İçeriğe atla

Philippe Boesmans

Philippe Boesmans
Doğum17 Mayıs 1936(1936-05-17)
Tongeren, Belçika
Ölüm10 Nisan 2022 (85 yaşında)
TarzlarOpera, Konçerto,
MesleklerBesteci
Etkin yıllar1959-2022
İlişkili hareketlerSerializm
Önemli çalgılar

Philippe Boesmans (17 Mayıs 1936, Tongeren - 10 Nisan 2022), Belçikalı klasik müzik bestecisidir.

Müzik hayatı

Conservatoire de Liège'da piyano eğitimi aldı. İlk zamanlar fazlasıyla serializm'den etkilendi. Özellikle Pierre Froidebise'nin serial tekniklerini benimsedi. Bir süre sonra bu kısıtlama ve ayrımların ötesine geçmek gerektiğini düşündü. Ancak bu mirası asla reddetmedi, bununla birlikte müzikal dilini çok geliştirdi. Henri Poisseur'la kompozisyon eğitimi aldı ve Liège elektronik müzik stüdyolarında ortak çalışmalar yaptılar. Aynı zamanda Belçika radyosunda prodüktör olarak çalıştı ve L'ensemble De Musique Nouvelles'de piyanist olarak bulundu.[1][2] Darmstadt, Royan, Zagreb, Avignon, Almeida, Strazburg, Montreal, Ars Musica, Salzburg festivallerinin arasında bulunduğu birçok önemli çağdaş klasik müzik festivaline düzenli olarak katıldı.[3] Besteci, birçok bestesini yaptığı Brüksel'deki Théâtre Royal de la Monnaie'de 1985'ten beri görev yapmaktadır.[4]

Eserleri[5]

Opera

  • 1982-1983 La passion de Gilles
  • 1993 Reigen
  • 1997-1999 Wintermärchen (Kış Masalı)
  • 2008-2009 Yvonne, princesse de Bourgogne

Oda Müziği

  • 1962-1963 Cassation
  • 1963 Sonances I
  • 1967 Sonances II
  • 1972 Résurrection Altérée
  • 1974 Sur Mi
  • 1977 Intrisions
  • 1988-1989 Fly and Driving
  • 1994 Summer Dreams
  • 1995 Ornamented Zone
  • 1995 Smiles
  • 2005 Sextuor à clavier

Konçerto

  • 1967 Corrélations
  • 1968 Explosives
  • 1974 Multiples
  • 1974 Gloses
  • 1975 Ring
  • 1976 Élément/Extensions
  • 1977 Doublures
  • 1978 Concerto pour piano et orchestre
  • 1980 Concerto pour violon et orchestre
  • 1986 Extases
  • 1989 Surfing
  • 1993 Dreamtime
  • 2003 Fanfare III

Ödülleri[4]

  • 1971 Prix Italia
  • 2000 Prix Arthur Honeger
  • 2003 SACD Music Prize

Kaynakça

  1. ^ (İngilizce)Classical Archives. "Philippe Boesmans (1936-); FRA". 28 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2013. 
  2. ^ (İngilizce)discogs.com. "L'ensemble De Musique Nouvelle". Erişim tarihi: 20 Kasım 2013. 
  3. ^ (İngilizce)compositeurs.be. "Philippe Boesmans". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2013. 
  4. ^ a b (İngilizce) schott-music.com. "Philippe Boesmans". 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2013. 
  5. ^ (Fransızca) ircam.fr. "Philippe Boesmans Œuvres". 20 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">RNA</span> nükleotitlerden oluşan polimer

Ribonükleik asid (RNA), bir nükleik asittir, nükleotitlerden oluşan bir polimerdir. Her nükleotit bir azotlu baz, bir riboz şeker ve bir fosfattan oluşur. RNA pek çok önemli biyolojik rol oynar, DNA'da taşınan genetik bilginin proteine çevirisi (translasyon) ile ilişkili çeşitli süreçlerde de yer alır. RNA tiplerinden olan mesajcı RNA, DNA'daki bilgiyi protein sentez yeri olan ribozomlara taşır, ribozomal RNA ribozomun en önemli kısımlarını oluşturur, taşıyıcı RNA ise protein sentezinde kullanılmak üzere kullanılacak aminoasitlerin taşınmasında gereklidir. Ayrıca çeşitli RNA tipleri genlerin ne derece aktif olduğunu düzenlemeye yarar.

<span class="mw-page-title-main">Béla Bartók</span> Macar besteci, piyanist ve Doğu Avrupa halk müziği derleyicisi (1881-1945)

Béla Viktor János Bartók Macar besteci, piyanist ve Doğu Avrupa halk müziği derleyicisi.

<span class="mw-page-title-main">Clive Granger</span> Galli ekonomist

Sir Clive William John Granger Galli ekonomist ve Nottingham Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi'nde emekli profesör. 2003 Nobel Ekonomi Ödülü'nü Robert F. Engle ile paylaştı.

<span class="mw-page-title-main">Wolfgang Ketterle</span>

Wolfgang Ketterle, Alman fizikçi. 2001 yılında Eric Allin Cornell ve Carl Wieman ile beraber Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edward C. Prescott</span> Amerikalı ekonomist (1940 – 2022)

Edward Christian Prescott, Amerikalı ekonomist. 2004 yılında, Finn E. Kydland ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. Ödül nedeni "İş döngüsünün arkasındaki harekete geçiren gücün ve ekonomik politikanın çağa uyumu konularıyla dinamik makroekonomiye katkıları için" diye açıklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Francis Poulenc</span> Fransız besteci ve müzisyen (1899 – 1963)

Francis Poulenc, , Fransız besteci.

<span class="mw-page-title-main">Açık kümeler dizini</span> Vikimedya liste maddesi

Bu dizin, Güneş Sistemi'nden uzaklığına göre sıralanmış olan açık yıldız kümelerinin bir listesidir. Açık küme, aynı dev moleküler bulut içinde oluşan ve yerçekimsel olarak birbirlerine bağlı olan birkaç bin yıldızın oluşturduğu bir gruptur. Samanyolu gökadasında 1,000'den fazla açık küme bilinmektedir ancak gerçekte bu rakam on katına kadar çıkabilir.

Sir William Turner Walton, İngiliz bir bestecidir. 60 yıllık kariyerinde, klasik müzik tarzında eserler vermiştir, operalar bestelemiştir. En iyi bilinen eserleri Façade – An Entertainment ve Belshazzar's Feast kantatı ve birinci senfonisi(First Symphony)si dir.

<span class="mw-page-title-main">Hepatit</span> Karaciğer inflamasyonu

Hepatit, karaciğer hücrelerinde inflamasyon ile karakterize tıbbi durumdur. İsim Yunanca hepar (ἧπαρ); hepat- (ἡπατ-), karaciğer kökünden ve sonek -itis, "inflamasyon" 'dan türemiştir (c. 1727) Karaciğerdeki inflamasyon zamanla kendini sınırlayabilir ya da fibrozis ve siroza ilerleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Phillip Allen Sharp</span> Amerikalı biyolog

Phillip Allen Sharp, Amerikan genetikçi ve moleküler biyolog. RNA bağlanmasının kaşiflerinden biridir. Richard J. Roberts ile birlikte ökaryot hücrelerinin DNA dizelerindeki genlerin bitişik sırada olmadığını, aralarda intron denilen okunmayan ve protein sentezine katılmayan bölümlerin olduğunu keşfettiler. Bu sayede mRNA'lar aynı DNA dizesinden bu bölümleri farklı şekilde silmeleri ile farklı proteinleri kodlayabilmektedir. İkili bu keşifleri ile 1993 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünü kazanmışlardır.

Hayvanlarda cinsellik aynı tür içinde bile değişik biçimlerde gözlemlenir. Araştırmacılar hayvanlar arasında monogami, çok eşlilik, türler arası seks, nesnelerden ya da yerlerden tahrik olma, zorla yapılan seks, ölü hayvanlarla çiftleşme, eşcinsel, heteroseksüel ve biseksüel davranışlar, durumsal seksüel davranışlar ve diğer davranışları gözlemlemiştir.

StudioCanal, Fransız film yapım ve dağıtım şirketi. 1988 yılında CANAL+ Production adıyla kurulmuş olup, merkezi Paris'te bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alnilam</span>

Alnilam, Avcı takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 1.300 ışık yılı uzaklıkta bulunan B-tipi mavi süperdev yıldızdır.

<span class="mw-page-title-main">George Enescu</span> Rumen besteci (1881-1955)

George Enescu ya da Fransa'da bilinen adıyla Georges Enesco, Rumen kemancı, besteci ve orkestra şefidir. En bilinen eserleri Romanian Rhapsody no. 1 ve no. 2 ile Œdipe operasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kültürel simge</span>

Kültürel simge, değerlerin bazı yönlerini temsil eden nesneler, kültürün doğası olarak algılanan norm ve idealler ya da kültürün herhangi bir bölümü için kullanılan bir tabir. Kültürel simgeler büyük ölçüde değişkendir; sembol, logo, resim, isim, yüz, gerçek veya kurgusal insanlar bir kültürel simge olabilir.

John Wilder Tukey ForMemRS 20. yüzyılın en ünlü Amerikalı istatistikçilerinden biridir. FFT algoritmasını ve kutu grafiğini geliştirmiştir. Ayrıca kendi adını taşıyan çoklu karşılaştırma testi Tukey Testi'ni ve Tukey'in Lambda dağılımını geliştirmiştir.

Françoise Xenakis, Fransız kadın gazeteci, senarist ve roman yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Popülasyona göre etçiller listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, etçil türlerin tahmini popülasyonlarının bir listesidir. Tüm etçillerin sayıları ölçülmediği için kapsamlı değildir.

<span class="mw-page-title-main">Popülasyona göre yarasalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, popülasyona göre yarasaların listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Popülasyona göre tek toynaklılar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, popülasyona göre yarasaları listeler.