İçeriğe atla

Pierre Cartier

Pierre Cartier
Cartier 2009'da
DoğumPierre Émile Cartier
10 Haziran 1932(1932-06-10)
Sedan, Ardennes, Fransa
Ölüm17 Ağustos 2024 (92 yaşında)
Marcoussis, Fransa
Mezun olduğu okul(lar)Saint-Louis Lisesi
Normal Üstünler Yüksekokulu
Paris Üniversitesi
Tanınma nedeniCartier böleni
Cartier ikiliği
Cartier izomorfizmi
Cartier operatörü
Cartier'in teoremi
Cartier-Foata matrisleri
İzler
ÖdüllerPeccot Ödülü (1960)[1]
ICM Sözcüsü (1970)
Ampère Ödülü (1978)
Kariyeri
DallarıMatematik
Çalıştığı kurumlarStrazburg Üniversitesi
İleri Bilimsel Araştırmalar Enstitüsü
Amerikan Matematik Derneği
Doktora
danışmanı
Henri Cartan
André Weil
Doktora öğrencileriGuy Henniart

Pierre Émile Cartier (10 Haziran 1932 – 17 Ağustos 2024), Fransız matematikçi.

Hayatı

Cartier, 10 Haziran 1932'de Sedan, Ardennes, Fransa'da doğdu. Saint-Louis Lisesi, Normal Üstünler Yüksekokuluve Paris Üniversitesi'nde eğitim gördü.[2] 1958'de başladığı mesleki kariyerini 2024 yılındaki ölümüne kadar sürdürdü. Bourbaki grubunun üyesi ve matematikçi Alexander Grothendieck'in yakın arkadaşıydı. En çok; cebirsel geometri, temsil teorisi, matematiksel fizik ve kategori teorisi üzerine yoğunlaştı.

Strazburg Üniversitesi ve İleri Bilimsel Araştırmalar Enstitüsü'nde çalıştı.[3] Aynı zamanda 2012'den itibaren Amerikan Matematik Derneği'nin üyesiydi.[4] Hizmetleriyle Peccot Ödülü'nü (1960) ve Ampere Ödülü'nü (1978) kazandı.[5]

Cartier, 17 Ağustos 2024'te Marcoussis, Fransa'da 92 yaşında öldü.[6]

Çalışmaları

Yayınlanan kitapları

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Pierre Cartier". Institute for Advanced Study. 9 Aralık 2019. 10 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2024. 
  2. ^ Mathematics Genealogy Project'te Pierre Cartier
  3. ^ Cartier, Pierre (1970). "Groupes formels, fonctions automorphes et fonctions zeta des courbes elliptiques" (PDF). In: Actes des Congrés intern. Math. tome 2. ss. 291-299. 6 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2017. 
  4. ^ List of Fellows of the American Mathematical Society 5 Aralık 2012 tarihinde Archive.is sitesinde arşivlendi, retrieved 2012-11-10.
  5. ^ "40 ans du Prix Ampère" (PDF). Académie des sciences. 18 Ekim 2016. 10 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Ağustos 2024. 
  6. ^ Pierre Cartier, mathématicien français, est mort 23 Ağustos 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Le Monde (Fransızca)
  7. ^ "Commutation and Rearrangements, An electronic reedition of the monograph: Problèmes combinatoires de commutation et réarrangements by Pierre Cartier and Dominique Foata". European Mathematical Information Service (EMIS). 21 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2024. 
  8. ^ Glass, Darren (7 Temmuz 2016). "Review of Freedom in Mathematics by Pierre Cartier, Jean Dhombres, Gerhard Heinzmann, and Cédric Villani". MAA Reviews, Mathematical Association of America. 25 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Matematik</span> nicelik, yapı, uzay ve değişim gibi konularla ilgilenen bilim dalı

Matematik ; sayılar, felsefe, uzay ve fizik gibi konularla ilgilenir. Matematikçiler ve filozoflar arasında matematiğin kesin kapsamı ve tanımı konusunda görüş ayrılığı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Henri Léon Lebesgue</span> Fransız matematikçi (1875 – 1941)

Henri Léon Lebesgue, 17. yüzyıl integral kavramının-bir eksen ile o eksen için tanımlanmış bir fonksiyonun eğrisi arasındaki alanı toplamak- bir genellemesi olan entegrasyon teorisi ile tanınan Fransız matematikçiydi. Teorisi ilk olarak 1902'de Nancy Üniversitesi'ndeki Intégrale, longueur, aire tezinde yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">René-Louis Baire</span> Fransız matematikçi (1874 – 1932)

René-Louis Baire, gelecekteki teoremleri genelleştirmeye ve kanıtlamaya yardımcı olan Baire kategori teoremi ile ünlü bir Fransız matematikçiydi. Teorisi ilk olarak 1899'da Sur les fonctions de değişken réelles adlı tezinde yayınlandı.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Grothendieck</span> Fransız matematikçi (1928 – 2014)

Alexander Grothendieck Fransız matematikçi. Almanya'da doğan Grothendieck, Fransa'da büyümüş ve öncelikle burada yaşamıştır. Ancak çalışma hayatının çoğunu vatansız geçirmiştir. Cebirsel geometrinin modern teorisi üzerine yazılar yazmıştır. Daha sonra araştırmalarını; değişmeli cebir unsurları, homolojik cebir, demet teorisi ve kategori teorisi alanlarına genişletti. Getirdiği yeni bakış açısı soyut matematiğin bazı alanlarında gelişmelere yol açtı. Grothendieck, Fransızca ilk ismi "Alexandre" den daha ziyade "Alexander" ismini kullanmıştır. Soyadı "Grothendieck" (annesinden) Aşağı Almanca olmasına rağmen Hollandaca'ya benzer olduğundan yanlışlıkla Hollanda kökenli olduğu zannedilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Voyevodski</span> Rus matematikçi (1966 – 2017)

Vladimir Alexandrovich Voevodsky bir Rus - Amerikalı matematikçiydi. Cebirsel varyeteler için bir homotopi teorisi geliştirme ve motifsel kohomolojiyi formüle etme çalışmaları, 2002'de Fields Madalyası ödülüyle sonuçlandı. Ayrıca Milnor varsayımının ve motifsel Bloch-Kato varsayımlarının ispatı ve matematiğin ve homotopi tip teorisinin tek değerlikliğin temelleri ile tanınır.

Gorō Shimura , Princeton Üniversitesi'nde sayı teorisi, otomorfik formlar ve aritmetik geometri alanlarında çalışan Japon matematikçi ve Michael Henry Strater Matematik Fahri Profesörü idi. Abelyen varyetelerin ve Shimura varyetelerinin karmaşık çarpımı teorisini geliştirmesinin yanı sıra, sonuçta Fermat'ın Son Teoreminin kanıtına yol açan Taniyama-Shimura varsayımını ortaya koymasıyla biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Arnold</span> Sovyet-Rus matematikçi

Vladimir İgoreviç Arnold Sovyet-Rus matematikçi. En iyi entegre sistemlerin stabilitesi ile ilgili Kolmogorov-Arnold-Moser teoremi ile tanınmasına rağmen, dinamik sistem teorisi, cebir, felaket teorisi, topoloji, cebirsel geometri, sezgisel geometri, diferansiyel denklemler, klasik mekanik dahil olmak üzere birçok alanda önemli katkılarda bulunmuştur., Hidrodinamik ve tekillik teorisi, ADE sınıflandırma problemini ortaya çıkarmak da dahil olmak üzere, ilk ana sonucundan bu yana - 19 yaşında 1957'de Hilbert'in on üçüncü probleminin çözdü. İki yeni matematik dalı kurdu: KAM teorisi ve topolojik Galois teorisi öğrencisi Askold Hovanskiy ile).

<span class="mw-page-title-main">Jacques Hadamard</span> Fransız matematikçi (1865 – 1963)

Jacques Salomon Hadamard ForMemRS sayı teorisi, karmaşık analiz, diferansiyel geometri ve Kısmi diferansiyel denklemlere önemli katkılarda bulunan Fransız matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">André Weil</span> Fransız matematikçi (1906 – 1998)

André Weil, sayılar teorisi ve cebirsel geometri alanındaki çalışmaları ile tanınan Fransız matematikçidir. Matematiksel Bourbaki grubunun kurucu üyesiydi. Filozof Simone Weil kız kardeşi, yazar Sylvie Weil ise kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lars Edvard Phragmén</span> İsveçli matematikçi

Lars Edvard Phragmén İsveçli matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Jean Gaston Darboux</span> Fransız matematikçi (1842 – 1917)

Jean-Gaston Darboux FAS MIF FRS FRSE, diferansiyel geometri ve analize önemli katkılarda bulunan Fransız matematikçi. Darboux integrali adını ondan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Pierre Serre</span> Fransız matematikçi (d. 1926)

Jean-Pierre Serre cebirsel topoloji, cebirsel geometri ve cebirsel sayı teorisine katkıda bulunan Fransız matematikçidir. 1954'te Fields Madalyası, 2000'de Wolf Ödülü ve 2003'te açılış Abel Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Ernst Leonard Lindelöf</span>

Ernst Leonard Lindelöf gerçel analiz, karmaşık analiz ve topolojiye katkıda bulunan bir Finlandiyalı matematikçi. Lindelöf uzaylarına onun adı verilmiştir. Lindelöf'ün babası, Helsinki Üniversitesi'nde matematik profesörü ve Finlandiya Matematik Derneği'nin kurucusu olan Lorenz Leonard Lindelöf, annesi ise Gabriela Krogius'du. Leonard'a ek olarak, ailenin altı çocuğu vardı: Filolog Uno, Anna Maria, Carl Arvid, Ester Elisabeth, Tyra Gabriela ve Ella Amalia. Lindelöf'ün kız kardeşi Anna Maria, Finlandiyalı cerrah Frans Ali Krogius ile evlendi.

<span class="mw-page-title-main">Gaston Julia</span> Fransız matematikçi (1893 – 1978)

Gaston Maurice Julia, Julia kümesi için formül geliştiren Fransız matematikçidir. Eserleri Fransız matematikçi Benoit Mandelbrot tarafından popülerleştirildi; Julia ve Mandelbrot fraktalleri yakından ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Dennis Sullivan</span> Amerikalı matematikçi

Dennis Parnell Sullivan, cebirsel topoloji, geometrik topoloji ve dinamik sistemler konusundaki çalışmaları ile tanınan Amerikalı bir matematikçidir. City University of New York Graduate Center'da Albert Einstein Kürsüsü'nün sahibidir ve Stony Brook Üniversitesi'nde seçkin bir profesördür.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Boutroux</span> Fransız matematikçi (1880-1922)

Pierre Léon Boutroux bir Fransız matematikçi ve bilim tarihçisi. Boutroux, esas olarak tarih ve matematik felsefesi alanındaki çalışmalarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Yuri Manin</span> Rus matematikçi (1937–2023)

Yuri İvanoviç Manin, cebirsel geometri ve diyofant geometri alanındaki çalışmaları ve matematiksel mantıktan teorik fiziğe kadar birçok açıklayıcı çalışmasıyla tanınmış bir Rus matematikçidir. Ayrıca Manin, 1980 yılında Computable and Uncomputable adlı kitabıyla kuantum bilgisayar fikrini ilk önerenlerden birisidir.

Yomtov Bonjour Garti Türk matematikçi ve İstanbul'da bir matematik, fizik ve kozmografi öğretmeniydi.

<span class="mw-page-title-main">Kiyoshi Oka</span>

Kiyoshi Oka , çok değişkenli karmaşık analizdeki derin çalışmalarıyla tanınan Japon matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Henri Cartan</span> Fransız matematikçi (1904 – 2008)

Henri Cartan matematiğe önemli katkılarda bulunan Fransız matematikçi. Bourbaki grubunun kurucularından biridir.