
Palmiye, palmiyegiller familyasını oluşturan tropik iklimlerde yetişen türlerin ortak adı.

Rakım veya yükselti, herhangi bir nesnenin bilinen bir düzeye göre yüksekliğidir. Genellikle bu bilinen düzey, ortalama deniz seviyesidir. En yüksek ve en düşük alanın ortalama metresidir. Aynı yer şekilleri farklı yüksekliklerde yer aldığı gibi farklı yer şekilleri de aynı yüksekliklerde yer alabilir. Ege Bölgesinde yer alan Büyük Menderes Ovasının yükseltisi 50 metre civarında iken, İç Anadolu Bölgesindeki Konya Ovasının yükseltisi 1000 metre, Doğu Anadolu Bölgesindeki Erzurum Ovasının yükseltisi 1800 metre, Elazığ'ın il merkezinin kurulu olduğu Uluova'nın yükseltisi ise 1067 metre civarındadır. Yine Batı Anadolu'daki bazı dağların yüksekliği Doğu Anadolu'daki ovalardan daha azdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hidroelektrik enerji potansiyelinin Marmara Bölgesindekinden yüksek olmasında yer şekillerinin farklılığı değil yükselti ortalamalarının farklı olması neden olmuştur. Çünkü her iki bölgede yer şekilleri özellikleri benzerdir. Bu nedenle “yükselti” ile “yer şekilleri” farklı şeylerdir. Dolayısıyla yükselti ile yer şekillerinin etkileri de farklıdır.

Trabzon hurması, Japon hurması, cennet hurması, Karaağaç hurması ya da Akdeniz hurması, yöresel adı ile ambe veya amme; abanozgiller (Ebenaceae) familyasından, Akdeniz Bölgesi gibi subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen ad. "Hurma" Farsça khurmalu, yani erik hurması adından gelmedir. Türkiye'ye ilk defa 1920 yıllarında Fransızlar tarafından getirilip Hatay bölgesinde yetiştirilmiştir, bu nedenle meyvenin ismi tini frence veya Frenk elması olarak da bilinir.

Binboğa Dağları Akdeniz Bölgesi içinde Orta Toroslarda yer alan ve 4. Zaman'da oluşmuş dağlardır. Binboğa Dağları Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri arasında kalır. Doğusunda Afşin Ovası batısında ise Dibek Dağı bulunur. Güneyinden Göksun Çayı geçer. Büyük bölümü K. Maraş sınırlarında olan dağın, batı bölümü Kayseri topraklarıdır. Çoğunlukla kireçtaşlarından oluşan dağın yamaçları eğimlidir.

Mojave Çölü, ABD'nin Kaliforniya Eyaleti'nin güneydoğusunun büyük bir bölümü ile orta bölümlerinin küçük bir parçasını işgal etmekle beraber; Güney Nevada'nın, Güneybatı Utah'ın ve Kuzeybatı Arizona'nın küçük bir alanını kaplar. Mojave'de en yüksek irtifa 610 metredir, bu sebeple Mojave genellikle en yüksek çöl olarak bilinir. Fakat tezat bir şekilde Kuzey Amerika'daki en alçak çöl irtifası Mojave'nin bir parçası olan meşhur Death Valley'de ölçülmüştür. Arazinin yüzölçümü 124.000 kilometrekaredir.

Elifoğlu, Gaziantep ilinin Karkamış ilçesine bağlı bir mahalledir. Barak ovasında konumlanan önemli bir mahalledir. Deniz seviyesinden yüksekliği 365 metredir. Karkamış ilçesinin en büyük 3. mahallesidir. Fırat nehrine kıyısı bulunan Elifoğlu mahallesinde Akdeniz iklimi görülmektedir. Yazları sıcak ve kurak geçer ortalama gündüz sıcaklığı 40-48 derece arasında değişir. Geceleri Fırat Nehrinden dolayı nispeten de nem olur. Kışları ılık ve yağışlı geçer don olayı çok nadir olur. Sıcaklık sıfırın altına düşmez. Toprağı sulak ve bereketli olan bir konumu vardır. Antep fıstığı ve zeytin tarlaları genel olarak yaygındır. Türkiye'nin en verimli Antep fıstığı ağaçları burada bulunur. Türkiye'nin %80 nane ihtiyacını karşılayan Barak Ovasının üretimde önde gelen mahallesidir.

Phoenix, Palmiyegiller familyasına bağlı bir bitki topluluğudur. Çoğunlukla peyzaj bitkisi olarak kullanılsalar da Orta Doğu ülkelerinde ticari amaçla kullanılan bir topluluktur. Dünya genelinde en çok tanınılan Phoenix Dactylifera ve Phoenix Canariensis türleridir.

Dakaş, Tunus'un Tuzer ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Cerid'de il merkezi Tuzer'in 12 km doğusunda Şattü'l-Cerid'in kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 835,8 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 22.808'dir.

Washingtonia Filifera, ana vatanı Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısı ve Meksika'nın Baja California bölgesi olan, Arecaceae familyasından çiçekli tek gövdeli bitkidir. 15–20 m. uzunluğa ve 3–6 m. genişliğe kadar büyüyen, ağaca benzer bir büyüme alışkanlığına sahip, yaprak dökmeyen bir monokottur. Sağlam, sütunlu bir gövdeye ve mumsu, yelpaze şeklinde (palmat) yapraklara sahiptir.

Phoenix Canariensis, ana vatanı Kanarya Adaları olan bir hurma çeşididir. Dünya’ya peyzaj bitkisi olarak yayılmıştır.Türkiye'de ise en çok Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi'nde görülmektedir. Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde daha az yayılım göstermektedir. Türkiye'nin Güney bölgelerinde daha çok, akrabası olan Phoenix dactylifera isimli hurma türü bulunmaktadır.

Syagrus Romanzoffiana, Ana vatanı Güney Amerika, Brezilyadır. Palmiyegiller familyasından popüler bir peyzaj bitkisidir. Ilıman ve tropikal iklimlerde yetişmektedir. boyları maximum 15 metreye kadar çıkmaktadır. -10 dereceye kadar soğukluğa dayanıklıdır ve lifli bir gövde yapısına sahiptir. Yapraklarını dökmez ve yeşil renklidir.

Sabal Palmetto , ana vatanı Amerika Birleşik Devletleri'nin güneyi ve Meksika’daki Yucatán Yarımadası’dır. Palmetto, Palmiyegiller familyasının bit türüdür.

Syagrus Coronata, ana vatanı Brezilya’nın Güney ve Kuzeydoğusu olan, Palmiyegiller familyasından Brezilya’ya özgü ağaç çeşitlerinden bir tanesidir. 150 sene kadar yaşayabilmekte olan ağaç ortalama olarak 10 sene yaşamaktadır. Ortalama 12 metre uzunluğa kadar büyümektedir. Yalnız palmiye olarak da bilinmektedir.

Bismarckia Nobilis, ana vatanı Madagaskar'ın Kuzeyi olan Palmiyegiller familyasına ait monotipik cinsi bir ağaçtır. Doğal yaşam alanları ovalardaki çalılıkların içidir. Mavi-gümüş renginde yelpaze şeklinde yaprakları vardır. Brahea armata ile benzerlikleri yüzünden aynı cins sanılsalar da değillerdir. Aralarındaki en büyük fark Brahea A.'nın daha mavimsi renk olmasıdır.

Brahea Armata, ana vatanı Meksika Baja California olan Palmiyegiller familyasına ait iri gövdeli ortalama 15 metre uzunluğa kadar büyüyen oldukça soğuğa dayanıklı olan ve yaprakları yelpaze şeklinde mavimsi gümüşi bir rengi olan palmiye çeşididir.

Phoenix Roebelenii, ana vatanı Güneydoğu Asya olan Palmiyegiller familyasına ait hurma türüdür. İnce ve uzun gövdesi olan Phoenix R. yavaş büyür ve ortalama boyları 7 metreye kadar ulaşmaktadır.

Datça hurması, ana vatanı Türkiye'nin güneybatısı ve Yunanistan'ın Girit Adası'dır. Türkiye'nin ve Avrupa'nın tek yerli palmiyesidir. Avrupa’nın ve Türkiye'nin tek palmiye ormanını oluşturmaktadır. Dünyada sadece Türkiye ve Girit Adası'nda bulunmaktadır. Ortalama uzunlukları 17 metreye kadar ulaşmaktadır. Yaprakları 2 veya 3 metre uzunluğunda olmaktadır.

Phoenix dactylifera, ana vatanı Orta Doğu toprakları olan palmiyegiller familyasından dekoratif yapraklı bir phoenix türüdür.

Ravenea Rivularis, ana vatanı Madagaskar olan Palmiyegiller familyasına ait Ravenea türünün cinslerinden biridir.

Phoneix Rupicola, ana vatanı Hindistan olan Palmiyegiller familyasından bir Phoenix türüdür. Doğal Yaşam alanları uçurumlar, sarp vadiler, ormanlar gibi yerlerdir. Deniz seviyesinden 1300 metre yüksekliğe kadar yaşamını sürdürebilen bir Phoenix türüdür.