İçeriğe atla

Phaselis Tüneli

Phaselis Tüneli
Coğrafya
KonumKemer, Antalya, Türkiye
Giriş (batı)
36°31′54″N 30°32′00″E / 36.5316°K 30.5332°D / 36.5316; 30.5332 (Batı giriş)
Giriş (doğu)
36°32′14″N 30°32′47″E / 36.5373°K 30.5464°D / 36.5373; 30.5464 (Doğu giriş)
Harita
Özellikler
AmaçKara ulaşımı
DurumKullanımda
KullanımKara yolu
RotaD.400
MalzemeBeton
Şerit sayısı2+2
Sürüş hızı70 km/h
Açılış16 Nisan 2022 (2 yıl önce) (2022-04-16)
SahibiKarayolları Genel Müdürlüğü
Uzunluk1.305 m
İrtifa50 m - 150 m
Tüneller

Phaselis Tüneli, Antalya´nin Kemer ilçesinin Tekirova ile Çamyuva mahallesi arasında D 400 karayolları üzerinde bulununan bir tünel.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kent, İngiltere</span>

Kent, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Güney Doğu bölgesinde birinci seviyede bir "shire" tipi bir kontluk yerel idaresi ve bir törensel kontluktur. Merkezi "Maidstone" kentindedir. Kent Kontluğunun toplam yüzölçümü 3.736 km² dir.

<span class="mw-page-title-main">Özlüce Barajı ve Hidroelektrik Santrali</span>

Özlüce Barajı, Elazığ, Bingöl sınırında bulunan, Peri çayı üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1992-2000 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

<span class="mw-page-title-main">Marmaray</span> İstanbul ve Kocaelide faaliyet gösteren ve İstanbul Boğazının altından geçen banliyö treni sistemi

Marmaray veya B1 Banliyö Treni, İstanbul ve Kocaeli illerinde hizmet veren banliyö treni sistemidir. Halkalı – Gebze arasında 75,771 kilometre (47,082 mi) uzunluğundaki banliyö hattında 43 istasyon bulunmaktadır. Marmaray Tüneli aracılığıyla İstanbul Boğazı'nın iki yakasını birbirine bağlayan Marmaray'da yolcu taşımacılığına 29 Ekim 2013'te başlanmış, hattaki son genişletme ise 12 Mart 2019'da tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tünel (İstanbul)</span> İstanbul Füniküleri hattı

Tünel ya da F2 Tarihi Tünel Füniküler Hattı, İstanbul'da yer alan füniküler hatlarından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Tünel</span>

Tünel, uluslararası literatürde anlaşma sağlanmış bir tanımı olmamakla birlikte; genel anlamıyla yer altından kazı yapılarak oluşturulan geçitlerdir. Ana kullanım amaçları motorlu taşıt ulaşımı, metro ve demiryolu ulaşımı ve su taşımaktır. Bunların yanı sıra yaya–bisiklet geçişleri, vahşi hayvan geçişleri ya da derivasyon amaçlı daha spesifik amaçlara hizmet eden tünellere de rastlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otoyol 4</span> Türkiyede bir otoyol

Otoyol Çamlıca'dan başlayıp Akıncı Hava Üssü'nde (Mürted) biter.

<span class="mw-page-title-main">Manş Tüneli</span> Fransa ve İngiltereyi bağlayan yer altı tüneli

Manş Tüneli, İngiltere ile Fransa'yı denizden birbirine bağlayan Fransa ve İngiltere ortak yapımı bir demir yolu tünelidir. Manş Denizi'nin tebeşir kayalarından meydana gelen tabanında kolayca tünel açılabileceğini düşünen bir Fransız mühendis, 1802'de Dover Boğazı'nda iki kıyıyı birleştiren bir tünelin yapılmasını teklif etti. Napolyon tarafından beğenilen teklif savaş yüzünden askıya alındı. Bu tür teklifler 19. yüzyılda defalarca gündeme geldi. 1880'li yılların başlarında bazı özel kuruluşlar iki kıyı arasında bir Demiryolu tüneli yapmak için kazılara başladılar. Tünel 1800 m'ye ulaştığında basının, İngiltere'nin güvenliği açısından projenin tehlikeli olduğu hakkındaki kampanyaları yüzünden yapım durduruldu.

<span class="mw-page-title-main">D 750</span> Zonguldak ile Tarsus, Mersin arasındaki toplam 727 kmlik kara yolu

D.750, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">T2 (İstanbul Tramvayı)</span> İstanbul nostaljik tramvayı hattı

T2 Nostaljik Tramvay Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, şehrin en merkezî noktalarından biri olan İstiklal Caddesi'nde, ilk istasyonu Taksim son istasyonu ise Tünel olan ve 5 istasyondan oluşan 1,64 km uzunluğundaki nostaljik tramvay hattıdır.

D.865, Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Tüneli</span> İstanbul Boğazında karayolu tüneli

Avrasya tüneli ya da İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi, temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atılan Asya ve Avrupa yakalarını, Kennedy Caddesi’nde Kumkapı ile D-100 Karayolu’nda Koşuyolu mevkii güzergâhında deniz tabanının altından bağlayan ve boğaz geçişine imkân sağlayan karayolu tünelidir. Toplam güzergâh tünel ve bağlantı yolları ile 14,6 kilometredir. Kumkapı ile Koşuyolu arasında yoğun trafikte 100 dakikaya varan seyahat süresinin 5 dakikaya kadar indirilmesi hedeflenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara-İstanbul yüksek hızlı demiryolu</span> Yüksek hızlı demiryolu hattı

Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu ya da kısaca Ankara – İstanbul YHD, Ankara YHT – Halkalı arasında Yüksek Hızlı Tren hizmeti verilen azami 250 kilometre/saat (160 mph) hıza uygun çift hatlı, elektrikli, sinyalli yüksek hızlı demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Titus Tüneli</span>

Titus Tüneli, Titus Kaya Tüneli veya Vespasianus Tüneli, günümüzde Türkiye'nin Hatay iline bağlı Samandağ ilçesi sınırları içerisinde yer alan tünellerdir. Samandağ ilçesinin 5 km. kuzeyinde kalan dağlık ve denize hâkim yamaçlarda bulunan Titus adıyla bilinen Titus Flavius Vespasianus tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kandiye Kuşatması</span>

Kandiye Kuşatması, 1645-1669 Osmanlı-Venedik Savaşı'nın son evresi. Dünya tarihinde Ceuta Kuşatmaları'ndan sonra en uzun kuşatmadır. 1 Mayıs 1648'den 4 Eylül 1669'e kadar, yani 21 yıldan fazla sürmüştür.

Büyük İstanbul Tüneli, İstanbul Boğazı'nın altından geçerek İstanbul'un Asya ve Avrupa yakaları arasında kara yolu ve demiryolu ulaşımı sağlayacak olan, üç katlı, karma tünel projesi. Proje 27 Şubat 2015'te duyuruldu. Boğazın 110 metre altında inşa edilecek tünel üç katlı olacak. Beş yıl içinde tamamlanması planlanan tünelin maliyeti 3,5 Milyar Dolar ($) olarak hesaplanmaktadır. Uzunluğunun 6,5 kilometre olması öngörülmektedir.

D.795 Türkiye'de bulunan bir devlet yoludur.

D.855 Türkiye'de bir devlet kara yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Marmaray Tüneli</span> İstanbul, Türkiyede bir demiryolu tüneli

Marmaray Tüneli, Türkiye'nin İstanbul ilinde, İstanbul Boğazı'nın altında yer alan demiryolu tünelidir. Avrupa Yakası'ndaki Kazlıçeşme ile Anadolu Yakası'ndaki Ayrılıkçeşme'yi birbirine bağlar. Dünyanın en derin batırma tüp tünelidir. 29 Ekim 2013'te Marmaray banliyö tren hattı ile birlikte hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Boğsak Tüneli</span>

Boğsak Tüneli Mersin ilinde yer alan bir kara yolu tünelidir. Tünel bütün Güney Anadolu'yu Doğu-Batı yönünde kateden D.400 devlet kara yolu üzerinde, Silifke ilçesi sınırları içinde ve Taşucu- Akdere beldeleri arasında yer alır. Tünelin doğu ucu 36°16′01″K 33°48′20″D koordinatlarındadır. Boğsak tünelin doğu ucundaki tatil yerinin ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Tünel, Beyoğlu</span> Beyoğlunda bir semt

Tünel, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesine bağlı bir semttir.