İçeriğe atla

Physa


Physa
Beş farklı Physa fontinalis kabuğu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Mollusca
Sınıf: Gastropoda
Üst familya: Planorboidea
Familya: Physidae
Alt familya: Physinae
Oymak: Physini
Cins: Physa Draparnaud, 1801[1]
Sinonimler
  • Physa acuta Draparnaud, 1805, Physa heterostropha (Say, 1817), Physa integra (Haldeman, 1841) ve Physa natricina Taylor, 1988 Physella acuta (Draparnaud, 1805)'nın eşanlamlılarıdır.
  • Physa columbiana (Hemphill, 1890) Physella columbiana (Hemphill, 1890)'nın eşanlamlısıdır.
  • Physa gyrina (Say, 1821) Physella gyrina (Say, 1821)'nın eşanlamlısıdır.

Physa solak ya da sola eğilimli, solunum yapan, Physidae familyasına ait, suda yaşayan, akciğerli, karındanbacaklı yumuşakçadır. Bu salyangozlar yosun, diyatome ve döküntülerle beslenir.

Anatomi

Tatlısuda yaşayan ve akciğer solunumu yapan Physidae familyasının üyeleri, karındanbacaklılar arasında eşsiz olan kompleks bir kas yapısına sahiptir. Bu komplekse physid kas sistemi adı verilmiştir. Bu kas sisteminin iki ana bileşeni vardır. Bunlar Physid kası ve Fan kasıdır. Physid kas sistemi Physidlerin avlanılmaktan kaçınmasına olanak sağlayan, kabuklarını yan yana vurmalarından sorumludur.

Kabuk

Physidae familyasında olduğu gibi bu küçük salyangozlar da solak kabuklara sahiptir. Yani kabuk sivri ucundan tutulup diyafram, tutan kişiyle karşı karşıya olduğunda, sol taraftadır.

Physa türlerinin uzun ve geniş diyaframları, sivri helezonları vardır. Solungaç kapakları ise yoktur. Kabukları ince, köşeli ve oldukça saydamdır.

Türler

  • Physa ancillaria (Say, 1825) - Pumpkin Physa
  • Physa aridi Mezzalira, 1974 - Brezilya'da bulunmuş fosil.
  • Physa carolinae Wethington, Wise & Dillon, 2009
  • Physa concolor
  • Physa fontinalis
  • Physa hordacea (I. Lea, 1864)
  • Physa jennessi Dall, 1919
  • Physa lordi (Baird, 1863)
  • Physa marmorata Guilding, 1828 - eşanlamlıları: Physa mosambiquensis Clessin, 1886 ve Physa waterloti
  • Physa megalochlamys Taylor, 1988
  • Physa mezzalirai Ghilardi, Carbonaro & Simone, 2011 - Brezilya'da bulunmuş fosil.
  • Physa natricina Taylor, 1988
  • Physa nuttalli
  • Physa propingua (Tryon, 1865)
  • Physa pumilia Conrad, 1834
  • Physa siberica Westerlund, 1876
  • Physa skinneri Taylor, 1954
  • Physa vernalis Taylor et Jokinen, 1984
  • Physa sp., Lake Winnipeg Physa

Kaynakça

  1. ^ Draparnaud J. P. R. (1801). Tableau des mollusques terrestres et fluviatiles de la France. - pp. [1-2], 1-116. Montpellier, Paris. (Renaud; Bossange, Masson & Besson).

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dinozor</span> Mezozoik Çağa (kuşlar dahil) hâkim olan sauropsid omurgalılar kladı

Dinozor (Dinosauria), ilk olarak Mezozoyik zamanda ortaya çıkan ve yaşayan tek üyeleri kuşlar olan arkozor sürüngen grubu. Dinozor adı, Richard Owen tarafından Grekçe "korkunç" anlamına gelen deinos ve "kertenkele" anlamına gelen sauros sözcüklerinin birleştirilmesinden oluşur. Dinozorlar, 243 ile 233 milyon yıl önce Geç Triyas döneminde ortaya çıkmış ve 66 milyon yıl önce kuşlar dışındaki tüm türlerinin soyu tükenmiştir. Dinozorlar, sıcakkanlı ve soğukkanlı arası özellikler gösteren mezoterm canlılardı. Mezozoyik'te oldukça başarılı biçimde tüm kıtalara yayılan dinozorlar çok farklı nişleri doldurdu. Yapılan araştırmalarda şimdiye kadar yaklaşık olarak 1.000 kadar kuş olmayan dinozor türünün yaşadığı belgelendi. Bugün dinozorların evrimsel olarak devamı olan kuşların 11.000 kadar türü vardır ki bu, yaşayan memelilerin tür sayısının (~6000) yaklaşık iki katıdır. Dinozorların nasıl yaşadığı, ne kadar çeşitlendiği ve ekosistemdeki yerleri kadar kuş olmayan dinozorların nasıl yok olduğu da bilim camiasını uzun zamandır meşgul etmektedir. Kuş olmayan dinozorları yeryüzünden silen yok oluşun aşamalı mı, yoksa yerbilimsel olarak katastrofik (ani) mi olduğu tartışmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Çınar</span> Bir ağaç türü

Çınar, çınargiller Platanaceae familyasından Platanus cinsini oluşturan uzun boylu kalın çaplı ağaç türlerinin adıdır. Platanaceae ailesinin yaşayan tek üyeleridir. Türkiye'de doğal olarak yayılış gösteren tek tür, doğu çınarıdır .

<span class="mw-page-title-main">Karındanbacaklılar</span>

Karından bacaklılar (Gastropoda), hayvanlar (Animalia) alemine ait yumuşakçalar (Mollusca) şubesinin en kalabalık sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Örümcek</span>

Örümcek, eklembacaklılar (Arthropoda) şubesinin örümceğimsiler (Arachnida) sınıfından Araneae takımının üyelerine verilen genel ad. Hemen hemen dünyanın her tarafında yaşar. 2012 rakamlarına göre 112 familyada ve 3879 cinste toplanan 43.244 türü bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kaplumbağa</span>

Kaplumbağalar, Testudines takımını oluşturan çok sert ve kemiksi bir kabuk içinde yaşayan, ağır yürüyüşlü, dört ayaklı sürüngenlerdir. Kaplumbağalara bağa veya tosbağa da denir.

<i>Cypraea</i>

Cypraea, yumuşakçalar (Mollusca) şubesinin karından bacaklılar (Gastropoda) sınıfındaki Cypraeidae familyasında yer alan bir deniz salyangozu cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Sümüklüböcek</span>

Sümüklüböcek aslında eklembacaklı türü olan böcek değil, gastropoda (karındanbacaklılar) sınıfından, kabukları körelmiş ya da hiç bulunmayan yumuşakçaların (mollusca) ortak adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kökbacaklılar</span>

Rhizopoda ya da Sarcodina; tekhücreli heterotrof canlılardır. Büyük çoğunluğu kamçılılardan köken alır, bazı gelişim aşamalarında kamçı bulundururlar. Hareket organeli yalancı ayaklar (pseudopod)lardır. Kamçılılara ve sillilere göre daha az organel taşıdıkları için daha ilkel yapıdadırlar. Vücutlarının üzerinde "pelikula" denen örtü yoktur. Bazılarında kabuk görülür. Çoğalmaları eşeyli ya da eşeysizdir. Yaklaşık 11.500 yaşayan türü ve 33.000 kadar da fosil türü bulunan Protista aleminin bir sınıfıdır.

<span class="mw-page-title-main">Delikliler</span>

Delikliler (Foraminifera), protistler (Protista) âleminin ameboid harekete sahip canlılar içeren bir şubesidir.

<span class="mw-page-title-main">Salyangoz</span> kabuklu yumuşakça

Salyangoz, yumuşakçalar (Mollusca) şubesinin Orthogastropoda sınıfındaki kabuklu hayvanların ortak adıdır. Salyangoz kelimesi en genel anlamıyla kullanıldığında, sadece kara salyangozlarını değil aynı zamanda çok sayıda deniz salyangozu ve tatlı su salyangozunu da kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çift toynaklılar</span> memeli takımı

Çift toynaklılar, memelilerin eteneliler (Placentalia) infra sınıfına ait bir takım. Takım, su aygırları, domuzlar, pekariler, geyikler, koyun ve keçiler gibi karasal canlıların yanında balinaları da içerir. Yaklaşık 270 adet karada yaşayan çift toynaklı türü mevcuttur. Bunlardan özellikle boynuzlugiller familyasına ait türler, insanlar için ticari açıdan çok önemlidir. Çift toynaklılar, günümüzün en başarılı otçul kara canlılarındanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Fosil</span> Geçmiş bir jeolojik çağa ait organizmaların korunmuş kalıntıları veya izleri

Fosil veya taşıl, yer kabuğunun en üst bölümünü oluşturan tortul kayaçların çoğunda, bazen iyi korunmuş, bazen de erozyon ve sedimantasyon sırasında tahrip olmuş, ölü organizma kalıntılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Timsahlar</span>

Timsahlar, sıcak bölgelerde bataklıklar ve su kenarlarında yaşayan vücudu kemiksi pullarla örtülü sürüngenleri içeren bir grup. Bu takımın familyaları Alligatoridae (Aligatorgiller), Crocodylidae (Timsahgiller) ve Gavialidae'dir (Gavyaller).

<span class="mw-page-title-main">Elma salyangozu</span>

Elma salyangozu veya yaygın adıyla apple snail, bir su salyangozu türüdür. Çeşitli renklerde olabilir. Her hafta yumurtlayabilen elma salyangozları, tek bir yumurtlamada 200 ila 600 arasında yumurta yumurtlayabilir. Yumurtaların hayatta kalabilmesi için nemli bir ortamda bulunmaları gerekir. Cinsiyet ayrımı olan bir salyangoz türüdür. Sert suda yaşayan elma salyangozları 25 derece sıcaklıkta yaşarlar. 7.5 santimetreye kadar büyüyebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Steve Davis</span>

Steve Davis emekli İngiliz profesyonel snooker oyuncusudur. Oyunun en önemli ve ikonik karakterlerinden biridir. 1978'de profesyonel olduktan sonra snooker'ın 80'li yıllarına damga vurmuştur. Davis, Snooker Dünya Şampiyonası'nda 9 yıl içinde 8 kez final oynamış ve 6 kere Dünya Şampiyonu olmuştur. Ayrıca yedi yıl üst üste Dünya 1 Numarası unvanını taşımıştır. Ünlü oyuncu, 1985 yılında Dennis Taylor ile oynadığı ve ve müthiş bir mücadeleye sahne olan finalde son top yüzünden kaybettiği maç ile de snooker tarihinde özel bir şey edinmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı su samuru</span> Su kıyılarında yaşayan etçil memeli hayvan

Bayağı su samuru, sansargiller familyasından, nehir ve göl kıyılarında yaşayan etçil bir memeli. Su kenarlarında kazdığı çukurlarda yaşar. Yuvası karada olmakla beraber girişi su altındandır. İçini kuru yaprak ve yosunlarla döşer. Ayrıca havalandırma deliği de bırakır.

<span class="mw-page-title-main">Ağaçkakan</span>

Ağaçkakan (Picus), ağaçkakangiller (Picidae) familyasından ağaçların kabuklarını gagalayarak altlarında gizlenmiş tırtıl ve böceklerle beslenen, sivri gagalı kuş türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Diatom</span> dünyanın okyanuslarında, su yollarında ve topraklarında bulunan mikroalg sınıfı

Diatom, ökaryotik su yosunlarının fitoplanktonları oluşturan temel gruplarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Gliptodon</span>

Gliptodon ya da Glyptodon, Yunancada yivli veya oyma diş anlamına gelmektedir. Glyptodont ailesi glyptodontidae Pleistosen'de yaşamış armadillolara göre daha büyük ve zırhlı bir memelidir.

<span class="mw-page-title-main">Pakicetidae</span> tarih öncesi balina familyası

Pakicetidae, Erken Eosen'de Kuzey Pakistan'da yaşamış, en eski balinaları içeren bir Arkaik balina familyasıdır. Familyaya ait fosiller Kuzey Pakistan ve Kuzeybatı Hindistan'da bulunmuştur.