İçeriğe atla

Phobetron pithecium

Büyücü güve tırtılı
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Hexapoda
Sınıf: Insecta
Takım: Lepidoptera
(Pul kanatlılar)
Familya: Limacodidae
Cins: Phobetron
Tür: P. pithecium
Phobetron pithecium
(JE Smith, 1797

Büyücü güve tırtılı (Phobetron pithecium), kabuklu güveler (Limacodidae) familyasına ait yaklaşık 1,5 cm boyundaki bir tırtıl türüdür.

İğnelerle kaplı bedeninden yanlara doğru 9 çift kadar farklı boylarda çıkıntı uzanır. Biçimi, kuru bir yaprağa benzer. Genellikle yalnız başına beslenir. Zehirli bir türdür.

Meşe, kestane, dişbudak gibi ağaçlar besinlerini oluşturur.

Yumurtalarıyla birlikte bir larva.

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Phobetron pithecium ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Phobetron pithecium ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İpek</span>

İpek, ipekböceğinin ürettiği yumuşak, parlak bir liftir. İpekböceği bir tırtıldır ve bu lifi kendine koza örmek için üretir. İnsanlar bu liften iplik yapar ve kumaş dokurlar.

<span class="mw-page-title-main">Kelebek</span>

Kelebek, böceklerin, pul kanatlılar veya kelebekler (Lepidoptera) takımının kanatlı fertlerine verilen genel ad. 150.000 kadar türü bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Başkalaşım</span>

Başkalaşım ya da metamorfoz, özellikle böcekler için kullanılan bir terim olup canlının tırtıl düzeyinden yetişkin düzeye geçişine denir.

Abdullah Tırtıl Türk asker, 1982-1984 arasında İstanbul Belediye Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Acharia stimulea</span>

Semerli tırtıl, kabuklu güvelerden, yaklaşık 2,5–3 cm boyunda bir güve tırtılı.

<span class="mw-page-title-main">Mavi baştankara</span> Kuş cinsi

Mavi baştankara, baştankaragiller (Paridae) familyasından mavi-sarı renkli küçük bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Çam keseböceği</span>

Çam kese böceği, Thaumetopoeidae familyasından pul kanatlı zararlı böcek türü.

<span class="mw-page-title-main">Tırtıl</span> Gündüz ve gece kelebeklerinin larvası

Tırtıl gündüz ve gece kelebeklerinin larvasıdır. Göğüs bölümlerinde üç çift bacakları vardır. Tırtıl büyüdüğünde kelebek olacağını gösteren hiçbir ipucu vermediğinden, larvaya iyi bir örnektir. Çoğu tırtılın uzun gövdesi 13 bölümden oluşur. Başın ardındaki ilk üç bölüm, kelebeğin kanatlarının ve bacakların bağlandığı göğüs bölümüne dönüşecektir. Bu bölümlerdeki bacaklar sert ve parlaktır. Etli, yumuşak ve küt uçları yüzeylere tutunmayı sağlayan küçük kancalarla donanmış öbür bacaklar, tırtıl kelebek olduğunda kaybolur. Tırtılların kancalı bacakları beş çiftten az olabilir ama hiçbirinde beş çifti aşmaz.

<span class="mw-page-title-main">Güve</span>

Güve, Lepidoptera (pulkanatlılar) takımından çeşitli kelebek türlerine verilen genel ad. Halk arasında buğday, odun, kumaş ve kürk gibi şeylere musallat olmaları ile bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Kayın baştankarası</span>

Bataklık baştankarası, baştankaragiller (Paridae) familyasından bir kuş türü.

<span class="mw-page-title-main">Abdim leyleği</span> Kuş cinsi

Abdim leyleği veya diğer adıyla Beyaz karınlı leylek, gri bacaklı siyah bir leylek türü.

<span class="mw-page-title-main">Krizalit</span>

Krizalit, bazı böceklerde tırtılın kendi çevresine ördüğü koza içindeki devinimsiz, kelebeğe ya da böceğe dönüşme evresindeki durumu. pupa olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl ibikli kız kuşu</span>

Kızıl ibikli kız kuşu, yağmurcungiller familyasına ait bir kuş türüdür. Yaklaşık 35 santim boyunda. Kanatlar ve arka, açık kahverengidir ama baş ve göğüs ve boynun ön parçası siyahtır. Kuyruk kısa olup ucu siyahtır. Her gözün önünde kırmızı etli bir ibik vardır. Gaga siyah uçlu olup kırmızıdır ve uzun bacaklar sarı renklidir. Karıncalar, kanatlı böcekler, tırtıllar ve diğer böcekler, salyangozlar ve diğer omurgasız hayvanları çoğunlukla yerden seçerek alırlar. Tür asgari endişe altındaki türler listesindedir.

<span class="mw-page-title-main">Iphiclides podalirius</span>

Erik kırlangıçkuyruğu, Papilionidae familyasından bahçelerde, çayırlık ve açık ormanlık alanlarda yaşayan bir kelebek türü. Çakal eriği türünün bulunduğu yerlerde ve özellikle meyve bahçelerinde rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Ağaçkakan</span>

Ağaçkakan (Picus), ağaçkakangiller (Picidae) familyasından ağaçların kabuklarını gagalayarak altlarında gizlenmiş tırtıl ve böceklerle beslenen, sivri gagalı kuş türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Myrmeleontidae</span>

Myrmeleontidae, Myrmeleontoidea üstfamilyasına bağlı bir hayvan familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tırtıl kurabiye</span> bir kurabiye çeşidi

Tırtıl kurabiye veya Krumiri, bir çeşit kurabiye veya bisküvidir. Almanya'da Spritzgebäck, İtalya'da Krumiri olarak adlandırılır.Çin'de ejder kurabiye veya tırtıl kurabiye olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Sarığı burma tatlısı</span>

Sarığı burma tatlısı, sarı burma tatlısı, sar burma tatlısı, bir çeşit şerbetli tatlıdır. Oklava tatlısına çok benzer. Sivas'ta yapılan bir tatlıdır. Genellikle içine ceviz konur. Osmanlı mutfağına ait bir tatlıdır. İsmini oklavaya sarılarak yapılmasından alır. Benzer tatlılar Amasya'da tırtıl baklava, Erzurum'da kırım baklavası, Tokat'da oklava tatlısı, Erzincan'da lüle baklavası, Elazığ'da dolanger tatlısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tachinidae</span>

Latince ismiyle Tachinidae, parazit sinekler olarak ya da tırtıl sinekleri, dünya çapında yaklaşık 8000 türe sahip, tür bakımından zengin bir sinek familyasıdır ve bunların yaklaşık 500'ü Orta Avrupa'da bulunur..

<span class="mw-page-title-main">Dolangel tatlısı</span>

Dolangel tatlısı, bir çeşit şerbetli tatlıdır. Oklava tatlısına çok benzer. Türkiye genelinde yapılmaktadır. İçine Antep Fıstığı veya ceviz konur. Osmanlı mutfağına ait bir tatlıdır. Benzer tatlılar Amasya'da tırtıl baklava, Erzurum'da kırım baklavası, Tokat'ta oklava tatlısı, Erzincan'da lüle baklavası, Sivas'ta Sarığıburma, Elazığ'da dolanger tatlısıdır. Gaziantep Dolangel Tatlısı 15.11.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.