İçeriğe atla

Pia Andrews

Pia Andrews
Pia Andrews
DoğumPia Smith
1979 (44-45 yaşında)
MilliyetAvustralyalı
MeslekDijital Hükümet İcra Direktörü
İşverenMaliye, Mali Hizmetler ve Yenilikler Bakanlığı (Yeni Güney Galler)
Tanınma nedeniÖzgür Yazılım topluluğu lideri (Uluslararası ve Avustralya)

Pia Andrews (evlenmeden önce Pia Smith, ayrıca Pia Waugh olarak da bilinir) 1979 doğumlu[1] Yeni Güney Galler (YGG) Maliye, Mali Hizmetler ve Yenilikler Bakanlığında, Dijital Hükûmet İcra Direktörüdür.

Andrews Avustralya'daki açık hükûmet topluğunun gelişiminde büyük bir rol oynamıştır. Bu süreçte GovHack, GovCamp gibi hükûmet verilerinin özgür bir şekilde kullanımını destekleyen çeşitli insanları bir araya getiren etkinlikler organize etti. Daha öncesinde Andrews, özgür yazılım savunucusu olarak yaptıklarıyla tanınmaktaydı. Çalıştığı son pozisyonlar Uluslararası Özgür Yazılım Topluluğu başkanlığı ve Linux Avustralya başkanlığı ve başkan yardımcılığıdır.

Kariyeri

Andrews Volente isimli bir BT şirketinde birkaç yıl çalıştı.[1] Andrews 2005 yılında Avustralya Özgür Kaynaklı Yazılım Danışmanlığı projesine araştırmacı koordinatörü olarak atandı.[2] 2006 yılından beridir, eşi Jeff Waugh ile, Avustralyalı Özgür Kaynak danışmanı olarak çalışmaya devam etmekteydi.[3] Waugh Ortaklığı 2007 YGG Eyalet Pearcey Başarılı Gençler Ödülüne Avustralya bilgi teknolojisi endüstrisine yaptıkları katkıdan ötürü layık görülmüştür.[4] Kendisi ayrıca 2008 yılında başlayan Her Çocuk için Bir Dizüstü Avustralya'nın yönetim kurulu üyesi ve proje lideriydi.[5][6]

Andrews bilgisayar konusundaki bilgilerini kendi kendisine öğrenmiştir. Ayrıca lisans seviyesinde siyaset öğrenimi de görmüştür.[1] Bunlar dışında çocuklara ve kadınlara bilgi teknolojisi kariyeriyle ilgili projeler ve etkinlikler düzenlemiştir.

2009 Nisan ayında Andrews Kate Lundy için politika danışmanı olarak atandığını ilan etti. Bununla birlikte topluluk içindeki liderlik ve danışmanlık görevlerinden ayrıldı, ayrıca bundan sonra Waugh Ortaklığında da çalışmayacağını duyurdu.

Kasım 2012'de Andrews Avustralya Hükûmeti Bilgi Teknolojileri Başkanlığına katıldı. Kendisi ayrıca Avustralya ulusal açık veri ağ adresinin de sorumlusudur.[7]

Andrews 2018 yılında dijital hükûmetler konusunda Apolitical Group tarafından dünyadaki en etkili 100 kişi arasında seçilmiştir.[8]

Ağustos 2018'de Andrews YGG eyaletine dijital hükûmetler yöneticisi olarak atandı.[9]

Özgür yazılım topluluğu ve gönüllü pozisyonları

Andrews, Özgür Yazılım topluluğunda birçok görevde bulundu.

Kaynakça

  1. ^ a b c Karena, Cynthia (9 Mayıs 2006). "May the source be with you". Sydney Morning Herald. Fairfax Media. 11 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2008. 
  2. ^ "ASK-OSS December 2005 Newsletter". Aralık 2005. 19 July 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2008. 
  3. ^ Gedda, Rodney (23 Kasım 2006). "Waugh Partners to open up IT industry". Computerworld. 29 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2008. 
  4. ^ Gedda, Rodney (7 Aralık 2007). "Waugh Partners win 2007 NSW Pearcey Award". Computerworld. 23 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2008. 
  5. ^ Tindal, Suzanne (5 Şubat 2008). "OLPC laptops set to hit Australia". ZDNet Australia. ZDNet. 24 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2008. 
  6. ^ "Board of Directors, OLPC Australia". OLPC Australia. 10 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2008. 
  7. ^ Pia Waugh takes control of data.gov.au
  8. ^ "Influential People in Digital Government". Apolitical Group. 2 Ekim 2014. 13 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2018. 
  9. ^ "Pia Andrews takes on NSW digital government role". computerworld.au. 31 Ağustos 2018. 3 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2020. 
  10. ^ "Judges Profile". New Zealand Open Source Awards. 9 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2008. 
  11. ^ Tay (16 Ağustos 2006). "Australia to celebrate Software Freedom Day 2006". LinuxWorld.com.au. 28 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2008. 
  12. ^ "Software Freedom International (SFI)". 10 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2008. 
  13. ^ "Contact - linux.conf.au 2007". Linux Australia. 2 Temmuz 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2008. 
  14. ^ "Council". Linux Australia. 1 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">GNU</span> bilgisayar işletim sistemi

GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu (işletim sistemi)</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Bilgisayarlar, sunucular ve akıllı telefonlara yönelik olarak geliştirilmektedir. Ubuntu projesi Linux ve özgür yazılımın, bilgisayar kullanıcılarının günlük yaşamının bir parçası haline gelmesi amacıyla başlatılmış olup ilk kararlı masaüstü sürümü Ekim 2004'te yayınlanmıştır. Ubuntu’nun masaüstü sürümü günümüzde 40 milyonu aşkın kullanıcı sayısıyla dünyanın en yaygın kullanılan masaüstü Linux dağıtımı konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak</span> ücretsiz dağıtım ve ürüne erişim hakkında felsefe

Açık kaynak, kaynak kodun; kopyalanması, değiştirilebilmesi ve yeniden dağıtım için serbestçe kullanıma sunulmasıdır. Açık kaynak yalnızca kaynak koda erişim anlamına gelmez. Kodların başkaları tarafından herhangi bir telif ücreti ödemeden kullanılabilmesi, değiştirilmesi ve yeniden dağıtımı gibi çeşitli haklar vermesi gerekir. Bunun için ürün, açık kaynak tanımına uyan bir lisans kullanmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Açık kaynak yazılım</span> açık kaynak lisansıyla yayınlanmış programlama kodu

Açık kaynak yazılım ya da açık kaynak kodlu yazılım, telif hakkı sahibinin kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma haklarını verdiği bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır. Kullandıkları lisans gereğince isteyen kişi ve grupların yazılımı kendi kişisel ihtiyaçlarına uyarlamalarına ve sonunda değişikliği benzer tercihlere sahip kullanıcılar için bir çatal olarak yayınlamalarına olanak tanır.

<span class="mw-page-title-main">Eben Moglen</span> Amerikalı hukuk profesörü

Eben Moglen, Columbia Üniversitesi hukuk ve hukuk tarihi profesörü. Aynı zamanda ücret almadan Özgür Yazılım Vakfı genel danışmanlığı ve Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi başkanlığı yapmaktadır.

Canonical Ltd., Güney Afrikalı girişimci Mark R. Shuttleworth tarafından İngiltere merkezli olarak kurulmuş, yazılım projeleri geliştiren özel bir şirkettir. Firmanın başlıca ürünü Linux tabanlı Ubuntu işletim sistemidir. Ubuntu'nun masaüstü, sunucu, bulut, akıllı telefon ve tabletlere yönelik türevleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">100 Dolarlık Dizüstü Bilgisayar</span>

OLPC XO-1 ya da Çocukların Makinesi veya popüler adıyla 100 Dolarlık Dizüstü Bilgisayar, dünyanın özellikle gelişmekte olan bölgelerindeki çocukların, bilgiye ve çağdaş eğitim araçlarına ulaşabilmeleri için önerilen ucuz bir dizüstü bilgisayardır.

<span class="mw-page-title-main">BSD lisansları</span>

BSD lisansları izin veren özgür yazılım lisansları ailesidir. Lisans ilk kez aynı isimdeki bir Unix benzeri işletim sistemi olan Berkeley Software Distribution (BSD) tarafından kullanıldı.

Linux konferansı, Linux, BSD, özgür yazılım ve açık kaynak yazılım ile ilgilenen kişilerin katıldığı bilgisayar konferansıdır.

<span class="mw-page-title-main">Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım</span> hem kullanımı özgür olan hem de açık kaynak kodlu olan yazılım

Özgür ve açık kaynak kodlu yazılım, kullanıcılara yazılımı ve kaynak kodunu herhangi bir amaç için kullanma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri veren bir lisans kapsamında yayınlanan bilgisayar yazılımıdır.

<span class="mw-page-title-main">GNU Projesi</span> Özgür yazılım projesi

GNU Tasarısı, toplu işbirliğini temel alan bir özgür yazılım tasarısıdır. Richard Stallman tarafından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde 27 Eylül 1983 tarihinde kamuoyuna duyurulmuştur. Tasarının hedefi işbirliği yoluyla özgür yazılımlar geliştirip dağıtarak bilgisayar kullanıcılarının bilgisayarlarını ve benzeri araçlarını kendi istekleri doğrultusunda özgürce kullanmalarını sağlamaktır. Bu tasarının temelinde kullanıcıların yazılımı çalıştırma, paylaşma, inceleme ve değiştirme konularında özgür olmaları yatar. GNU yazılımları bu özgürlükleri dağıtıldıkları lisans ile yasal olarak güvence altına alır, dolayısıyla GNU yazılımları özgür yazılımlardır.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Avustralya</span>

Avustralya, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez Viyana'da yapılan 2015 yarışması'nda yer almış, o yıldan günümüze altı kez katılmıştır. En iyi derecelerini 2016 yılında Dami Im ile ikinci olarak almıştır. Avustralya ayrıca üç kez ilk 10'da yer almayı başarmıştır. Bunlarː 2015 yılında Guy Sebastian ile beşinci, 2017 ve 2019 yıllarında sırasıyla Isaiah Firebrace ve Kate Miller-Heidke ile dokuzuncu olmuştur.

Bu liste, farklı işletim sistemlerinden Linux işletim sistemine geçen kişi, kurum ve kuruluşları içermektedir.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Linux-libre</span>

Linux-libre, Linux çekirdeğinin değiştirilmiş sürümlerinden sağlanan bir GNU paketi ve işletim sistemi çekirdeğidir. Bu tasarının hedefi kaynak kodu olmayan, kod şaşırtması bulunan ve özgür olmayan her yazılımın Linux çekirdeğinden çıkarılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Özgür Yazılım Vakfı Latin Amerika</span>

Özgür Yazılım Vakfı Latin Amerika Özgür Yazılım Vakfının Latin Amerika ayağını oluşturan kardeş kuruluştur. Özgür Yazılım Vakfı Avrupa ve Özgür Yazılım Vakfı Hindistan'dan sonra FSF'nin dördüncü kardeş kuruluşudur. 23 Kasım 2005 tarihinde Rosario, Arjantin'de açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">OLPC</span>

OLPC veya One Laptop per Child, dünyadaki çocuklar için eğitimi dönüştürmek amacıyla kurulan kâr amacı gütmeyen organizasyondur; bu hedef, gelişmekte olan ülkeler için eğitim cihazları yaratmak, bunları dağıtmak ve bu cihazlar için yazılım ve içerik oluşturmak idi.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım Özgürlüğü Muhafazası</span>

Yazılım Özgürlüğü Muhafazası ya da Muhafaza, Açık kaynak ve özgür yazılım projeleri için yasal hizmetler dahil olmak üzere altyapı sağlayan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Organizasyon, Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi'nin (SLFC) yardımıyla 2006 yılında kuruldu. Haziran 2018 itibarıyla, organizasyonun 40'ın üzerinde üye projesi bulunuyor.

Hyperbola GNU/Linux-libre, i686 ve x86-64 mimarileri için tasarlanmış bir işletim sistemidir. Arch anlık görüntüleri ve Debian geliştirme sürümü temellidir. Genel Linux çekirdeği yerine GNU işletim sistemi bileşenlerini ve Linux-libre çekirdeğini içerir. Hyperbola GNU/Linux-libre, Özgür Yazılım Vakfı tarafından Ücretsiz Sistem Dağıtım Yönergeleri kıstaslarını karşıladığı için tamamen özgür bir işletim sistemi olarak listelenmiştir.