İçeriğe atla

Piero Baglioni

Piero Baglioni
Doğum1952
Floransa, İtalya
Vatandaşlıkİtalyan
Memleketİtalya
ÖdüllerECIS - Rhodia Avrupa Kolloid ve Arayüz Ödülü (2002), Avrupa Yenilik Büyük Ödülü (2003)

Piero Baglioni (1952, Floransa'da doğdu) İtalyan bir kimyager ve Floransa Üniversitesi'nde Üniversite profesörüdür . Baglioni hem inorganik hem de organik kolloidler alanında birçok yenilik üretti. Baglioni, kitaplar ve geniş çapta yayılmış uluslararası dergiler hakkında 250'den fazla yayının yazarıdır. Aynı zamanda yüksek partikül konsantrasyonunda sulu süspansiyonların hazırlanması, tümörlerin tedavisi ve fotodinamik tanısı, kültürel mirasın korunması ve tekstil endüstrisinin işlenmesi için yeni bir süreç yönetiminin kurulmasına yönelik 16 patentin de yazarıdır. Biyo Ham Petrolden emülsiyonların üretimi, alev püskürtme yoluyla nanopartiküllerin ve yeni nano kaplamaların üretimi ve homojen ve heterojen çözeltilerin kullanılması için atık.

Araştırmaları ve başarıları

Modern kolloid ve yüzey kimyasının geniş alanı içerisinde araştırmaları esas olarak aşağıdaki alanlara yoğunlaşmıştır:

  1. Biyo-ilhamlı yüzey aktif maddelerin (nükleolipid ve askorbik asit türevleri) ve biyomoleküllerin (siklodekstrinler) kendiliğinden birleşmesi
  2. Ayarlanabilir manyetik özelliklere sahip çekirdek-kabuk nanoyapıları
  3. Kültürel Mirasın korunmasına ve malzemelerin (yapı malzemeleri, tekstil vb.) nanokaplanmasına uygulanan inorganik nanofazlar
  4. Protein çözeltilerindeki etkileşim potansiyelleri
  5. Biyosensör uygulamaları için nanoyapılı yüzeyler
  6. Çimento hamurlarında mikro yapı ve hidratasyon üzerine katkı etkileri
  7. İnorganik ve biyolojik matrislerdeki sınırlı su.

Baglioni şu anda Floransa Üniversitesi Kimya Bölümü'nde Fiziksel Kimya Profesörü ve Dispers Sistemlerin ve Arayüzlerin Fiziksel Kimyası öğretim görevlisidir. Houston Üniversitesi Kimya Bölümü, Weizmann Enstitüsü, Collège de France ve MIT gibi çeşitli laboratuvarlar tarafından Misafir Bilim İnsanı/Profesör olarak atanmıştır. Ulusal Nanosistemler Konsorsiyumu'nun (CSGI) Direktörüdür ve Çeşitli uluslararası dergilerin ve uluslararası kuruluşların (Avrupa Bilim Vakfı (ESF), Ulusal Bilim Vakfı (NSF)) Danışma Kurulu ve hakemi. Pek çok ulusal ve uluslararası kurum, sektör (Italcementi, FAST, HMI, vb.) ve Dergilerin bilimsel kurul üyesi olup, çeşitli Ulusal ve Avrupa Birliği projelerinin koordinatörüdür.

Onurlar ve ödüller

Baglioni, baş gruplar arasında tanınarak misellerde organize olan yüzey aktif cisimleri üzerine yaptığı çalışma nedeniyle 2002 yılında ECIS - Rhodia Avrupa Kolloid ve Arayüz Kolloidler ve Arayüzler Ödülü'nü aldı.[1]

Ayrıca 2003 Avrupa Yenilik Grand Prix'si ödülünü de aldı.[2]

2010 yılında CONACULTA-INAH'ın Meksika Kültürel Mirasının korunmasına yönelik en prestijli ödülü olan Caballero Aguila ödülüne layık görüldü.

2011 yılında Journal of Colloid and Interface Science tarafından Yaşam Boyu Başarı ödülüne layık görüldü.[3]

Notlar

  1. ^ "Rhodia European Colloid and Interface Prize". ECIS. 31 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2014. 
  2. ^ "European Grand Prix for Innovation Award". 3 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2009. 
  3. ^ "Colloids and Materials Conference News". 15 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">UEKAE</span>

Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE), TÜBİTAK'ın bünyesinde yer alan bir enstitüdür.

<span class="mw-page-title-main">İlber Ortaylı</span> Türk tarihçi, akademisyen ve yazar

İlber Ortaylı, Türk tarihçi, akademisyen ve yazar. Türk Tarih Kurumu şeref üyesidir. Ortaylı, Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi yönetim kurulu üyesi ve Avrupa İranoloji Cemiyeti ve Avusturya-Türk Bilimler Forumu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nanoteknoloji</span> Maddenin atomik kontrolü

Nanoteknoloji, maddenin atomik, moleküler ayrıca supramoleküler seviyede kontrolüdür.

<span class="mw-page-title-main">Floransa</span> Floransa iline bağlı komün (Toskana, İtalya)

Floransa, İtalya'da, San Marino'nun batısında bulunan bir şehirdir. Kuzey İtalya'daki Toskana Bölgesi'nin başkentidir ve kendi ismini taşıyan ilin merkezidir. Kısa bir dönem, İtalya Krallığı'na da başkentlik yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Linus Pauling</span>

Linus Carl Pauling, Amerikalı kuantum kimyageri ve biyokimyager. Ayrıca kristalografer, moleküler biyolog ve tıp araştırmacısı olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi</span>

Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi, Almanya`nin Hessen eyaleti, Frankfurt şehrindedir.

<span class="mw-page-title-main">Seramik mühendisliği</span> Seramik mühendisliği inorganik, metalik olmayan malzemelerden nesneleri oluşturma bilim ve teknolojisidir.

Seramik mühendisliği inorganik, metalik olmayan malzemelerden nesneleri oluşturma bilim ve teknolojisidir. Bu, ya ısıl hareketle ya da yüksek saflıktaki kimyasal çözeltilerinden çökelme reaksiyonları kullanılarak düşük sıcaklıklarda sağlanır. Bu tanım, hammaddelerin saflaştırılması, söz konusu kimyasal bileşiklerin üretimi, ürüne dönüştürülmesi, yapı kompozisyon ve özelliklerinin incelenmesi çalışmalarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Faz yüzey bilimi</span>

Faz yüzey bilimi, katı - sıvı arayüzleri, katı - gaz arayüzleri, katı - vakum arayüzleri ve sıvı - gaz arayüzleri dahil olmak üzere iki fazın arayüzünde meydana gelen fiziksel ve kimyasal olayların incelenmesidir. Yüzey kimyası ve yüzey fiziği alanlarını içerir. İlgili bazı pratik uygulamalar yüzey mühendisliği olarak sınıflandırılmaktadır. Bilim heterojen kataliz, yarı iletken cihaz üretimi, yakıt hücreleri, kendi kendine monte edilen tek tabakalar ve yapıştırıcılar gibi kavramları kapsar. Faz yüzey bilimi arayüz ve kolloid bilimi ile yakından ilgilidir. Arayüzey kimyası ve fizik her ikisi için de ortak konulardır. Yöntemler farklı. Buna ek olarak, arayüz ve kolloid bilimleri, arayüzlerin özelliklerinden dolayı heterojen sistemlerde ortaya çıkan makroskopik olayları inceler.

<span class="mw-page-title-main">Paul Alivisatos</span> Amerikalı kimyager

Paul Alivisatos, nanoteknolojinin gelişimi ve nanokristallerin üretiminde öncü sayılan, bu konudaki çalışmalarıyla uluslararası alanda kabul görmüş, Amerikalı bir bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Charles M. Lieber</span> Amerikalı kimyager

Charles M. Lieber Amerikalı kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Omar M. Yaghi</span> Amerikalı kimyager

Omar M. Yaghi, Berkeley California Üniversitesi'nde James ve Neeltje Tretter Kimya Bölümü Profesörü ve ABD Ulusal Bilimler Akademisi'nin seçilmiş bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Chi-Huey Wong</span>

Chi-Huey Wong, Tayvanlı-Amerikalı biyokimyacı. Halen Kaliforniya'da Scripps Araştırma Enstitüsü Kimya Bölümü'nde Scripps Aile Kürsüsü profesörüdür. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilimler Akademisi üyesidir, Wolf Kimya Ödülü'nü ve RSC Robert Robinson Ödülü'nü kazanmıştır. 700'den fazla makale yayınlamış ve 100'den fazla patenti bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Pines</span> araştırmacı

Alexander Pines, Amerikalı kimyager. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de Glenn T. Seaborg Emeritus Profesörü, Şansölye Emeritus Profesörü ve Yüksek Lisans profesörü, Kaliforniya Kantitatif Biyobilimler Enstitüsü (QB3) ve Biyomühendislik Bölümü üyesidir. 1945'te doğdu, Bulawayo, Güney Rodezya büyüdü ve İsrail'deki Kudüs İbrani Üniversitesi'nde lisans düzeyinde matematik ve kimya okudu. 1968'de Amerika Birleşik Devletleri'ne giden Pines doktorasını kimyasal fizik alanında 1972'de MIT'den aldı. Aynı yıl UC Berkeley'in fakültesine girdi.

Harden M. McConnell, Amerikalı bilim insanı. Son 50 yılın önde gelen fiziksel kimyagerlerinden biridir. Çalışmaları bugün bilim içindeki birçok alanın temelini oluşturmuştur. Ulusal Bilim Madalyası, Wolf Ödülü ve Ulusal Bilim Akademisi'ne seçilmesi de dâhil olmak üzere aldığı birçok ödülle uluslararası alanda tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kimyasal reaksiyon mühendisliği</span>

Kimyasal reaksiyon mühendisliği, kimya mühendisliği ve endüstriyel kimya alanında kullanılan kimyasal reaktörler ve tepkime kinetiği ile ilgilenen bir uzmanlık alanıdır. Tepkime kinetiği ve reaktör tasarımını birleştiren kimyasal reaksiyon mühendisliği, birçok endüstriyel kimyasalın üretimi için gerekli temel bir unsurdur. Kimyasal reaksiyon mühendisliği disiplininin günlük hayatta pek çok uygulama alanı bulunur. Kimyasal üretimi, ilaç üretimi ve atık arıtımı faaliyetlerinde reaksiyon mühendisliği kullanılır. Enzim kinetiği, farmakokinetik, ısı etkileri, ani reaksiyonlar ve tesis güvenliği gibi konularda da kimyasal reaksiyon mühendisliği disiplininden faydalanılır. Kimyasal reaksiyon mühendisliği ilk kez 1940'lar ve 1950'lerde hızla büyüyen kimya ve petrokimya sanayisinin ihtiyaçlarını karşılamak için ortaya çıkmış ve günümüze kadar plastiklerin, kimyasalların, ilaçların ve diğer pek çok maddenin üretim süreçlerinde kullanılan bir yöntem olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bettye Washington Greene</span>

Bettye Washington Greene Amerikalı endüstriyel araştırma kimyacısı. Dow Chemical Company'de profesyonel bir pozisyonda kimyageeri olarak çalışan ilk Afrikalı Amerikalı doktor olmuştur. Dow'da lateks ve polimerler üzerine araştırmalar yaptı. Dr. Greene, bilimde erken dönem Afrika kökenli Amerikalı bir öncü olarak kabul edilir.

Izaak Maurits (Piet) Kolthoff analitik kimyager ve kimya eğitimcisiydi. Çeşitli analiz alanlarındaki geniş hacimli yayınlanmış araştırmaları, alanı modernize etme ve tanıtma çalışmaları ve kendi etkili kariyerlerine devam eden çok sayıda öğrenciye tavsiyelerde bulunması nedeniyle geniş çapta analitik kimyanın babası olarak kabul edilir.

Ralph G. Nuzzo, Amerikalı kimyager ve profesördür. Nuzzo, yüzeylerde ve arayüzlerde meydana gelen süreçler de dahil olmak üzere malzeme kimyası alanında araştırmacıdır. Çalışmaları, mikroelektronik, optik ve kimyasal algılama için işlevsel cihaz yapıları da dahil olmak üzere nano ölçek düzeyinde malzemelerin üretilmesi ve işlenmesi için yeni tekniklere yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Otto Wichterle</span>

Otto Wichterle, en çok modern yumuşak kontakt lensleri icat etmesiyle tanınan Çek bir kimyagerdir.

Ulusal Bilimler Akademisi tarafından verilen Kimya Bilimleri Ödülü, bu alanda, en geniş anlamda doğa bilimlerinin daha iyi anlaşılmasına ve insanlığın yararına katkıda bulunan yenilikçi araştırmalara verilmektedir.