İçeriğe atla

Pickelhaube

Baden Büyük Dükkalığı Pickelhelmi

Pickelhaube, (pickelhauben; Almancadan Pickel, veya direk çevrimi ile "Çıkıntı" veya "Kazma" ve Haube'nin direk çevrimi ise "Başlık", Almancada "kafa giysisi" için genel terimdir) ya da Pickelhelm, 19. ve 20. yüzyıllarda Prusya ve Alman İmparatorluğu ordusu subayları, polis ve itfaiye memurları tarafından giyilen bir çivili deri veya metal bir kasktır. Her ne kadar çoğu kişi bu miğferleri 1842-1843 yılları arası benimseyen Prusya ile ilişkilendirse bile o zamanlarda Pickelhaube çoğu ülkenin miğfer seçimi olmuştur. Bu günlerde İsveç, Şili ve Kolombiya hala bu kaskları tören giyiminde kullanmaya devam etmektedir.

Tarihçesi

Ortaya çıkışı

Rus Miğferi

1830'larda Rusya Çarı I. Nikolay, shako piyade şapkalarını değiştirmeye karar verdi. Bunun için Saint Petersburg Sanat Akademisi üyesi General Lev Ivanovich Kiel'i Rus piyadelerinin yeni başlığını tasarlaması için görevlendirdi. Yeni şapkalar Rus zırhlıları tarafından giyilen deri miğferden ilham alınarak tasarlandı; tüylü armanın yerini alevli el bombası şeklindeki sivri uçlu bir süs aldı.

Alman Miğferi

Prusya Polisi Pickelhelmi

Prusya miğferinin kökenleri, Prusya Prensi Charles'ın 1837'de Rusya'ya yaptığı ziyaretle başladı. Ziyaret sırasında Çar, Charles'a henüz proje aşamasında olan yeni miğferi hediye etti. Prens bu fikri beğendi ve Berlin'e döndükten sonra bunu babası Prusya Kralı III. Frederick William'a önerdi. Ancak Kral, pahalı ve gereksiz olduğunu düşündüğü kaskı onaylamadı. Onun 1840'taki ölümünün ardından, yeni kral Frederick William IV, küçük kardeşinin fikrini onayladı ve Prusya ordusu 1842'de çivili miğferi resmi olarak benimsedi, böylece halen üzerinde çalışılan Rus projesinin ilerisinde oldu.

Servise girişi

Frederick William IV, 23 Ekim 1842'de kraliyet kabinesinin emriyle Pickelhaube'yi Prusya piyadelerinin çoğunluğunun kullanımına sundu. Pickelhaube'nin kullanımı hızla diğer Alman beyliklerine yayıldı. Oldenburg bunu 1849'da, Baden ise 1870'de benimsedi ve 1887'de Bavyera Krallığı, Pickelhaube'yi benimseyen son Alman eyaleti oldu (Napolyon Savaşlarından bu yana, bir Tarleton kaskı olan Raupenhelm adı verilen kendi kask tasarımlarına sahiplerdi). Rusya kaskı 1844'te benimsedi. Diğer Avrupa orduları arasında İsveç ordusu 1845'te çivili miğferin Prusya versiyonunu benimsedi; Eflak'ta ise muhtemelen Prusya Prensi Albert'in ziyaretinden etkilenerek 15 Ağustos 1845'te miğferin benimsenmesine karar verildi. Ancak askerlere tanıtılması daha uzun sürdü ve Moldova, muhtemelen Çarlık Ordusu'nun etkisiyle aynı yıl çivili miğferin Rus versiyonunu benimsedi.

19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren aralarında Arjantin, Bolivya, Kolombiya, Şili, Ekvador, Meksika, Portekiz, Norveç ve Venezuela'nın da bulunduğu birçok ülkenin orduları Pickelhaube'yi veya buna benzer bir silahı benimsedi. Bu başlığın Latin Amerika'daki popülaritesi, İmparatorluk Almanya'sından gelen askeri misyonların ulusal orduları eğitmek ve organize etmek için yaygın olarak kullanıldığı bir dönemden kaynaklandı. Peru Ordusu, 1870'lerde ülkeye bazı pickelhaubeler gönderildiğinde bunlardan ilkiydi. Pasifik Savaşı sırasında, 6. Piyade Alayı "Chacabuco", ele geçirilen Peru stoklarını kullanarak bu başlığı benimseyen ilk Şili askeri birimi oldu.

Rus versiyonunda başlangıçta sivri ucun ucuna at kılından bir tüy takılmıştı, ancak bu daha sonra bazı birimlerde atıldı. Rus çivisinin tepesinde bir el bombası motifi vardı. Kırım Savaşı'nın başlangıcında, bu tür miğferler piyadeler ve el bombacıları arasında yaygındı, ancak kısa süre sonra yem başlığının yerini aldı. 1862'den sonra çivili miğfer genel olarak Rus Ordusu tarafından takılmayı bıraktı, ancak 1914'e kadar İmparatorluk Muhafızları'nın Cuirassier alayları ve Jandarma tarafından muhafaza edildi. Sovyetler, 1919'da Kızıl Ordu tarafından benimsenen kendi kumaşı Budenovka ile sivri uçlu askeri başlığın tarihini uzattı.

Pickelhaube miğferi ile Otto von Bismarck

Türevler

1847'de, Ev Süvarileri, İngiliz süvarileri ve ejderha muhafızları ile birlikte, Pickelhaube ile yerini aldığı geleneksel ejderha miğferi arasında bir melez olan bir miğferi benimsedi. Bu "Albert Desenli" kask, adını askeri üniformalara büyük ilgi duyan Prens Consort Albert'ten almıştır ve sefer sırasında çıkarılabilen, düşen at kılından bir tüye sahiptir. Britanya İmparatorluğu'ndaki diğer ağır süvari alayları tarafından da benimsendi ve hâlâ törensel kullanımda. Pickelhaube aynı zamanda İngiliz ordusunun Ev Hizmeti kaskının yanı sıra İngiltere ve Galler'de polis tarafından hala giyilen koruyucu kaskının tasarımını da etkiledi. Ancak Pickelhaube ile Ev Hizmeti kaskı arasındaki bağlantı doğrudan değildi, çünkü İngiliz başlığı daha yüksekti, yalnızca küçük bir çiviye sahipti ve deri yerine mantar çerçeve üzerine sertleştirilmiş kumaştan yapılmıştı. Hem Amerika Birleşik Devletleri Ordusu hem de Deniz Piyadeleri, 1881 ile 1902 yılları arasında tam elbise için İngiliz modeli miğferler takıyordu.

Tasarım

1845'te Prusya piyadesi Pickelhaubesi (sağda)

Temel Pickelhaube sertleştirilmiş (kaynatılmış) deriden yapılmış, parlak siyah bir yüzey verilmiş ve tepede metal bir çivi içeren metal süslemeyle (memurlar için genellikle altın veya gümüş kaplamalı) güçlendirilmiştir. İlk versiyonların tepesi yüksekti, ancak devam eden ağırlık azaltma ve maliyet tasarrufu süreciyle yükseklik yavaş yavaş azaltıldı ve kask daha biçimli hale geldi. 1867'de, ön zirvedeki metal bağlamayı ve tepenin arkasındaki metal takviye bandını (aynı zamanda deri tepenin dikişli arka dikişini de gizleyen) kaldırarak ağırlığı azaltma yönündeki başka bir girişim başarılı olmadı.

Prusya topçu birimleri tarafından giyilen Pickelhaube versiyonunda sivri uç yerine top şeklinde bir arma kullanılıyordu; bu değişiklik, atların yaralanması ve ekipmana bunun neden olduğu hasar nedeniyle 1844'te sipariş edildi. 1914'te Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden önce, Pickelhaube ile Alman generaller, kurmay subaylar, ejderha alayları, Prusya Muhafızlarının piyadeleri ve bir dizi hat piyade alayı tarafından özel bir ayrım olarak tam elbiseli çıkarılabilir siyah veya beyaz tüyler giyilirdi. Bu, sivri ucun sökülmesiyle (bir tüy taşıyıp taşımadığına bakılmaksızın tüm Pickelhauben'lerin bir özelliği) ve bunun yerine trichter olarak bilinen uzun metal bir tüy tutucuyla değiştirilerek başarıldı. Bu birimlerin müzisyenleri için ve ayrıca Bavyera Topçuları ve Sakson Muhafızlarının tüm süvari alayı için bu tüy kırmızıydı.

Başak tepesinin yanı sıra, Pickelhaube'nin belki de en tanınabilir özelliği, alayın eyaletini veya eyaletini belirten süslü ön plakaydı. En yaygın plaka tasarımı, Prusya'nın kullandığı amblem olan büyük, açık kanatlı kartaldan oluşuyordu. Bavyera, Württemberg, Baden ve diğer Alman eyaletleri farklı plaka tasarımları kullandı. Ruslar ise geleneksel çift başlı kartalı kullandılar.

Alman askeri Pickelhaubesi ayrıca kaskın yanlarına takılan çene kayışlarının arkasına iki yuvarlak, renkli kokart yerleştirdi. Sağ kokart, ulusal kokart, kırmızı, siyah ve beyazdı. Sol kokart, askerin durumunu belirtmek için kullanıldı (Prusya: siyah ve beyaz; Bavyera: beyaz ve mavi; vb.).

Pickelhaube'nin tamamen metal versiyonları çoğunlukla zırhlılar tarafından giyilirdi ve sıklıkla yüksek rütbeli askeri ve politik figürlerin (yukarıda resimde görülen Otto von Bismarck gibi) portrelerinde görülürdü. Bu kasklara, ayırt edici mafsallı boyun korumaları nedeniyle bazen ıstakoz kuyruklu kasklar da deniyordu. Bunların tasarımı 16. yüzyıldan beri yaygın olarak kullanılan süvari miğferlerine dayanmaktadır, ancak bazı özellikleri deri miğferlerden alınmıştır. Prusya Gardes du Corps tarafından giyilen versiyon, gümüş montajlı tombactan (bakır ve çinko alaşımı) idi. 1842'den beri hattın zırhlıları tarafından giyilen şey, pirinç montajlı cilalı çeliktendi.

Örtü

M1895 Überzüglü Pickelhaube

1892'de açık kahverengi kumaş kask kılıfı M1892 Überzug, manevralar ve aktif hizmet için tüm Pickelhaubeler için standart bir konu haline geldi. Pickelhaube'deki pirinç ve gümüş bağlantı parçalarının son derece yansıtıcı olduğu kanıtlandığından, Überzug'un amacı kaskı kirden korumak ve savaş görünürlüğünü azaltmaktı. Überzug'da hiçbir zaman alay numaraları veya başka süslemeler taşımayan Prusya Muhafız birimleri dışında, kapağın ön kısmına alay numaraları kırmızı renkte (Ağustos 1914'ten itibaren yeşil) dikildi veya şablonla çizildi. Güneşe maruz kalan Überzug, bronz bir gölgeye dönüştü. Ekim 1916'da renk feldgrau (tarla grisi) olarak değiştirildi, ancak o tarihe kadar düz metal Stahlhelm çoğu birlik için standart bir konuydu.

1. Dünya Savaşı

1914 öncesi ve 1914 yılı boyunca piyadeler için üretilen miğferlerin tamamı deriden yapılmıştır. Savaş ilerledikçe Almanya'nın deri stokları azaldı. Güney Amerika'dan, özellikle Arjantin'den yapılan yoğun ithalatın ardından Alman hükûmeti, başka malzemelerden yapılmış ersatz Pickelhaube (reserv) üretmeye başladı. 1915 yılında bazı Pickelhaube'ler ince çelik sacdan yapılmaya başlandı. Bununla birlikte, Alman yüksek komutanlığının daha da fazla sayıda kask üretmesi gerekiyordu, bu da Pickelhaubeyi inşa etmek için basınçlı keçe ve hatta kağıt kullanımına yol açtı. Pickelhaube'nin üretimi 1916'da durduruldu.

II. Wilhelm ve August von Mackensen beraber pickelhaube takarken (1915)

Birinci Dünya Savaşı'nın ilk aylarında, Pickelhaube'nin siper savaşının zorlu koşullarını karşılayamadığı kısa sürede keşfedildi. Deri miğferler kabuk parçalarına ve şarapnele karşı çok az koruma sağlıyordu ve göze çarpan sivri uç, kullanıcıyı hedef haline getiriyordu. Bu eksiklikler, malzeme kıtlığıyla birleştiğinde, yukarıda açıklanan, çıkarılabilir sivri uçlu basitleştirilmiş 1915 modeli kaskın piyasaya sürülmesine yol açtı. Eylül 1915'te yeni miğferlerin ön saflarda çivisiz olarak takılması emredildi.

1916'dan başlayarak, Pickelhaube'nin yerini yavaş yavaş yeni bir Alman çelik kaskı (Stahlhelm) aldı; bu kask, mermi parçalarına karşı daha fazla kafa koruması sağlamayı amaçlıyordu. Stahlhelm'in benimsenmesinden sonra Pickelhaube, savaş bölgelerinden uzaktaki kıdemli subaylar tarafından sınırlı törenlerde giyilmeye başlandı; artı Leibgendarmerie S.M. des Kaisers'ın İmparatorluk/Kraliyet eskortu rolü onların savaş boyunca barış zamanında tam kıyafetlerini korumalarına yol açtı. 1918'de Alman İmparatorluğu'nun çöküşüyle birlikte Pickelhaube askeri üniformanın bir parçası olmaktan çıktı ve hatta polis bile Jäger tarzı shakoları benimsedi. Değiştirilmiş formlarda yeni Stahlhelm kaskı, Alman birlikleri tarafından II. Dünya Savaşı'nda giyilmeye devam etti.

Şimdiki Kullanımı

Şili Ordusu General Bernardo O'Higgins Askeri Okulu öğrencileri tüylü pickelhauben giyerek 2014 Şili Ordusu Günü geçit töreninde Santiago'daki O'Higgins Park'ta yürüyor.

Pickelhaube hala İsveç Can Muhafızları, Portekiz Ulusal Cumhuriyet Muhafızları (GNR), Tayland Kral Muhafızları, Şili, Kolombiya, Venezuela ve Ekvador askeri akademileri ve Bolivya Askeri Koleji'nin geçit töreni / tören üniformasının bir parçası., Şili Ordu Merkez Bandosu ve Ordu Okul Grupları, Şili Ordusunun 1. Süvari ve 1. Topçu Alayları ve Kolombiya Başkanlık Muhafız Taburu ve Ulusal Polisi. Blues ve Royals, Birleşik Krallık Cankurtaranları ve Ürdün Haşimi Krallığı'ndaki trafik polisi de Pickelhaube'nin farklı biçimlerini kullanıyor. Modern Romanya Jandarma Teşkilatı (Jandarmaria Româna), tören üniformalarının bir parçası olarak 19. yüzyılın sonlarından kalma beyaz tüylü Pickelhaube modelini giyen atlı bir müfrezeyi sürdürüyor.

Kültürel İkon

Şair Heinrich Heine, 1844 gibi erken bir tarihte Pickelhaube'yi tepkinin sembolü ve uygun olmayan bir başlık olarak alaya almıştı. Çivinin kolaylıkla "modern yıldırımları romantik kafanıza çekebileceği" konusunda uyardı. Şiir onun çağdaş monarşi, ulusal şovenizm ve militarizm üzerine demokratik hareketlere karşı agresif bir şekilde kullanılan Almanya başlıklı siyasi hicivinin bir parçasıydı. Bir Kış Masalı.

Almanyanın FIFA için yaptığı plastik bir Pickelhaube

Almanya'da düzenlenen 2006 FIFA Dünya Kupası öncesinde Pickelhaube'nin kalıplanmış plastik versiyonu fanware makalesi olarak mevcuttu. Yaygın model, Alman bayrağının siyah-kırmızı-altın rengindeydi ve çeşitli başka renkler de mevcuttu.

Çivili miğfer, başlığın takılması sona erdikten sonra bile iki savaş arası döneme kadar İmparatorluk Almanya'sının klişe zihinsel resminin bir parçası olarak kaldı. Bunun nedeni muhtemelen Pickelhaube'nin Birinci Dünya Savaşı öncesinde ve sırasında Müttefik propagandasında yaygın olarak kullanılmasıydı, ancak miğfer 1914'ten önce bile İmparatorluk Almanya'sının iyi bilinen bir simgesiydi. Pickelhaube, savaşın ilk aylarında Müttefik hediyelik eşya avcıları için popüler hedeflerdi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balaklava Muharebesi</span>

Balaklava Muharebesi, 25 Ekim 1854'te meydana gelen, Kırım Savaşı sırasında Ruslar ile Kırım'ın Sivastopol kentini kuşatan Osmanlı Devleti - Birleşik Krallık - Fransız İmparatorluk ittifak kuvvetleri arasındaki muharebedir. İttifak kuvvetlerinin amacı Sivastopol'un limanı ve kalesini ele geçirmekti. Muharebenin bir tarafının bu üç değişik devlet tarafından oluşması, Alma Muharebesi'nde kazanılan ittifak zaferinin ardından meydana geldi.

<span class="mw-page-title-main">Gözleve Muharebesi</span>

Gözleve Muharebesi, Kırım Savaşı'nın muharebelerinden biri. Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa komutasında Osmanlı Ordusu Kırım'ın Gözleve 'deki istihkam noktasına saldıran Rus İmparatorluğu güçlerini ağır kayıplarla geri püskürttü.

<span class="mw-page-title-main">Galiçya Muharebesi</span>

Galiçya Muharebesi veya Lemberg Muharebesi I. Dünya Savaşı'nın başlarında Rusya ve Avusturya-Macaristan İmparatorluğu arasında meydana gelen çatışma. Avusturya-Macaristan ordularının kesin yenilgisiyle sonuçlanan muharebenin ardından Ruslar Lemberg'i ele geçirmiş ve Doğu Galiçya'nın denetimini sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa-Prusya Savaşı</span> Avrupa merkezli savaş

Fransa Prusya Savaşı, 19 Temmuz 1870 - 10 Mayıs 1871 tarihleri arasında Fransız İkinci İmparatorluğu ile Prusya Krallığı arasında yapılan savaş. Fransa'da genellikle 1870 Savaşı olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Hausser</span> Nazi SS subayı

Paul Hausser, Alman general. Nazi döneminde SA komutanı ve Uzun Bıçaklar Gecesinden sonra Waffen SS komutanı olarak görev yaptı. Özellikle II. Dünya Savaşında SS Panzer Kolordusunun komutanı olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Miğfer</span>

Miğfer veya tolga, savaş için tasarlanmış özel bir kask türüdür. Savaş koşullarında başı mermi, darbe, patlamalardan ve Şarapnellerden korur. Gelişmiş modellerinde kulaklık ve mikrofon gibi teçhizatlar bulunabilir. Kurşun geçirmez yelek ve vücut zırhı ile beraber bir savaş üniforması oluşturur. Çoğu miğfer kurşunlara karşı tam bir koruma sağlayamamaktadır. Kurşun, bazı miğferleri delemesede, kişi sarsıntıdan ve itme kuvvetinden dolayı ölebilir.

<span class="mw-page-title-main">Tannenberg Muharebesi (1914)</span> Birinci Dünya Savaşı muharebelerinden biri

Tannenberg Muharebesi, Almanya'nın I. Dünya Savaşı'ndaki en kesin zaferidir. 23–30 Ağustos 1914 tarihindeki muharebe Rus istilasını daha başında durdurmuştur ve Alman ordusunun doğu cephesindeki askerlerini muzaffer bir şekilde batı cephesine kaydırabilmesine imkân sağladı. Geç kalan "Schlieffen Planı"nın başarılı olan bir kısmı olarak neredeyse Almanya'ya zafer getirdi.

<span class="mw-page-title-main">1814 Paris Muharebesi</span>

1814 Paris Muharebesi, Napolyon Savaşlarının son dönemindeki muharebelerdendir. Fransızların yenilgisi üzerine başkent Paris düşmüş ve imparator Napolyon Bonapart tahttan feragât etmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Focşani Muharebesi</span>

Fokşani Muharebesi, 21 Temmuz 1789'da Koca Yusuf Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu ile Aleksandr Suvorov ve Prens Josias'ın emrindeki Avusturya-Rus güçlerini karşı karşıya getirmiştir. Avusturya ordusu içinde Macar piyadeleri ve süvarileri de vardı. Avusturya güçlerinin toplam 18.000 kişilik bir ordusu varken Rusların 7.000 askeri vardı. Osmanlıların toplam asker sayısı ise 30.000'di.

<span class="mw-page-title-main">Prusya Kraliyet Ordusu</span>

Prusya Kraliyet Ordusu, Prusya Krallığı'nın ordusu olarak hizmet etti. Brandenburg-Prusya'nın bir Avrupa gücü olarak gelişmesinde önemli bir rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Stahlhelm</span>

Stahlhelm, Almanca "çelik miğfer" anlamındadır. Alman İmparatorluk Ordusu, 1916'da, I. Dünya Savaşı sırasında geleneksel haşlanmış deriden yapılan Pickelhaube'yi Stahlhelm ile değiştirmeye başladı. Stahlhelm terimi, hem genel bir çelik miğferi, hem de daha belirgin şekilde Alman tasarımına atıfta bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Baptiste Bessières</span> Fransız mareşal (1768 – 1813)

Jean-Baptiste Bessières Napolyon Dönemi'nde Fransa mareşali ve Birinci Fransa İmparatorluğu'nda dük unvanına sahip askeri lider. Erkek kardeşi Bertrand Bessières'in izinden giderek Fransa ordusunda askerî hizmetlerde bulundu. Ayrıca kuzenleri de Napolyon'a bir diplomat ve İmparatorluk yetkilisi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Gefrayter</span> askeri rütbe

Gefrayter 16. yüzyıldan beri var olan bir Alman, İsviçre ve Avusturya askeri rütbesidir. Genellikle, kayıtlı bir asker, havacı veya denizcinin terfi edebileceği ikinci derece veya derecedir.

Büyük Ordu, Napolyon Savaşları sırasında I. Napolyon tarafından oluşturulan ve yönetilen ordu. 1804'ten 1809'a kadar Grande Armée, Fransız İmparatorluğu adına Avrupa üzerinde eşi görülmemiş bir zafer elde eden tarihi bir ordu oldu.

<span class="mw-page-title-main">Fère-Champenoise Muharebesi</span>

Fère-Champenoise Muharebesi Altıncı Koalisyon Savaşı sırasında Fransız mareşalleri Auguste de Marmont ve Édouard Mortier liderliğindeki iki İmparatorluk Fransız kolordu ve Koalisyon güçleri Avusturya İmparatorluğu, Prusya Krallığı, Württemberg Krallığı ve Rus İmparatorluğu'un süvarilerden oluşan daha sonra büyük bir takviye birliğinin katılımıyla gerçekleşen savaş.

<span class="mw-page-title-main">Hippika gymnasia</span> Kaya Ailesi (Elazığ-palu)

Hippika gymnasia, Roma İmparatorluğu süvarileri tarafından hem becerilerini geliştirmek hem de uzmanlıklarını sergilemek için gerçekleştirilen ritüel turnuvalardı. Bu turnuvalar kalelerin dışında bulunan geçit töreni alanlarında yapılırlardı. Turnuvalar ; süvarilerin manevra yapmalarını, cirit ve mızrak gibi silahları kullanmalarını içeriyorlardı. Biniciler ve binekleri, klasik mitolojiden görüntülerle süslenmiş, özellikle teşhir amacıyla yapılmış son derece ayrıntılı zırhlar ve miğferler giyiyorlardı. Bu tür turnuvalar; binicilerin becerilerini geliştirmek, birlik ruhu oluşturmaya yardımcı olmak, ileri gelenleri ve fethedilen halkları etkilemek gibi çeşitli amaçlara hizmet etti.

Hantepesi Muharebesi ya da Larga Muharebesi, Kırım Hanı Kaplan Giray komutasındaki 65,000 Kırım Tatarı süvarisi ve 15,000 Osmanlı piyadesinden oluşan Kırım Hanlığı ordusu ile Pyotr Rumyantsev komutasındaki 38,000 kişilik Rus ordusu arasında Prut Nehrinin bir kolu olan Larga Irmağında olmuştur. Gece 8 saatlik bir savaşın ardından Çeşme Deniz Savaşı ile aynı gün olan 7 Temmuz, 1770'te Kırım Hanlığı'nın bozgunu ile sonuçlanmıştır.

Şumnu Kuşatması, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Dragon (asker)</span>

Dragonlar başlangıçta, hareketlilik için atları kullanan, ancak yaya olarak savaşmak için yere inen bir atlı piyade sınıfıdır. 17. yüzyılın başlarından itibaren, dragonlar giderek artan bir şekilde geleneksel süvari olarak kullanıldı ve at sırtında kılıç ve ateşli silahlarla savaşmak için eğitildi. Kullanımları 16. yüzyılın sonlarına kadar gitse de, çoğu Avrupa ordusunda 17. ve 18. yüzyılın başlarında dragon alayları kuruldu; normal piyadelere göre hem daha fazla hareketlilik sağlıyorlardı hem de süvarilere göre çok daha ucuzlardı.

Lübeck Sivil Muhafızları, 1813'ten 1867'ye kadar var olmuş Özgür Lübeck Şehri'nin milisleriydi.