İçeriğe atla

phpMyAdmin

phpMyAdmin
phpMyAdmin ana ekranı
Geliştirici(ler)phpMyAdmin Projesi
TürWeb tabanlı veritabanı yönetimi
LisansGPL
Resmî sitesihttp://www.phpmyadmin.net
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

phpMyAdmin, PHP ile yazılmış açık kaynak kodlu bir araçtır. Başlıca kullanım amacı İnternet üzerinden MySQL veritabanı yönetimidir. Veritabanı oluşturma ve silme, tablo ekleme/değiştirme/silme, alan ekleme/değiştirme/silme, SQL sorguları çalıştırma, kullanıcıları, yetkileri ve alan anahtarlarını yönetme gibi işlevleri yapabilen ücretsiz bir yazılımdır.

Tarihçe

O tarihte Bilişim Teknolojileri danışmanı olan ve daha sonra Maguma[1] yazılım şirketinin kurucusu olacak olan Tobias Ratschiller; 1998 yılında, Peter Kuppelwieser'in yazmış olduğu MySQL-Webadmin'den esinlenerek PHP tabanlı bir MySQL arayüzü geliştirmeye başladı. Zaman darlığı nedeniyle 2000 yılında bu projeyi ve özgün yazarı olduğu diğer projeyi (phpAdsNew) yarıda bıraktı.

İlk sürümünden kısa bir süre sonra büyük bir kullanıcı ve geliştirici kitlesinin ilgisini kazanan phpMyAdmin, zamanın en popüler PHP uygulamalarından biri haline gelmişti. Birçok Linux dağıtımında da bulunan bu ürünün gün geçtikçe sayısı artan yamalarının eşgüdümünün sağlanması amacıyla Marc Delisle, Loïc Chapeaux ve Olivier Müller'den oluşan bir geliştirici grubu SourceForge'te phpMyAdmin Projesini oluşturdular ve 2001 yılında geliştirme işini üstlendiler.

Başlıca sürümler

  • 0.9.0 (9 Eylül, 1998) : İlk sürüm.
  • 1.0.1 (26 Ekim, 1998)
  • 1.2.0 (29 Kasım, 1998)
  • 1.3.1 (27 Aralık, 1998) : İlk çok dil destekli sürüm.
  • 2.1.0 (8 Haziran, 2000): Özgün geliştirici Tobias Ratschiller tarafından hazırlanan son sürüm.
  • 2.2.0 (31 Ağustos, 2001) : phpMyAdmin Projesi'nin hazırladığı ilk sabit sürüm.
  • 2.3.0 (8 Kasım, 2001) : Veritabanı ve tablo görünümlerinin küçük parçalara ayrılması.
  • 2.5.0 (5 Kasım, 2003) : MIME tabanlı dönüştürme sisteminin eklenmesi.
  • 2.6.0 (27 Eylül, 2004) : Geliştirilmiş karakter kümesi ve MySQL 4.1 desteği.
  • 2.7.0 (4 Aralık, 2005) : Geliştirilmiş iç aktarım yetenekleri, basitleştirilmiş yapılandırma, kullanıcı arayüzünün yalınlaştırılması ve daha fazlası.
  • 2.8.0 (6 Mart, 2006) : Uyumluluk güncellemeleri, veritabanı gizleme, yapılandırılabilir bellek limitleri, web tabanlı kurulum.
  • 2.9.0 (20 Eylül, 2006)
  • 2.10.0 (27 Şubat, 2007) : Designer adlı bağıntı arayüzü
  • 2.11.0 (22 Ağustos, 2007) : Sorgu sonuçlarından görünüm yaratma, yordam ve işlev yönetimi, çok sayıda veritabanı/tablo içeren sistemlerin yönetimini kolaylaştırmak amacıyla geliştirilen arayüz. Bu sürüm büyük olasılıkla PHP4'ü destekleyen son sürüm olacaktır.
  • 3.0.0 (27 Eylül, 2008)
  • 3.1.0 (28 Kasım, 2008)
  • 3.2.0 (15 Haziran, 2009)
  • 3.3.0 (7 Mart, 2010)
  • 3.4.0 (11 Mayıs, 2011)
  • 4.6.1 (3 Mayıs,2016)
  • 5.1.0 (24 Şubat 2021)
  • 5.2.1 (8 Şubat 2023)

Bugünkü durumu

Halihazırda 72 farklı dili [2] destekleyen yazılım phpMyAdmin Projesi çatısı altında Olivier Müller, Marc Delisle, Alexander M. Turek, Michal Čihař ve Garvin Hicking tarafından yürütülmektedir.

Benzer ürünler

Çok benzer bir araç olan phpPgAdmin, PostgreSQL için benzer özellikler sunar. Başlangıçta phpMyAdmin'in bir kaynak ikizi olan bu araç şu anda tümüyle özgün bir yapıya sahiptir.

Microsoft SQL Server yönetimi için geliştirilmiş araç ise phpMSAdmin'dir.[3] Bu ürün, tasarım ilkeleri itibarıyla phpMyAdmin'e benzese de tümüyle özgün bir kaynak koduna sahiptir.

MySQL veritabanı yönetimi için kuş tüyü hafifliğinde bir araç olan phpMinAdmin, phpMyAdmin'in tüm önemli özelliklerine sahip olmakla birlikte yalnızca bir PHP dosyasından oluşur.

Kaynakça

  1. ^ http://www.maguma.com/ 29 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ https://www.phpmyadmin.net/translations/ 6 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ http://www.phpmsadmin.org/ 27 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">MySQL</span>

MySQL, altı milyondan fazla sistemde yüklü bulunan çoklu iş parçacıklı, çok kullanıcılı, hızlı ve sağlam bir veri tabanı yönetim sistemidir.

PHP-Nuke, David Norman tarafından yazılıp Francisco Burzi tarafından geliştirilen, web tabanlı bir içerik yönetim sistemidir. Çalışması için sunucuda PHP ve MySQL desteği bulunması gerekir. Sistem tamamen web tabanlı bir kullanıcı arabirimi üzerinden kontrol edilir.

FileMaker, FileMaker şirketi tarafından geliştirilmiş, Macintosh ve Windows platformlarında çalışabilen bir veritabanı programlama aracıdır. 1980'lerde Macintosh için geliştirilmiş olan az sayıdaki veritabanı programından biridir.

XOOPS, hem nesnel hem de genişleyen birimleri bir arada taşıyabilen bir yazılım sistemdir. Zuups diye telaffuz edilir.

<span class="mw-page-title-main">MediaWiki</span> viki yazılımı

MediaWiki, GNU lisansıyla korunan, kullanımı açık bir viki yazılımıdır. PHP ile yazılmıştır ve MySQL veya PostgreSQL ilişkisel veritabanı yönetim sistemi kullanır. MediaWiki; 1.7 sürümünden itibaren PHP 5 desteğini zorunlu tutmaktadır. Eğer PHP'nin eski bir sürümünü kullanıyorsanız MediaWiki'nin 1.6.10 sürümünü kullanmak zorundasınız.

<span class="mw-page-title-main">İnternet forumu</span> internet üzerinden tartışma platformu

İnternet forumu ya da mesaj panoları, insanların iletiler biçiminde tartışma yürütebileceği platformlardır. Mesajlar genellikle bir satırdan uzun olur, başlıklara ve kategorilere ayrılır. Bu özellikler, forumları diğer sohbet odalarından ayıran özelliklerden bazılarıdır.

cPanel, Unix tabanlı sistemlerde çalışan geniş bir kullanım oranına sahip kontrol panelidir. İsmi "Control Panel" kelimesinden gelmektedir.

phpPgAdmin

phpPgAdmin, PostgreSQL veritabanlarını yönetmek için kullanılan PHP ile yazılmış bir Web yazılımıdır. Bu araç, kullanıcıların veritabanı ve tablo oluşturabilmelerini, SQL kullanarak veri sorgulaması yapabilmelerini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Zend Studio</span>

Zend Studio. PHP'nin geliştiricisi Zend firması tarafından geliştirilen bir editördür. PHP'yi en verimli şekilde kodlamayı amaç edinmiştir. Otomatik kod tamamlama ve hata bulma gibi özellikleri mevcuttur. Proje de kullanmış olduğunuz değişkenleri, fonksiyonları, sınıfları hatırlatıp işin karmaşıklığından sizi kurtarır.

Lucene, Doug Cutting tarafından Java kullanılarak yazılmış bir açık kaynak kodlu bilgi toplama kütüphanesidir. Apache Yazılım Derneği'nce desteklenen yazılım Apache Yazılım Lisansı'nı kullanmaktadır.

Collabtive proje yönetimi için hazırlanmış, web tabanlı ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır Bu projeye Kasım 2007 yılında başlanmıştır. Bu projenin amacı Basecamp gibi özel yazılımlara benzer açık kaynak kodlu bir alternatif oluşturmaya çalışmaktır.

<span class="mw-page-title-main">EasyPHP</span>

EasyPHP 1999'da yayınlandığında ilk ve tek WAMP yazılım paketiydi.

Elxis CMS Elxis Public License ile yayınlanan açık kaynaklı bir içerik yönetim sistemidir (CMS). PHP tabanlı dosya sistemine ve MySQL veritabanı dayanan sistem Yunanistan kaynaklıdır. İlk sürümü 2005 yılında oluşturulan Elxis'in en son ve önceki sürümlerden bağımsız 4.x sürümü 2012 yılının Eylül ayında kullanıma sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">MariaDB</span> Veritabanı yönetim sistemi, ilişkisel, açık kaynaklı, topluluk tarafından geliştirilmiş MySQL çatalı

MariaDB, ilişkisel veritabanı sistemi olan MySQL'in kaynak kodundan türemiş, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılarak ücretsiz olarak kullanılabilen, geliştirilmesi ve bakımı topluluk tarafından sürdürülen veritabanıdır. MySQL, önde gelen açık kaynaklı yazılım sistemi olarak ticari bir şirket olan Oracle tarafından satın alındıktan sonra MySQL'in ilk geliştiricileri tarafından Monty AB çatısı altında yine açık kaynak olarak MariaDB adıyla yola devam edeceği duyurulmuş ve oldukça ilgi görmüştür.

GRASS GIS taramalı, vektör topolojisi destekli, görüntü işleme ve grafik verileri işleme kapasitesine sahip bir ücretsiz, açık kaynak coğrafi bilgi sistemi (GIS)'dir.

Gen Ontolojisi ya da GO, gen ve gen ürünü vasıflarının bütün türler kapsamında temsilini birleştirmek için büyük bir biyoenformatik girişimidir. Proje özellikle şunları hedeflemektedir:

  1. Gen ve gen ürünü vasıflarına dair sahip olduğu denetli söz dağarcığının sürdürülmesi ve geliştirilmesi;
  2. Gen ve gen ürünlerinin notlaması, not verilerinin özümsenmesi ve dağıtılması;
  3. Projenin sağladığı verinin bütün boyutlarına kolayca erişilmesi için ve deneysel verilerin GO kullanarak işlevsel yorumlanabilmesi için araçlar sağlanması.
<span class="mw-page-title-main">MacOS Server</span>

macOS Server, Apple tarafından üretilen ve ayrı piyasaya çıkarılan add-on bir işletim ve sunucu sistemidir, macOS işletim sistemi için ek sunucu programları, idaresi ve yönetimi araçları sağlar. Mac OS X Server İngilizce, Japonca, Fransızca, Almanca, Basitleştirilmiş Çince, Hollandaca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca ve Geleneksel Çince mevcuttur.

Navicat, PremiumSoft CyberTech Ltd. tarafından MySQL, MariaDB, Oracle, SQLite, PostgreSQL ve Microsoft SQL Server için üretilen bir grafik veritabanı yönetimi ve geliştirme yazılımı serisidir. Explorer benzeri bir grafik kullanıcı arayüzüne sahiptir ve yerel ve uzak veritabanları için birden fazla veritabanı bağlantısını destekler. Tasarımı, veritabanı yöneticileri ve programcılardan, müşterilere hizmet eden ve iş ortaklarıyla bilgi paylaşan çeşitli işletmeler/şirketlere kadar çeşitli izleyicilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılır.

<span class="mw-page-title-main">HeidiSQL</span>

HeidiSQL; MySQL'in yanı sıra Microsoft SQL Server ve PostgreSQL için ücretsiz ve açık kaynaklı bir istemcidir. Kullanıcılar HeidiSQL ile veritabanlarını yönetmek için, bir oturum oluşturarak kabul edilebilir kimlik bilgileri olan bir yerel veya uzak MySQL sunucusuna giriş yapmalıdır. Bu oturumda kullanıcılar MySQL veritabanlarını bağlı MySQL sunucusu içinde yönetebilir ve bittiğinde sunucudan bağlantısını kesebilir. Özellik kümesi, en yaygın ve gelişmiş veritabanı, tablo ve veri kaydı işlemleri için yeterlidir, ancak bir SQL veritabanı önündeki tam işlevselliğe doğru aktif olarak gelişmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">EyeOS</span>

eyeOS, kullanıcılar arasında işbirliği ve iletişimi sağlamayı amaçlayan bulut bilişim konseptini izleyen bir web masaüstüdür. Esas olarak PHP, XML ve JavaScript ile yazılmıştır. Web tabanlı bir masaüstü arayüzüne sahip özel bir bulut uygulama platformudur. Benzersiz kullanıcı arabirimi nedeniyle yaygın olarak bulut masaüstü olarak adlandırılan eyeOS, dosya yönetimi, kişisel yönetim bilgi araçları, işbirliği araçları ve müşterinin uygulamalarının entegrasyonu ile buluttan bütün bir masaüstü sunar.