İçeriğe atla

Pick hastalığı

Pick hastalığı
Pick hastalığında MR
UzmanlıkNöroloji Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Pick hastalığı nadir görülen nörodejeneratif bir hastalık. Demans nedenlerindendir. Pick cisimcikleri ile karekterizedir. Frontal ve temporal loblarda biriken bu cisimcikler bu lobların fonksiyonunu bozar ve demansa sebep olur. Bu nedenle frontotemporal demans olarak da bilinir. İlk olarak Arnold Pick tarafından 1892 yılında tanımlanmıştır.

Ayrıca bakınız

Sınıflandırma
Dış kaynaklar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuduz</span> Hayvanlar yoluyla bulaşan ölümcül hastalık

Kuduz, Rabies ya da Lyssa, Merkezî sinir sistemini ağır şekilde tutan viral bir zoonoz.

<span class="mw-page-title-main">Ketozis</span>

Ketozis kanda keton cisimciklerinin bolca bulunması durumudur ve açlık, perhiz ve yoğun kas kullanımı gibi sebeplerden vücudun enerji ihtiyacını karşılamak için karbonhidrat ve ihtiyaç fazlası proteinli gıdaların sindirimiyle oluşan kanda glukoz yerine, yağ içeren gıdaların sindirilmesi veya vücudun yağ stoklarının birazının keton cisimciklerine dönüştürülmesi sonucu oluşan normal fizyolojik durumdur.

<span class="mw-page-title-main">Parkinson hastalığı</span> beynin alt kısımlarındaki gri cevher çekirdeklerinin bozukluğuna bağlı bir sinir sistemi hastalığıdır

Parkinson hastalığı (PH) veya kısaca Parkinson, başlıca merkezî sinir sisteminin etkilendiği, uzun süreli bir nörodejeneratif hastalıktır ve hem motor hem de motor olmayan sistemleri etkiler. Semptomlar genellikle yavaş yavaş ortaya çıkar ve hastalık ilerledikçe motor olmayan semptomlar daha yaygın hale gelir.

<span class="mw-page-title-main">Apoptoz</span>

Apoptozis veya Apoptoz, programlanmış hücre ölümünün ana tiplerinden biridir; genetik sistemde kodlanmış kendi kendini yok etme programını içeren mekanizmanın aktifleşmesiyle tetiklenir. Çoğu hücrede bulunan “intihar” programının en önemli amacı, streslerden onarılması olanaksız zararlar gören, vücutta ihtiyaç duyulmayan veya anormalleşmiş hücrelerden kurtulmanın normal yoludur. Böylece ileride ortaya çıkabilecek komplikasyonlar önlenir.

<span class="mw-page-title-main">Epidermis</span>

Epidermis, deriyi oluşturan üç tabakadan en dıştakidir. Daha içteki tabakalar dermis ve hipodermistir. Epidermis tabakası çevresel patojenlerden kaynaklanabilecek enfeksiyonalara karşı bir bariyer sağlar. Ayrıca transepidermal sıvı kaybı yoluyla vücuttan atmosfere verilen su miktarını düzenler. Epidermis, bir baz tabakanın üzerine dizi hücre tabakalarından oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Kromozom 14 (insan)</span>

Kromozom 14, toplamda 22 çift olan otozomal insan kromozomlarından ondördüncüsüdür. İnsanlarda normalde bir çift halinde bulunur. 109 milyon baz çiftine ve toplam hücre DNA'sının % ya da %3,5'ine sahiptir. Kromozom 14, muhtemelen 700 ile 1,200 arasında gen içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kromozom 18</span> Otozomal insan kromozomlarının on sekizincisi

Kromozom 18, toplamda 22 çift olan otozomal insan kromozomlarından onsekizincisidir. İnsanlarda normalde bir çift halinde bulunur. 76 milyon baz çiftine ve toplam hücre DNA'sının %2,5'ine sahiptir. Kromozom 18, muhtemelen 300 ile 400 arasında gen içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tiroit bezi</span> Boyunda bulunan endokrin bez; metabolizmayı etkileyen hormonlar salgılar

Tiroit bezi, tiroit ya da kalkan bezi, boynun ön ve yanlarını saran kelebek şeklinde çok damarlı iç salgı bezi. Her biri ortalama 5 cm uzunluğunda, 3 cm genişliğinde ve 2 cm derinliğinde, sağ ve sol olmak üzere 2 lobu ve bu lobları birleştiren isthmus adı verilen bir parçası bulunur. İnsanların yaklaşık %40'ında isthmustan hyoid kemiğe uzanım gösteren piramidal lob adı verilen bir bölüm de bulunabilir. Normal ağırlığı insanda 20 gr'dır. Paratiroit bezi genellikle tiroidin arkasında mercimek şeklinde 4 tane küçük bezdir.

<span class="mw-page-title-main">Demans</span> düşünce bozukluğu

Demans, düşünce bozukluğudur. Bunama da denir.

II. Mesrob Srpazan, bilinen adıyla Mesrob Mutafyan, Ermeni din adamı ve Türkiye Ermenileri'nin 84'üncü patriğiydi.

<span class="mw-page-title-main">Bazal cisimcik</span>

Bazal cisimcik sentriyolden ve kısa silindirik mikrotübül diziliminden oluşmuş bir organeldir. Ökaryotik undulipodyumların taban temellerinde bulunur ve aksonem mikrotübüllerinin büyümesinde çekirdek bölge görevi yapar. Bazal cisimciklerin kaynağı olan sentriyoller, mikrotübülleri sentrozom içine sabitleyen bir çeşit mikrotübül organizasyon merkezi (MTOM) olan proteinler için tutunma bölgesi olarak görev yapar. Bu mikrotübüller, birçok ökaryotik hücredeki veziküllerin ve organellerin yapısal stabilitesini ve hareketinin kolaylaştırılmasını sağlar. Ancak bazal cisimcikler özellikle hücreden dışa doğru uzayan siller ve kamçılar için kök görevi görür.

<span class="mw-page-title-main">Arnold Pick</span> Psikiyatr

Arnold Pick, Alman nörolog ve psikiyatr.

Pick şu anlamlara gelebilir:

Luteinleştirici hormon, hipofizin ön lobunda üretilen glikoprotein yapıda bir hormondur. Kadınlarda ani bir artışla ovülasyonu başlatır ve korpus luteumun büyümesini sağlar. Erkeklerde ise testosteron salgılanmasını uyarır.

Bu listede önemli ve sık görülen nörolojik bozukluklar, semptomlar, bulgular ve sendromlar alfabetik olarak sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Theo van Gogh (sanat simsarı)</span>

Theodorus "Theo" van Gogh Hollandalı sanat simsarı. Hollanda'nın Brabant iline bağlı Groot-Zundert köyünde Theodorus van Gogh ve Anna Cornelia'nın ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Dünyanın en ünlü ressamlarından olan Vincent van Gogh'un erkek kardeşidir. Theo'nun maddi ve duygusal desteği sayesinde Vincent kendini tamamen resme adayabilme fırsatını yakalayabilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2013 NBA Seçmeleri</span>

2013 NBA Seçmeleri, 27 Haziran 2013'te Brooklyn'deki Barclays Center'da yapılmıştır. Seçmeler, Doğu Zaman Dilimi'ne göre 19.30'da başlamıştır. Seçmelerde NBA takımları, üniversite oyuncuları ile uluslararası oyuncular da dahil seçmelere uygun olan sporcuları seçmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Oksipital lob</span> Serebrum (Beyin) Lobu

Oksipital lob memelilerin beyninin serabral korteksini oluşturan altı önemli lobdan birisidir. Oksipital lob görsel uyaranları yorumlama sorumlu anatomik bölge olan görsel korteksin çoğunluğunu içermektedir ve işlevi Retinadan gelen uyarıyı algılama ve yorumlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Anozognozi</span>

Anozognozi (anosognosia) engelli bir kişinin, altta yatan fiziksel veya psikolojik (ör. TSSB, Stockholm sendromu, şizofreni, bipolar bozukluk, demans) bir durum nedeniyle buna sahip olduğunun bilişsel olarak farkında olmadığı bir durumdur. Anozognozi, beyin yapılarında, tipik olarak parietal lobda fizyolojik hasardan veya sağ yarımkürede fronto-temporal-parietal alanda yaygın bir lezyondan kaynaklanabilir ve bu nedenle nöropsikiyatrik bir hastalıktır. Bir öz-farkındalık eksikliği, ilk olarak 1914'te nörolog Joseph Babinski tarafından adlandırıldı. Fenomenolojik olarak anozognozi, psikolojik bir savunma mekanizması olan inkârla benzerlikler taşır; birleşik bir açıklama için girişimlerde bulunulmuştur. Anozognoziye bazen hastaların uzuvları gibi vücut parçalarının sahipliğini reddettiği bir ihmal biçimi olan asomatognozi eşlik eder. Terim, Eski Yunanca ἀ- a-, 'olmadan', νόσος nosos, 'hastalık' ve γνῶσις gnōsis, 'bilgi' kelimesinden gelmektedir. Ayrıca terapötik ilişkiyi olumsuz etkileyebileceği için hastanın tedavisini güçleştiren bir rahatsızlık olarak kabul edilir.

Parkinson hastalığı demansı (PDD), Parkinson hastalığı (PD) ile ilişkili demanstır. Lewy cisimcikli demans (DLB) ile birlikte, Lewy cisimciklerinin beyinde anormal birikmesiyle karakterize edilen Lewy cisimcikli demanslardan biridir.