İçeriğe atla

Philostorgius

Philostorgius
Doğum368
Sofular köyü, Ürgüp
Ölüm439
Konstantinopolis
MeslekTarihçi

Philostorgius (GrekçeΦιλοστόργιος; 368 - y. MS 439), 4. ve 5. yüzyıllarda Anomoean Kilisesi tarihçisiydi.

Hayatı

Hayatı hakkında çok az bilgi mevcuttur. Borissus, Kapadokya'da Eulampia ve Carterius'un çocuğu olarak dünyaya gelmiş[1] ve yirmi yaşından itibaren Konstantinopolis'te yaşamıştır. Arian bir aileden geldiği söylenir ve Konstantinopolis'te kısa süre sonra kendisini, çalışmalarında Philostorgius'tan çok övgü alan Eunomios Kizikos'a bağlandı[2].

Eserleri

O, Kilise Tarihi (Ἐκκλησιαστικὴ ἱστορία, Ekklēsiastikē Historia) başlıklı Arian İhtilafı'nın tarihini yazmıştır. Philostorgius'un orijinali 425 ile 433 yılları arasında, yani Sokrates Skolastikos Tarihi'nden biraz daha önce ortaya çıkmış ve iki kitap halinde on iki ciltten oluşuyordu. Orijinali artık kaybolmuştur. Ancak dokuzuncu yüzyıl tarihçisi I. Fotios tarafından Konstantinopolis'teki kütüphanesinde bir nüshası bulunmuş ve kendisi bunun bir özetini yazmıştır. Diğerleri de Philostorgius'tan, özellikle de Artemii Passio'nun yazarından (Artemius, Julianus döneminde efsanevi bir şehittir) ödünç almıştır ve bu nedenle, orijinal metnin sonunda ortadan kaybolmasına rağmen, özetin ve diğer referansların gözden geçirilmesi ile ne içerdiğine dair bir fikir oluşturmak mümkündür.[3] Metinde olabileceklerin bu yeniden inşası ilk kez 1913'te Belçikalı filolog Joseph Bidez tarafından Almanca olarak yayımlanmış; Friedhelm Winkelmann tarafından üstlenilen çalışmasının gözden geçirilmiş üçüncü baskısı 1981'de yayınlanmış; bu basım yakın zamanda Philip R. Amidon tarafından İngilizceye çevrilmiştir.

Philostorgius'un Kilise Tarihinin Özeti I. Fotios (Britanya Kütüphanesi, 16. yüzyıl el yazması)

Ayrıca Porfir'e karşı tamamen kaybolan bir inceleme yazmıştır.[4]

Sürümler

  • Bruno Bleckmann, Markus Stein (ed.): Philostorgios Kirchengeschichte (= Kleine und fragmentarische Historiker der Spätantike E 7). 2 vols. Ferdinand Schöningh, Paderborn 2015, 978-3-506-78199-4.
  • Philostorgius, Kirchengeschichte. Mit dem Leben des Lucian von Antiochien und den Fragmenten eines arianischen Historiographen, edited by Joseph Bidez and revised by Friedhelm Winkelmann, GCS (Berlin: Akademie-Verlag, 1981).
  • Philostorgius Kilise Tarihi, editor and translator Philip R. Amidon, S.J. (Atlanta: Society of Biblical Literature, 2007).
  • Photios, Philostorgius'un Kilise Tarihi'nin özeti, tr Edward Walford, (Londra: Henry G. Bonn, 1855)

Kaynakça

  1. ^ Philostorgius, in Photius, Epitome of the Ecclesiastical History of Philostorgius, book 9, chapter 9.
  2. ^ Anadolu'nun Azizleri. Hanspeter Tiefenbach. Arkeoloji ve Sanat Yayınları Tur. San. Tic. Ltd. Şti. 2012. s. 313. ISBN 9786053962052. 
  3. ^ Philostorgius Church History 21 Ağustos 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., editor and translator Philip R. Amidon, S.J. (Atlanta: Society of Biblical Literature, 2007), xxi
  4. ^ Philostorgius, in Photius, Epitome of the Ecclesiastical History of Philostorgius, book 10, chapter 10.

Konuyla ilgili yayınlar

Çalışmalar
  • Bruno Bleckmann, "Apokalypse und kosmische Katastrophen: Das Bild der theodosianischen Dynastie beim Kirchenhistoriker Philostorg," in Brandes, Wolfram / Schmieder, Felicitas (hg), Endzeiten. Eschatologie in den monotheistischen Weltreligionen (Berlin, de Gruyter, 2008) (Millennium-Studien / Millennium Studies / Studien zu Kultur und Geschichte des ersten Jahrtausends n. Chr. / Studies in the Culture and History of the First Millennium C.E., 16), 13–40.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arius</span>

Arius, İskenderiye'de Baucalis Kilisesi'nde görev yapmış Libya kökenli çileci Hristiyan bir din adamıdır. Tanrı'nın doğası hakkındaki öğretisi, Baba'nın Oğul üzerindeki kutsallığının altını çizmesi ve teslis inancına muhalefeti, 325 yılında Roma İmparatoru Konstantin tarafından toplanan Birinci İznik Konsili'nde onu ana konu hâline getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Kuşatması (674-678)</span>

Konstantinopolis'in Birinci Arap Kuşatması 674 ila 678 yılları arasındaki Bizans-Arap Savaşları'nın büyük bir çatışması olup, Konstantinopolis'in savunmasının sınandığı sayısız kuşatmalardan biriydi. Savaş, Bizans İmparatorluğu ile Emeviler arasında cereyan etti. Muaviye, Emevi hükümdarı olarak ortaya çıkmıştı ve Şam'ı başkent yaparak; stratejik hedef olarak Bizans İmparatorluğu'nun ortadan kaldırılmasını açıkça ilan etmişti. Bu nedenle 668'de Muaviye, oğlu Yezid komutasında bir Arap ordusunu Bizans İmparatorluğu'na sefere göndermişti. Yezid ve ordusu, bütün Anadolu'yu katederek Kalkedon'a (Kadıköy) kadar ilerlemişti. Anadolu'da önemli bir Bizans kalesi olan Amorium şehri, bu sefer sonunda Araplar'ın eline geçmişti. Fakat Kalkedon'da, Konstantinopolis'in karadan ele geçirmenin imkansız olduğu anlaşıldı.

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Kuşatması (717-718)</span> Emevi Araplarının Bizans başkentine karşı gerçekleştirdiği başarısız işgal girişimi (717-718)

Konstantinopolis'in İkinci Arap Kuşatması (717-718), Arapların Bizans İmparatorluğu'nun başşehri olan Konstantinopolis'u almak için karadan ve denizden girişimde bulundukları bir kuşatmaydı. Arap kara kuvvetleri Mesleme bin Abdülmelik tarafından yönetiliyordu, Konstantinopolis'in dayanıklı ve görünen surları ve Bulgar atakları karşısında yenildiler. Deniz filoları Rum Ateşi tarafından tahrip edildi ve arta kalanları daha sonra yurtlarına geri dönüşlerinde fırtınada battı. Kuşatma sık sık geniş çaplı çalışılmış bir savaş olan Puvatya Muharebesi ile kıyaslansa da o savaş Müslümanların doğudan Avrupa içinde genişlemelerini yaklaşık 700 yıl durdurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Konstantinopolis Konsili</span>

Birinci Konstantinopolis Konsili, 381 yılında I. Theodosius tarafından İstanbul'da toplanan konsildir. İznik Konseyi tarafından kurulan inanç sisteminin onaylanması ve Ariusçuluk ihtilafı ile ilgilenmiştir. Aya İrini Kilisesi'nde 381 yılının Mayıs ile Temmuz ayları arasında toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aelia Eudoksia</span>

Aelia Eudoxia, Doğu Roma imparatoru Arcadius'un eşi.

<span class="mw-page-title-main">I. Fotios</span>

I. Fotios, ayrıca Photius ya da Photios olarak da okunur, 858'den 867'e ve 877'den 886'ya kadar Konstantinopolis Patriği.

Ahit, tarihi açıdan birçok alanda etki sahibi olmuştur. Arkeoloji ve astronomiden dil bilime kadar etkisi bulunan Ahit, antik ve modern kültür, mitoloji, antropoloji, ahlak gibi konulara önemli derecede etki etmiştir. Tarihi içeriği, olaylara atfedilen önem ve Ahit'te açıklananlarla tarihi kanıtlar arasındaki kıyaslamalar sadece Ahit'te yazılanların yanı sıra fazlaca bilgi sunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulfilas</span>

Ulfilas (ya da Gotça Wulfila: küçük kurt ya da kurda ait [ayrıca Ulphilas. Orphila], Hristiyan misyoner ve Kitâb-ı Mukaddes tercümanı. Kitab'ı Mukaddes'i Got diline tercüme etmesi ile Arianizm’in Cermenler arasında yayılmasını sağlamıştır.

Nikeforos Blemmides, 13. yüzyıl Bizans yazın adamı.

<span class="mw-page-title-main">Mitileneli Zaharias</span> 5.ve 6. yüzyıl Midilli piskoposu

Mytilene'li Zacharias, Zacharias Scholasticus ya da Zacharias Rhetor olarak da bilinir, piskopos ve kilise tarihçisi.

Salminius Hermias Sozomenus, aynı zamanda Sozomen olarak da bilinir, Hristiyan Kilisesi tarihçisiydi.

I. Athanasios 1289'dan 1293'e ve 1303'ten 1309'a kadar iki dönem Konstantinopolis Patriği olarak görev yapmıştır. Edirne'de doğmuş, Konstantinopolis'te ölmüştür. İmparator II. Andronikos tarafından patrik olarak seçildi, Konstantinopolis ve Roma Kiliselerinin yeniden birleşmesine karşı çıktı ve din adamları arasında muhalefeti uyandıran bir dini reform başlattı. 1293'te istifa etti ve 1303'te halkın desteğiyle yeniden göreve geldi. Birlik yanlısı dini hizip, onu 1310'un başlarında emekli olmaya zorladı.

<span class="mw-page-title-main">Papirüs 45</span>

Papirüs 45 Yunanca Kutsal Yazıların Grekçede yazılan eski bir kopyasıdır. ayrıca Chester Beatty I adı altında da tanınır. Bu el yazması tüm dört İncillerden ve Elçiler İşleri kitabından ayetler içermektedir. Onlar ekseriyetle Dublin'deki (İrlanda) Chester Beatty koleksiyonunda bulunur. Bir parça Viyana'da Österreichische Nationalbibliothek'te bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Bizans İmparatorluğu'nda tıp</span>

Bizans tıbbı, Bizans İmparatorluğu'nun yaklaşık MS 400 ile MS 1453 arası yaygın tıbbi uygulamalarını kapsar. Bizans tıbbı, Greko-Romen öncülleri tarafından geliştirilen bilgi temeli üzerine inşa edilmesiyle dikkate değerdir. Bizans tıbbı, antik çağlardan kalma tıbbi uygulamaları koruyarak İslam tıbbını etkiledi ve Rönesans döneminde Batı'nın tıbbın yeniden doğuşunu destekledi.

Pastoral mektuplar, Yeni Ahit'teki Titus, Birinci ve İkinci Timoteos'u kapsayan üç kitaba verilen adlandırmadır. Bu mektuplara verilen pastoral adı, latince "çoban" anlamına gelen kelimeden türetilmiştir. Bu isimlendirme ile mektupların bir cemaate değil, Pavlus sonrası işleri kontrol altına alacak bireysel bir "çobana" gönderildiğine dikkat çekilmek istenmiştir. Pavlus mektuplarının çoğu gibi cemaatlere yazıldığından, pastoral mektuplar kendine özgü bir kategori oluşturmaktadırlar.

4. yüzyıl Hristiyanlığında Anomoean'lar ve Heterousian'lar olarak da bilinir, Aetian'lar veya Eunomian'lar Ariusçuluk'un bir biçimini benimseyen, Mesih'in Baba Tanrı ile aynı nitelikte olmadığına ve Yarı-Ariusçuların ileri sürdüğü gibi, aynı doğaya sahip (homoiousçu) olduğuna inanan bir mezheptir.

Florentios, Konstantinopolis'in rakip Anomoean başpiskoposuydu, Antakyalı Evdoksios ile aynı zamanda ve ona karşı görevde bulunuyordu.

Antakyalı Aetius, düşmanları tarafından "Ateist" lakabıyla anılan, Anomoeanizmnim kurucusudur, Coele-Suriye'nin yerlisidir.

Epitom, özet veya minyatür form veya daha büyük bir gerçekliği temsil eden bir örnektir, ayrıca somutlaştırma ile eşanlamlı olarak kullanılır. Epitomacy "derecesine kadar" anlamına gelir. Kısaltmanın epitomdan farkı, kısaltmanın daha büyük bir eserden seçilmiş alıntılardan oluşmasıdır; bir eserin en azından kısmen orijinal bir özeti olan epitomun aksine yeni bir yazı oluşturulmaz.

<i>İngiliz Halkının Kilise Tarihi</i>

İngiliz Halkının Kilise Tarihi, Bede tarafından MS 731 civarında yazılan, İngiltere'deki Hristiyan Kiliseleri ve genel olarak İngiltere tarihini anlatan bir metindir. Metnin ana odak noktası, Bölünme öncesi Roma Riti ile Kelt Hristiyanlığı arasındaki çatışmadır. Latince yazılmış olup 731 yılında Bede'nin yaklaşık 59 yaşındayken tamamlandığı sanılmaktadır. Anglosakson tarihine ilişkin en önemli orijinal referanslardan biri olarak kabul edilir ve İngiliz ulusal kimliğinin gelişiminde önemli bir rol oynamıştır.