İçeriğe atla

Philip Sydney

Philip Sydney
Philip Sydney
Doğum30 Kasım 1554(1554-11-30)
Kent, İngiltere
Ölüm17 Ekim 1586 (31 yaşında)
Zutphen, Hollanda
Defin yeriEski Aziz Paul Katedrali, Londra
MeslekŞair, saray mensubu ve asker
DilErken Modern İngilizce
DönemElizabeth Dönemi
TürSonnet, pastoral romantizm
Edebî akımİngiliz Rönesansı
Önemli eserAstrophel ve Stella
Şiirin Savunması
Pembroke'un Kontesi Arcadia

Philip Sydney (30 Kasım 1554-17 Ekim 1586), Elizabeth Dönemi'nin en önemli isimlerinden biri olarak anılan İngiliz şair, saray mensubu, bilgin ve asker. Eserleri arasında Astrophel ve Stella, Şiirin Savunması ve Pembroke'un Kontesi Arcadia yer alır.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sidney</span> Avustralyada bir şehir

Sidney, Avustralya'daki en eski yerleşim merkezlerinden biridir. Ülkenin ekonomik dahil her açıdan merkezi olmasına rağmen başkenti değildir. Jackson Limanı'nın kıyılarında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sidney Opera Evi</span> Avustralyada bir gösteri sanatları merkezi

Sidney Opera Evi, Avustralya'nın başkenti Sidney'in sembolü ve 20. yüzyılın en ünlü yapılarından biri. Danimarkalı ünlü mimar Jørn Utzon bu eseriyle 2003 Pritzker Mimarlık Ödülünü kazanmıştır. UNESCO tarafından 2007 yılında Dünya Mirasları Listesine eklenmiştir.

<i>Sevgili Öğretmenim</i> (film, 1967)

Sevgili Öğretmenim, 1967 Birleşik Krallık yapımı filmdir. Senaryosunu Guyanalı siyahi eğitimci yazar E.R. Braithwaite'in 1959 tarihli aynı adlı romanından James Clavell'ın uyarlayıp yazdığı ve yönettiği 1967 yapımı filmdir. Filmin önemli rollerinde Sidney Poitier, Christian Roberts, Suzy Kendall, Judy Geeson ve Lulu oynamışlardır. Aynı zamanda şarkıcı olan Lulu filmin ünlü tema şarkısı, filmle de aynı adı taşıyan "To Sir, with Love" adlı şarkıyı da söylüyor.

<span class="mw-page-title-main">Sidney Poitier</span> Bahamalı-Amerikalı oyuncu ve diplomat

Sidney L. Poitier, Bahamalı-Amerikalı oyuncu, yönetmen ve diplomat.

Peter Paul Rubens, Hollanda Altın Çağı sırasında yaşamış, Güney Hollanda'daki Brabant Dükalığı'ndan bir Flaman sanatçı ve diplomattı. Flaman Barok geleneğinin en etkili sanatçısı olarak kabul edilir. Rubens'in çok yüklü kompozisyonları klasik ve Hristiyan tarihinin bilgili yönlerine gönderme yapar. Eşsiz ve son derece popüler Barok tarzı, Karşı Reform'da teşvik edilen anlık, dramatik sanatsal stili izleyen hareketi, rengi ve duygusallığı vurguladı. Rubens mitolojik ve sembolik konuların sunaklarını, portrelerini, manzaralarını ve tarihi resimlerini yapan bir ressamdı. Aynı zamanda Flaman duvar halısı (goblen) atölyeleri için üretken bir taslak resim tasarımcısıydı ve Anvers'teki yayıncılar için ön parçaları yaptı.

<span class="mw-page-title-main">John Cornforth</span> Avustralyalı-İngiliz kimyager (1917 – 2013)

Sir John Warcup 'Kappa' Cornforth, AC, CBE, FRS, Avustralyalı kimyager. 1975 yılında, "enzim-katalize reaksiyonların stereokimyası üzerine çalışmaları için", Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Gençlik yıllarından itibaren sağırdır.

<span class="mw-page-title-main">Sidney Üniversitesi</span> Sidneyde devlet üniversitesi

Sidney Üniversitesi, Avustralya'nın Sidney kentinde bir üniversite. 1850'de kurulan üniversite, Avustralya'daki en eski üniversitedir. 2009 yılı itibarı ile 47,775 öğrenciye sahip olan üniversite, bu özelliği ile ülkedeki en büyük ikinci üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Katz</span>

Sir Bernard Katz Almanya doğumlu biyofizikçi. 1970 yılında Julius Axelrod ve Ulf von Euler ile birlikte nörotransmitterlerle ilgili çalışmaları nedeniyle Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazanmıştır. Bernard Katz, İngiltere'de şövalye unvanı almıştır.

Sir Anthony van Dyck, Flaman ressam. Anversli bir tacirin oğlu olarak dünyaya geldi. Sanat yaşamı kısa; fakat göz kamaştırıcıdır. Prenslerin ve kralların gözdesiydi. İngiliz portre okulunu kurdu ve bir renge adını verdi. 1609'dan 1612'ye kadar Hendrick Van Balen'in yanında çıraklık yaptı. İhtiyar adlı bir resmi 1613 tarihini taşır. Jacop Jordaens ve Peter Paul Rubens ile çalıştı, 1618'de usta oldu. 1620'de koleksiyoncu Thomas Howard tarafından saraya sokuldu ve Howard'ın sayesinde Venedik resim sanatıyla tanıştı. 1622'den 1627'ye kadar İtalya'da oturdu; Roma'da Kardinal Bentivoglio'nun misafiri oldu, sonra Cenova'ya yerleşti ve özellikle portreler çizdi.

Lemuel "Francis" Abbott, İngiliz portre ressamı.

<span class="mw-page-title-main">Toni Collette</span> Avustralyalı müzisyen ve oyuncu (d. 1972)

Antonia "Toni" Collette, Avustralyalı oyuncu ve müzisyen.

Sidney Film Festivali, Avustralya'nın Sidney kentinde her yıl haziran ayında düzenlenen uluslararası film festivali. Yerel ve uluslararası katılımcıların boy gösterdiği festivalde belgesel ve kısa filmler, derleme çalışmalar, aile filmleri ve canlandırma yapıtlar yer almaktadır. Festivalin yönetmeni, görevi 2012'de Clare Stewart'tan devralan Nashen Moodley'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Portre Galerisi (Londra)</span>

Ulusal Portre Galerisi, Birleşik Krallık başkenti Londra'nın merkezsel meydanı olan Trafalgar Meydanı yanındaki "St Martin's Place"'de girişi bulunan sanat müzesi. Tarihsel önemi olan ve tanınmış Britanyalı kişilerini portrelerinin koleksiyonunu yapmak ve bunları halka açık olarak sergilemek amacı ile 1896'da dünyada ilk portre resimleri galerisi olarak açılmıştır. Modern mevkiine 1896'da nakledilmiştir. O zamandan beri iki defa önemli renovasyon yapılıp genişletilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Robert May (Oxford Baronu)</span> Avustralyalı bilim insanı ve akademisyen

Oxford Baronu Robert McCredie May, Avustralyalı bilim insanı ve akademisyen.

Philip Miller İskoç kökenli İngiliz botanikçi. Bitki bilim mahlası Mill.'dir.

Louis-Léopold Boilly, Fransız ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Philip de László eserleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Philip de László, özellikle kraliyet ve aristokrat şahsiyetlerin portreleriyle tanınan Anglo-Macar bir ressamdı. Çeşitli portrelerine konu olan eşi ise Lucy de László'dur. 1914'te İngiliz vatandaşlığına geçmiştir.

Nicholas Harding, İngiliz-Avustralyalı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Peter Godfrey-Smith</span>

Peter Godfrey-Smith, Sidney Üniversitesi'nde Tarih ve Bilim Felsefesi Profesörü olan Avustralyalı bir bilim filozofu ve yazardır. Öncelikle biyoloji felsefesi ve zihin felsefesi alanında çalışır ve ayrıca genel bilim felsefesi, pragmatizm ve metafizik ve epistemolojinin bazı bölümleriyle de ilgilenir. Godfrey-Smith, 2022'de Amerikan Felsefe Topluluğu'na seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Morison</span>

Sir Alexander Morison M.D. FRCPE FRCP İskoç tıp hekimi ve psikiyatristti. Esquirol’un çalışmalarını yakından takip etmiş ve kendi hastalarının portrelerini farklı sanatçılara resmettirmiştir. Esquirol’un çalışmasında yer alan portre çizimlerden ve kendi hastalarının portrelerinden oluşan The Physiognomy of Mental Diseases eserini 1843 yılında yayımlamıştır. Bu eserinde fizyonominin önemini şu şekilde vurgulamıştır: "Fizyonominin, ruhsal hastalıklar üzerinde çalışılması kadar gerekli olduğu bir hastalık sınıfı daha yoktur. Fizyonomi, yalnızca farklı çeşitlerin karakteristik özelliklerini ayırt etmemize olanak sağlamakla kalmaz; aynı zamanda bu özelliklerden hangisini gösterdiğine göre kişide hangi hastalığın olduğunu haber verir ve sakinleşme görülenlerde iyileşme dönemine geçildiği görüşümüzü doğrulamış olur." Bununla birlikte, ruhsal hastalıkları; mani (mania), monomani (monomania), demans (demantia) ve zeka gerilikleri olarak dört temel başlık altında sınıflandırmıştır. Bu başlıklarıda, hastalıklara eşlik eden farklı duygular ve diğer belirtiler temelinde alt sınıflara ayırmıştır. Her bir hastalığı farklı hasta portreleri ile resmederek ruhsal hastalıklara ilişkin görsel bir rehber sunmuştur. Hastalarının ruhsal bozukluklarının akut ve akut sonrası dönemleri hakkında daha detaylı bilgiler veren bu dönemlere ait kısa açıklamalara da yer vermiştir.