuter</span> Fransız bitki bilimci (1805 – 1872)

Georges François Reuter Fransız botanikçi ve bitki koleksiyoneri. Bitki bilim mahlası Reut.'dır.

<i>Gladiolus atroviolaceus</i> bitki türü

Gladiolus atroviolaceus, Süsengiller ailesine bağlı, kıraç süseni olarak bilinen bir türdür.

<i>Allium olympicum</i> bitki türü

Allium olympicum, Amaryllidaceae ailesine bağlı, Uludağ soğanı olarak bilinen, Türkiye endemiği bir soğan türüdür.

<i>Allium atroviolaceum</i> bitki türü

Allium atroviolaceum, Amaryllidaceae ailesine bağlı, lifli körmen olarak bilinen, bir soğan türüdür. Doğal olarak Orta Doğu, güneydoğu Avrupa, Balkanlar, Kafkasya, Türkiye, Türkmenistan, İran ve Afganistan'da görülür.

<span class="mw-page-title-main">Nikolaus Joseph von Jacquin</span> Hollanda-Avusturyalı hekim, kimyager ve bitki bilimci

Nikolaus (Nicolaas) Joseph Freiherr von Jacquin veya Baron Nikolaus von Jacquin Hollanda-Avusturyalı hekim, kimyager ve bitki bilimci. Bitki bilim mahlası Jacq.'dir.

<i>Species Plantarum</i> Carl Linnaeusun eseri

Species Plantarum, Carl Linnaeus tarafından 1753'te yayımlanan ve o dönemde bilinen tüm bitki türlerinin cinslere göre sınıflandırıldığı bir eserdir. Eser, ikili adlandırma sistemini tutarlı bir şekilde uygulayan ilk çalışmadır ve bitkilerin bilimsel olarak isimlendirilmesi için başlangıç noktası olmuştur.

Verbascum eriorrhabdon, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, sıraca otugiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. 300 ila 1400 metre yüksekliklerdeki Piceae orientalis ormanları, serpantin yamaçlar ve yol kenarlarında yaşayan Anzer sığırkuyruğu, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.

<i>Delphinium formosum</i>

Delphinium formosum veya Gür hezaren, Delphinium cinsine bağlı bir bitki türüdür. Pierre Edmond Boissier ve Huet tarafından tanımlanmıştır. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Türkiye'ye endemik olan tür, Rize, Trabzon, Bayburt ve Erzincan'da görülmüştür. 1500 ila 2700 metre yükseklikteki çayırlık, su kenarları ve çakıllıklarda yetişmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

Allium balansae, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, nergisgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alttürü listelenmemiştir. Türkiye'ye özgü bir türdür. Rize, Trabzon, Erzurum ve Erzincan'da görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Draba rosularis</span>

Kızıl dolama veya bilimsel adıyla Draba rosularis, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, turpgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Rize, Erzurum, Ağrı ve Van'da görülmüştür.

Gypsophila glandulosa, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış ve şimdiki adını Wilhelm Gerhard Walpers'tan almış, karanfilgiller familyasından bir bitki türüdür. Yaşam Kataloğu'nda hiçbir alt türü listelenmemiştir. Rize, Trabzon, Artvin ve Erzurum'da görülmüştür.

<i>Pimpinella rhodantha</i>

Gül anason veya bilimsel adıyla Pimpinella rhodantha Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, maydanozgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Güney Kafkasya, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi ve Iğdır'da görülmektedir. Temmuz ve Ağustos aylarında çiçeklenir.

<i>Satureja spicigera</i>

Satureja spicigera, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, ballıbabagiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Aromatik bir bitki olan çorba kekiği, Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesi, Kafkasya ve Kuzeybatı İran'a endemiktir. Süs bitkisi olarak yetiştirilir. Uzunluğu 10 ila 15 cm, genişliği 30 ila 60 cm arasında değişmektedir. Ağustos veya Eylül ayında çiçeklenir. Aşınmış kuru kenarlar, kayalık yerler, sekiller ve çağıllıklarda yetişmektedir.

<i>Murbeckiella huetii</i>

Murbeckiella huetii, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış ve Werner Hugo Paul Rothmaler tarafından isimlendirilmiş, Brassicaceae (turpgiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Güney Kafkasya ve Türkiye'nin kuzeydoğusuna endemik olan Murbeckiella huetii, 2100 ila 3000 metre yükseklikteki moloz ve kayalık yamaçlarda yaşamaktadır. Haziran ve Temmuz aylarında çiçeklenir.

<span class="mw-page-title-main">Alcea hohenackeri</span>

Hevur veya bilimsel adıyla Alcea hohenackeri, Pierre Edmond Boissier tarafından tanımlanmış, ebegümecigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Türkiye'nin doğusu ve kuzeydoğusu, Kuzey Irak ve İran'a endemik olan hevur, 600 ila 1900 metre yükseklikteki yamaçlar, nadas tarlaları, stepler ve ormanlarda yetişmektedir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

Satureja boissieri, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından çok yıllık odunsu ot yapısında bir bitki türü.