İçeriğe atla

Phileleftheros

Gazetenin bir sayfası

O Phileleftheros (Yunanca: "Ὁ Φιλελεύθερος" Liberal anlamına gelir) 2002 itibarıyla günlük yaklaşık 26.000 tiraj ile Güney Kıbrıs'taki ve tüm Kıbrıs Adası'ndaki en büyük gazetedir.[1] Aynı zamanda adada dolaşımda olan en eski Yunanca günlük gazetedir. 7 Aralık 1955 yılında düzenli yayına başlayan gazetenin kökleri 1955'ten daha eskiye dayanır. Kıbrıs'ta yayınlanan diğer Yunanca günlük gazeteler arasında Politis, Simerini, Haravgi ve Alithia bulunmaktadır.

Yıllar içinde Phileleftheros genişleyerek bir yayıncılık şirketine (Phileleftheros Group) dönüştü ve Cosmopolitan ve Top Gear'ın Kıbrıs baskıları dahil birçok dergi çıkardı. Kendi radyo istasyonlarını Radio Sfera'yı kurdular.

Phileleftheros; siyasi partilerin baskın olduğu bir gazete sahnesinde, bağımsız olmakla ve herhangi bir siyasi partinin etkisi altında olmadığını iddia eder ve bununla övünür. Christakis Katsambas'a göre, gazetenin kurucusu Nicos Chr. Pattichis gazetenin işleyişine karışmaz, sadece genel yönergeler verirdi.[2] Gazetenin sloganı Türkçe "Kıbrıs halkına hizmet eden günlük gazete" anlamına gelir.

Phileleftheros'un hafta içi ücreti 1,20 iken Cumartesi sayısı 2,50 €'ya ve Pazar sayısı 3,50 €'ya satılmaktadır. Her Pazar ek dergiler sunulmaktadır.

Gazetenin Tarihi[2]

Gazete, Nicos Chr. Pattichis tarafından kurulmuş ve ilk yayınını 7 Aralık 1955 gününde yapmıştır.

Phileleftheros, üyelerinin fedakarlığına ve Kıbrıs halkının kitlesel seferberliğine hayranlık duyarak EOKA'ya karşı olumlu bir duruş sergiledi. Aynı zamanda, Kıbrıs'ta yaşanan savaştan İngiliz Sömürgeciliğini sorumlu tuttu. Sömürge rejiminin basına getirdiği kısıtlayıcı tedbirler Phileleftheros'u da etkiledi. 1957'de gazetede köşe yazıları çok uzun bir süre yasaklandı.

Kıbrıs İngiltere'den bağımsızlığını kazandığında, Phileleftheros gazetesi yeni kurulan devleti desteklemek için siyasi bir duruş sergilemeyi görev bildi. Gazete, ilk cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Makaryos'u Kıbrıs'ın meşru lideri olarak gördüğü için destekledi ve yeni gelişen ülkenin hassas yapısı nedeniyle muhalefet partisini polemiklerden kaçınmaya çağırdı.

Yunanistan'da cuntanın yükselişinden sonra, 21 Nisan 1967'de Phileleftheros cuntaya muhalefetini gösterdi. 22 Nisan 1967 tarihli birinci sayfanın manşetinde, albayların iktidarı ele geçirmesi, demokrasinin ortadan kaldırılması ve demokratların yanı sıra çeşitli kişilerin tutuklanmasıyla ilgili raporun hemen üstünde büyük bir “HAYIR” yazıyordu.

Ardından Phileleftheros için bir çile olan 15 Temmuz 1974 darbesi geldi. Her şeyden önce, 15 Temmuz sabahı, gazetenin binaları, bir yandan tanklarla desteklenen Ulusal Muhafızlar ile, Askeri Yedek Birim arasındaki çatışmanın tam anlamıyla ortasında kaldı. Mermilerin Phileleftheros'un tesislerinin yakınına düşmesi kaçınılmazdı. Sonuç olarak, gazete iki hafta boyunca yayınlanmadı. Darbeciler, Makarios'u destekleyen gazetelerin tirajını yasakladılar ve basını sansürlediler. Zor koşullar altında, Phileleftheros ancak 2 Ağustos 1974'te dolaşıma geri dönebildi, ancak geleneksel kapsamlı içeriğinin çok azı vardı. Phileleftheros'un yayımı 15-21 Ağustos 1974 tarihleri arasında yeniden durduruldu. Takip eden günlerde Phileleftheros Makarios'un dönüşü için büyük çaba sarf etti.[2]

Phileleftheros'un kurucusu Nicos Chr'nin ölümünden sonra (16 Şubat 1977), damadı Lellos Th. Markides ve Michalakis Hadjiefthymiou gazetenin yönetimini devraldı.

Kaynakça

  1. ^ "Media - Cyprus - located, area, system, sector". www.nationsencyclopedia.com. 7 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2022. 
  2. ^ a b c "The Group – Phileleftheros Media Group" (İngilizce). 24 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Cumhuriyet</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete

Cumhuriyet, Türkiye'de yayımlanan günlük bir gazetedir. 7 Mayıs 1924 tarihinde kurulan gazete, 30 Temmuz-5 Ağustos 2018 tarihleri arasındaki 37.412 adet tirajı ile 24. sırada yer almaktadır.

Vatan, Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık A. Ş.'ne bağlı olarak çıkan günlük bir gazetedir. İmtiyaz sahibi, Demirören ailesidir. Demirören-Karacan ortaklığı tarafından 2011 yılında satın alındı. Gazete, bu tarihten önce 2008 yılında Doğan Grubu'na satılmıştı.

<i>Zaman</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete (1986-2016)

Zaman, 1986-2016 yılları arasında Türkiye'de yayımlanan günlük ulusal gazete.

Nikos Sampson, EOKA-B isimli örgütün komutanıdır. Karpaz'ın Vasili (Gelincik) köyünde doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tasos Papadopulos</span> 5. Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı

Tassos Nikolaou Papadopoulos, eski Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Konstandinos Karamanlis</span> 3. Yunanistan cumhurbaşkanı

Konstantin Karamanlis, Yunan siyasetçi.

<i>Ulus</i> (gazete)

Ulus, 10 Ocak 1920 tarihinden beri Türkiye'de yayımlanan haftalık gazete.

<i>The Washington Post</i> Washington, D.C.de broadsheet formatında yayımlanan günlük Amerikan gazetesi

The Washington Post, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'un en büyük ve en eski gazetesidir. Yayın dili İngilizce olan gazete, broadsheet formatında yayımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">III. Makarios</span> Kıbrıs Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı ve Kıbrıs Ortodoks Kilisesi başpiskoposu

(Başpiskopos) III. Makarios asıl adı Mihail Hristodulu Muskos veya III. Makaryos, Kıbrıs Ortodoks Kilisesi başpiskoposu ve bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Kıbrıs'ın Yunanistan ile birleşmesi amacıyla başlatılan Enosis hareketinin önderleri arasında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Albaylar Cuntası</span>

1967-1974 Yunanistan Askerî Cuntası, 1967 ile 1974 yılları arasında Yunanistan'da iktidarı ellerinde bulunduran bir dizi sağ-kanat askerî hükûmete verilen isimdir. Aynı zamanda Albaylar Rejimi, Albaylar Cuntası ya da sadece Cunta olarak da bilinir.

<i>Hâkimiyet-i Milliye</i> 1920-1934 yılları arasında yayımlanan gazete

Hâkimiyet-i Milliye, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında başkanlığını Mustafa Kemal Paşa’nın yaptığı Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyet-i Temsiliyesi’nin yayın organı olarak 10 Ocak 1920’de Ankara’da yayın hayatına başlayan Türkçe gazetedir.

<i>Ta Nea</i>

Ta Nea Yunanistan'da yayınlanan günlük gazete.

<i>Apoyevmatini</i>

Apoyevmatini, Türkiye'de Yunanca yayınlanan gazete. Genellikle cemaate ilişkin doğum, ölüm haberlerinin yanı sıra Türkiye, Yunanistan ve Avrupa Birliği ile ilgili haberlere yer vermektedir.

<i>Ortadoğu</i> (gazete) 17 Şubat 2020de yayın hayatına son veren gazete.

Ortadoğu, 3 Mayıs 1972'de yayın hayatına başlamıştır. Günlük olarak yayınlanan siyasi bir gazeteydi. Milliyetçi bir yayın çizgisine sahip olup Milliyetçi Hareket Partisi'ne yakın bir gazete olarak bilinmekteydi.

<i>Houston Chronicle</i>

The Houston Chronicle, Houston, Teksas merkezli, ABD'de yayımlanan broadsheet formatında günlük gazete.

Ortam, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'de yayımlanan günlük gazetedir.

Kıbrıs Postası, Kıbrıs'ta İsmet Kotak'ın yönetiminde yayımlanmış olan gazete. Kotak, gazetenin isim hakkını 1968 yılında tescil ettirdi. Gazete yayınlarına 25 Ekim 1982'de başladı. Renkli yayın yapan ilk Kıbrıs Türk gazetesi olan Kıbrıs Postası, 1980'lerde Kuzey Kıbrıs'ta tirajı en yüksek gazete oldu. 1991 itibarıyla tirajı günlük 4.500 seviyesindeydi. Partilere karşı ilk başlarda mesafeli bir tavır takındı ve dolayısıyla "tarafsız" kabul edildi. Sonraları Kotak'ın Demokratik Halk Partisinin yayın organı kimliğine büründü. Daha yeni bir teknolojiye sahip olarak yayına başlayan Asil Nadir'in Kıbrıs gazetesiyle rekabet edemedi ve 1 Ocak 1993'te yayın hayatı sonlandı.

Cyprus Mail, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde yayınlanan tek İngilizce günlük gazetedir. İlk kez 1945 yılında yayımlanmaya başlayan gazete, pazartesi hariç her gün yayınlanmakta ve yerel makalelerin çoğu internet sitesi aracılığı ile okuyucuya sunulmaktadır. Berliner formatındaki gazetenin günlük tirajı 2500 adettir. Merkezi Güney Lefkoşa'da yer alan gazetenin yayın kurulu başkanlığını 1997–2003 ve 2013-2018 yılları arasında Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı yapan İoannis Kasulidis üstlenmektedir.

Kıbrıs Helenizmi olarak da bilinen Kıbrıs Rum milliyetçiliği, Kıbrıs ulusunun Rumluğunu vurgulayan bir etnik milliyetçiliktir ve Kıbrıs'ı bir numaralı hedefi olarak Yunanistan'a entegre etmeyi amaçlayan Yunan milliyetçiliğine zıttır. Enosis fikrinden vazgeçen Kıbrıslı Rum milliyetçileri, artık Yunanistan ile yakın ilişkileri olan Kıbrıs Rum kontrolündeki bir devlet, "anavatan" olma hedefine sahipler. Milliyetçiliğin çeşitli fraksiyonları, merkez sağ Demokratik Parti (DİKO), sağcı Yeni Ufuklar, Sosyalistler (EDEK), Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi ve merkez sağ Demokratik Seferberlik içindeki milliyetçi unsurlar tarafından benimsendi.

<i>Het Nieuwsblad</i>

Het Nieuwsblad ağırlıklı olarak siyaset, kültür, ekonomi, yaşam tarzı, toplum ve spor ile ilgili "geniş bir bakış açısına" odaklanan bir Flaman gazetesidir. Gazete UCI Dünya Turu kapsamında Belçika'da gerçekleştirilen Omloop Het Nieuwsblad tek günlük klasik bisiklet yarışına da sponsorluk yapmaktadır.