İçeriğe atla

Philips Hue

Kontrol Edilmiş

Philips Hue, kablosuz olarak kontrol edilebilen, renk değiştiren LED lambalar ve beyaz ampullerden oluşan bir akıllı ampul serisidir. 2012 yılında 1.nesli çıkan Philips Hue ampul serisi, kendi türünde piyasaya sürülen ilk akıllı ampuldür.[1] Ampuller, şu anda Philips'in eski aydınlatma bölümü olan Signify N.V. tarafından üretilmektedir.[2]

Ürünler

Hue Bridge, ampullerin uygulama ile "iletişim kurmasını" sağlayan aydınlatma sisteminin merkezi kontrolörüdür. 2016 yılında Philips, yuvarlak v1 köprüsünün (bridge) yerini alan, artırılmış bellek ve işlemci hızına sahip kare şekilli yeni bir v2 köprüsünü piyasaya sürdü. Nisan 2020'de son bir yazılım güncellemesi almasının ardından birinci nesil köprünün Philips web sunucularından desteği kesildi.[3] v1 köprü kullanıcıları, yapılandırmaları kontrol edebilmek için v2 köprüsüne güncelleme yapmak zorunda kaldı.

Hue sistemi Ekim 2012'de Apple Store'da piyasaya sürüldü.[4] ve ilk iOS kontrollü aydınlatma ürünü olarak pazarlandı.[5] 2019'dan önce piyasaya sürülen ürünler, iletişim kurmak için Zigbee 3.0'ın uyumlu bir alt kümesi olan Zigbee Light Link protokolünü kullanırken, daha sonra piyasaya sürülen aydınlatma ürünleri Bluetooth veya Zigbee 3.0 kullanmaktadır. Hue sistem bileşenleri internet üzerinden, genellikle hücresel veya Wi-Fi ağları vasıtasıyla mobil uygulamalar veya bir ev otomasyonu sesli komut arayüzü ile kontrol edilebilir. Bu komutlar köprüye Zigbee ağı üzerinden kablolu bir ethernet bağlantısı aracılığıyla iletilir.

İlk sistemdeki ampuller 600 lümene kadar üretim yapabilirken daha sonra bu sınır 1600 lümene çıkarıldı.[6]

Temmuz 2018'de Philips Hue dış mekan versiyonu tanıtıldı[7] ve Ekim 2018'de eğlence odaklı, bağımsız aydınlatma armatürleri paketi tanıtıldı.[8] 2020 yılının ocak ayında ise düşük voltaj seçeneği sunan Lily XL ve Echonic isimli yeni seriler duyuruldu.[9]

Renk aralıkları

Hepsi ayarlanabilir ışık şiddetine (dimmable) sahip beyaz, beyaz ambiyans ve beyaz ve renkli ambiyans olmak üzere üç farklı Philips Hue renk türü mevcuttur. Beyaz ampuller 2700 K (sıcak) renk sıcaklığında beyaz ışık üretir. Beyaz ambiyans ampulleri 2200 K (sıcak yumuşak beyaz) ile 6500 K (gün ışığı) arasında ayarlanabilir renk sıcaklığında beyaz ışık üretir. Beyaz ve renkli ambiyans serisi ise 2000 K ile 6500 K arasında ayarlanabilen beyaz ışık ve ayrıca ayarlanabilir renkli ışık üretebilir.

Bluetooth'lu ampuller

Haziran 2019'dan bu yana, tüm Philips Hue ampulleri, Philips Hue Bluetooth uygulaması aracılığıyla Bluetooth'u desteklemektedir. Böylece her ne kadar daha fazla özelliğe olanak sağlasa da temel kullanım için Philips Hue Köprüsü artık gerekli değildir.[10]

On adede kadar ampul, konum hizmetleri etkinleştirilerek 9,1 metre (30 fit) mesafede Bluetooth ile kontrol edilebilir.

Hue Bridge kullanımı ise 50 adede kadar ışığın kontrolünü, oda adlarının atanmasını, tam ses kontrolünü, Hue akıllı aksesuarlarının yapılandırılmasını, zamanlayıcıların ve programların ayarlanmasını, evden uzakta (away-from-home) kontrolü, açma ve kapama rutinlerini ve ışıkların eğlence cihazlarıyla senkronizasyonunu sağlar.[11]

Güvenlik endişesi

2016'da "IoT Goes Nuclear" adlı bir araştırma, web bağlantılı Philips Hue ampullerde bir güvenlik açığı buldu. Araştırma ampullerin 70 metre (229 fit) mesafedeki bir araba ya da drone'dan sadece birkaç yüz dolarlık ekipmanlarla hack'lenerek nasıl uzaktan kontrol edilebildiğini gösterdi. Yöntemleri, ışıkları kötü niyetli bir ürün yazılımı güncellemesini kabul etmeleri için kandırmayı içeriyordu. Bilgisayar korsanları, ampullerin kontrolünü ele geçirebildiler ve onları kendi istekleri dışında yanıp sönmeye zorlayabildiler. Ampuller ve potansiyel olarak diğer ZigBee cihazları, ucuz ekipman kullanan herhangi biri tarafından uzaktan kontrol edilebilirdi. Philips bu olay üzerine yayınladığı bir güvenlik güncellemesi ile problemi çözdü.[12]

Kaynakça

  1. ^ "Philips Hue: Growing a gamechanger". Signify (İngilizce). 30 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2024. 
  2. ^ "Signify is the new company name of Philips Lighting, the maker of Hue smart bulbs". Nerdschalk. 14 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2024. 
  3. ^ "End of Support Policy". Philips Hue. 14 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2024. 
  4. ^ "Philips Hue: The Light Bulb You Can Control With Your Phone". ABC News. October 2012. 27 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2024. 
  5. ^ Seth Porges (Aralık 2012). "The Best Product of 2012: The Philips Hue LED Lighting System". Forbes. 14 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2024. 
  6. ^ "Philips Hue Akıllı Ampuller Ne Kadar Parlaktır?". Philips Hue. 14 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2024. 
  7. ^ "Extend your smart lighting system this summer with the new Philips Hue outdoor range". Signify. 12 Mart 2018. 14 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2024. 
  8. ^ "Philips Hue lightbulb". iFixit. 14 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2024. 
  9. ^ "Philips Hue CES 2020'de Yeni Özelliğini Tanıttı". Webtekno. 9 Ocak 2020. 14 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2024. 
  10. ^ "Philips Hue Bluetooth smart bulbs no hub". The Verge. 27 Haziran 2019. 14 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2024. 
  11. ^ "What are the advantages of a Philips Hue Bridge?". Coolblue. 14 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2024. 
  12. ^ "New study details a security flaw with Philips Hue smart bulbs". CNET. 14 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">LED</span> yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır

LED, yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. 1920'lerde Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nde icat edildi ve 1962 yılında Amerika'da pratik olarak uygulanabilen elektronik bir bileşen haline getirildi. Oleg Vladimirovich Losev adlı bir radyo teknisyeni radyo alıcılarında kullanılan diyotların ışık yaydığını fark etti ve 1927 yılında bir Sovyet gazetesinde LED hakkında buluşlarını yayımladı.

Bina otomasyonu, bir binanın HVAC, elektrik, aydınlatma, gölgeleme, Erişim Kontrolü, Güvenlik Sistemleri ve Bina Yönetim Sistemi (BYS) veya Bina Otomasyon Sistemi gibi birbiriyle ilişkili diğer sistemlerin otomatik merkezi kontrolüdür. Bina otomasyonunun temel amacı, kullanıcı konforunu artırmak, bina sistemlerinin verimli çalışmasını sağlamak, enerji tüketimini azaltmak, işletme ve bakım maliyetlerini azaltmak ve güvenliği artırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Adobe Photoshop</span> Abode Inc.nın piksel tabanlı görüntü, resim ve fotoğraf düzenleme yazılımıdır

Adobe Photoshop, Adobe Inc.'nin Windows ve macOS için geliştirip sunduğu piksel tabanlı görüntü, resim ve fotoğraf düzenlemede sayısal fotoğraf işleme yazılımıdır. Vektörel işlemlerde ve yazı işleme konusunda da bazı yetenekleri olmakla beraber, pazar lideri olmasını sağlayan özelliği bit resim işleme işlevini de taşıyan Photoshop; kuşkusuz bilgisayar dünyasının en kuvvetli yazılımlarındandır.

Nanokristaller ile ayarlanabilir beyaz ışık üretimi, dünyada ilk kez, Bilkent Üniversitesi, 'Fizik' ve 'Elektrik-Elektronik Mühendisliği' bölümleri öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir ile araştırma grubu tarafından gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">LED lamba</span> üzerinden elektirik enerjisi geçirilen diyotların ışık yayması ile çalışan ışık kaynağı

Işık yayan diyot lambası, ışık kaynağı olarak Işık yayan diyotlar (LED'ler) kullanan katı hal lambasıdır. "LED lambası" genellikle Organik ışık yayan diyotlar (OLED) veya polimer ışık yayan diyotlar (PLED) teknolojileri gibi, geleneksel yarı iletken ışık yayan diyotları ifade ederken OLED ve PLED teknolojileri ticari olarak kullanılmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">LED TV</span> arka aydınlatmasında Led teknolojisinin kullanıldığı düz panel ekranlarda uygulanan görüntüleme teknolojisi

LED TV, arka aydınlatmasında Led teknolojisinin kullanıldığı düz panel ekranlarda uygulanan görüntüleme teknolojisidir. LED TV, Light-emitting dioedes (LEDs) olarak da bilinmektedir, aynı zamanda LED televizyonlar için Led arkadan aydınlatmalı LCD televizyonlar da denilmektedir. Plazma ve OLED teknolojilerinden farklı olarak LED televizyonlarının ışık kaynağı kendine özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Floresan lamba</span> elektirik kullanarak cıva buharını tetikleyerek ışık yayan cam tüp

Floresan lamba veya floresan tüp, elektriği kullanarak cıva buharını tetikleyerek ışık elde eder.

<span class="mw-page-title-main">Renk sıcaklığı</span>

Renk sıcaklığı, kaynağına yakın bir renk tonu üreten kara cismin sıcaklığıdır. Aydınlatma, fotoğrafçılık, görüntüleme, yayımcılık ve imalatta farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Mutlak sıcaklık birimi olan kelvin cinsinden ifade edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı saat</span>

Akıllı saat bir bilgisayar sistemi ile entegre edilmiş kol saati ve giyilebilir bilgisayardır. Akıllı saat halen giyilebilir teknoloji ürünlerinin en iyisi olarak bilinmektedir. İlk modelleri basit hesap makinesi, çeviri ve oyun gibi ekstralara sahip olan akıllı saatlerin modern modelleri daha çok "giyilebilen bilgisayarlar" olarak tanımlanmaktadır. Modern akıllı saatler günlük kullanım için yerel bir dokunmatik ekran arayüzü, ilişkili bir akıllı telefon uygulaması yönetimi ve telemetri sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Neon aydınlatma</span>

Neon Aydınlatma elektrikle beslenen, içleri seyreltilmiş neon gazı veya benzeri ile dolu, parlak bir biçimde aydınlatan camdan yapılmış tüp veya ampullerden oluşur.Neon lambaları soğuk katot gaz yük boşaltması tipi lamba sınıfına girer. Bir neon tüpü, iki ucu metal elektrotlarla düşük basınçta mühürlenmiştir ve içi belirli gazlarla doludur. Birkaç bin volt civarındaki yüksek bir elektrik potansiyelin uygulanması, içerideki gazın iyonlaşmasına sebep olur. Daha sonrasında ise gaz, florescence yoluyla farklı renklerde ışıklar saçar. Çıkan ışığın rengi içerideki gazın cinsiyle alakalıdır. Neon ışıklandırma, bahsedilen yolla canlı turuncu bir ışık yayan soygaz Neondan ismini alır. Fakat diğer gazlar ve kimyasallar da farklı renklerde ışık almak amacıyla kullanılmaktadır. Örneğin, hidrojen kırmızı, helyum sarı, karbondioksit beyaz ve cıva mavi ışık verir. Neon tüpleri yazılar yazacak veya resimler oluşturacak biçimde bükülerek üretilirler. Genellikle belirgin, çok renkli, parlak tabelalar veya simgeler oluşturularaki reklam amacıyla kullanılırlar. Bu reklam mentalitesi 1920 ila 1950'ler arasında oldukça popülerdi.

<span class="mw-page-title-main">LG G5</span> 2016da piyasaya çıkmış Android işletim sistemli bir akıllı telefon

LG G5, LG G serisi'ne ait, Güney Koreli telefon üreticisi LG Electronics tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan Android işletim sistemli bir akıllı telefondur. LG G4'ün halefi, LG G6'nın selefi ve LG V10 ile aynı ürün gamındadır. 2016 yılının Şubat ayında düzenlenen Mobile World Congress etkinliğinde resmi olarak tanıtılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bluetooth Low Energy</span>

Bluetooth Low Energy (BLE) sağlık alanında, fitness'ta, güvenlikte ve ev eğlencelerinde yeni uygulamalar hedefleyen Bluetooth Special Interest Group (SIG) tarafından tasarlanan ve pazarlanan kablosuz kişisel alan ağı teknolojisidir. "Bluetooth Smart" olarak da anılan BLE, Klasik Bluetooth'un bir alt grubudur ve Bluetooth 4.0 temel özelliklerinin bir parçası olarak tanıtılmaktadır. Klasik Bluetooth ile örtüşüyor olsa da BLE, aslında tamamen farklı bir kökene sahiptir ve Bluetooth SIG tarafından benimsenmeden önce Nokia’da "Wibree" adı verilen bir şirket projesi olarak başlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 6111</span>

Nokia 6111, Nokia tarafından Haziran 2005'te piyasaya sunulan orta seviye bir GSM cep telefonudur. Asya, Avrupa, Avustralya, Brezilya ve Meksika'da satıldı, ancak Birleşik Devletler'deki herhangi bir operatör tarafından alınmadı.

<span class="mw-page-title-main">HTC Blue Angel</span>

HTC Blue Angel HTC tarafından 2004 yılında üretilmiş bir Windows Mobile aygıtıdır. HTC Harrier adında bir CDMA EV-DO varyantı vardır. Harrier'de Blue Angel gibi Wi-Fi yoktur, her ikisinin de aynı konutu var. O2 Xda IIs, Orange SPV M2000, Dopod 700, Qtek 9090, T-Mobile MDA III, Siemens SX66, i-mate PDA2k, Vodafone VPx, Verizon XV6600 (Harrier), Sprint PPC-6601 (Harrier) adları altında birçok farklı satıcı tarafından satılmaktadır. Tüm farklı model adlarına ve konut görünümüne rağmen, hepsinin benzer donanım özellikleri vardır. Bu akıllı telefonun en önemli özelliklerinden biri dahili klavyedir. Kasanın alt kısmı kayar, QWERTY klavyeyi açığa çıkarır.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı cam</span>

Akıllı cam voltaj, ışık veya ısı uygulandığında ışık iletim özellikleri değişen camdır. Genelde, cam saydam'dan yarı saydama veya tam tersine, ışığın geçmesine izin vermekten ışığın bazı dalga boylarını ve ışığın dalga boylarını engellemeye veya tam tersine değişir. Akıllı cam ya cam, akrilik veya polikarbonat tabakalar kullanılarak akıllı film veya değiştirilebilir film ile laminasyon yoluyla yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Samsung Galaxy Mini</span> akıllı telefon modeli

Samsung Galaxy Mini (GT-S5570[B/L/i]); Samsung Electronics tarafından üretilmiş, TouchWiz arayüzü ve Android işletim sistemini kullanan bir akıllı telefondur. Cihaz, Samsung tarafından 2011'in başlarında duyurulmuş ve piyasaya sürülmüştür. Cihaz, satıldığı bazı bölgelerde Samsung Galaxy Next/Pop/NG olarak bilinmektedir. Cihazın; steel grey, white (beyaz), lime ve orange olmak üzere 4 rengi mevcuttur. Cihaz, Amerika'da Samsung Dart adıyla T-Mobile için özel olarak satılmaktaydı. Cihazın önündeki sanal düğmeler, Galaxy serisindeki diğer modellerle aynı olan kapasitif düğmelerle değiştirilmiştir. Cihaz, Samsung Galaxy 5'in yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bisiklet aydınlatma sistemi</span>

Bisiklet aydınlatması her şeyden önce amacı reflektörlerle birlikte yetersiz ortam aydınlatma koşullarında bisikletin ve sürücüsünün diğer yol kullanıcılarına görünürlüğünü iyileştiren bisikletlere eklenen aydınlatmadır. İkincil amaç kedi gözleri ve trafik işaretleri gibi yansıtıcı malzemeleri aydınlatmaktır. Üçüncü amaç sürücünün önündeki yolu görebilmesi için yolu aydınlatmaktır. İkinci amaçlara hizmet etmek çok daha fazla ışık akısı ve dolayısıyla daha fazla güç gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 5310</span>

Nokia 5310, Nokia tarafından 29 Ağustos 2007'de duyurulan ve 2007'nin dördüncü çeyreğinde piyasaya sürülen bir XpressMusic cep telefonudur. Bir santimetreden daha az kalınlıktadır ve mavi, kırmızı, mor, pembe, turuncu, gümüş veya siyah renk seçenekleri mevcuttur; ana gövde gri, siyah veya beyaz renklerde de mevcuttur. 2.0 megapiksel kameranın yanı sıra birçok müziğe özgü özelliğe sahiptir. 9.9 mm kalınlığıyla, o zamanlar kalınlığı 1 cm'den az olan birkaç cep telefonundan biridir. 71 gram ağırlık ile Nokia'nın ürettiği en hafif telefonlardan biridir.

f.lux

f.lux, konuma ve günün saatine göre ekran renk sıcaklığını ayarlayarak gözler için işe yarar rahatlama sunan bir çapraz platform bilgisayar programıdır. Program, geceleri ekran kullanımı sırasında göz yorgunluğunu azaltarak uyku düzeninin bozulmasını azaltmaya yardımcı olması için tasarlanmıştır.

Samsung Wave 525, Samsung S5250 veya Samsung Wave 2 olarak da bilinir, Ekim 2010'da Samsung S8530 ile birlikte giriş seviyesi alternatif olarak piyasaya sürülmüş bir akıllı telefondur. Cihaz, 170 dolarlık fiyatla satışa çıkarılmıştır.