İçeriğe atla

Philip Miller

Philip Miller (1691 - 18 Aralık 1771) İskoç kökenli İngiliz botanikçi.[1] Bitki bilim mahlası Mill.'dir.[2]

Deptford ya da Greenwich'de doğdu[3] 1722 yılından ölümünden kısa bir süre önceye kadar (emekli olması yönünde baskı yapılması nedeniyle kerhen emekli olmuştur) Chelsea Physic Garden'da bahçevan olarak çalıştı.[4]

1764 yılında bahçeyi ziyaret eden bitki bilimci Peter Collinson'e göre Miller, Chelsea Physic Garden'ı her türden ve her sınıftan, hatta her iklimden çok sayıda bitki ile donatmış ve bu sayede bahçenin itibarı hayli artmıştı.[5]

The Gardener's Dictionary adlı eserini ilk defa 1731 yılında yayımlandı ve hayatı boyunca sekiz baskı ile eserini genişletti. Eser Job Baster tarafından Hollandacaya çevrildi.

Miller dünyanın her bölgesindeki bitki bilimcilerle etkileşim halindeydi ve sürekli onlarla mektuplaşırdı. Bu sayede çok sayıda türü İngiltere'ye getirdi ve çok sayıda türü ilk defa kültüre aldı. Bitki bilim alanındaki bilgi ve birikimi nedeniyle Fellow of the Royal Society üyeliğine seçildi.[6]

Bildiklerini William Aiton ve William Forsyth'a aktardı.

Miller başlangıçta L.'nin sistemi yerine Tourn. ve Ray'in sistemlerini kullanmayı tercih etti. Buna rağmen L., Mill.'in Gardeners Dictionary adlı eserinden övgüyle bahsetti.[7] Mill. ise eserinin 1768 yılındaki baskısında L.'nin sistemine geçti.

Mill.'e ait doğruluğu kesinleşmiş herhangi bir portre yoktur.

Kaynakça

  1. ^ Le Rougetel (1971). "Gardener extraordinary: Philip Miller of Chelsea (1691–1771)". Journal of the Royal Horticultural Society. 96: 556-63. 
  2. ^ "IPNI". 30 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 
  3. ^ "Miller, Philip: Complete Dictionary of Scientific Biography". 13 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 
  4. ^ 1722 tarihi Hazel Le Rougetel tarafından verilmektedir, "Philip Miller/John Bartram Botanical Exchange" Garden History 14.1 (Spring 1986:32–39).
  5. ^ Paterson, Allen (1986). "Philip Miller: A Portrait". Garden History. 14 (1): 40-41. JSTOR 1586815. 
  6. ^ Frans A. Stafleu, reviewing the facsimile of The Gardeners Dictionary in Taxon 18.6 (December 1969:713–715) p 713.
  7. ^ Non erit Lexicon Hortulanorum, sed etiam Botanicorum, that the book will be, not just a lexicon of gardeners, but of botanists."; noted in Paterson 1986:40–41.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Joseph Banks</span> İngiliz doğabilimci, botanikçi ve doğa bilimleri koruyucusu

Joseph Banks, İngiliz doğabilimci, botanikçi ve doğa bilimleri koruyucusu. Kendisi James Cook'un 1768 ile 1771 yılları arasında yaptığı ilk yolculuğuna katılmıştır. Okaliptüs, Akasya ve Mimoza'yı batı dünyasına tanıttı. Ayrıca kendi adını taşıyan Banksia türü ile saygınlık kazandı. Bitkilerin yaklaşık 80 türü Banks adını taşımaktadır. Banks aynı zamanda Afrika'nın keşfine adanan bir İngiliz organizasyonu olan, Afrika Birliği'nin kurucuları arasında yer almıştır. Ayrıca Dilettanti Cemiyeti'nin üyesi olmakla birlikte Kraliyet Sanat Akademisi'nin kurulmasına yardımcı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tracheophyta</span> bitki kladı

Damarlı bitkiler aynı zamanda tracheophytes olarak bilinen, yaklaşık 300.000 bitki türünü içeren geniş bir bitki grubudur. Damarlı bitkiler arasında Lycopodiopsida, atkuyruğu, eğrelti, açık tohumlular ve çiçekli bitkiler bulunmaktadır. Bu grup için önerilen isimler arasında Tracheophyta, Tracheobionta ve Equisetopsida sensu lato bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">John Lindley</span> İngiliz bitki bilimci ve orkidolog.

John Lindley İngiliz bitki bilimci ve orkidolog. Bitki bilim mahlası Lindl.'dir.

Richard Weston İngiliz botanikçi. Bitki bilim mahlası Weston'dur.

Brian Frederick Mathew, İngiliz botanikçidir. Özel uzmanlık alanı soğanlı bitkilerdir. Hem bilim insanlarına hem de bahçıvanlara hitap eden soğanlı bitkiler üzerine birçok kitabın yanı sıra Daphne, Lewisia ve Helleborus da dahil olmak üzere diğer cinsler üzerine de monografiler yazmıştır. Bitki bilim mahlası B.Mathew'dir.

<span class="mw-page-title-main">Michel Adanson</span> Fransız doğa bilimci (1727 – 1806)

Michel Adanson, İskoç kökenli Fransız botanikçi ve doğa bilimci. Bitki bilim mahlası Adans.'tır.

William Townsend Aiton, İngiliz botanikçi. Aiton'un en büyük oğlu olarak 2 Şubat 1766'da Kew'de doğdu. Bitki bilim mahlası W.T. Aiton'dur.

<span class="mw-page-title-main">William Aiton</span> İskoç botanikçi

William Aiton İskoç botanikçi. Bitki bilim mahlası Aiton'dur.

<span class="mw-page-title-main">William Forsyth</span> İskoç botanikçi

William Forsyth İskoç botanikçi. Kraliyet baş bahçıvanı ve Royal Horticultural Society'nin kurucu üyesiydi. Forsythia cinsi onuruna adlandırılmıştır. Bitki bilim mahlası Forsyth'dir.

<i>Salvia yangii</i>

Salvia yangii, önceden Perovskia atriplicifolia olarak biliniyordu ve genellikle Rus adaçayı da denir, çiçekli çok yıllık otsu bir bitki ve subshrubdır. Daha önce Salvia, yaygın şekilde adaçayı olarak bilinen cins, üyesi olmamasına rağmen 2017'den beri içlerine dahil edilmiştir. Dik şekilde büyüyen bir yapısı vardır, tipik olarak 0,5-1,2 m yüksekliğe ulaşır, kare gövdeli ve gri-yeşil yapraklı olup, ezildiğinde belirgin bir koku verir. En çok çiçekleri ile tanınır. Çiçeklenme mevsimi yaz ortasından Ekim sonuna kadar uzanır. Gösterişli, dallanmış seyrek paniclelar halinde düzenlenmiş, maviden menekşeye kadar renklerde olabilen çiçekleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Astrantia major</span>

Havaifişek çiçeği veya bilimsel adıyla Astrantia major, Apiaceae familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. Bahçelerde yetiştirilen bu bitki, 90 cm uzunluğa ve 45 cm genişliğe erişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Astrantia maxima</span>

Yıldızca veya bilimsel adıyla Astrantia maxima, 1790 yılında Peter Simon Pallas tarafından tanımlanmış, maydanozgiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Daniel Solander</span>

Daniel Carlsson Solander veya Daniel Charles Solander, İsveçli doğa bilimci ve Carl Linnaeus'un öğrencisi. Solander, Avustralya topraklarına ayak basan ilk akademi kökenli bilim insanıdır. Bitkibilim mahlası Sol.'dur.

<i>Lavandula canariensis</i>

Lavandula canariensis, Lavandula cinsine bağlı Kanarya Adaları'na özgü bir bitki türüdür. İlk olarak 1768'de Philip Miller tarafından tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Miles Joseph Berkeley</span> İngiliz kriptogamist ve din adamı (1803-1889)

Miles Joseph Berkeley bitki patolojisi biliminin kurucuları arasında gösterilen İngiliz kriptogamist ve din adamı. Bitki bilim mahlası Berk.'tir.

<span class="mw-page-title-main">William Jackson Hooker</span>

William Jackson Hooker, Kew Bahçeleri'nin ilk yöneticisi olan İngiliz botanikçi ve botanik illüstratörü. Ayrıca Kew Bahçeleri Herbaryumunu kurdu, bahçeler ile arboretumu genişletti. Bitki bilim mahlası Hook.'tur.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Engler</span> Alman bitkibilimci (1844-1930)

Heinrich Gustav Adolf Engler, Alman botanikçidir. Karl AE von Prantl ile birlikte düzenlediği Die natürlichen Pflanzenfamilien gibi bitki taksonomisi ve fitocoğrafyası üzerine yaptığı çalışmalarla dikkat çekti.

World Flora Online, dünyadaki bitki türlerinin internet tabanlı bir özetidir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Martyn</span>

Thomas Martyn, İngiliz botanikçi ve Cambridge Üniversitesi'nde Botanik Profesörü idi. Bazen aynı adı taşıyan konkolog ve böcek bilimci Thomas Martyn (zoolog) ile karıştırılır.

<span class="mw-page-title-main">Georg Dionysius Ehret</span>

Georg Dionysius Ehret, botanik çizimleriyle tanınan bir Alman botanikçi ve entomologdur. Resmi botanik yazar kısaltması "Ehret" dir.