İçeriğe atla

Piacenza Konsili

Piacenza Konsili, 1 Mart - 7 Mart 1095 tarihleri arasında Piacenza'da gerçekleşen, Roma Katolik Kilisesi'nin din adamları ve sıradan adamlarından oluşan karma bir sinoddur.[1][2]

Konsil, Papa II. Urbanus'un, Kutsal Roma İmparatoru IV. Heinrich ile yaşadığı atama tartışması sonrasında otoritesini yeniden savunmak amacıyla yaptığı İtalya ve Fransa gezisinin sonunda toplandı. Toplantıya iki yüz piskoposun yanı sıra 4000 kilise yetkilisi ve 30.000 kilise görevlisi olmayan katıldı.[3] Katılımın fazla olması konseyin şehir dışında yapılmasını gerektirdi.

Katılımcılar

Katılımcılar arasında Kiev Prensi I. Vsevolod'un kızı Eupraxia Vsevolodovna da vardı.[4] II. Urbanus ile görüştü ve onun teşvikleri üzerine Eupraxia, kilise konseyi önünde halka açık bir itirafta bulundu.[4] Heinrich'in onu kendi isteği dışında tuttuğunu, seks partisine zorladığını, oğlu Konrad'a teklif ettiğini ve onu siyahi bir toplulukta kullanmaya çalıştığını iddia etti.[4] Bu suçlamalar, babasına karşı çıkmasının nedeninin bu olduğunu belirten Konrad tarafından da doğrulandı.[4]

Ayrıca, Fransa Kralı I. Philippe'in yasadışı boşanması ve Bertrade de Montfort ile yeniden evlenmesi nedeniyle yakın zamanda aforoz edilmesine itiraz etmeye gelen Philippe'in[5] büyükelçileri de vardı; Philip'e durumunu düzeltmesi için Pentecost'a kadar süre verildi.[6] Konseyin geri kalan işleri oldukça tipik kilise kaygılarını dile getiriyordu; Konsey sırasında Berengarian sapkınlığının kınanması da dahil olmak üzere en az 15 kanun yayınlandı;[7] bunlar arasında Nicolaitan sapkınlığının kınanması; Efkaristiya'da Mesih'in varlığının doğrulanması; Antipapa III. Clemens ve destekçilerine yönelik suçlamalar ve vaftiz, cenaze töreni veya onaylar için rahiplere ödeme yapılmasının yasaklanması yer alır.

Dinsel görevlerin satın almasının kınanması

II. Urbanus'un Piacenza'daki en büyük başarılarından biri, Kanonlarının, özellikle de Kilise içinde "simony" (satın almak için inşa etme ve satın alma, pozisyon veya koordinasyon yoluyla elde etme uygulaması) evrensel olarak kınanmasını düzenleyen Kanunlar 1'den 7'ye kadar olan Kanunların ayrıntı derinliğiydi. Simony ile lekelenen dini atamaların geçersiz ve güçsüz olduğuna karar verildi. Bununla birlikte, kendileri Simony olmayan ve onları atayan kişinin bunu yapacak gerçek bir dini otoriteye sahip olmadığına dair önceden bilgisi olmayan Simony tarafından atananlara ılımlı bir tutum gösterildi. Aynı şekilde ebeveynlerin çocukları için satın aldıkları kiliselerin de düzen içinde kalmasına izin verildi; çocuklara bu şekilde görev verildiği gibi, ancak yardımlar (Roma'dan gelen resmi mali destek) kaldırıldı.[8]

Bizans isteği

Geriye dönüp bakıldığında, en önemli katılımcıların Bizans imparatoru I. Aleksios'un gönderdiği elçiler olduğu görülmektedir. Aleksios, Papa VII. Gregorius tarafından aforoz edilmiş ve Kilise'ye bir dizi yeniden görevden geçmişti, ancak Urbanus, 1088'de papa olduğunda aforozu nihayet kaldırmıştı ve doğu ile batı arasındaki ilişkiler, en azından geçici olarak dostane idi.[9] Bizans İmparatorluğu, 1071'deki Malazgirt Meydan Muharebesi'nin ardından Küçük Asya'daki topraklarının çoğunu Selçuklu Türklerine kaptırmıştı ve Aleksios, batılı şövalyelerin bu toprakları yeniden kurmasına yardım edebileceğini umuyordu. Bizans elçilerinin ricasını duyan Urbanus,[10] orada bulunanlardan Bizans İmparatoru'na yardım etmelerini istedi.[11] Ancak Urbanus'un Aleksios'un isteğinden önce Doğu'ya bir sefer yapma fikri olması muhtemeldir, çünkü VII. Gregorius da iki kez çağrıda bulunmuş, ancak sonuç alınamamıştır.[12]

Tarihçi

Piacenza Konseyi hakkındaki bilgilerin çoğu,[13] orada mevcut olup olmadığı belirsiz tarihçi Konstanzlı Bernold'dan gelmektedir.[14] Bu zamana ait pek çok Bizans kaynağı artık mevcut olmasa da, günümüze ulaşan hiçbir dönemin Bizans kaynağı, büyükelçilerden bahsedecek kadar önemli olduğunu düşünmemiştir. Örneğin, konseyden, şu anda kayıp olan dönemin eserlerden alıntı yapan 13. yüzyıl tarihçisi Theodore Skoutariotes[15] tarafından bahsedilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Blumenthal, Uta-Renate (2006). "Piacenza, Council of (1095)". In The Crusades - An Encyclopedia. pp. 956-957.
  2. ^ Robert Somerville, Pope Urban II's Council of Piacenza, (Oxford University Press, 2011), 5, 11.
  3. ^ Robert Somerville, Pope Urban II's Council of Piacenza, 57.
  4. ^ a b c d J. Gordon Melton, Faiths Across Time: 5,000 Years of Religious History, (ABC-CLIO, 2014), 716.
  5. ^ Robert Somerville, Pope Urban II's Council of Piacenza, 11.
  6. ^ Robert Somerville, Pope Urban II's Council of Piacenza, 55.
  7. ^ Robert Somerville, Pope Urban II's Council of Piacenza, 56.
  8. ^ Chapter 5, Pope Urban II's Council of Piancenza, Robert Somerville
  9. ^ Papal War Aims in 1096:The Option not Chosen, Bernard S. Bachrach, In Laudem Hierosolymitani, ed. Iris Shagrir, Ronnie Ellenblum and Jonathan Simon, (Ashgate Publishing, 2007), 339.
  10. ^ Steven Runciman, A History of the Crusades, Vol. 1, (Cambridge University Press, 1951), 105.
  11. ^ Aims of the Medieval Crusades and How They Were Viewed by Byzantium, Peter Charanis, Church History, Vol. 21, No. 2 (Jun., 1952), 126.
  12. ^ "Byzanz und die Kreuzfahrerstaaten. English", Ralph-Johannes Lilie, (Oxford, 1993).
  13. ^ John Pryor, The Age of the Dromōn: The Byzantine Navy Ca 500-1204, (Brill, 2006), 101.
  14. ^ Robert Sommerville, Pope Urban II's Council of Piacenza, 24.
  15. ^ Jonathan Harris, Byzantium and the Crusades, (Hambledon Continuum, 2006), 48.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dördüncü Haçlı Seferi</span> Bizans başkenti Konstantinopolisin ele geçirilip yağmalanmasıyla sonuçlanan Haçlı seferi (1204)

Dördüncü Haçlı Seferi, 1202-1204 yılları arasında gerçekleşen ve Papa III. Innocentius tarafından çağrılan bir Latin Hristiyan Haçlı seferiydi. Seferin amacı, öncelikle Mısır'a hakim olan güçlü Eyyûbî Sultanlığı'nı yenerek Müslümanların kontrolündeki Kudüs şehrini yeniden ele geçirmekti. Ancak, bir dizi ekonomik ve siyasi olay; Haçlı ordusunun başlangıçta planlandığı gibi Mısır'ı fethetmek yerine, 1202'de Zara'yı kuşatması ve 1204'te Konstantinopolis'i yağmalamasıyla sonuçlandı. Bu durum, Frankokrasi ya da Yunancada "Frankların yönetimi" olarak bilinen bir döneme yol açtı. Bu dönem, Bizanslılar tarafından Partitio terrarum imperii Romaniae olarak adlandırılır ve Bizans İmparatorluğu'nun Haçlı ve Venedikli müttefikleri tarafından bölünmesini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">II. Urbanus</span> Haçlı Seferlerini başlatmasıyla tanınan 159. Katolik Kilisesi papası (1035-1099; pd. 1088-1099)

II. Urbanus, asıl ismiyle Otho de Lagery, 12 Mart 1088 tarihinden ölümüne kadar papalık yapmıştır. 1095 Kasım'ında, Papa II. Urbanus'un başkanlığında ve birçok din adamının katılımıyla gerçekleşen Clermont Konseyi, Haçlı Seferleri'nin başlangıç noktasıdır. Bu çağrıya cevap veren ordular, Birinci Haçlı seferi'ni başlattı.

<span class="mw-page-title-main">Clermont Konsili</span> Haçlı Seferlerinin başlangıç noktası olan konsey

Clermont Konsili, 1095 Kasım'ında, Papa II. Urbanus’un başkanlığında ve birçok din adamının katılımıyla gerçekleşen Clermont Konsili Haçlı Seferleri’nin başlangıç noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">I. Gregorius</span> 64. Katolik Kilisesi papası (540-604; pd. 590-603)

Papa I. Gregorius, daha çok Büyük Gregorius olarak bilinir. 3 Eylül 590'dan 604'te ölümüne kadar papalık yapmıştır. Yazdığı dinsel eserlerle ünlü bir Hristiyan din adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">V. Martinus</span>

Papa V. Martinus, 1417'den 1431'e kadar Papalık yapmıştır. Seçilmesi 1378 ile 1417 yılları arasında yaşanan Katolik Bölünmesini sona erdirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">IX. Gregorius</span> 178. Katolik Kilisesi papası (1170-1241; pd. 1227-1241)

Papa IX. Gregorius,, , 13. yüzyıl papalarının en etkin ve güçlülerinden biridir. Kilise hukukçusu, teolog, papalık ayrıcalıklarının savunucusu ve Engizisyon mahkemelerinin kurucusudur. Gregory 1234 yılında, I. Dünya Savaşı sonrasına kadar Katolik Kilisesi için dini hukukun temel kaynağı olarak varlığını sürdüren bir kanon hukuku kuralları olan Dekretaller'i yayınlamıştır. 19 Mart 1227 tarihinden 22 Ağustos 1241 tarihine kadar Papalık yapmıştır. İddiaların aksine, Papa IX. Gregory'nin nefret ettiği için kedilerin öldürülmesi fetvası verdiğini gösterir hiçbir tarihi kayıt yoktur. Bu iddia, papanın gönderdiği Vox in Rama başlıklı bir karar mektubuna dayanıyor. Mektup Almanya Kralı VII. Henry'ye ve Mainz Başpiskoposu III. Siegfried'a yazılmış. Ancak iddiaların aksine, mektup kedileri öldürmekle ilgili hiçbir şey söylemiyor. Metin, papanın Stedinger kasabasında geliştiğini düşündüğü Luciferian mezhebiyle mücadele çağrısı hakkında alınan kararlar hakkında.

<span class="mw-page-title-main">Bizans-Norman savaşları</span>

Doğu Roma-Norman savaşları, Doğu Roma İmparatorluğu ile Normanlar arasında yaklaşık 1050 yılından 1185 yılına kadar yapılan çok sayıda çarpışmayı anlatır. Savaşların sonunda iki taraf da birbirine kesin üstünlük sağlayamayacak ve güçten düşecektir. Doğu Roma İmparatorluğu Anadolu bölgesine doğru egemenliğini genişleterek ilerleyen Türk kavimlerinin saldırıları sonucu güçten düşecek, Normanların ve özellikle Hauteville ailesinin Sicilya Krallığındaki egemenliği ise Hohenstaufen Hanedanı tarafından devrilecektir.

<span class="mw-page-title-main">VII. Gregorius</span>

Papa VII. Gregorius,, 1015/1028 tarihleri arasında - 25 Mayıs 1085. Asıl adı Sovanalı Hildebrand'dır. 22 Nisan 1073 - 25 Mayıs 1085 tarihleri arasında papalık yapmıştır. 157. papadır.

<span class="mw-page-title-main">XIV. Gregorius</span>

Papa XIV. Gregorius, Niccolò Sfondrati adıyla doğmuştur. 5 Aralık 1590 - 16 Ekim 1591 döneminde Katolik kilisesi Papası.

<span class="mw-page-title-main">VII. Urbanus</span>

Papa VII. Urbanus; gerçek adı ile Giovanni Battista Castagna, 15-27 Eylül 1590 döneminde Roma Katolik Kilisesi'nde 13 gün süren papalık yapmıştır. Bu papalık tarihinde en kısa süren papalıktır.

<span class="mw-page-title-main">XIV. İoannis</span> Konstantinopolis Patriği

XIV. İoannis, soyismi Kalekas, 1334 ile 1347 yılları arasında Ortodoks Patriği. Kendisi İsihazm karşıdı ve Gregori Palamas'ın rakibidir. VI. İoannis'e karşı V. İoannis'i destekleyen naipliğin bir üyesi olarak 1341-1347 arası Bizans iç savaşının aktif liderlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">I. Philippe</span>

I. Philippe, Amorous yani Aşık olarak anılır ve 1060 yılından ölümüne kadar Frankların kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinos (VII. Mihail'in oğlu)</span> Bizans İmparatoru

Konstantinos Dukas ya da Ducas, yak. 1074 ile 1078 ve 1081 ile 1087 yılları arasında Bizans ortak imparatoru. Bizans imparatoru VII. Mihail ile Gürcü karısı Maria Bagrationi'nin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">II. Ioannes (papa)</span>

Papa II. Ioannes 2 Ocak 533'ten 535'teki ölümüne kadar Papalık görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Agatho</span> 79. Katolik Kilisesi papası (574-681; pd. 678-681)

Agatho 26 Haziran 678'den 681 yılındaki ölümüne kadar papa olarak görev yapmıştır. Hem Roma Katolik hem de Ortodoks Kilisesi tarafından Aziz olarak kutsanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Mihail (Konstantinopolis patriği)</span> Konstantinopolis Ekümenik Patriği

I. Mihail Kirularios, Cærularius ya da Cerularius 1043'ten 1059'a kadar İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi Ekümenik Patriği olarak görev yapmıştır. Papa IX. Leo ile karşılıklı birbirlerini aforoz etmeleri büyük ayrılmaya neden olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">VII. Ioannes (papa)</span> papa

Papa VII. Ioannes 1 Mart 705'ten ölümüne kadar Roma Piskoposu. Yunan etnik kökenli olup, Bizans papalarından biridir fakat İtalya'nın çoğunu yöneten Lombardlar ile, geri kalanını yöneten İmparator II. Justinianos'tan daha iyi ilişkileri vardı.

<span class="mw-page-title-main">II. Robert (Flandre kontu)</span> Flandre kontu

Robert II, 1093'ten 1111'e kadar Flandre Kontudur. Birinci Haçlı Seferi'ndeki kahramanlıklarından sonra Kudüslü Robert veya Haçlı Robert olarak tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. İoannis (patrik)</span> Konstantinopolis patriği

İoannis Nisteftis olarak da bilinen IV. İoannis, 11 Nisan 582 – 595 arasında Konstantinopolis'in 33. piskoposu veya Patriğiydi. Ekümenik Patrik unvanını alan ilk kişi odur. Doğu Ortodoks Kilisesi tarafından bir aziz olarak kabul edilir, yortusu 2 Eylül'dür.

<span class="mw-page-title-main">Fotios bölünmesi</span>

Fotios bölünmesi, Roma ve Konstantinopolis'in piskoposluk makamları arasında 863 ile 867 yıları arasında toplam dört yıl devam eden ayrılıktır. Konu, Bizans İmparatoru'nun papalığın onayı olmadan patriği görevden alma ve atama hakkı üzerindedir.