İçeriğe atla

PhilPapers

PhilPapers, profesyonel filozoflar ve felsefe öğrencilerinin kullandığı, uluslararası ve etkileşimli bir akademik felsefe makaleleri veritabanıdır.[1] 2009'da, halihazırda sitenin genel editörleri olan, David Bourget (AUU ve ) ve David Chalmers (AUU) tarafından kurulmuştur ve Batı Ontario Üniversitesi'nin Dijital Felsefe Merkezi tarafından yürütülmektedir.

Aynı zamanda filozoflar ile ilgili (uzmanlık ve ilgi alanları, görev yaptığı kurum, yayımladığı makalelerin bir listesi gibi) bilgilere erişilebilen PhilPeople,[2] açık erişimde olan makaleleri arşivleyen PhilArchive,[3] felsefe ile ilgili konferansların, seminerlerin, makale çağrılarının duyurularına erişilebilen PhilEvents[4] ve felsefe ile ilgili iş ilanlarına erişilebilen PhilJobs[5] isimlerinde kardeş hizmetleri vardır.

PhilPapers çeşitli kuruluşlardan mali destek almaktadır.[6] Sahip olduğu arşivin kapsamlılığı, organizasyonu[7] ve düzenli güncellenmesi[8] sebebiyle övgüyle karşılanmaktadır ve verdiği tüm bu hizmetlere ek olarak, profesyonel filozoflar arasında hangi görüşlerin yaygın olduğuna yönelik anketler de yapmaktadır.[9]

Kaynakça

  1. ^ Ichikawa, Ernest Sosa Jonathan (2010). Intuition: Oxford Bibliographies Online Research Guide. Oxford UP. s. 5. ISBN 9780199808885. 8 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2013. 
  2. ^ "The online community for philosophers - PhilPeople". philpeople.org (İngilizce). 2 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  3. ^ "PhilArchive: The Philosophy E-Print Archive". philarchive.org (İngilizce). 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  4. ^ "Upcoming Events in Philosophy - PhilEvents". philevents.org. 3 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  5. ^ "Jobs in Philosophy - PhilJobs:JFP". philjobs.org. 7 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  6. ^ David Bourget, "PhilPapers awarded JISC funding 27 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.", PhilPapers 6 April 2009.
  7. ^ Press, Oxford University (2010). Metaphysics of Mind: Oxford Bibliographies Online Research Guide. Oxford UP. s. 4. ISBN 9780199808984. 8 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2013. 
  8. ^ Hesse-Biber, Sharlene Nagy (2011). Handbook of Feminist Research: Theory and Praxis. SAGE. s. 138. ISBN 9781412980593. 8 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2013. 
  9. ^ Bourget, David; Chalmers, David J. (2014). "What do philosophers believe?". Philosophical Studies. 170 (3). ss. 465-500. doi:10.1007/s11098-013-0259-7. ISSN 0031-8116. JSTOR 42920613. 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Analitik felsefe</span> felsefenin ana işlevinin analiz olması gerektiğini öne süren felsefe geleneği

Analitik felsefe, felsefenin ana işlevinin analiz olması gerektiğini öne süren felsefe geleneğidir. Ezici çoğunlukla Anglosfer ve İskandinav dünyasında yaygındır. Kıta felsefesi ile birlikte, çağdaş felsefede ön planda olan iki gelenekten biridir. Nadir bir kullanım olsa da, çözümleyici felsefe ismiyle de bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe</span> soyut, genel ve temel birtakım probleme ilişkin yapılan sistematik çalışma

Felsefe veya düşünbilim; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.

<span class="mw-page-title-main">Filozof</span> kapsamlı bir felsefe bilgisi olan kişi

Filozof, felsefe ile uğraşan kişidir. Filozof kelimesi Antik Yunanca bilgelik aşığı anlamına gelen φιλόσοφος (filasofos) kelimesinden gelir. Cicero ve Diogenes Laertius’un, Eflâtun’un öğrencisi Herakleides Pontikos’un bugün elde bulunmayan bir eserine dayanarak verdikleri pek kesin olmayan bir rivayete göre filozof kelimesini ilk kullanan düşünür Pisagor olmuştur.

Bilgisayar bilimi felsefesi, bilgisayar bilimi çalışmasında ortaya çıkan felsefi sorularla ilgilidir. Fizik felsefesi veya matematik felsefesi gibi bir bilgisayar bilimi felsefesi geliştirmeye yönelik bazı girişimlere rağmen, bilgisayar bilimi felsefesinin içeriği, amacı, odağı veya konusu hakkında hala ortak bir anlayış yoktur. Bilgisayar programlarının soyut doğası ve bilgisayar biliminin teknolojik tutkuları nedeniyle, bilgisayar bilimi felsefesinin kavramsal sorularının çoğu, bilim felsefesi, matematik felsefesi ve teknoloji felsefesi ile de karşılaştırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Felsefe ve edebiyat</span>

Felsefe ve edebiyat, filozofların ve felsefi konuların edebiyat ile ilişkilerini ve edebiyat tarafından ortaya atılan konuların felsefe ile ilişkilerini içeren daldır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Yunan felsefesi</span>

Antik Yunan felsefesi, MÖ. 6. yüzyılda başlamış ve Hellenistik çağ ile Roma İmparatorluğu arasında devam etmiştir. Felsefe kelimesi Yunanlar tarafından kullanılmaya başlandı. Önceleri bilimi, matematiği, siyaseti ve etiği de kapsayan bir terimdi. Yunan felsefesi Batı medeniyetinin bir ürünüydü. Roma'da, Rönesans'ta, Aydınlanma çağında ve İslam filozofları tarafından kullanıldı. Yunan felsefesi Antik Yakın Doğu felsefesinden etkilenmiş olabilir.

Stanford Encyclopedia of Philosophy (SEP), çevrimiçi bir felsefe ansiklopedisini, İnternet kullanıcıları tarafından ücretsiz olarak erişilebilen felsefe alanındaki orijinal makalelerin hakemli yayınlarıyla birleştirir. Stanford Üniversitesi tarafından sürdürülmektedir. Her giriş, dünya çapındaki birçok akademik kurumdan profesörler de dahil olmak üzere bu alandaki bir uzman tarafından yazılır ve geliştirilir. Ansiklopediye katkıda bulunan yazarlar, Stanford Üniversitesi'ne makaleleri yayınlama izni verir, ancak bu makalelerin telif hakkını saklı tutar.

<span class="mw-page-title-main">David Chalmers</span> Avustralyalı filozof (d. 1966)

David John Chalmers zihin felsefesi ve dil felsefesi alanlarında uzmanlaşmış Avustralyalı filozof ve bilişsel bilimcidir. New York Üniversitesi'nde felsefe ve sinirbilim profesörü olan Chalmers, aynı zamanda Ned Block ile birlikte New York Üniversitesi'nin; Zihin, Beyin ve Bilinç Merkezi'nin eş direktörüdür. 2013 yılında, Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi'ne üye seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kore felsefesi</span>

Kore felsefesi, dünya görüşünün bütünlüğüne odaklanan bir felsefe türüdür. Şamanizm, Budizm ve Neo-Konfüçyüsçülüğün bazı yönleri bu felsefeye entegre edilmiş hâldedir. Geleneksel Kore düşüncesi, yıllar boyunca bir dizi dinî ve felsefî düşünce sisteminden etkilenmiştir.

Kimya felsefesi, kimya biliminin temelindeki varsayımları ve metodolojiyi inceler. Kimya felsefesi, filozoflar, kimyagerler ve filozof kimyacılar tarafından araştırılmıştır. Tarihin büyük bölümünde bilim felsefesi büyük oranda fizik felsefesinden oluşmaktaydı fakat kimya kaynaklı felsefi sorular 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren artan düzeyde ilgi görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Algı felsefesi</span> Felsefi Yaklaşım

Algı felsefesi, algısal deneyimin doğası ve algısal verilerin durumuyla, özellikle de dünya hakkındaki inançlar veya dünya hakkındaki bilgilerle nasıl ilişkili olduklarıyla ilgilidir. Herhangi bir açık algı açıklaması, çeşitli ontolojik veya metafizik görüşlerden birine bağlılığı gerektirir. Filozoflar, nesnelerin algılarının ve bunlarla ilgili bilgi veya inançların bireyin zihninin yönleri olduğunu varsayan içselci açıklamaları ve bunların bireyin dışındaki dünyanın gerçek yönlerini oluşturduklarını belirten dışsalcı açıklamaları birbirinden ayırır. Son zamanlardaki felsefi çalışmalar, tek görme paradigmasının ötesine geçerek algının felsefi özelliklerini genişletmiştir.

<span class="mw-page-title-main">José Ferrater Mora</span>

José María Ferrater Mora, Katalan filozof, denemeci ve yazar. 20. yüzyılın en önde gelen Katalan filozofu olarak kabul edilir. Diccionario de filosofía ve Varlık ve Ölüm: Bütünleşmeci Felsefenin Anahatları da dahil olmak üzere 35'ten fazla kitabın yazarıdır. Çalıştığı konular ontoloji, felsefe tarihi, metafizik, antropoloji, tarih ve kültür felsefesi, epistemoloji, mantık, bilim felsefesi ve etiktir. Ayrıca birkaç film yönetmiştir.

Mind, Mind Association adına Oxford University Press tarafından üç ayda bir yayımlanan hakemli akademik dergidir. Daha önce yalnızca analitik felsefe geleneğinde yayım yapmış olan dergi, şimdilerde "hiçbir felsefe alanı, hiçbir felsefe tarzı ve hiçbir felsefe okulunu dışlamadan, yayıncılığın tek kriteri olarak kaliteyi hedeflemektedir." Dergi, felsefe çalışmaları için önemli bir kaynak olarak kabul edilir.

Nigel William Reginald Warburton, popüler felsefe kitaplarıyla tanınan Britanyalı filozoftur. Ana akademik araştırma alanı fotoğraf estetiğidir. Bunun yanı sıra, uygulamalı etik konulu birçok makale yayımlamıştır.

Stathis Psillos, bir Yunan bilim filozofudur. Yunanistan'ın Atina Üniversitesi'nde Bilim Felsefesi ve Metafizik Profesörüdür. Batı Ontario Üniversitesi Rotman Felsefe Enstitüsü üyesidir. 2013-15'te Kanada'da bulunan Batı Ontario Üniversitesi'nde Rotman, Kanada Bilim Felsefesi Araştırma Kürsüsü'nü yürütmüştür.

Richard Bevan Braithwaite, bilim felsefesi, etik ve din felsefesi alanlarında uzmanlaşmış bir İngiliz filozofudur.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan felsefesi</span>

Amerikan felsefesi, Amerika Birleşik Devletleri filozoflarının etkinliği, külliyatı ve gelenekleridir. İnternet Felsefe Ansiklopedisi, "tanımlayıcı özelliklerin çekirdeğinden yoksun olsa da Amerikan Felsefesinin yine de ulusun tarihi boyunca kolektif Amerikan kimliğini hem yansıtan hem de şekillendiren olarak görülebileceğini" belirtiyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin Kurucu Babalarının felsefesi büyük ölçüde Avrupa Aydınlanmasının bir uzantısı olarak görülür. Az sayıda felsefe Amerikan kökenli olarak bilinir. Bunlar pragmatizm ve aşkıncılık olarak bilinen felsefelerdir ve en önde gelen savunucuları sırasıyla filozof William James ve Ralph Waldo Emerson'dır.

<span class="mw-page-title-main">Tramvay problemi</span>

Tramvay problemi, ahlâk bilimi ve psikolojide yer alan bir dizi düşünce deneyidir. Philippa Foot tarafından 1967'de yayınlanan bir felsefe makalesinde gündeme getirilmiş bu çeşit ikilem problemleri kürtaj üzerine olan tartışmalarla alâkalı bir çeşit araştırma içindi. Benzer bir ikilem Alman hukuk filozofu Karl Engisch tarafından 1930 tarihli habilitasyon tezinde ve Alman hukukçu Hans Welzel tarafından 1951 tarihli bir çalışmada analiz edilmiştir.

Felsefi zombi, zihin felsefesindeki bir düşünce deneyinde fiziksel olarak normal bir insanla aynı olan ancak bilinçli deneyime sahip olmayan bir canlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bilincin zor problemi</span>

Bilincin zor problemi, zihin felsefesinde, insanların ve diğer organizmaların neden ve nasıl niteliklere, fenomenal bilince veya qualia'ya sahip olduğunu açıklamaktır. Bu problem, fiziksel sistemlerin sağlıklı bir insana ayırt etme, bilgiyi bütünleştirme, izleme, dinleme ve konuşma gibi davranışsal işlevleri neden ve nasıl yerine getirme yeteneği verdiğini açıklayan 'kolay problemlerle' tezat oluşturmaktadır. Her bir fiziksel sistem, sadece fenomenin temelini oluşturan "yapı ve dinamiklere" bakılarak açıklanabildiğinden, kolay problemler fonksiyonel açıklamalara, yani mekanizmaya dayalı ya da davranışsal açıklamalara elverişlidir.