İçeriğe atla

Pierre Bourdieu

Pierre Bourdieu
Tam adıPierre Bourdieu
Doğumu1 Ağustos 1930(1930-08-01)
Denguin, Fransa
Ölümü23 Ocak 2002 (71 yaşında)
Paris, Fransa
Çağı20. yüzyıl felsefesi
BölgesiBatı felsefesi
OkuluYapısalcılık
Genetik yapısalcılık[1]
Eleştirel teori
İlgi alanlarıGüç
Sembolik güç
Academia
Tarihsel yapılar
Subjektif maddeler
Önemli fikirleriKültür sermayesi
"Alan"
Habitus
Doxa
Sosyal illüzyon
Düşünümsellik
Sosyo-kapital
Sembolik sermaye
Pratik teori

Pierre-Felix Bourdieu (1 Ağustos 1930, Denguin, Pyrénées-Atlantiques - 23 Ocak 2002, Paris), Fransız sosyolog, antropolog ve felsefeci.

II. Dünya Savaşı sonrasının en yaratıcı ve en verimli araştırmacılarından olan Bourdieu günümüz sosyolojisinin temel kuramcılarından biridir. Orta öğrenimini Paris'in ünlü Louis Le Grand lisesinde tamamladıktan sonra École Normale Supérieure'de felsefe eğitimi gördü. Askerliğini yapmak üzere gittiği Cezayir'de Fransız sömürgeciliğini yakından tanıma fırsatı bulan düşünür, bu deneyiminin de etkisiyle felsefi yaklaşımını sosyolojik ve antropolojik açılımlarla pekiştirdi. 1959 ve 1962 yıllarında Sorbonne'da felsefe dersleri verdikten sonra, École des Hautes Études en Sciences Sociales'in müdürlüğüne getirildi; ayrıca Avrupa Sosyolojisi'nin de yöneticiliğini yaptı. 1982'de, Collège de France'ta, kendisini akademiye kazandıran Raymond Aron'un ölümü sonrası sosyoloji kürsüsüne seçilen Bourdieu, aynı dönemde Actes de la Recherche en Sciences Sociales dergisinin yayın yönetmenliğini üstlendi. Eğitimden başlayarak çeşitli kültürel alanlardaki üretim, yeniden üretim, ayrışım mekanizmalarını inceleyen ve pek çok önemli çalışması bulunmaktadır. Avrupa Sosyoloji Merkezi'nin kurucusudur.

21. yüzyıl sosyolojisine miras kalacak en sistematik ve kapsamlı epistemolojik girişimin sahibidir. Farklı dönemde yaptığı çalışmaları esasen sosyolojisinin iki temel sorunu olan yeniden-üretim ve alan sorununun kapsamını derinleştirdiği çalışmalar olarak okunabilir. Ürettiği ekolün en ciddi temsilcisi aynı zamanda öğrencisi olan Loic J. D. Wacquant'tır. Epistemolojik konumu doğurgan yapısalcılıktır. Bu yaklaşımın Anglo-Sakson dünyadaki bir benzeri eleştirel realizmdir. Bourdieu, ayrıca kültürel yeniden üretim adlı yeni bir terimi literatüre kazandırmıştır.

Başlıca eserleri[2]

  • La Distinction (1979)
  • Le Sens pratique (1980)
  • Questions de sociologie (1980)[3]
  • Homo Acedemieus (1984)
  • Choses dites (1987)
  • Raisons Pratiques (1994)[4]
  • Sur la télévison (1996)[5]
  • Les régles de l'art (1998)[6] YKY, 1999
  • Düşünümsel Bir Antropoloji İçin Cevaplar, İletişim (2003)
  • Karşı ateşler, YKY (2006)
  • Ayrım, Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi, Heretik Yayınları (2015)

Kaynakça

  1. ^ Patrick Baert and Filipe Carreira da Silva, Social Theory in the Twentieth Century and Beyond 15 Ocak 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Polity, 2010, p. 34.
  2. ^ Kaynak: YKY Kültür
  3. ^ Toplumbilim Sorunları, Kesit, 1997
  4. ^ Pratik Nedenler, Kesit, 1995
  5. ^ Televizyon Üzerine, YKY, 1997
  6. ^ Sanatın Kuralları,

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Auguste Comte</span> Fransız sosyolog, matematikçi ve filozof (1798-1857)

Isidore Marie Auguste François Xavier Comte, pozitivizm doktrinini formüle eden Fransız filozof, matematikçi ve yazardır. Genellikle modern anlamda ilk bilim filozofu olarak kabul edilir. Comte'un fikirleri aynı zamanda sosyolojinin gelişimi için de temel teşkil etti; nitekim bu terimi icat etti ve bu disiplini bilimlerin taçlandırılmış başarısı olarak ele aldı.

Georges Politzer, Macar kökenli Fransız marksist yazar ve felsefecidir. "Kızıl Kafalı Filozof" olarak tanınır. Bugünkü Romanya'nın Nagyvárad (Oradea) kentinde doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Henri Bergson</span> Fransız filozof (1859 – 1941)

Henri-Louis Bergson, Fransız filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Louis Althusser</span> Fransız filozof (1918-1990)

Louis Pierre Althusser, Fransız marksist filozof.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Derrida</span> Edebiyat eleştirmeni ve yapısökümcülük olarak bilinen eleştirel düşünce yönteminin kurucusu

Jacques Derrida, Fransız filozof, edebiyat eleştirmeni ve yapısökümcülük olarak bilinen eleştirel düşünce yönteminin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Gaston Bachelard</span> Fransız filozof ve yazar (1884 – 1962)

Gaston Bachelard, Fransız filozof, yazar.

<span class="mw-page-title-main">École normale supérieure</span>

École Normale Supérieure, Fransa'da bulunan bir yükseköğrenim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Isabelle Huppert</span> Fransız oyuncu (d. 1953)

Isabelle Anne Madeleine Huppert, Fransız oyuncu. 1996 yılında Fransanın ulusal film ödülleri olan César Ödüllerinde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü La Cérémonie isimli filmi ile almıştır.

Turhan Ilgaz Türk gazeteci, yayıncı ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Érik Orsenna</span> Fransız siyasetçi ve yazar (d. 1947)

Érik Orsenna, Fransız politikacı ve roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Martine Aubry</span> Fransız siyasetçi (d. 1950)

Martine Aubry (Delors) (d. 8 Ağustos 1950, Paris), Fransız politikacı ve Sosyalist Parti'nin eski birinci sekreteridir. 1997-2000 yılları arasında İstihdam ve Dayanışma Bakanı ve Çalışma Bakanı olarak görev yaptı. Bakanlığı döneminde Fransa'da meşhur haftalık 35 saat çalışma ve evrensel sağlık sigortası (CMU) reformlarını yaptı. Hâlen Lille Belediye Başkanı olarak görevdedir.

<span class="mw-page-title-main">Roger Establet</span> Fransız toplum bilimci (d. 1938)

Roger Establet, Fransız eğitim sosyoloğu.

<span class="mw-page-title-main">Gustave Le Bon</span> Fransız psikolog (1841 – 1931)

Gustave Le Bon, Fransız sosyolog ve antropolog. Toplum ve kitle psikolojisi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Michel Serres</span> Fransız filozof, felsefe ve bilim tarihçisi

Michel Serres Fransız filozof, felsefe ve bilim tarihçisi, teorisyen ve yazardır. Çalışmalarında bilim, zaman ve ölüm temalarını araştırdı ve daha sonra bunları düzyazı olarak birleştirdi. 1955 yılında felsefe doçenti oldu. 1956-1958 arasında deniz subayı olarak görev yaptı: 1968 yılında doktora tezini verdi. Felsefe ile birlikte bilim tarihiyle de ilgilendi. Pozitif bilimler ile toplumsal bilimler arasındaki ilişkiyi sorgular. 1990 yılında Fransız Akademisi'ne seçildi ve Légion d'honneur nişanı aldı. Stanford Üniversitesi'nde tarih dersleri verdi. 1990'da çıkan Doğayla Sözleşme adlı kitabı postmodern doğa felsefesi olarak nitelendirildi. Çevre sorunlarının küreselleşmesine itiraz etti. Toplumun iniş çıkışlarını insan evriminin sürekliliğine dahil eder. Doğayla Sözleşme adlı çalışması Turhan Ilgaz çevirisiyle Türkçede yayımlanmıştır. Michel Serres, Doğayla Sözleşme

Alan Fransız sosyolog Pierre Bourdieu'nün anahtar kavramalarından biridir. Bir alan belli konumlar bütünü olarak o konumları işgal eden failler arasındaki ilişkisel yapıdır. Her failin konumu, failin habitus'u, elinde tuttuğu ekonomik, kültürel, sosyal ve simgesel sermayenin yoğunluğu ve alanın yerleşik kuralları ve işleyişi arasındaki diyalektik sonucu, diğer konumlarla göreceli olarak belirlidir.

İlk olarak Aristoteles'in eserlerinde rastlanan habitus kavramını modern dönemde Marcel Mauss sosyal bilimlere taşımış, Maurice Merleau-Ponty felsefesinde işlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales</span> Fransada yükseköğretim kurumu

École des Hautes Études en Sciences Sociales ya da kısaca EHESS ; tarih, sosyoloji, iktisat, antropoloji, demografi, coğrafya, arkeoloji, psikoloji, felsefe, edebiyat ve sanat bölümlerinde yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim veren okuldur. Kampüsü Paris'te bulunan okul, Fransa'nın uluslararası akademik alanda en önde gelen kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Alain Touraine</span> Fransız toplum bilimci (1925 – 2023)

Alain Touraine, Fransız sosyologdur. École des Hautes Études en Sciences Sociales'te araştırma direktörüdür. Sanayi sonrası (post-endüstriyel) toplum kavramını oluşturmasıyla tanınır. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Fransız sosyolojisinin önemli bir ismi olarak, özellikle toplumsal hareket analizleri üzerine çalışmalarıyla öne çıkmıştır. Çalışmaları Türkçede Yapı Kredi Yayınları ve Kırmızı Yayınları tarafından basılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji sosyolojisi</span> sosyoloji dalı

Sosyoloji sosyolojisi, sosyal teorileri sosyolojik entelektüel üretimde sosyo-tarihsel bağlamların etkisinin analizi ile birleştiren bir sosyoloji alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Georges Canguilhem</span> Fransız filozof (1904 – 1995)

Georges Canguilhem, epistemoloji ve bilim felsefesi konusunda uzmanlaşmış Fransız filozof ve doktordur.