İçeriğe atla

Physica Scripta

Physica Scripta, deneysel ve teorik fizik için uluslararası bir bilimsel dergidir . 1970 yılında kuruldu ve İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından onaylanan IOP Yayınları tarafından yayınlandı. Dergi hem deneysel hem de teorik fiziği kapsar; atomik, moleküler ve optik fiziğe, plazma fiziğine, yoğunlaştırılmış madde fiziğine ve matematiksel fiziğe vurgu yapar.

Özetlenme, indekslenme ve etki faktörü

Dergi Atıf Raporlarına (Journal Citation Reports) göre, derginin 2019 etki faktörü 2.151'dir.

Dergi aşağıdaki organizasyonlar tarafından indekslenir:

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Fizik, maddeyi, maddenin uzay-zaman içinde hareketini, enerji ve kuvvetleri inceleyen doğa bilimi. Fizik, Temel Bilimler'den biridir. Temel amacı evrenin işleyişini araştırmaktır. Fizik en eski bilim dallarından biridir. 16. yüzyıldan bu yana kendi sınırlarını çizmiş modern bir bilim olmasına karşın, Bilimsel Devrim'den önce iki bin sene boyunca felsefe, kimya, matematik ve biyolojinin belirli alt dalları ile eş anlamlı olarak kullanılmıştır. Buna karşın, matematiksel fizik ve kuantum kimyası gibi alanlardan dolayı fiziğin sınırlarını net olarak belirlemek güçtür.

<span class="mw-page-title-main">William Fowler</span> Amerikalı nükleer fizikçi

William Alfred "Willie" Fowler, Amerikalı bir astrofizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Teorik fizik</span> fizik biliminin bir branşı

Teorik fizik, fiziğin matematiksel modellemeler ve fiziksel nesnelerin soyutlandırılmaları çalışmaları ve doğa olaylarını açıklayan, gerçekselleştiren ve tahmin yürüten fizik dalıdır. Bu deneysel fiziğin zıttıdır ki deneysel fizik araçlarla bu olayları soruşturur.

<span class="mw-page-title-main">Hideki Yukava</span> Japon teorik fizikçi

Hideki Yukava , Japon fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Kenneth Wilson</span>

Kenneth Geddes Wilson, Amerikalı teorik fizikçidir. 1982'de maddede ikinci mertebeden faz geçişleri konusunda, komşu moleküllere olan etkisini de hesaba katan bir teori geliştirdiği için Nobel Fizik Ödülüne layık görüldü. Diğer bir önemli çalışması da Kuvantum alan kuramında kullanılan renormalizasyon grupları tekniğini ve felsefesini geliştirmiş olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Herbert Kroemer</span>

Herbert Kroemer, Nobel ödüllü Alman kökenli Amerikalı fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Hesaplamalı fizik</span>

Hesaplamalı fizik, fizik sorunlarını çözebilmek için sayısal algoritmaların üretilmesi ve gerçeklenmesini içerir. Genelde kuramsal fizikin bir alt dalı olarak değerlendirilir ancak bazen de kuramsal ve deneysel fizik arasında orta bir dal olarak da düşünülür.

<span class="mw-page-title-main">David Gross</span>

Jonathan David Gross, Yahudi kökenli Amerikalı parçacık fizikçisi ve sicim kuramcısıdır. Frank Wilczek ve David Politzer ile birlikte, asimptotik serbestlik keşiflerinden dolayı Fizik 2004 Nobel Ödülü verilmişitir. Hâlen Kaliforniya Üniversitesi, Santa Barbara Teorik Fizik Kavli Enstitüsü Teorik Fizik bölümü Frederick W. Gluck Başkanı,direktörü ve sahibidir. Ayrıca, UC Santa Barbara Fizik Bölümü'nde öğretim üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Jerome Friedman</span> Amerikalı fizikçi

Jerome Isaac Friedman 28 Mart 1930 Chicago doğumlu Amerikan fizikçidir. Massachusetts Institute of Technology (MIT), fizik fakultesi ve enstitüsünde profesörlük yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bertram Brockhouse</span> Kanadalı Fizikçi

Bertram Neville Brockhouse, Kanadalı fizikçi. "Nötron spektroskopisinin" özellikle de "Yoğun madde çalışmalarında kullanılan nötron saçılımı tekniklerinin" geliştirilmesine öncü nitelikte katkıları için için 1994 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Martinus Veltman</span>

Martinus Justinus Godefriedus Veltman, Hollandalı bir teorik fizikçi. Parçacık teorisi üzerindeki çalışmaları için eski öğrencisi Gerardus 't Hooft ile birlikte 1999 Nobel Fizik Ödülünü paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Chien-Shiung Wu</span>

Chien-Shiung Wu, , Radyoaktivite alanında önemli katkıları olan Çin kökenli Amerikalı bir deneysel fizikçidir. Manhattan Projesi'nde çalışmış, gaz yayınımıyla (difüzyon) uranyum metalini U-235 ve U-238 izotoplarına ayrıştıran bir yöntem geliştirmiştir. Eşlem korunumu çürüten ve Wu'nun önderliğinde yapılan Wu Deneyi en önemli çalışmalarından birisidir. Bu çalışması çalışma arkadaşları Tsung-Dao Lee ve Chen-Ning Yang’a 1957 Nobel Fizik Ödülünü kazandırmış, ayrıca Wu’ya da 1978 yılında Wolf Fizik Ödülünü kazandırmıştır. Deneysel fizikteki ustalığı sık sık Marie Curie ile karşılaştırılmasına neden olmuş, ayrıca ‘Fiziğin Leydisi’, ‘Çinli Madam Curie’, ‘Nükleer Araştırmanın Kraliçesi’ gibi saygın takma isimler kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Clauser</span> Amerikalı fizikçi

John Francis Clauser Amerikalı teorik ve deneysel fizikçi. Kuantum mekaniğinin temellerine, özellikle de Clauser-Horne-Shimony-Holt (CSHS) eşitsizliğine katkılarıyla bilinir. Clauser, Fransız Alain Aspect ve Avusturyalı Anton Zeilinger ile birlikte "dolanık fotonlarla ilgili deneyler, Bell eşitsizliklerinin bozulduğunun gösterilmesi ve kuantum enformasyon biliminde öncülük etmelerinden" dolayı 2022 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

European Journal of Physics, lisansüstü fizik eğitimi standardının sürdürülmesine ve geliştirilmesine adanmış hakemli, bilimsel bir dergidir. 1980'den beri yayımlanan dergi, Avrupa Fizik Topluluğu adına IOP Publishing tarafından yayınlanmaktadır. Şu anki baş editör, Brandenburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden Michael Vollmer'dır.

<span class="mw-page-title-main">Jim Peebles</span> Kanadalı-Amerikalı astrofizikçi, astronom, akademisyen

Phillip James Edwin Peebles, Kanadalı-Amerikalı astrofizikçi, astronom, teorik kozmolog ve akademisyendir. Günümüzde, Princeton Üniversitesi'nin akademik kadrosunda yer almaktadır.

Amerikan Fizik Topluluğu, dünyanın en büyük ikinci fizikçi topluluğudur. Topluluk, prestijli dergiler olan Physical Review ve Physical Review Letters'da dahil olmak üzere bir düzineden fazla bilimsel dergi yayınlar ve her yıl yirmiden fazla bilim toplantısı düzenler. APS, Amerikan Fizik Enstitüsü'nün bir üyesidir. Kate Kirby, APS'nin şu anki CEO'sudur, göreve Şubat 2015'te başlamıştır.

Reports on Progress in Physics, IOP Publishing tarafından yayınlanan aylık hakemli bir bilimsel dergidir. 2015 yılı itibarıyla genel yayın yönetmeni Gordon Baym.

<i>CERN Courier</i>

CERN Courier, dünya çapında yüksek enerji fiziği ve ilgili alanlardaki güncel gelişmeleri içeren aylık bir ticari dergidir. 1959 yılında kurulmuştur. Ekim 1998'den bu yana dergi CERN adına IOP_Publishing tarafından basılmıştır. Cilt 45 no. 5' e kadar (2005) dergi hem İngilizce hem de Fransızca olarak basılmıştır. Fransız basımı Courrier CERN : Revue internationale de la physique des hautes énergies adı altında yayınlandı. Şu anda makalelerin çoğu İngilizce dilinde olmasına rağmen, makalelerin özet ksımlarının Fransızca ya da İngilizce olarak başka bir dilde de yayımlanmaktadır. CERN Courier, CERN'e bağlı üye devletlere, kurumlara, laboratuvarlara ve çalışanlarına dağıtılmaktadır. Ocak ve Ağustos ayları hariç, aylık olarak yayınlanmaktadır. İfade edilen görüşler mutlak şekilde CERN yönetimine ait değildir.

Nanoscale, nanoteknoloji ve nanobilimin tüm alanlarında deneysel ve teorik araştırmaları kapsayan hakemli bilimsel bir dergidir. Royal Society of Chemistry tarafından yayınlandı. Journal Citation Reports'a göre derginin 2019 etki faktörü 6.895'tir.

Journal of Physics: Conference Series, IOP Publishing tarafından yayımlanan ve fizikle ilgili içerik barındıran akademik bir dergidir. IOP Conference Series'in bir parçası olarak 2004'te yayın hayatına başlamıştır.